Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

291 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Epilepszia (Meningeoma szövődmény), álmatlanság, dietetikus

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2017 novemberében műtöttek egy (10 cm átmérőjű) jóindulatú meningeoma agydaganattal. Ennek következtében 2018 februárjában epilepsziás rohamok jelentkeztek nálam. Azóta gyógyszert szedek rá, eleinte csak Levetiracetamot napi 3000 mg-ot (reggel-este). 2018 július, augusztusában több roham is jelentkezett, ezért elkezdtem a Levetiracetam mellett Lamotrigint is szedni eleinte bőrkiütési tüneteket vizsgálva esténként 25 mg-ot, 2018 októberétől kezdve beállítottunk napi 200 mg-ot (reggel-este). 2018 decemberében jelentkezett egy újabb roham, azóta az orvosom megemelte a Lamotrigint napi 200-ról 300-ra (reggel-délben-este). Augusztusban leszek 25 éves és ezek a gyógyszerek eléggé megviselik a szervezetemet. A legtöbb mellékhatással nincs is bajom nagyjából megszoktam már őket egyel, viszont nem tudok mit csinálni az pedig az álmatlanság, de ez az álmatlanság olyan, hogy éjjelente alig alszom 1-2 órát és erre szeretnék valamilyen javaslatot kérni, hogy mit lenne rá érdemes szedni ezek a gyógyszerek mellett. Baldivian Night-ot olvastam, hogy nagyon jó hatása van. Nem tudom, hogy ezek a gyógyszerek mellett szedhetek-e ilyen készítményt? Ez lenne az egyik kérdésem.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a lentebb megadott adataim és e betegségem miatt kikérhetem dietetikus véleményét és tanácsát, hogy min kéne változtatnom, milyen diéta lenne számomra javasolt?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A macskagyökér kivonat enyhébb esetekben hatékony lehet, csak szintetikus nyugtatószerekkel együtt nem javasolják a szedését. Természetesen dietetikus véleményét mindig ki lehet kérni. Epilepsziás betegeknél a ketogén diéta jön szóba, főként azoknál, akik nem reagálnak megfelelően a gyógyszerekre. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Migrén vesetrapi után

Vesetrapis vok 3hónapja. Azota kinoz a migrén. Sürgösségin kötök ki a hányások miatt mert a gyógyszereket alig birom bevenni. Már rohamoldot is kaptam az se jó igazán. Mit tegyek mert szenvedek.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Úgy érti, hogy 3 hónapja vese transzplantáción esett át és azóta kilökődés gátló gyógyszereket szed? Az állandó fejfájás, hányinger hátterében több minden is állhat, úgy vélem mivel ez pl. gyógyszerek mellékhatása is lehet, először a nephrológussal kellene konzultálni ez ügyben. Amennyiben ez nem a gyógyszerekkel vagy a vesefunkcióval van összefüggésben, akkor neurológiai vizsgálat jön szóba. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mi okozhatja,mi lehet a megoldás.

Tisztelt doktor.

Ez az egész úgy kezdödöt hogy lázas voltam 2 napig aztán a láz elmúlt utána hánytam és hasmenésem volt 2 napig. Ezek elmúltak egy napig semmi bajom nem volt utána napközben enyhén szédülök, fáradt vagyok egésznap csak aludnék, és nehez koncentrálni feladatokra vagy bármi másra.Ha valamit érzékelek akkor azt 1 perc késéssel fogja fel a tudatom.
Este olyan 21:00-22:00 fele minden elmúlik semmi bajom sincs csak egy mégpeddig az hogy nehezen alszom el . 1-2 óra fekvés útán. Ez az állapot már egy hete tart. Nem fogyasztottam semmiféle tudatmodosítószert sem alkoholt és gyógyszert sem szedek rendszeresen , depresszios sem vagyok ezen kivül minden rendben.
Vérvételben semmi eltérőt nem találtak csak azt hogy a litium szintem 0.1 és 0.6-1.2 között kellene lennie de az orvosok szerint mert többnél voltam már ez nem okoz próblémát.
Neurologus is láttot ő sem tapasztalt semmi furcsát. Szóval vérben,vizeletben,ékg,vérnyomás,vércukorszint,beurologia . Semmilyen eltérést nem találtak.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy a napközbeni aluszékonyságot, fáradtságot, koncentrációs nehézséget az esti alvászavar okozza. Alvás szakrendelés felkeresése lenne javasolható. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Nem tudom mit tegyek, nem tudom mi a bajom.

Tisztelt Doktorúr!

Körülbelül 1 hónappal ezelőtt arra ébredtem, hogy minden irányba forog velem az egész szobám, hánnyingerem volt és vert a víz, majd iszonyatos fejfájásom lett. Felkelni nem tudtam csak jóval később és ez napokig kitartott. Minden reggel elkezdődőtt majd fokozatosan jobb lett a nap folyamán és már magamtol is fel tudtam kelni. A problámám az, hogy mostmár úgy ahogy "normális " a helyzet, de nagyon isntabil vagyok. Bizonyos mozgásokra vagy ha a jobboldalamra fekszek újra kezdődik. 

Voltam röntgenen, a leletemben ez szerepel

A nyaki lordisis diszharmónikus, az intervertebralis rések normális tágságuak

nyaki borda nem ábrázolódott

Nem tudom mit csináljak vagy egyáltalűn mi ez kérem segítsen

Köszönettel Vitényi Tímea

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg a belső fül betegségéről van szó, egyensúlyjavító torna, bizonyos gyógyszerek szedése vagy infúziós kúra javíthatna az állapotán. Azt javaslom, hogy keresse fel a területileg illetékes neurológiai vagy otoneurológiai szakrendelést! Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Sclerosis multiplex?

Tisztelt Cím,

Körülbelül két és fél évvel ezelőtt kezdődött a kanosszám...

A bal kezem (balkezes vagyok) kisujjának utolsó ujjperce előbb élesen fájt, majd megdagadt bütykösen, ezzel párhuzamosan bevérzett a bal szemem... Másfél hónapra rá a jobb szemem is. Előbb idegen testre gondoltak a szemeimben, majd kiderült, mindkét esetben szétrepedt a szaruhártyám. Hamarosan újabb tünetek követték; az alkaromon, majd a könyökömön át végül a vállamig jutott. (Mára a lapockám mögött jól körülhatárolható 2-3 ujjnyi vastag kötött izom, ami másfél évnyi heti rendszerességű masszírozás mellett is tartósan megmarad.) A bal karomban lévő izmok folyamatosan tónusban vannak, illetve sokszor merevvé válik a bal csuklómtól a kézfejem. Egyre nehezebbé válik az írás, olykor írni sem tudok. Gyakorta jelentkezik kézremegés. Kútvölgyi: első lépésként neurológia, eredmény negatív, kérdésem volt az esetleges Parkinson-kór a kézremegés okán, a válasz nemleges, majd rheumatológia, eredmény: negatív, nyaki gerinc MR eredmény: negatív, többször diagnosztikai labor- vérvizsgálat- autoimmun betegség kis paletta eredmény: negatív, nagy palattára nem is küldtünk vért, paraziták labor eredmény: negatív, esetleges lyme kór eredmény: negatív. A kezem, majd karom után a lábamnál is elindult hasonló folyamat, tudniillik izmok állandó tónusban, enyhén befelé forduló lábfej, járási nehézségek (korábban akár 15-20 km-es túrák, mára 1-2 km megtétele után nehézláb és merevség érzés a bal lábban kizárólag). Koponya MR vizsgálat eredménye: bal oldalon az occipitalis kamraszarv felett egy 6 mm-es lacunaris infarctus látható. Legjobb tudásom szerint ez közel negatív eredmény, ráadásul a bal oldalon, ami a bal oldal végtagi problémáit nem okozhatja. Most itt tartok. Valaha édesanyámat riogatták szklerózis multiplex betegséggel és másfél éven belül tolókocsival. Ezután húsz évet élt még, szklerózisnak nyoma sem volt, majd oszteoszarkómában halt meg öt évvel ezelőtt. Kérdésem: érdemes-e nagypalettára mintát küldenem, hogy kizárható legyen az autoimmun betegség, vagy fölösleges a kispaletta után? Van-e egyáltalán hasonló tünete a sclerosis multiplex-nek? Ha előbbiek kizárhtaóak, merre menjek tovább?

Szíves válaszukat köszönöm!

Köszönettel és üdvözlettel,

amontobin  

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a koponya és a nyaki MRI vizsgálatán sclerosis multiplexre jellemző képet nem írtak le, akkor valószínűleg ez a betegség kizárható. Autoimmun betegség lehetséges, pl. a stiff-man szindróma. ENG, EMG vizsgálat lenne javasolható. Debrecenben van „Ritka betegségek tanszéke”, amit fel lehet keresni, más városokban nem tudom van-e ilyesmi. Üdvözlettel, Dr. M. A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agydaganat esetében ez normális?

Tisztelt doktor Nő/ Ur!

Szeptember 5.-én agyalapi mirigy daganatot diagnosztizáltak nálam.Minden hirmoh értékem rendben van.

Akkor 3mm volt. Tüneteim folyamatosan vannak, de a hormonális változások nincsenek.

Most voltam kontroll vizsgálaton , ahol már 7x3 mm volt.

Illetve bevérzés nyoma látható.

Illetve ez szerepel még a papíromon:

Esetleges csontos alaki variation kizarasa érdekében vékonyszeletes CT vizsgálat javasolt.

Mitől növekedett a daganat, ha hormonális változások nincsenek?

Tüneteim a következők:

Hirtelen fellépő rosszullétek, melyek napokig hetekig tartanak.

- fejfájás, hányinger, kar és láb zsibbadás bal oldalon.

nyakfajás, "feszítő" erzes, " lebego"erzes a lábaimban. Eddig folyamatosan pszichológushoz küldtek, nincs pszichés gondolom.

Mitől lehet ez? Ez a sok rosszullét?

Köszönöm szépen!

 

 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A daganatoknak ez az egyik alaptulajdonságuk, hogy nőnek, a jóindulatúak általában lassan és nem adnak távoli áttéteket, ezzel ellentétben a rosszindulatúak sokkal agresszívebben tudnak növekedni. Ha a koponyacsonton belül van a daganat, akkor nincs sok hely a növekedéshez és hamar panaszokat okozhatnak. Az agyalapi mirigydaganatok leggyakrabban fejfájást, látótérproblémákat vagy hormonalis eltéréseket okoznak. Jobb minőségű CT vagy MRI vizsgálattal lehet követni a terjedést, műtét is szóba jöhet bizonyos esetekben, főként, ha a daganat 10mm fölé növekedik és típusos panaszokat okoz, destruálja a környező csontképleteket. Idegsebészeti véleményezés és követés javasolt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés, fejfájás

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2016-ban üzletben sorban állás közben elkezdtem szédülni, ájulásérzetem volt. Onnantól kezdve sokat keserítette ez a panasz a mindennapjaimat. Voltam vele orvosnál, laborom rendben volt, vérnyomásom ülve,fekve,állva 90.Hasi uh rendben.2017-ben végre kismama lettem,terhességem alatt szinte teljesen megszünt a panaszom.Szülés után kis idővel újra elő jött, mostanság egyre jobban,múltkor a boltban nagyon ájulásérzetem volt,itthon többször megszédülök és sokszor fáj már a fejem is.Mitől lehet?Terhesen hogy hogy megszünt? Köszönöm előre is a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ennyi információ alapján nem tudom megmondani, mi lehet a probléma, de amennyiben tartósan fáj a feje és szédül, mindenképpen el kellene menni neurológiai szakrendelésre egy ideggyógyászati és egy agyi képalkotó vizsgálat elvégzéséért. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

MR vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A napokban az alábbi MR leletet kaptam kézhez. Kèrem segítsen èrtelmezni, szàmomra is èrthetővè tenni. 

Az olvasottak szàmomra kevésbé megnyugtatòak. Èrdeklődnèk, hogy a kapott eredmény jelez-e tènyleges problémát, ha igen mit? Szükség van -e további teendőkre.

Segítségét előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A kétoldali eltérések, amit az agyféltekékben leírnak a radiológusok, véleményük szerint magzati vagy születéskori agyi károsodásnak felelnek meg, ebben az esetben ezzel nincs mit tenni. Bal oldalon, a hátsó kamraszarvban leírt szövetszaporulat valószínűleg egy jóindulatú daganat, de erről ki kellene kérni egy idegsebész véleményét. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Zsibbadas

Fajt a derekam ami beleadta a fajast a labamba most mar nem faj a derekam viszont terdtol lefele elzsibbadt a labam mi lehet az oka elfog mulni a zsibbadas

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy gerincsérv okozza a panaszait, érdemes lenne reumatológiai vagy neurológiai szakrendelést felkeresni további vizsgálatok, kezelés céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Zsibbadas

Fajt a derekam ami beleadta a fajast a labamba most mar nem faj a derekam viszont terdtol lefele elzsibbadt a labam mi lehet az oka elfog mulni a zsibbadas

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy gerincsérv okozza a panaszait, érdemes lenne reumatológiai vagy neurológiai szakrendelést felkeresni további vizsgálatok, kezelés céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!