Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4529 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Megmarad(hat) a terhesség?

Tisztelt Válaszadó! 

2019.február 27-én volt az utolsó megteszem.  Április 1-jén uh-val bizonyított a terhesség (5 mm petezsák).  Április 16-án kontroll uh,  CRL:6 mm,  szívverés volt.  Ekkor 6 hetesnek lettem írva a papírra,  7 helyett. 

Április 15-én maszatolásom jelentkezett,  az orvos az én erősködésemre írta ki az Utrogestant 2*2 adagban.  A maszatolás, pecsételés mai napig (április 21.) tart.  Hol erősebb,  hol gyengébb.  

Az előző terhességemnél is szedtem Utrogestant,  akkor endokrinológus írta ki.  Ez a terhesség endokrinológus "nélkül" jött létre.  Inzulinrezisztenciám van.  Megteszek előtt 3-4 nappal rendszerint pecsételtem. 

Az orvostól nem kaptam rendes választ,  csak azt hajtogatás,  hogy nem beavatkozással estem teherbe, nem kell progeszteron. 

Eléggé aggódom. 

Válaszát köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az inzulinrezisztenciájának semmi köze a fenyegető vetéléshez. Az Utrogestan alkalmazása indokolt. A 11. hétig van izgulni valója, ha akkor a baba él, a megfelelő mennyiségű progeszteront már a méhlepény fogja termelni, s akkor jó esélye van a gyermekáldásra. Állapota a terhességi előtti ciklusvizsgálat segítségével megelőzhető lett volna. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mi lehet a probléma?

Szép napot!

A menstruációs ciklusom általában 34-37 napos de volt már 40 napos is.

Most volt meg a menstruációm Április 12.-én és 16-án volt vége. 17.én és 19.én voltunk együtt a vőlegényemmel óvszerrel védekzetünk.

Most azonban 3 napja pecsételő vérzésem van, sose volt ilyen és időnként nagyon erősen belehasít a bal alhasamban. Tavaly márciusban voltam nőgyógyászaton ahol volt cítológia szűrés is. Az eremdényből azt mondta az orvos, hogy magas az ösztrogén szintem a progeszteron pedig alacsony ezért 3 hónapig progeszteron tablettát kellett szednem. Fogamzásgátlót soha nem szedtem is tilos is azt mondta a nőgyógyász orvos.

A közeljövőben babát szeretnék a vőlegényemmel.

Az lenne a kérdésem mitől van most ez a pecsételő vérzés?

A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel:  Judit

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Önnél a tüszőrepedés rendszeres elmaradása következett be. E meg meg nem repedt tüsző állandó magas ösztrogénszintet tart fenn, ami miatt a méhnyálkahártya burjánzik, egészben lelökődni nem képes. Amennyiben csak a vérzés beállítása a gond, arra fogamzásgátlót KELL szedni. Ha gyermeket is szeretne, a peteérési ciklusának gyógyszeres beállítása nem lehet gond. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhes vagyok?

Az lenne a kérdésem,hogy a férjemmel babár szeretnénk.Az utolsó menstruációm március 9-én volt.Április első hetében csináltam tesztet ami negatív lett.Most viszont az elmúlt 2napban fájdogál a hasam és hol halvány piros hol pedig barnás folyásom van.Április 10-e körül kellett volna újra menstruálnom és április 17-én kezdődött a folyásom.Ettől még lehetek terhes?Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Fogalmam sincs. Ennek eldöntésére vannak a terhességi tesztek. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mellprobléma

Jónapot!

Az lenne a kérdésem hogy 3 éve szoptattam és azóta kis milliára hasonlító fehér csomók vannak a jobb mellbimbómon..ezzel menni kell orvoshoz? Vagy ez normális ?igazából ez nem fáj ,nem viszket csak úgy ott van ..köszönöm a válaszát

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ezeket hívják Montgomery mirigyeknek és teljesen jó helyen vannak ott, ahol tapasztalja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nőgyógyászat

Iden mar masodszorra fordult elő hogy a menstruacio nem all el. Tavaly kuretet csinaltak, iden is ezert mentem nogyogyaszatra. Az orvos uh on 15mm vastag mehnyalkahartyat latott... eloiranyozta a kuretet. A vizsgalat utan abbamaradt a verzes ennek 1 hete kb... menjek vissza a nogyogyaszatra, vagy fekudjek be a küretre?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Curette helyett szedjen fogamzásgátló tablettát, vagy állíttassa be a normális, kétfázisú peteérési ciklusát. Ennek hiánya okozza ui. azt az egyoldalú ösztrogénterhelést, melynek következményeit szenvedi. kaparás nem gyógyít! Az okot kell kezelni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Sexologia

Jo napot kivanok. Volna egy igen furcsa kerdesem az on szamara. A parom es en imadunk szeretkezni. Kepesek vagyunk 2 oran keresztul is de a gond ott van hogy nem tudunk kielegulni meg annak ellenere is hogy imadjuk egymast es mind a ketten mindent megteszunk a masiknak. Mi lehet a gond vajon?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Fogalmam sincs, hogy mi lehet a gond, de azt tudom, hogy gyógyitható. Létezik egy amerikai módszer, melynek nevét azért nem irom le, mert a neten utána nyomoznának, s akkor, racionális alapon a módszer nem g fog működni. Segitséget szexológus szakorvostól kaphatnak, én valószinűleg nem tudok rendelkezésükre állni, mert ma már Veszprém megyében háziorvosként dolgozok. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

P2 citológia

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Tavaly augusztus végén volt egy P2-es méhnyakrák szűrés eredményem, az orvos azt mondta, menjek vissza márciusban újabb szűrésre. Ezt sajnos elmulasztottam és csak most május elején tudok hozzá visszamenni.

8 hónap alatt kialakulhat P2 eredményből méhnyakrák? Számít ez az 1-2 hónap amennyivel később megyek vissza az orvoshoz? Ismerősi körben hallottam, hogy vannak akiket vissza sem hívnak P2 eredménnyel csak egy év múlva.

Kell aggódnom? Keressek másik orvost aki gyorsabban tud fogadni?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Matematikai esélye van, a gyakorlatban ilyen gyorsan kialakuló rákkal még nem találkoztam. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hogy tudnék teherbe esni elkötés után

Tisztelt Doktor úr. 

33éves vagyok 5 gyereket szültem 2004ben sima szülésem volt

2007ben császár metszés volt, mert faros volt

2009ben fogó segítségével szültem! 2016ban császár volt és 2018ban is császár volt. 2018.01.15ben mikor ki ette a doktor úr a fiamat akkor elkötetem magam. De most úgy döntöttünk a párommal hogy szeretnénk még egy babát. Lehetséges hogy teherbe tudok ezek után esni. Mióta elvagyok kötne nagyon erős szaga van a vizeletemnek és színtelen ez jó igy

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Lekötés után csak lombikbébi módszerrel eshet teherbe. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Folyas

Jo napot kivanok!

Az en kerdesem az lenne, hogy 8 hetes terhes vagyok es egy ideje sargas-zoldes folyasom van ami eleg nagy mennyisegben van jelen semmi mas tunet nelkul.Ahogy olvastam ez bakterialis fertozesre utal viszont nem tudom ha elmennek es megallapitanak valamivel lehet-e kezelni ilyen esetben?Nem lenne eleg ha valami probiotikumot hasznalnek?

Van-e valami karos hatasa a babara nezve?

Valaszat koszonom

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! NEM! Vannak olyan fertőzések, melyek megölhetik a magzatát. Ha ezek után is barkácsolni akarja saját maga a betegségét, hát tessék. Ha elvetél, Ön lesz a felelős. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhessés alatt a köldökzsinórér

 20 hetes vàrandós vagyok. Terhességi diabétesszel. Amire diétàzom. A fenetikai vizsgálaton az 1 vérvételes vizsgàlatot k3rtük. Ennek az eredménye jó lett az ultrahanggal együtt.  Most voltam 2.  genetikai vizsgàlaton. Korábban mindíg láttàk mindhàrom köldökzsinór eret. Most a vizsgàlat alkalmàval csak kettőt látott az orvos.  Lehetséges  hogy valami miatt egy felmondja a szolgàlatot vagy csak abban a pozícióban nem làtta?  Egyébként minden rendben volt a vizsgàlaton ami a szerveket illeti. Kell aggódnom? Köszönöm a mielőbbi választ.  

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Egyéb rendellenesség híján egyes köldök artéria esetén sincs semmi aggódni valója. Ez biológiai variáns, önmagában nem rendellenesség, de gyakorta más rendellenesség kísérője. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!