Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4592 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Tabletta alatti vérzés

Tisztelt Szakértő!

A fogamzásgátló tablettát 6 órakkor szoktam bevenni este, de a szombati napon reggel 5kor jutott az eszembe ezért akkor vettem be, de ez még bele esik a 12 órába. Viszont 2 napra rá pecsételős vérzés jelentkezett este, de reggelre már nem volt semmi. A levélbe még 5 tabletta van. 

A válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Bármikor előfordulhat áttöréses, vagy pecsételő nyomvérzés, Ha ez csak elvétve fordul elő, nincs jelentősége, terápiás konzekvenciája nincs. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

LEKÖTÉS után lehet ujra gyermeket vállalni

Egy  45 éves nővagyok ,két gyermekem született császárral és utolso szüléskor lekötésre kerűlt sor.Az utolsó terhességemkor a 36 héttől toxémiám volt, és utánna is megmaradt a magas vérnyomásom ,igaz napi egy talettát kell szednem ami 5mg -os.Uj kapcsolatba szeretnék gyermeket mivel a páromnak nincs sajátja igy szeretnénk közöset.Ezért szeretném  megkérdezni hogy van e rá  lehetőség  és igy lehet e vállalni a gyermeket.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Lehet, kizárólag lombikbébi program keretében, amennyiben petefészkei még stimulálhatók. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogantatás időpontja

Tisztelt Doktor úr! 

A következőben kérném a segítségét:

Szexuális kapcsolatom volt a menstruációm első napján 04.22-én, másnap volt egy napig vérzésem, a szokásos 3 nap helyett. 

Május 04-én is történt szexuális aktus, de 06-án bevettem egy esemény utáni tablettát (72 órán belül). A menstruációm kimaradt ezek után és a terhességi teszt pozitív lett. Orvosi ultrahang szerint 6 hetes és 3 napos terhes vagyok, szívhang már van, crl 5,3 mm.

Tudna esetleg abban segíteni, hogy ez alapján mikor történhetett a fogantatás tényleges időpontja? Áprilisban vagy májusban? Az orvosom szerint valószínűleg áprilisban, de nem tudta ő sem pontosan megmondani.

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Nem voltam ott, jóslásokkal nem foglalkozok. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

16 nappal hamarabb jött meg a mensim! A stressz okozhat ilyet?

Kedves doktor!

Az nagy gond ha 16 nappal hamarabb jön meg a menstruációm? A stressz okozhat ilyet?

18 éves vagyok, gyógyszert nem szedek, de rosszul voltam az előző hónapokban az orvosom szerint a stressztől lehetett az!

De szerintem mivel itt állok az érettségi előtt és eléggé ideges /stresszes vagyok az elmúlt időben! Bízok benne hogy ettől lehet!

Előre is köszönöm a választ! 

Válasz:

Kedves Ifjú Olvasónk! Igen, a stressz így tiltja le a szaporodást. Ilyen esetekben kombinált fogamzásgátló kezelés lenne indokolt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menopauza tüneteinek kezelése

Tisztelt Asszonyom! Semmilyen növényi szer nem alkalmas, sőt, önmagában tilos a változókor gondozására. A Livial (tibolon) egy olyan szintetikus anyag, mely meg nem határozható arányban alakul ösztrogénekké, progesztinné és férfihormonokká. A hatás kiszámíthatatlan, s az emlőrák kockázatát is fokozza Emberi hormont csak emberi hormonnal lehet pótolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Tisztelt Doktor Úr !

Köszönöm gyors válaszát! Elfogadom a szakvéleményét, de ha sem a növényi szerek (egyébként nőgyógyász ajánlotta) sem a LIVIÁL nem ajánlatos, akkor Ön mit javasol a menopauza tüneteinek enyhítésére?

Válaszát továbbra is köszönöm, tisztelettel. Vrabecz Kinga

 

Válasz:

Kizárólag bevizsgált, humán hormonokból álló hormonpótló kezelést. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Aspirin protect

Tisztelt Doktornő/Úr! Pénteken császármetszés útján megszületett a kisfiúnk, már haza is jöttünk a kórházból. A kórházban injekciót kaptam vérhigításra, itthonra viszont az Aspirin protect 100 mg-ot írta fel a nőgyógyászom, napi egy szem adagolással. Ma párom volt a gyerekorvosnál "beregisztrálni", aki nem örült az Aspirinnek, szavaival élve szakmailag kifogásolta, mivel kiválasztódik az anyatejben, és szoptatáskor bejut a csecsemő szervezetébe. Önnek mi a véleménye erről? Mit tegyünk? A nőgyógyászunk kezeskedik az általa felírt gyógyszerekről, viszont a gyermekorvos szavai is a fülünkben csengenek. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az Aspirin csak nyomokban választódik ki az anyatejben, mert zsírban nem oldódik, szoptatás alatt is nyugodtan alkalmazható, főként ilyen minimális adagban. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menopauza

T. Cím !

Olvastam oldalukon a MACA gyökérről, hogy használ menopauzás panaszok esetén. Sok mindent kipróbáltam már, de nem igazán segítettek. Most a nőgyógyász a LIVIÁL tablettát ajánlotta, de a hormonkezeléstől tartok, mert vannak egészségügyi problémáim.

Magas vérnyomásra szedek gyógyszert, szedem a Comcor-cor tablettát és szorongásos tüneteimre Seroxátot.Az is igaz, hogy minden tünetemet a menopauzás időszak növelte.

Két éve maradt el a menstruációm 55 éves koromban és 1 éve vannak hőhullámaim és egyebek. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a MACá-val próbálkoznom és a fenti gyógyszerek mellett alkalmazható-e (gondolom igen), továbbá, hogy a por vagy kapszula formában hatásosabb  használni.

Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Vrabecz Kinga

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Semmilyen növényi szer nem alkalmas, sőt, önmagában tilos a változókor gondozására. A Livial (tibolon) egy olyan szintetikus anyag, mely meg nem határozható arányban alakul ösztrogénekké, progesztinné és férfihormonokká. A hatás kiszámíthatatlan, s az emlőrák kockázatát is fokozza Emberi hormont csak emberi hormonnal lehet pótolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Babaproject

Tisztelt Dr Úr!!

Ma voltam uh - án.

Az eredményem:

Norm. uteus. nyh:7mm

A j. ov. 25mm, a b. ov. 26mm

mko.ov-ban több apró tűsző.

Domináns tűsző nem látható. 

A menzeszem. Máj. 27-én volt.

Most az uh - t 10. Napon csináltak.

A ciklum 25-26 nap szokott megjönni minden hónapban.

Kis babát szeretnénk 1 éve próbálkozunk. 

Lesz hormonvizsgálat is, a kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény normálisnak mondható??

Köszönöm a gyors választ. 

Annamária 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom!A meddőség nem egy betegség, hanem ezernyi férfi/női betegség vezető tünete. Ennyi lelet a probléma meghatározásához elégtelen. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

7 nap helyett 8 nap szünet a fogamzásgátló szedésekor

Kedves Dr Úr! Véletlenül 2 szem fogamzásgátlót szedtem be egy nap mert elnéztem, így viszont 1 nappal hamarabb hagyom abba a szedését, mint szoktam az lenne a kérdésem hogy probléma lenne-e hogy ezután 7 nap helyett 8 nap szünetet hagynék a két levél között, hogy ugyanúgy szedhessem tovább mint eddig?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A 7 nap szünethez ragaszkodni kell. 8 nap kihagyás esetén 14 napig védtelenné válna. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Elmaradt menstruáció, terhesség

Tisztelt Dr. Rajnai László!

A párommal tervezzük a babát. A nem várt, már 11 napja késik. Csináltam tesztet, 2-n halványan látszik a második csík, csináltam újabb teszteket viszont azon csak a kontroll csík látszik. Ultrahangos vizsgálatra még nem jutottam el. Létezik, hogy terhes vagyok csak a teszt nem mutatja ki? Az alhasam tájékán furcsa "fájdalmat" érzek, talán olyan fájdalomhoz hasonlítható mikor megvan és egy picit görcsöl a hasam. Semmilyen más tünetet nem véltem felfedezni a testemen. Várom mielőbbi válaszát! Üdvözlettel: Tímea

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Létezhet, bár nem valószínű. Egy UH vizsgálattal el lehetne dönteni a kérdést. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!