Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

5038 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Genetikai tanácsadás- mit várhatok ettől?

Tisztelt DR. ur.

39 éves nő vagyok, az elmúlt három évben 3 terhességet veszítettem a terhesség 6-8 hetében. Mindenik esetben elhalt az enbrió, nem lett szívhang. Spontán vetélés nem indult be, a terhességeket művi úton fejezték be. A második veszítés után elvégeztem különböző vizsgálatokat(hemofilia, különböző fertőzések jelenléte), az eredményeim rendben voltak. Az orvosom ezúttal javasolja a genetikai tanácsadást. A kérdésem az lenne hogy miben áll egy ilyen tanácsadás, mire kaphatok választ, esetleg megoldást is kínál (vagy csak beazonosítja a lehetséges okokat)? Erdélyi vagyok, egyelőre itt nem találtam genetikus orvost. Esetleg tudna javasolni intézetet, személyt ahová fodulhatok Magyarországon?

Előre köszönöm válaszát.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A genetikai tanácsadás az orvosi genetika elsődleges megelőzésimódszere. A sajnálatos események eredetére keresi a választ, nevesül: 1. Mi a diagnózis (a vetélés nem az, az csak a következmény) 2. Mi okozza 3. Hogyan öröklődik (ha öröklődik) 4. Mennyi az ismétlődés kockázata 5. Hogyan lehet az ismétlődést kivédni 6. Miként kell az okot igazolni 7. Hogyan kell meggyógyítani 8. Mekkora az anyai kockázat 9. Egyéb, a nyomozás során feltárt kérdések megválaszolása Nagyon koncentrált és részletekbe menő orvosi elemző munkának kell lennie, hogy eredményes legyen. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Folytassam-e a Norcolut szedését ebben az esetben?

Tisztelt Doktor úr!

7 hónapja próbálkozunk párommal összehozni egy babát eredménytelenül. Korábban felírt az előző nőgyógyászom Norcolut tablettát, mivel a ciklusom másofik felében többször volt enyhe vérzésem folyamatosan egészen, amíg meg nem jött a menstruációm, akár 1-2 hétig is. A ciklusom rendszeres, háziorvosom csináltatott általános és pajzsmirigy vérképet, minden rendben, nőgyógyász ultrahangozott, ott is minden rendben, és van peteérésem a ciklus 16.napja körül. (Tegnap volt). Az a kérdésem, hogy folytassam-e a tabletta szedését, ha fennállhat a baba lehetősége. Attól tartok ha nem szedem nem marad meg, ha szedem meg gátolja a fogamzást/beágyazódást vagy rossz hatással lesz a baba fejlődésére.

 

Köszönöm válaszát

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A Norcolut sem a meddőség gyógyítására, sem annak megtartására nem alkalmas, önmagában történő szedése eddig is felesleges volt, és terhesség alatt is az lesz. Természetesen igényelhet progeszteron kiegészítést, de az csak természetes progeszteron derivátumokkal lehetséges. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mitrális prolapszus

Tisztelt Dr Úr/Nő 

Nőgyógyászom fel írt fluconer tablettát heti 1 et 4 héten át 

Az lenne a kérdésem hogy ha nekem enyhe mitrális prolapszusom van amit 6 éve diagnosztizáltak, szedhetem e a fluconer gyógyszert??

Nem szedek rá gyógyszert és nem tudom pontosan mennyire  súlyos szívprobléma,

Van időszak amikor mintha ki hagyna vagy inkább mintha az egyik szív ütés nagyobb lenne olyankor szorongást is érzek ,de van hogy 2 hónap semmit nem érzek.

 

Köszönöm a választ

Üdvözlettel 

 

Sandra Pinterova

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az Ön által szedendő gyógyszer ún. azol típusú gomba ellenes gyógyszer, s mint ilyen, számos ritmusszabályozó gyógyszerrel nem szedhető együtt. Ide tartozna a kalcium antagonisták, káliumcsatorna blokkerek, de béta-blokkolók szedhetők. Ezt az Ön orvosának is tudnia kell. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fibroadenoma folytatás

Tisztelt Dr Elek Csaba!

Fél éve volt vékonytűs biopsziám és igazolták, hogy jóindulatú és akkor mondták fel majd egy év múlva kontroll. Ezért érdeklődnék, hogy menstruáció előtt lehet érzékenyebb akkor is ha eddig nem volt az?

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen lehet, főként, ha rendszeresen elmarad a tüszőrepedése, ezáltal a szervezetében csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. Ezt az állapotot lehet és kell is gyógyítani, a jóindulatú emlődaganatát is minden bizonnyal ettől kapta. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Alhas fájás

Üdvözlöm! 
Menstruáció utáni gyenge alhasi és derék fájásom van. Mitől lehet? 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ezer oka lehet, de ezt interneten keresztül megmondani nem tudom. Talán szakorvosi rendeléshez kell fordulnia. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Lh teszt és fogamzásgátló

Fogamzásgátlóval védekezünk. Nem szeretnék most semmi esetre sem teherbe esni. Lh teszttel szoktam ellenőrizni, hogy hatásos e, nincs e peteérésem. A mai nap folyamán, a gyógyszer 4.napján a teszten gyenge második csík jelent meg. Ilyen még soha nem történt. Ez most azt jelenti, hogy nem hat a gyógyszer és peteérésem van?

Semmi olyat nem tettem, ami enyhítené a hatását. Nem szedtem antibiotikumot, gyulladásgátlót, orbáncfüvet, stb... Nem hánytam, nem ment a hasam, és minden nap idejében bevettem.

Mi lehet az oka?

Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az LH-teszt biztosan negatív, tehát felesleges fogamzásgátló tabletta mellett. A tabletta önmagában is tökéletes, he betartja a szedés szabályait. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Merev állapotban fáj

Tisztelt Szakértő!

Olyan problémám van, hogy merev állapotban feszül, fáj ha felhúzom a bőrt. Szex közben is fáj nem is tudom milyen lehet a jó szex ez miatt a problémám miatt voltam vele már urológusnál 3 orvos is azt mondta nincs fitymaszűkületem se rövid fitymafékem nem értem mi lehet a baj, szex után sokszor piros lesz a makkom is meg a fitymám nem tudom hova forduljak már ezzel a problémával? 

Válasz:

Tisztelt Uram! Panaszával urológus szakorvoshoz kellene fordulni, mert interneten keresztül ilyesféle plasztikai műtétet nehézkes végezni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Injekció

Tisztelt Szakértő!

A partneremmel szexeltünk tegnap védekeztünk is óvszer használatával, de kiszakadt a gumi és bele ment az ondó a hüvelybe, mondtam neki hogy vegyen esemény utáni tablettát azt mondta hogy már volt nála orvos és ilyen fogamzásgátló injekciót adott be neki tudtommal az már ilyenkor nem hatékony csak az esemény utáni tabletta, de mivel laikus vagyok és nem hiszek a partnernek se, így önt kérdezem miután megtörtént ez a baleset valóban csak az esemény utáni tabletta segít ez a injekció már késő? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Igaza van, ilyen injekció hazánkban nincs forgalomban. A Richter termékeként Afrikában egy-két helyen volt kapható injekció Doryxase néven, de azt Magyarországon sose volt forgalomban. Helyette orvosi ügyeleten is felíratható pl. az Escapelle tabletta, melyet minél előbb be kéne venni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fibroadenoma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A bal mellemben a mellbimbó mögött vagy egy fibroadenomam. Most voltam vele 3 hete ultrahang kontrollon és azt mondtak változatlan, minden rendben. De tegnap óta kicsit mintha fájna nem folyamatosan csak úgy belenyilal. Viszont mindkét emlőm érzékeny úgy gondolom meg fog jönni a menstruációm és érdeklődnék lehet emiatt fáj? Csak azért furcsallom mert menzesz előtt mindig érzékeny a mellem de a fibroadenomam sosem fájt eddig előtte. 21 éves nő vagyok.

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A fibroadenoma szövettani diagnózis és nem ultrahangos. Mint minden idegen szövetet, azt is el kell távolítani és szövettanilag elemezni, a teljes biztonság érdekében. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Leukoplakia vulvae

Több éve szenvedem leukoplakiatól (leukoplakia vulvae), napi egyszer, fürdés utáni alsótáji törölközésnél, vagy gyakrabban inkább hajnali intenzív viszketéstől a nemiszervnél. Egy tubus ovestin krémet elhasználtam, úgy éreztem a viszketési hajlam csökkent, nem olyan erős intenzítású volt, de már a következő tubus ovestint nem mertem használni. A nőgyógyász akinél voltam szakrendelésen berendelt a kórházba 02.15-én, hogy mással is megnézetessen. Mintavételt javasolták, a sulcustól mindkét oldalra lateralisan az érintett területről kimetszést javasolt. Már időpont is van (03.09.) de én a mintavételt is szeretném elkerülni, lemondani. Mit tegyek? vegyem saját kezembe az ügyet (más orvos és krém használat) vagy pedig menjek bele egy mintavételbe, aminél még fertőzést is összeszedhetek. Nem igen szeretném megvágatni magam. A választ előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Bármilyen további kezelés előfeltétele a negatív szövettani lelet. Amennyiben ez megvan, hatékony segítséget én is tudok nyújtani (Tel.: 06 20 956 2513) Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!