Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4920 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Vetélés után

Üdvözletem Doktor úr/nő!

Múlt hónapban azaz augusztus 12.én 8 tesztet csináltam valamint egy olyant ami a heteket mutatja. Mind pozitív volt, 2-3 hetes. 14.én pecsételő vérzés jelentkezett amit 16.án erős hasi-, alhasi- és derékfájás, valamint nagy mennyiségű menstruáció jellegű vérzés kisebb-nagyobb darabokkal követett. 4 napig tartott, utána 6 napig pedig kevés, sötét barna/fekete vérzés következett. Napokig gyengének éreztem magam és fájt a hasam, derekam.

Ebben a hónapban, szeptember 13.án kellett volna megjöjjön a menstruációm de ma negyedik napja késik. Ez normális? Lehetséges egy újabb teherbeesés vagy a vetélés miatt ebben a hónapban kimarad? Mikor javasolt elkezdeni ezek után a fogamzásgátló szedését?

Külföldön vagyok és csak jövőben tudnék orvoshoz menni, ezért írok ide. Előre is köszönöm szépen a választ.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az orvosi vizsgálatot nem tudja elkerülni, a szerteágazó panaszok hátterében megbújó rendellenesség elemzésére interneten keresztül, vizsgálat nélkül én sem vállalkozhatok, gyógyszert nem adhatok. Megértését előre is köszönöm, tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

36.hetes UH eredmények

Tisztelt Doktorúr,

36 hetes ultrahang eredményről szeretnék több részletet megtudni mert csak a számokat látom és azt hogy eltérések vannak, de nem tudom hogy ez gond lehet-e.
Van 2-3 pont, amely aggaszt: 

OFD(Jeanty): 11,9cm -> 98,1% OOR
FL(Hadlock): 6,52 cm-> 1,7% , 33 wk

HC: 33,37 cm -> 38w

További értékek:

 

FL/BPD: 72%

BPD: 9,01 cm -> 36w

AC: 32,85 cm -> 36w

Azt látom hogy az első érték túl sok, a második 3 hét lemaradást mutat, a harmadik 2 héttel fejlettebb. 
Ezek még normálisnak tekinthetők? A rövid combcsont lehet a Down kor tünete? Panorama genetikai teszt készült, alacsony kockázat-ra értékelték a 12.héten. 
 
A magzatvíz mennyisege átlagosnál több, ez okozhat gondot a babámnak? Tehetek valamit hogy visszacsökkenjen átlagosra? 
A baba pár napja elég aktív, sokat van ébren és ficánkol. Ez normális még ilyen közel a szüléshez? 
Ismerősi körben sajnos volt észre nem vett genetikai rendellenesség, ami miatt jobban aggódok sajnos.
Előre is köszönöm szíves válaszát! 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Valamennyi eredményt együtt kell értékelni, s ilyen alapon a gyermek egészséges, érett. Kéretik nem elemezni az UH leleteket, azért vannak a szakemberek, azért olyan hosszú és nehéz az orvosi egyetem, mert a leletek értékeléséhez sok tudás szükséges. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

67 ÉVESEN VÉRZÉS

Tisztelt Doktor HÖLGY/ Úr!

67 éves vagyok és ma hajnalban nagyon megijedtem. Elég nagy mennyiségű barnás vér volt az alsónemümön. Azóta, pár óra elteltével csak enyhén barnás színt tapasztalok vizelésnél. Semmi előzménye nem volt a dolognak, nem fáj a hasam ,nincs lázam ...csak sokszor járok pisilni. Amúgy teljesen jól vagyok! NAGYON félek és szeretném kérni az Ön véleményét ezzel kapcsolatosan!

Várom mielőbbi segítségét és válaszát!

Tisztelettel : Halasi Gyöngyi

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ezt mindenképp szövettanilag tisztázni kell. Forduljon feltétlenül nőgyógyászati szakrendeléshez. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Kornak nem megfelő citológia

Tisztelt Doktor Úr/Nő

62 éves vagyok. 9 éve hormonérzékeny melldaganattal kezeltek. Volt kemoterápia, 5 évig kaptam hormongátló készítményeket.

2 éve eltávolították a méhemet, a petefészkeket és a méhnyakat is (nem daganat miatt). A mostani nőgyógyászati szűrővizsgálat citológiai leletén szerepel, hogy "életkorának NEM MEGFELELŐ", minden más negatív. Kontroll szükség szerint.

Sűllyedések miatt hüvelykockát használok 6 éve.

Azt szeretném tudni, hogy ez mit jelent, kellenek-e továbi vizsgálatok? Kell-e, és ha igen, akkor mikor kontroll? (Elnézést, amiért itt teszem fel a kérdést, de a környékemen nincs olyan orvos, akitől kérdezni is lehetne)

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Mindez csupán a hormonhiánynak a következményei. Amennyiben ez kellemetlenséget okozna, lágy ösztrogént tartalmazó hüvelykrémet azért kaphat. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Frontin szedése terhesség alatt

Tisztelt Elek Csaba doktor Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy szeretnénk babát, viszont szedek reggel egy szem 0,25 mg Frontint, délután pedig felet. Mennyire károsítja ez a magzatot,illetve van-e olyan helyette ami terhesség alatt szedhető-e, valamit szoptatás alatt?

 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A Frontin (alprazolam) garantáltan ártalmatlan a terhességre, ellentétben a stresszel és az idegeskedéssel, ami ellen vég. Semmi akadálya nincs, hogy terhessége alatt is használja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Naptár módszer kiváló alkalmazás

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy a páromnak szeptember 13-án volt menstruációja, az előző augusztus 20 tehát ez azt jelenti hogy neki 24 napos a ciklus és elvileg szeptember 26-án lesz a peteérése az azt megelőző 7 napban nem szabad valóban szexelni illetve az azt követő 3 napban vagy hogy van ez mert az interneten mindenhol mást olvasni nem akarunk óvszert használni ezért szeretném megtudni jobban ezt a naptár módszert

Válasz:

Tisztelt Uram! A mai zaklatott világban a peteérési ciklusok sokkal pontatlanabbak, mint 40 évvel ezelőtt. A naptármódszer tehát semmire sem alkalmas, a tüszőfázis egyik napja sem biztonságos. Másfelől ovulációs ciklus esetén csak az igazolt ovulációt követő 48 óra után biztonságos a szex, ha nem monitorozzák a peteérést, akkor az ovuláció bekövetkeztéről sem lehet tudomásuk. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

13.hét, Down szűrés

Tisztelt Doktor Úr! 

A mellékelt lelet alapján, legyen kedves elmagyarázni, melyik értékkel van probléma, mi mutatja az eredményekből hogy magas a kockázat?

Köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! 1:250 feletti Down-kockázat esetén magzatvízből kromoszómavizsgálatot kell végezni. Ez csak így biztonságos. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség

Tiszteld Doktor!

Érdeklődnék,hogy árthatok a magzatnak az éjszakai műszakkal? Ugyanis még csak 17 én,megyek UH-ra és terhesgondozásra! UM:08.04.-én volt és 1 héttel késsőbb csináltam meg a tesztet,ami erős pozitív lett.

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ha egyéb munkahelyi ártalom nem áll fenn, akkor biztosan nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hüvelygomba

Tisztelt Doktor Úr!

Hüvelygomba alakult ki nálam antibiotikum szedését követően, elhasználtam a Canesten Uno egyszeri hüvelytablettát, de négy nap után sem javultak a tüneteim, talán a folyás csökkent minimálisan. Elmentem orvoshoz, aki megállapította, hogy erősebb hüvelygomba fertőzésem van. A Peveryl 3 napos kúpot javasolta, mellette a Canesten krémet, de azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ha azóta elkezdtem a Micovag kúpot (hármat használtam el), akkor előbb azt fejezzem be 10 napig, vagy szakítsam meg, Pevaryl 3 napig és utána folytassam a maradék 7 db micovag kúppal. Menstruációm 9 nap múlva esedékes. Mivel ez az első alkalom, hogy ilyen gombás fertőzésem lett, fogalmam sincs, hogy az Canesten Uno mennyi idő múlva hat, de a tájékoztatóján az szerepelt, hogy 3 nap alatt javulást kellene tapasztalnom. Köszönöm előre is!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A hüvelynek nemcsak gombás fertőzései vannak. Ha egy gomba ellenes gyógyszerre nincs javulás, panaszokat minden bizonnyal más kórokozó, pl. baktérium okozza. Kombinált, általános antimikotikus és antbakteriális kezelésre van szüksége, melyet a hüvelyflóra helyreállításának kell követnie. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség hàtfájás

Tisztelt Doktor!

Csak pár napja teszteltem így körülbelül az 5. hétnél járhatok a babavárásban. Időpontot vizsgálatra csak 30-ára kaptam. Többen mondták, hogy ez teljesen normális. Viszont miután kiderüldt, hogy terhes vagyok másnaptól már elég erős hát-derékfájdalom jelentkezett. Amennyiben nem dolgozok többet pihenek nem mondanám erősnek és nem is folyamatosan érzem. Normális ez ennyire az elején? Kellene aggódnom?

 

Köszönettel, Georgina

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A koraterhesség nem okoz derékfájás, annak más oka lehet, El kellene mennie vele a háziorvosához. Fájdalomra szedhet paracetamolt, metamizolt, tramadolt, de szalicilátokat, vagy NSAID gyógyszereket nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!