Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

247 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Parkinson-kór, nyelési nehézségek

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Nagymamám időskori demencia és Parkinson-kór miatt egyre gyakrabban nyel félre, az utóbbi időben már naponta. Lehet ezen segíteni? Milyen szakorvoshoz forduljunk, mik a lehetőségek?

 

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az olyan neurodegeneratív betegségek, mint pl. a demencia és a Parkinson kór (vagy inkább szindróma), amelyek az idegrendszer lassú leépülésével, károsodásával járnak, mai tudásunk szerint nem gyógyíthatóak. A tüneteket tudjuk csupán kezelni. A félrenyelés enyhébb eseteiben az ételt fel kell kockázni, vagy pépesíteni, ha a folyadékot nyeli félre, akkor a folyadékot is be lehet sűríteni, hogy olyan legyen az állaga, mint a pudingnak (pl. Nutilis porral), hogy könnyebben lenyelhető legyen. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor lehet különféle tápszondákat használni, az orron keresztül a gyomorba levezethető tápszonda általában nagyon irritálja a betegeket, kényelmetlen. A hasbőrön keresztül a gyomorba bevezetett tápszonda sokkal jobban tolerálható és csak évente kell cserélni. Ha ilyesmire van szükség, akkor ilyen beavatkozást gastroenterológus végez. Nyugodtan fordulhatnak ideggyógyász szakorvoshoz annak megítélésére, hogy a nagymama esetében mi lenne célszerű. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

MRI lelet, rohamok

Tisztelt Dr. Majoros Angéla!
Ma készült el az MRI felvételem, amit nem rég kézhez is kaptam a lelettel.
Jelenleg epilepszia szerű rosszulléteim miatt vizsgálnak, korábban az EEG-vel kapcsolatban írtam kérdésemet, ahol többször fellépő bifrontális lassú hullám paroxizmusokról véleményezett a vizsgáló orvos a leleten, ezt elküldtem Önnek és válaszával hamarosan meg is tisztelt, hogy nem kizárt az epilepszia nálam.
MRI leleten ez áll: Szimmetrikusan és mérsékelten tágult supratentoriális kamrarendszer. A külső liquorterek itt-ott tágabbak kissé. Az oldalkamrák tágassága eléri a 2,5 centimétert, a III. agykamra 11 mm legnagyobb átmérőjű. A középvonal helyzete nem discolalt. A kamrák körül liquorbeivódás jelei nem látszanak, intracraniális hypertensió nem észlelhető. A corpus callossum egyenletesen kissé keskenyebb. Frontálisan a cortextől egészen a frontális kamra pólusáig követhető sávszerű gliosis, mely valószínűleg a korábbi beavatkozás és drain helye. Temporalisan 2x2 mm-es gliosis látható. Hyppocampus sclerosis jelei nem észlelhetőek, további epileptogén és egyéb gócos eltérés nem látható az agy állományában.
MRA felvételeken az ereken kóros eltérés nem mutatható ki.
Vélemény: A felvételeken epileptogán léziók láthatóak ugyan, de aktív hydrocephalus, liquorpassage zavar nem észlelhető.

A panaszaim változatlanok, december 5-én kell visszamennem kontrollra az orvosomhoz, így kérném ha tudja értelmezze már nekem pontosan mit is jelent az MRI lelet.

Már 15 éve, hogy agykamra-tágulatot találtak nálam fejfájás kapcsán, és megműtöttek párszor. Volt ilyen endoszkópos műtét, aztán shunt műtét is, de a shuntöt végül eltávolították, mert az endoszkópos operáció megoldotta a problémát azt mondták.
Ezek a panaszok 1 éve kezdődtek nálam, és semmi eltérést nem találtak sehol máshol rajtam. Elsőnek az epilepszia gyanúmra rivotrilt kaptam, de nagyon rosszl lettem, így nem tudtam szedni. Másodiknak Lamolepet kaptam, de még nem kezdtem el szedni mert úgy voltam vele megvárom az MRI eredményt és rohamozni nem is szeretnék, mert gyerekeim is vannak, és sajnos nálam mint írtam mindenféle pszichés tünet kíséri a rosszulléteket, nem csak a zavartság, hanem hirtelen dühkitörések, szemöldök rángás, és amiket leírtam a hangoktól és érintésektől, fényektől , mozgó képektől jelentkező teljes zavarodottság.
Várom válaszát, köszönettel! Zoltán

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha még mindig bizonytalan az epilepszia diagnózisban, akkor esetleg felkereshetne egy epilepszia centrumot, van több is az országban. Sajnos szinte mindenféle agykárosodás, fejlődési rendellenesség, hegesedés (gliosis) okozhat epilepszia betegséget. Az lenne a leginkább egyértelmű, ha pl. egy ilyen rosszullét videó-EEG monitorozás közben történne és a „rohammal” egyidőben kimutatható lenne a kóros elektromos aktivitás az agyban. Az is bizonyító erejű lehetne, ha a rosszulléte 2x100mg Lamolep szedése mellett nem jelentkezne többet, vagy csak kevesebb alkalommal. A Rivotril azok számára jó, akiknek valamilyen pszichiátriai jellegű problémájuk, betegségük van. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Ct lelet

A koponya Ct leletem eredményéről szeretném a véleményt. Mert eddig senki nem adott egyértelmű választ.

Válaszukat köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A CT leletét nem mellékelte. Az is segítség lenne egy pontosabb szakvélemény adásához, ha leírná a panaszait is. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Epilepszia

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nyáron voltam epilepszia szerű tünetek miatt orvosnál. Elkülkdtek EEG-re ami az alábbit írja: szabályos háttértevékenység, többször fellépő bifrontális lassú hullám paroxizmusokkal.
A panaszaim éles zajokra, hangokra, mozgó gépekre, hirtelen érintésekre jönnek elő, általában ilyejkor rángatózni is kezd a szemöldököm, pislogási rohamok jönnek rám, elakad a gondolkodásom szinte, de nem vesztem el az eszméletemet. Az érzéseim eltűnnek, olyan vagyok mint egy hidegvérű érzéketlen ember ilyenkor. Ha valakit ezekben a pillataokban megbántok akkor utána ha emlékszem rá nagyon rossz érzések kerülgetnek, és nem tudok megfékezni ezeket a rosszulléteket. MRI vizsgálaton gliosist írtak le frontális kamra póliusáig a cortextől sávszerűen követhető. Rivotrilt kaptam első antiepielptikumként, de nem használt és nagyon rosszul voltam tőle. Majd kaptam Lamolepet, de nem mertem még elkezdei szedni. Az EEG alapján ez tényleg és a tüneteket összevetve lehet epilepszia?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem kizárt, hogy epilepszia betegsége van. A Rivotrilt általában csak sürgős esetben, epilepsziás roham kapcsán használjuk, a rohamok megelőzésére más típusú antiepileptikumok szedése javasolt, ilyen pl. a Lamolep, amely elég biztonságos gyógyszer, mellékhatások nem gyakoriak. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Folyamatos izomfájdalom

Egy ismerősöm nevében kérdezek (24 éves nő):

Koraszülött volt, az egyik oldala kevésbé fejlődött, és a mai napig az egyik lába egy kicsit rövidebb a másiknál. Egész életében erős, folyamatos fájdalomtól szenvedett a vádlijában egy ponton. Görcsre gyanakodtak. Szedett magnéziumot, de nem segítetett. Volt több gyógytornásznál is; Erőteljes masszírozásra, akár ütögetésre javul. 

Milyen okokat és lehetséges megoldásokat tudna mondani és javasolni?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha a fájdalom a sérült oldal izomtónus fokozódásából áll, akkor különféle görcsoldókat lehet szedni, a magnézium is ilyen hatású, csak az a legenyhébb, ennél erősebbek is vannak. Gondolom a rendszeres gyógytorna, vagy a különféle nyújtó gyakorlatok önmagukban nem használnak. Neurológiai szakrendelésen kellene jelentkeznie vizsgálat, gyógyszer beállítás céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Vibráló foltokat látok sötétben, félhomályban, a szemészeti vizsgálatok negativak. Mitől lehet?

Kedves Doktornő!

38 éves nő vagyok. Pár hete a szemem fáj, két oldalt feszitő érzést érzek, gyakran éjjel bepirosodik, begyullad, váladékos lesz reggelre. Egy ideje észrevettem hogy éjszakánként ha kinyitom a szemem vibráló sárga gömböket látok, aztán pár másodperc múlva kitisztul. Van hogy a szemem sarkában látok cikázó sárga foltokat, múltkor lila karikát, mely megy a látásommal ha elkapom hirtelen a tekintetem. Nagyon félek már aludni se merek. Ma éjjel nem kapcsoltam fel a kislámpát, de ugyanúgy láttam vibráló foltot a szemem előtt csak halványabban. Utána elaludtam és mikor kinyitottam a szemem olyan volt mintha újrafókuszálna, vagy amikor lenyomjuk valamivel a szemet, és a retina sötét alakját látom magam előtt. 6 szemésznél jártam, a legjobb helyeken, orvosoknál, UH-ot, mindenféle vizsgálatot végeztek, kitágitották a pupillát, szemfeneket néztek, mondták hogy üvegtesten vannak úszkáló homályok, ill kanyargósabban az ereim de ez nem kóros. Nemrég mérték a vérnyomásomat 24 órás vérnyomásmérővel, az alsóérték gyakran van a stressztől 90 felett, de a kardiológus átlagban nem látott semmi gondot. Agyi MR vizsgálaton is voltam, szintén negativ. Mi okozhatja ezt? Nagyon ijesztő. Ez most már mindig igy marad? Rosszabbodhat? Mit lehetne tenni? Köszönöm szépen! (karikák gömbök látása után gyakran van egy fájdalmas feszitő érzés a szememben! amúgy rövidlátó vagyok, de ilyeneket még nem, vagy csak ritkán érzékeltem, akkor inkább ha mondjuk elnyomtam a szemem a párnával vagy az alkarommal mostanában ez az eset nem áll fenn.)

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Amit leír, az engem a glaucomás rohamra emlékeztet (zöldhályog betegség esetén a szembelnyomás fokozódásából adódó hirtelen kezdődő szemkörnyéki fájdalom, a szemhéjak megduzzadása, bepirosodása, színes karikák látása, stb.). Volt olyan betegem, akit szintén több szemész megvizsgált, alapesetben normál volt a szemnyomása és csak a „roham” közben nőtt meg. Nem tudok mást javasolni, mint szemészeti kontrollt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejsérűlés

Üdvözlöm Dr. Úr/Nő! Kisfiam 5 hónapos korában leesett a pelenkázóról és lett egy koponyatörése aminek a vizsgalati eredménye a bal oldali os parietalen verticalis lefutasu, kb 10 cm hosszusagu vonalas tores lathato, erdemi impressio nem ábr..Szomszédságában 4mm es subgalealis lágyreszdenzitasu kiszelesedes lathato. A toresvonal menten intracarnialisan 2mm vastagsagu hyperdens folyadekgyulem azonosithato. Allomanyi laesio nincs. Kontrol rtg volt amin azt mondtak meggyogyult. De a baleset utan erős ejjeli felsirasai voltak amit annak tudtunk be ,h sokkot kapot valamilyen szinten , most 20 hónaposan ha valami olyan törtenik amit nem akar akár egy zoknifelhuzas akkor olyan erős sírasba kezd ,h szinte ájúlásig fajul. Okozhatja neki ez a fejsérűlés esetleg menjünk valamilyen vizsgalatra tovabb ?Koszonom a valaszt

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint 20 hónaposan már nincs emléke arról, hogy 5 hónapos korában mi történt vele. A gyermekek emlékező képessége még nem olyan, mint a felnőtteké. A koponyasérülés után egy ideig fájhatott esetleg a feje, de mostanra ez már biztos elmúlt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Testi zavar

Szep napot.

Olyan kerdesem lenne, mert mar tanacstalan vagyok, hogy kb. 2 hónapja váratlanul rám jött munka közbe a szédülés. Az elején zavaróan szedültem kesobb és mérséklődőt  a szedules de nem múlott el. Haziorvosom stresz kimerultseg idegesseg belso feszültségét mondott. Voltam mellkas röntgenen, vérvételen, fül orr gégésznél, kardiológusnal, csinaltak pajzsmirigy, vizelet mindent, íris diagnosztikan is voltsm( ott belso feszültségét mondtak és extrem ásványianyag hianyt mondtak) de a tobbi eredmenyem mind jolett. Kardilogian 100% os terhelest csináltam. Na de a szédülés még megmaradt elmulik 1 hét mulva visszajön . Ingadozik a vernyomasom azt mondtam az orvosoknak is, zsibad a labam néha,   futar vagyok szoval üllő munkát végzek.  Tanácstalan vagyok. Munden eredmenyem hibatlan es megis szédülök. Gyógyteát isszok (orbáncfű) nem tudom, hogy mitevő legyek.  Üdvözletem 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Otoneurológiai szakrendelés felkeresését javaslom a szélesebb körű kivizsgálás érdekében. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejfájás

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Körülbelül 5 napja minden reggel úgy ébredek, hogy a jobb halántékomnál (csak ott, egyetlen pontban)szúró fájdalmat érzek. Kifejezetten akkor amikor felállok az ágyból. Ez a nap folyamán enyhül majd megszűnik.

Ön szerint mi okozhatja a tünetemet?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha egy ponthoz kötött a fájdalom, akkor legtöbb esetben lokális problémák okozzák, pl. valamilyen helyi bőrgyulladás, érgyulladás, az állkapocs ízület fájdalma, stb., főleg ha a környező területek pirosak vagy a halántéktáji nagy ér meg van vastagodva, nyomás érzékeny. Ha esetleg a fülhöz van közel a fájdalmas pont, akkor a fül betegségeit is számításba kell venni. Helyzetváltoztatáshoz köthető fájdalom lehet arcüreggyulladás eredménye, vérnyomásprobléma. A reggeli fejfájások egy része, főként ha esetleg hányingerrel és/vagy szédüléssel jár együtt, akkor az agydaganatnak is lehet a jele. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Az elmúlt napokban a halántékomnál (mindkét oldalon) szorító érzést érzek, nem annyira kellemetlen, az a zavaró, hogy ha lefekszem és becsukom a szemem akkor olyan mintha ki akarna ugrani a szemem. Ilyen volt már egyszer elmentem szemészetre akkor nem mértek magas szemnyomást. A vérnyomásom 130/80. Nem tudom ez esetleg lehet valami fájdalom nélküli migrén? Magával a látással semmi bajom nincs, de ez nagyon zavaró.

Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Fájdalom nélküli migrén betegség nincs. Nem tudom, mi okozhatja a problémát, ha esetleg más tünet is társulna hozzá vagy rosszabbodna a helyzet, háziorvosával nyugodtan megbeszélheti a panaszait. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!