Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

227 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Myasthemia gravis

Tisztelt Doktornő egy hete voltam plazma ferezisen mert nagyon gyenge voltam de már a kezelés elején látszotak és éreztem a javulást de miután haza mentem az erőm meg maradt de a beszédem galuskás lett plusz a nyál termelés is be indult a kezelés előtt mestinont (5x1) medrolt (20mg 1x1 ) de a kezeléstől fel emelték a medrolt 32mg ra és 48mg ig akaják emelni de mondta a kezelő orvosom ha sok nak bizonyul vegyem vissza a adot .Amikor a 32mg ot szedtem a szemem egy kicsit gyomás alatt volt plusz nem zárodtak össze teljessen a doktornő tud rolla beszéltem vele de azt mondta szedjem a gyógyszert ahogy felvan írva  de most csak 16 mg veszek be próba képpen és a szem panaszok enyhültek de a galuskás beszéd csak pihenésre gyengül  de nem mulik el teljessen .esetleg mit javasol 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Plasmapheresist követően általában Medrol és Imuran szedését szokták javasolni. Ha az Imuran nevű gyógyszer nem megfelelő, akkor egyéb immunszupresszáns kezelést is lehet alkalmazni (cyclosporin, tacrolimus, cyclophosphamid). Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Kiszakadt gerincsérv-szükséges az operáció?

Tisztelt Doktornő/ÚR

Az MR leletemmel kapcsolatban kérném segítségüket. A neurológus kezeleőorvosom szabadságon van, az MR lelet viszont eléggé ijesztő számomra. Azt szeretném kérdezni hogy az alábbi lelettel várhatok-e 2 hetet a kezelőoorvosomra,vagy sürgős műtét szükséges?

A lelet:

"Az L.IV-V.discus körkörösen előboltosul, a duraszákon benyomatot okoz, a kilépő gyököket nem éri el."

"Az L.V-S.I discus baloldalt letarálisan kiszakadt, 8 mm-rel előboltosul, a durazsákon és az S1 gyökön benyomatot okoz, a kilépő gyököket nem éri el"

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy mik a tünetei, nem az MRI leletet gyógyítjuk. Sürgős idegsebészeti beavatkozást az olyan esetek igényelnek, amikor az alsó végtagban bénulás észlelhető vagy a vizelet/székletürítési képesség károsodik. Ha Önnek bal alsó végtagba sugárzó fájdalma vagy végtagi zsibbadása van, akkor ez összefügghet az MRI leleten látott képpel. Ha a konzervatív terápia (gyógyszer, infúzió, fizikoterápia) nem hatékony, akkor jön még szóba idegsebészeti beavatkozás lehetősége, de ennek eldöntése végső soron az idegsebész orvos kompetenciája. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Milyen betegségem lehet?

Tisztelt Szakértő! A panaszaim két hónapja kezdődtek, mikoris forgó jellegű szédülésre ébredtem, ami egy- két órán belül bizonytalanság érzéssé illetve nem forgó szédüléssé csitult. Ez az állapot azóta is váltakozó mértékben- vérnyomástól, testhelyzettől, vércukorszinttől függetlenül fennál. Egy ilyen súlyosabb epizód után beutaltak koponya MRI vizsgálatra (nem kontrasztanyagos), ami negatív lett.  Azóta a korábban is előforduló enyhe végtagzsibbadás fokozódott, elsősorban a jobb kezemben, az alkarom felső része olykor érzéketlen, válltájékon ég. Egy hónapja mindemellett nehezen nyelek, ill. állandósult a torokban gombóc érzés. Vizsgálatok: vérkép rendben, pajzsmirigy, EKG rendben, kéztőalagút- szindróma nincs. A kérdésem tulajdonképpen az, hogy lehetnek a tünetek neurológiai eredetűek, vagy esetleg egy ilyen „korai ” MRI kimutathat- e kezdeti elváltozásokat?

Köszönöm válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre már válaszoltam. A tünetei lehetnek neurológiai eredetűek. A koponya MRI ismétlése felesleges, esetleg nyaki MRI vizsgálata lenne célszerű. Ezen kívül funkcionális vizsgálatok elvégzése lenne javasolt (ha minden végtagja zsibbad, akkor ENG, a szédülés miatt kiváltott válasz vizsgálatok), esetleg gerincvíz vétel is szóba jöhet. A szédülése miatt oto-neurológiai szakrendelést is felkereshetne. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Túl sok koffein fogyasztása egyszerre

Tisztelt Cím!

Bár nem szoktam koffeint a szervezetembe vinni, a minap megittam egy doboz, 160mg koffeint tartalmazó energiaitalt. A hatása nem maradt el, később viszont komoly fáradtságot és koncentrálási nehézségeket tapasztaltam. Ezek bár nem olyan súlyosak, mint kezdetben, de még ma, 3 nap elmúltával is érezhetők. Lehetséges, hogy a koffein tartós elváltozásokat okozzon az idegrenszerben avagy a neuronokban, vagy ezek a tünetek maguktól megszűnnek? Illetve, milyen módon hat a koffein az agyra?

Előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A koffein serkentőleg hat az idegrendszerre, azonban „tartós” hatásról semmiképpen nem beszélhetünk. A koffein élénkítő hatású, azonban nem növeli a szellemi teljesítményt, egyeseket idegessé tesz és növelheti a félelemérzetet is. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Blepharophasmus

Jo napot.

Blepharophasmus-om van már 5 éve, most 20 éves vagyok. Mivel mindenhol azt írják, hogy ez egy pár hétig tartó betegség, így szeretnék  rákérdezni, hogy ez mennyire normális? BTX-ot kaptam rá 1 éve, ami előszőr és másodszor nem segített, harmadik alkalomnál pedig a az arcom fele lebénult tőle. Akupunktúrára járok vele, ami valamennyire kordában tudja tartani, de nem sok az egész...

Nagyon kellene már a segítség!!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A blepharospasmus igen makacs és nehezen kezelhető problémává tud válni. A görcsök kialakulásának megelőzésében segíthet a stresszmentes életvitel, a kávéfogyasztás mellőzése, a szem rendszeres nedvesítése műkönnyel. Súlyosabb esetben szokták a Botox injekciót javasolni. Nagyon súlyos esetekben szóba jön a szemzáró izmokat beidegző arcideg hővel való roncsolása. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Milyen betegségem lehet?

Tisztelt Szakértő! Nagyjából két hónapja erőteljes, forgó jellegű szédülésre ébredtem, ami néhány óra múlva részegség ill. bizonytalanságérzetre mérséklődött. Ez az állapot azóta is fennál, teshelyzettől, vércukor és vérnyomásszinttől függetlenül olykor felerősödik ájulásérzetig, de eszméletvesztés nem történt. Újabb tünetként egy hónapja erőteljes zsibbadás és égő érzettel járó fájdalom jelentkezett a kezeimben, enyhébben a lábaimban (jellemzően a jobb oldalamon élénkebben) illetve állandósult torokfájás, nehéz nyelés,  „torokba gombócot szorító” érzés tűnt fel. A vérkép renben volt, EKG szintúgy, koponya MRI (kontrasztanyag nélküli) nem mutatott eltérést. Érzelmi változás nem történt, munkám stresszmentes. 26 éves nő vagyok. Kérdésem: milyen irányba mehetnék tovább? Reumatológus esetleg? Válaszukat köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A szédülés miatt oto-neurológiai szakrendelés felkeresését tudnám javasolni, a végtagzsibbadás miatt ENG vizsgálat elvégzése lenne célravezető. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mr lelet

Jónapot Kovács Imréné vagyok koponya Mr leletemmel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni .

Jobb oldalon pareto-dorsalisan  műtét utáni állapot látható.

A csont lebeny alatt  az agyállományban  műtéti  területben keskeny állomány károsodásra utaló inhomogenitás látható. Ezen belül i.v.kontrasztanyag adására kóros halmozás,recidíva terime nem látható. Az elváltozáskörnyezetében  és a jobb oldalkamra occipitalis szarva fölötti régió irányában terjedően  keskeny gliózis  látható. Elötte a parietalid fehérállományban apró,7mm-es folyadék jelmenetű góc látható,melyben halmozás nincs,térszűkítés nem látható. A jobb oldalkamra occipitalis szarvában  bevezetett drain cső látható. A drain cső környezetében  az agyállományban szintén keskeny gliózis van. Egyebütt az agyállományban kóros jelzavar nem látható.

A supratenzoralis kamrarendszer gracilis ,az oldalkamrák  középső harmada valamint  az occipitalis szar enxhén jobbra helyezett. a negyedik kamra és a kisafyi hemisphaeeiumok nem kórosak. A craniospinalis átmenet megtartott.

A külső liquortér nem tág .

Szeretném megkérdezni hogy kelle az eredmény miatt aggódnom .

Előre is köszönöm válaszát .

Tisztelettel : Kovács Imréné

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az MRI leleteknek van egy leíró része és a végén van egy radiológiai vélemény is, ez utóbbit nem írta le nekem. Ettől függetlenül, nem tűnik kórosnak a lelet, viszont mindenképpen vissza kellene vinni, megmutatni annak az orvosnak, aki az MRI vizsgálatot kérte és tisztában van az Ön kórtörténetével és tüneteivel is. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Bal comb èrzèketlen, zsibbad

Jó napot kívánok Doktornő!

Olyan kérdésem lenne hogy pár napja észleltem azt hogy a bal combom érzéketlen és néha érzem hogy zsibbad és társul melé egy kis melegség érzés is  . Korában voltak gerinc problémáim is. És nem tudom mitől lehet. Az érzéketlenség el se múlik. 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha az érzéketlenség derékfájással és alsó végtagba sugárzó fájdalommal jár együtt, akkor valószínűleg gerincsérv okozza. Ha az érzészavar fájdalom nélkül jelentkezett, akkor ideggyógyászati vizsgálat mindenképpen javasolt lenne az okok felderítésében. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejfájás

Üdvözletem! Kérdésem elég összetett. Áprilisban műtöttek orrpolippal és orrsövény ferdüléssel. Nem igazán vagyok elégedett, mert azóta is rendszeresen vannak orrdugulástól, arcüreg gyulladásos gondjaim. Emellett júniusban furcsa tüneteim lettek. Csőlátás, fejfájás, fényes foltokat láttam, stb. Azonnal sürgősségin CT-t csináltak. Ami negatív lett, de rajta volt a leleten, hogy orrm. üregben túlsúllyal kiterjedt nyálkahártya megvastagodás. Ekkor migrén állapították meg nálam. Mivel ez többször előfordult és emellett látásproblémám is van, Mr -re küldtek, ami színtén negatív lett de Pansinusitis et ethmoiditis van írva a véleménybe. Kérdésem az lenne, hogy összefügghet a két dolog egymással? Nem sérülhetett valami a műtét során? Mivel az ideggyógyász csak migrénnel diagnosztizált és nem komolyabb problémával, forduljak inkább fül orr gégészhezt? Előre is köszönöm a válaszát  

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Fül-orr-gégész felkeresése mindenképpen javasolt, mivel ha van egy fertőző góc a szervezetben, pl. egy nem gyógyuló arcüreggyulladás, az sok mindenre befolyással lehet. Másrészt szemészeti vizsgálat szükséges, mert a látásproblémák+fejfájás lehetnek pusztán szemészeti eredetűek is (zöldhályog, rövidlátás). Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Polineuropátia

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Az lenne a kérdésem, hogy volt felszívódási zavarom, amit kikezeltek. De lett vitaminhiányom is emiatt. Az lenne a kérdésem, hogy 2 hónapi vitaminhiánytól kialakulhat e polineuropátia, vagyis mennyi idő szükséges ahhoz, hgy vitaminhiányos állapot polineuropátiává alakuljon ki?? Még egy kérdés, ha kialakult a betegség, ebből ki lehet e gyógyulni, vagy törvényszerűen rokkanttá válik az illető egy idő után? Válaszát megköszönöm. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! 2 hónap már jelentős időnek számít, de a jó hír az, hogy a vitaminhiányból adódó polyneuropathiák kezelhetőek és jók a gyógyulási esélyek. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!