Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4951 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Méhtisztítás

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm szives és gyors válaszát. Ne haragudjon, hogy még van kérdésem Önhöz, de fogalmam sincsen, hogy hol kezdjem el. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a gyógyszereket meddig kellene szednem, és hogy ettől vékonyabb lesz a méhnyálkahártyám? A másik pedig,hogy a méhnyálkahártya elpusztítását hol csinálják, esetleg hol /érdemes/ Nagyon várom szintén a javaslatát! Köszönettel és Tisztelettel: Erzsébet

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A méhnyálkahártya elvékonyodás pár nap alatt bekövetkezik. Azt hogy Önhöz közel hol csinálják az endometrium ablációt azért sem tudhatom, mert nem tudom, hol lakik. A módszert elsőként Budapesten a Szent Imre Kórházban próbálták ki, de azóta elterjedt lett, vélem, valamennyi megyei szintű kórházban elérhető. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Szülés utáni vérzés

Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulok önökhöz hogy 4hete és 3napja szültem természetes úton gátmetszéssel. A kórházban erős darabos vérzésem volt itthon 2hetig véreztem erősen egy hétig pedig már csak barnázás volt szinte teljesen elmúlt most pedig 3 napja nagyon erős élénk piros vérzésem van ismét. Mi a teendőm ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm szépen. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Vissza kell menni a szülést vezető kórházi rendelőbe, a vérzést okozhatja ui. visszamaradt pl. lepényszövet, vagy annak burjánzása is. Mindenek előtt ezt kell kizárni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Méhtisztítás

Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 61 éves vagyok, 2008-ban volt hyperplasiám, amikor két egymást követő hónapban volt méhtisztításom. Még abban az évben kigyógyultam belőle Norcolut szedésével. 2012-ben elmúlt a menstruációm. Majd nemsokára Remifemin plusszot szedtem 6 évig, 2018-ig, amikor a rákszűrés kapcsán ultrahangot is kért a Doktor Úr. Kiderült vastag a méhnyálkahártyám 10 mm. Mintát vettek, de nem volt értékelhető. Következő évben 2019-ben magánrendelőbementem mentem, és a főorvos Úr szintén csinált méhtisztítást, az eredmény jó, illetve ez van írva: 1. Igen kis mennyiségű kaparék, mely csak nyákot tartalmaz, rendkívül minimális mennyiségű felszínes endocervicalis mirigyhám törmelékkel. 2.Nagyrészt dekomponálódott vörösvértesteket tartalmazó véralvadék és kevés nyák látható, abban neutrophil granulocytákkal, levált tipusos laphámsejtekkel, és kevés részben endocervicális, részben endometrialis jellegűnek tartható mirigyhám törmelékkel.Azt mondta 1 évre ellenőrzés, mentem is idén május végén és újból 6-7 mm a méhnyálkahártya vastagsága. Most pár hónap letelt és újból mennem kellene vissza, és újból méhtisztítás. Azt szeretném kérdezni a Doktor Úrtól Önnek mi a javaslata, mit csináljak? Ön szerint is hosszú idő Remifemin plusszot szedni 6 évig, mert befolyásolhatja a méhnyálkahártyát, az orbáncfű pedig hatással van a női hormonokra? Nagyon várom a Doktor Úr válaszát, előre is nagyon Köszönöm! Tisztelettel: Erzsébet

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Önnél még van valamennyi peteérés és következményes ösztrogéntermelés is, de progeszteron már nem termelődik. A hyperplasia az ösztrogének sejtosztódást serkentő hatásának tudható be, amit progeszteron nem fékez. Fékezni lehetne fogamzásgátló tablettával, de ez Önnél már veszélyes lehet. Ehelyett antiösztrogének adása (raloxifen, tamoxifen), ill. a nemi szteroidok hatását általában blokkoló ún Gn-RH analógok adásával lehet megszüntetni. Hormonálisan ártalmatlan és veszélytelen eljárás a méhnyálkahártya elektromos elpusztítása méhtükrözés segítségével. Ez is járható út. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hüvelygyulladás

Kedves Doktor Nő/Úr!

Az alábbi diagnózis áll fenn: A hüvely szubakut és idült gyulladása (N7610)

MACMIROR COMPLEX LÁGY HÜVELYKAPSZULA-t írt fel a legutóbbi nőgyógyász, de az előző nőgyógyász BETADINE hüvelykúpot ajánlott. Ahogy utánaolvastam, tulajdonképpen nem látok semmi különbséget a kettő között. Ön szerint melyiket érdemes kiváltanom? 

Ezen kívül CONDYLINE 5 MG/ML KÜLSŐLEGES OLDAT-ot is kaptam, a  megjelenő, 2 db gombostűfej méretű szemölcsökre.

E kettőt (hüvelykúp és Concyline oldat) használhatom egyszerre, együtt? Vagy várjam meg amíg elhasználtam a hüvelykúpot és csak utána ecseteljek?

Köszönöm szíves válaszát!

Tímea

 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A két gyógyszert természetesen egyszerre is használhatja. A kezelés befejezése után fontos, hogy a hüvelyflórát helyre kell állítani (pl. Gynoflor, Floragyn, Protexin gyno). A kezelés teljes ideje alatt óvszerben szabad közösülni a pingpong effektus elkerülésére. A partnerének ondóját sem ártana megvizsgálni, hiszen nála is fennállhat egy gyulladás, ami a krónikus gyulladást fenntartja Önnél. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Barnázás mezesz előtt - alacsony progeszteron szint?

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

28 éves nő vagyok. 7 évig szedtem Yasminelle fogamzásgátló tablettát, 2 hónapja raktam le.

1. ciklusom 29 napos volt, 14-15. napon középidős görcsökkel, 28-29. napon barnázással és görcsökkel. A vérzés mennyisége kielégítő.

2. ciklusom 31 napos volt, 19-20. napon középidős görcsökkel, 30-31. napon barnázással és görcsökkel. A vérzés mennyisége kielégítő.

3. ciklus 2. napján vagyok, ebben a hónapban már szeretnénk megpróbálni a teherbeesést.

Kérdéseim:

Zavar a menzesz előtti barnázás. Jelezhet ez alacsony progeszteron szintet? Érdemes így próbálkozni vagy ez veszélyes lehet egy esetleges terhességre? Foduljak inkább orvoshoz a próbálkozás előtt (vagy legrosszabb esetben csak nem jön össze a baba, míg nem áll be rendesen a hormonháztartásom)?

Progeszteron szint növelésére javasolja a barátcserje kapszula és/vagy palástfű tea fogyasztását?

Mért hőmérséklet diagrammokat csatolva küldöm.

Köszönettel: K. Tímea

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Igen, pontosan azt jelenti. A görbék is sárgatest-elégtelenséget mutatnak, ezt gyógyszeresen, terhességhez optimálisan megfelelő időben adott 2-3 HCG injekcióval ehet kezelni. Ez ügyben keresse fel szakorvosát. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Spontán vetélés után mi a teendő?

Tisztelt Doktor Úr!

Spontán vetélésem volt, azt gondolom. 2020. szeptember 15-én volt menstruáció, majd 2020. október 5-én a spontán vetélés. Akkoriban (októberben) készültem volna tesztet végezni, mert úgy éreztem, hogy teherbe estem, de október 5-én volt a vetélés, így a tesztet már nem csináltam meg. Mi a teendő spontán vetélés után? Ilyen esetben kell-e mennem ultrahangos vizsgálatra és ha igen, akkor sürgősségi ellátás keretében? Most újra fáj a kismedencei területen.

Előre is köszönöm szíves válaszát!

Minden jót!

Emi

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ez inkább lehetett beágyazódás körüli természetes szelekció, így nem tekinthető spontán vetélésnek. Tennivaló tehát egyelőre nincs. 3 hónapot várni kell, ez időt érdemes kihasználni a peteérési ciklus kivizsgálására. Ehhez nőgyógyász szakorvoshoz kaphat segítséget. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Kombinált teszt eredmény

Kedves Doktor úr! 

Múlt pénteken voltam kombinált teszten, ekkor 13+4hetes voltam.

Az ultrahang vizsgálat rendben volt, de az vérminta hormonok nem a legjobb eredményt tükrözik! 

Szabad béta hcg: 7.74UI/L   0.36MoM

PAPP-A: 0.62IU/L.     0.29MoM

Számított kockázatok:

Down: 1:12.101

Edwards: 1:1.891

Patau: 1:10.874

NT: 1.7mm

Kérdezném a doktor urat, hogy ezen eredmények alapján szükséges - e további vizsgálat elvégzése, vagy nem annyira rossz ez az eredmény? 

Köszönöm szépen 

Krisztina 

180cm/160kg/32 év 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Csak akkor lenne szükség amniocentesisre, ha a kockázat nagyobb, mint 1:250. Önnél nagyságrendekkel kisebb a kockázat, tehát nincs további teendő, csak a rutin terhesgondozás. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Progeszteron szint vizsgálat

Kedves Illetékes,

Véleményét szeretném kérdezni, miképp nőgyógyászati hormon vizsgálatra jelentkeztem, progeszteron szint vizsgálat lesz esedékes a 21.napon. Egy ideje progeszteron krémet használok a ciklusom felétől a fájdalmak csökkentésére illetve barnázási problémákra. 3-5 napi hormonszintjeim jók. Kérdésem használjam a progeszteron krémet ahogy szoktam a vérvételtől függetlenül? Vagy esetleg kedvezően befolyásolja majd az eredményt, az probléma-e, vagy csak jó?

 

Köszönettel: Krisztina

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A hiányzó progeszteron pótlására a sárgatest működését kell serkenteni szintetikus, így a fogamzást gátló progesztinek adása helyett. Semmilyen krém, vagy progeszteron tabletta használata nem indokolt, sőt, káros, a peteérési cilus rendezésére egyéb módszerek javasoltak. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fáradság, szexualitás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 

Nagyon kívánom a páromat, vágyok rá, de sokszor azt érzem, hogy inkább aludnék mint hogy szeretkezzek vele. Bölcsődében dolgozom, 1-1 nap elég kimerítő (főleg a beszoktatási időszakban). Ha haza érek mindig pihenek 1 órát, de így is elég sokszor fáradt vagyok nincs kedvem a szexhez, pedig a párom próbálkozik felkelteni az érdeklődésemet.

Nem tudom mit lehetne tenni, remélem ön tud valamit javasolni. 

Válaszát előre is köszönöm T. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Lázár Ervin után szabadon, ha valaki álmos, hagyjuk aludni. Ha fáradt, ebből következően hagyjuk pihenni. Két hét szabadság gondtalanul, valahol távolabb az otthontól sok mindent megoldana. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nemi szerv bőrbetegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Egy pár hete kissé fehéres elváltozást észleltem a hüvelybemenet alatt. Nincs a bemenetben tipikusan alatta a bőrön. Nem viszket nem fáj. Mutattam az orvosomnak de azt mondta ártalmatlan elváltozás..hogy miez arra nem kaptam választ csak, hogy kenjem pimafucorttal meg neogranormonnal. Változás nem történt....Kérdésem az lenne hogy egyáltalán mi lehet ez ? olyan mintha a bőr ki lenne száradva alatta.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Komoly betegségre én sem gondolnék. Nyilvánvalóan nem lichen, nem fertőzés mert azt érezné, fájna, viszketne. Azt sem tudhatom, hogy Ön hány éves, mert változókori hámsorvadásnak is megfelelne a kép. Minden esetre recepttel tudok segiteni, ha felhiv: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!