+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

5070 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Bio Co B komplex és fogamzásgátló

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Véleményét szeretném kérdezni, a Bio Co B komplex nevű termékről. Bioextra B komplex helyett ajánlották a patikában, mert az hiánycikk.

Inzulinrezisztens beteg vagyok, androgén túlsúllyal. Az androgén hormonzavarra Dienille fogamzásgátlót szedek.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben szedhetem a Bio Co B komplexet? Nem lép kölcsönhatásba vele? Nem okoz hasmenést vagy gyomorbántalmat?

Nem találtam betegtájékoztatót a B komplex dobozában, emiatt bevenni sem mertem, mert az adagolását sem tudom, illetve hogy evés előtt vagy után kell szedni, esetleg éhgyomorra?

Segítségét előre is köszönöm.

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A vitaminok életünk részeit képezik, így kölcsönhatással sem kell számolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mistral fogamzásgátló hajhullás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 

2020. augusztusában tablettaváltás miatt, a Mistral fogamzásgátlót kezdtem el szedni. Októberben érzékeltem, hogy a tarkómon a hajas fejbőrnél, mintha ritkulna a hajam, de kezdetben ezen kívül más előjel nem mutatkozott. Máig sajnos odáig súlyosbodott a dolog, hogy egy nagyobb és 4-5 kisebb foltban, foltosan kihullott a hajam. Nagylabor vizsgálaton, autoimmun, és góckutatásokon vagyok túl, mindenhol negatív eredményeim lettek. A napokban azonban, a Mistral fogamzásgátló betegtájékoztatójában, a 'nem túl gyakori mellékhatások' között felsorolva megtaláltam, a foltos hajhullást (alopecia). A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján valószínűsíthető-e, hogy a fogamzásgátlótól kezdődtek a panaszaim? Jelenleg a tablettát nem szedem a hét napos szünet miatt és nem is szeretném a további leveleket beszedni. 

Válaszát előre is Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Hajhullásának nem lehet oka a tabletta, sőt, azokat számos esetben használjuk hajhullás ellen. A foltos hajhullás orvosi neve alopecia areata és autóimmun betegség, mellyel bőrgyógyászt kellene megkeresni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Agybaj

Tisztelt doktornő!Azt sem tudom,jó helyen kopogtatok-e?45 évesen már évek óta nincs menstrációm.Ezt nem is bánom.Anno kész idegroncs voltam a ciklus előtti héten.És most megint előjön a régi dilisedés.Kb. havonta egyszer.Felpuffadok,alig alszom,enni viszont annál többet tudok.Mindenen besértődök,bőgök,túlreagálom.45 évesen!!!Merre induljak.ha rendezni akarom a helyzetet? Anikó

Válasz:

Kedves Anikó! A lelki megterhelése természetesen oka lehet a ciklusproblémáinak. Mégis azt tanácsolnám, hogy az életminőséget rontó ciklusproblémákat először nőgyógyászaton rendeztesse (szakorvosi rendeléshez nem kell beutaló, csak időpont). Ezt követően jelentkezzék pszichiátriai gondozáson. Oda sem kell háziorvosi beutaló, csak telefonon egyeztetett időpont Problémáinak megoldására minden gyógyszeres lehetőség rendelkezésre áll, de ezek többségét csak pszichiáter írhatja fel, vagy engedélyezheti felírni a háziorvosának is. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menopauza

Kedves Doktor Úr! 45 éves vagyok, mellrák miatt kemóterápiás kezelés alatt állok. Már az első kemó után elmaradt a menstruációm. Elképzelhető, hogy a kezelések után visszaáll a ciklus? Vagy már elkezdődött volna a változó kor? Ebben az esetben kell még védekezni? 

Tisztelett,

Elekes Csilla

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Védekeznie mindenképp kell, mert a citosztatikumok súlyos magzatkárosodást okozhatnak. A vérzése kimaradhatott a gyógyszeres kezeléstől, a stressztől, a korai változókortól, és még sok egyéb okból. Az Ön helyében kérném méhen belüli eszköz felhelyezését. Hormontartalmút nem fogadhat el!!!! Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Tályog?

Jó napot! 1 héttel ezelőtt a nagyajkam felső részén csomót tapintottam ki ami nagyon faj és minimális gennyes váladék folyik belőle. A kérdésem az lenne mit tudnék vele csinàlni hogy ne legyen ennyire gyulladt és ne fájjon ennyire? Betadin oldattal fertotlenitettem eddig. Természetesen több orvoshoz próbáltam bejelentkezni de a virus miatt nem egyszerű... sajnos mindenhol elutasítanak a virus helyzet miatt és marad a szenvedés. Köszönöm válaszát

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A betegsége Bartholin-mirigy tályog. Sebészi megnyitást igényel, amit járóbeteg szakrendelésen is el lehet végezni. Oda nem kell beutaló, csak időpont. AKI VISSZAUTASÍTJA ÖNT, AZ CSERBENHAGYÁSOS BŰNCSELEKMÉNYT KÖVET EL! Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Valeriana Harmony és esetleges terhesség

Tisztelt Doktor Úr!

Segítségére lenne szükségem!

Múlt pénteken vártam a menstruációmat, ami azóta is elmaradt,sajnos előfordult már, mert kiszámíthatatlan a menstruációm. Igazából valamennyire örülnék is ha elmaradna, viszont

Ami aggaszt, hogy a múlt hét folyamán vettem be pár nap Valeriana Harmony kapszulát, gondolván úgysem lehetek terhes, mert az ovuláció környékén nem voltunk együtt a párommal, mert elkaptam egy hasmenős vírust. 

Összetevői: macskagyökér, Golgotavirág virágos hajtás és komlótoboz.

 

Nem tudom h mekkora kárt okozhattam ezzel egy esetleges kezdődő terhesség esetén. Csak a hét végén tudatosult bennem, h nem is alkalmazható terhesség esetén!

 

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Összesen 15 gyógyszer, vagy gyógyszercsalád lehet magzatkárosító, a legtöbbjük csak pár % kockázattal jár. A Valeriana készítmények nem tartoznak közéjük, hiszen akkor vény nélkül sem lennének kaphatók. Használja nyugodtan terhesség alatt is, én vállalom a felelősséget. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Alacsony TSH

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

0,08 a TSH-m akkor nekem majd nehéz lesz teherbeesni? Vagy beteg lesz a gyermek?

Novemberben volt egy vérvételem ott jó volt a TSH 3,41 ami a jó tartományba esett. Most 1 hete volt újabb vérvételem ahol a TSH 0,08 lett. Mitől esehetett le? Nem nőgyógyászati okok miatt voltak ezek a vérvételek csak mindegyik alkalommal megnézték ezeket is. Viszont így, hogy alacsony azért gondolom kell vele foglalkozni. Gasztroenterológusnal voltam most aki azt mondta 3 hónap múlva kontroll és ha akkor sem jó akkor kell majd kezelés. 21 éves vagyok elég vékony 167cm. Meg nem tervezek babát de azért picit aggódom most, hogy majd akkor nehezen fog összejönni. Mert nagyon szeretnék majd gyermeket! A T4 szabad frakció az jó volt.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Válasz:

A T3-T4 szint a lényeges. A TSH reguláló hormon, közvetlen élettani hatása nincs. Ha alacsony az azt jelenti, hogy bőven el van látva pajzsmirigyhormonokkal. Legfeljebb 3 hónap múlva érdemes a vizsgálatot megismételni és a háziorvosával konzultálni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség

Üdvözlöm.

Csináltam két terhességi tesztet mindkettő poztitv lett.

Az online kalkulátor szerintent jelenleg 6 hetes terhes vagyok.

Jövőhéten fog felhívni a sztk-s orvos és utána fogok csak eljutni személyes hozzá tehát akkor már 8 hetes terhes leszek. Ez nem túl késő?

Illetve még az is baj, hogy vmilyen fertőzés is lehet, mert viszkető kicsit csípő érzésem van odalent, nem folyamatosan de érzem.

Nem szeretném ha bármi baja lenne lenne a babának. Nem tudom milyen veszélyei vannak ennek. 

Mit gondol érdemes lenne magán úton elmennem orvoshoz hogy hamarabb megvizsgáljanak? Előre is köszönöm a visszajelzést. 

Válasz:

Nem. Az első érdemleges UH vizsgálatra 12-13 hetesen kell sort keríteni, addíg érdemes a gondozási kiskönyvet kérni a védőnőktől és laborbeutalókat a háziorvosától. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hormonális probléma?

Tisztelt Doktor Úr! 

43 éves nő vagyok. Eddig mindig rendszeresen jött meg a menstruációm, mint ahogy most is, csak most elhúzódik. Általában 7 napig tart, ritkán 9-10 napig is van sötétbarna folyásom. Most a 14.napnal tartok, és már nem olyan sötét a folyásom, hanem pár napja világosabb barnás rózsaszínes. Most van kb. peteérésem is. Néha érzem a derekam, ami lehet ennek jele. Elég stresszes vagyok, meg panikolós is, amire néhány hete szedek gyógyszert. Lehet az is felborította a hormonjaimat, vagy esetleg a stressz. Várom mielőbbi megnyugtató válaszát! Köszönöm szépen.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Önnél a tüszőrepedés maradhat el (folliculus atresia). Emiatt ösztrogén túlsúly és relatív progeszteron hiány alakult ki, ami miatt a méhnyálkahártya burjánzik (hyperplasia). A hormonális egyensúly helyreállítása lehetséges fogamzásgátló tablettával, vagy a peteérés helyreállításával, attól függően, hogy Önnek melyik az elfogadhatóbb és a peteérés stimulálása Önnél, 43 évesen kivitelezhető-e egyáltalán. Természetesen a problémáját okozhatja a pánik, de okozhatja a közelgő változókor. Ezt laborvizsgálattal lehet eldönteni. Ennek elvégeztetése céljából kérem, keresse fel az illetékes nőgyógyászati szakrendelést. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Yasminelle, Klion es Diflucan tabletta hatasa

Kedves Dr ur/no,

 

Lassan 5 eve szedem a Yasminelle fogamzasgatlo tablettat. Ebben a honapban is rendszeresen szedtem. Nem hanytam es nem volt hasmenesem sem.

Az utobbi heteken gomas fertozes miatt szedtem Diflucan es Klion tablettat, emellett kevert hatasu huvelykupot. A mai napon kellett volna megjonnie a menzeszemnek ez azonban nem tortent meg. Nagyon aggodom hogy esetleg a gyogyszerek kolcsonhatasa miatt teherbeestem. A klion illetve a yasminelle beszedese kozott 3 orat hagytam ki, ahogy azt a nogyogyaszom is tanacsolta.

Letezik hogy teherbe estem?

valaszat elore is koszonom

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! a fogamzásgátló tabletták hatása Diflucan hatására, még némi növekedést is mutat, a gyakorlatban ennek nincs jelentősége. Egyéb várható gyógyszerkölcsönhatás nincs. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!