Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

795 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Bronchoscopia szövettani eredmény

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Szeretnék érdeklődni ,hogy mit jelentenek bronchoscopia szövettani eredményei?

Makroszkópos leírás:

990470/21

2 mákszemnyi barnás szövetdarab. 1k, 2, egész

Mikroszkópos leírás:

990470/21

Mikroszkóposan HE festés után az excisios mintában necroticus törmelék látható csupán. Ép, morphologiáját

megőrzött szöveteket, sejteket a minta nem tartalmaz.

BNO: U9990 SNOMED:

Diagnózis / Vélemény: Necroticus törmelék, definitív szövettani diagnosis nem adható.

Citológiai lelet:

Makroszkópos leírás:

990471/21

Bal főhörgő tu. Excizorral mintavétel szövetminta + 1 db kenet.

Mikroszkópos leírás:417/21

Mikroszkóposan HE festés után az anyagban minimális mennyiségű szarutörmeléket, kevés necroticus anyagot

láthatunk. Sejtes elemeket a minta nem tartalmaz.

BNO: U9990 SNOMED:

Diagnózis / Vélemény: Definitív diagnosis nem adható (C-1).

Üdvözlettel,Renáta

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! Egyik mintában sem volt ép szövet, illetve sejt, ezért vélemény nem mondható róla, azaz nincs diagnózisunk. Ilyenkor a vizsgálatot meg szoktuk ismételni, mellyel újabb szövettani mintát veszünk. Üdvözlettel, Máthé Csaba Dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Aspiráció

Tisztelt  Doktor Úr!

2021.01.02.-án hánytam, mely a légutamba is került, mivel myashenias vagyok és nincs szájpadlás, garat reflexem. Másik alapbetegségem a COPD.
Kezelőorvosom, aki tüdőgyógyász minden nap meghallgatta hátamat, de nem mondta, hogy hallana valamit is.
2021.02.03-ai mellkas rtg. eredménye:
Rekesz magasan áll. A lateralis sinusok szabadok. A jobb tüdőfél tiszta. Bal tüdőben basalisan kis területen légtartalom csökkenés látható. A felső mediastinum nem tágabb. A trachea légsávja a középvonalban van, benne canül árnyéka látható. Szabályos hilusok.Vélemény: pneumonia l.s.

Másnap reggel szintén meg lett hallgatva a hátam, akkor sem lett mondva eltérés. Délután célzottan jött be meghallgatni hátamat az orvos, amikor azt nondta, hogy bal oldalt jobban látszik, mint hallatszik , jobb oldalt jobban hallatszik, mint látsziķ. (Maga is megnézte a leletet.)
Előző hét pénteken lett indítva Klion infúzió 1x, másnap pedig 2 g Lendacin a reumás ízületi gyulladásom miatt, melyeket 5-ig kaptam.
2021.02.05-én centralvenát szúrtak és az inteníves orvos kért kontroll mellkas rtg.-t mivel előzőleg subclavia szúraskor ptx-m lett.
Felvétel eredménye:
bal rekesz magasan áll. A lateralis sinusok szabad B.o. a rekesz felett keskeny atelectasias csík láthatóak. A felső mediastinum nem tágabb. A trachea légsávja a középvonalban van, benne canül árnyéka látható. Szabályos hilusok. Ptx. nem látható.
J.o a jugularis canü vége jobb pitvar vetületében ábrázolódik.

A felvétel után annyit mondott kezelőorvosom, hogy felszívódóban van az aspiraciós tüdőgyulladásom; mellkasomat nem hallgatta meg.
Tájékoztattam, hogy még fáj mindkét oldalt hátam.
Másnap tudtam meg, le lettek állítva az antibiotikumok és hétfőtől szabadságra ment  kezelőorvos.
Következő héten panaszaim: továbbra fáj bal oldalt hátam, fulladok, sokszor annyi levegőm nincs, hogy megszólaljak. Purulens válladék, legcsőkanült sokszor eldugítja, hidegrázás, izzadás, hőemelkedés. (Héten purulens, rózsaszín, néha véres váladék.)
Helyettes orvos kontroll rtg-t csináltatott 2021.02 11-én, eredménye:
A bal rekesz magasan áll. A lateralis sinusok szabadok. B.o. a rekesz felett egy harántujjnyi inhonmogén, légtartalom csökkenés látható, amely részben distelectasia következménye lehet, de itt kezdődő pneumónia nem zárható ki. Jobb tüdőfél tiszta. A felső mediastinum nem tágabb. A trachea légsávja a középvonalban van, benne canül árnyéka látható. Szabályos hilusok .o a jugularis canü vége jobb pitvarban helyezkedik el.

Tájékoztattom, hogy szteroid kezelésben részesülök nagy dózisban, 2020.08.22-től 80 mg-ot, 2021.02.05-től pedig 120 mg-ot (de. 80, du. 40 mg).
Kérdésem, hogy ennyi idő alatt meggyógyulhat az aspirációs tüdőgyulladás?
A korán leállított antibiotikum miatt visszagyulladhat? Röntgen lelet is utalhat arra? Csak a B.o.-i rekesz mitől állhat magasabban?
(Lábamon kevő gyulladás is fellobbant múlt hét közepén, sebészhez leszek már vele küldve.)

Köszönöm válaszát!

Válasz:

T. Levélíró ! A tüdőgyulladás megfelelő antibiotikus kezelés mellett meggyógyulhatott. Amennyiben nem megfelelő az antibiotikum vagy nem megfelelő ideig adjuk a kezelést, a gyulladás nem gyógyul meg, vagy újra fellángolhat. Az utolsó felvételen kezdődő tüdőgyulladás gyanúja merült fel, ez akkor is lehet, ha egy újabb kórokozóval megfertőződik vagy nem gyógyult meg a kezdeti gyulladás. A magasabban álló rekesz a gyulladás miatt lehetséges. Szerintem szerencsés lenne egy mellkas CT vizsgálat, ami mind a tüdőben látott elváltozást, mind a magasabban álló rekesz okát is tisztázná. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mr eredmény értelmezése ( máj áttét)

Tisztelt doktor úr / doktornő!

Édesanyámat 2 éve műtötték rosszindulatú vastagbélrákkal. ( C1850- flexura linearis rosszindulatú daganata) ( adenocarcinoma 81403) Az ultrahangos kontroll vizsgálat felvetette a máj soliter met. Gyanúját.  Vérvétel májfunkció rendben. 

MR vizsgálat eredménye :

A máj normális nagyságú 5-ös segmentumában egy 35 mm átmérőjű diffúziós jelzavart mutató a kontrasztanyagot gyűrűszerűen halmozó kerek képlet látszik. Egyebekben a májban kóros jelintenzítás változás kóros diffúziós jelzavar nem mutatható ki.  Az intra és extrahepaticus epeutak nem tágak. A cholecysta helyén cholecystára emlékeztető struktúra  nem látszik. Mellék vese pancreas vesék MR képe normális. A lép normális nagyságú medialis kontúrjához egy 21 mm átmérőjű folyadék jelintenzítású kontrasztanyag halmozást nem mutató képlet csatlakozik. Szabad hasi folyadék nem mutatható ki. A máj kapuban egy 5 mm es  a paracavalis régióban  több apró diffúziós jelzavart mutató 5mm körüli nyirokcsomó látszik. Egyértelmű patologiás nagyságú nyirokcsomó nem látszik Peritoneális érintettség nem látható. 

Mit jelentenek ezek? Milyen ez az áttét?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel Horváthné Ékes Melinda 

Válasz:

T. levélíró ! Egyértelmű vélemény nem mondható, felmerül áttét gyanúja. Kérem beszéljék meg a kezelőorvossal. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nehéz légzés

Üdvözlöm!

 

Évek óta tart problémám, hogy nem bírom teljesen teleszívni a tüdőmet, és ami még rosszabb, folyamatos ásítási kényszerem van, ám nem tudok ásítani. Az ásítás elindul, de mintha "megfolytanák" a végét. Évekig jártam orvosokhoz vele, eleinte mindenki asztmát diagnosztizált. Az évek során számtalan asztmagyógyszert szedtem, soha semmiféle eredményt nem produkáltam. Legutóbb január közepn voltam egy teljes kivizsgáláson. A véroxigén szintem rendben, a tüdőröntgen mindent rendben talált, a vérképem is hibátlan. Mivel a különböző asztmagyógyszerek teljesen hatástalanok, és mivel a kilégzéssel nincs bajom, csak a belégzéssel, így a legutóbbi orvos szerint nem vagyok asztmás (és ugye a fenti eredmények tükrében más szervi elváltozás sem tapasztalható). Próbálkoztam különböző légzőgyakrolatokkal is, de semmi eredmény. A tünetek az elmúlt pár hónapban súlyosbodtak, ezért is próbálok meg most mindent. Most már szinte egész nap tapasztalom a tüneteket, egyre erősebben. Folyamatosan erőlködnöm kell, hogy teleszívjam a tüdőmet, ám ez sokszor még erőlködve sem sikerül, és ásítani is kb 10 ből 1 szer sikerül. A sok erőlködéstől persze folyamatosan fáj a hátam/vállam. Gondolom ezzel van összefüggésben, hogy az orrom is folyamatosan be van szűkülve. Nincs eldugulva, csak nagyon szűknek érzem, orron át történő levegővételkor úgy érzem alig megy át rajta levegő. A tünetek egész évben jelentkeznek, több év alatt sem találtam törvényszerűséget, hogy mikor/mitől erősebbek/gyengébbek a tünetek. Volt, aki allergiára gyanakodott, mivel kisgyermek korom óta van valamiféle allergiám, ami elég fixen augusztus vége-szeptember közepe között úgy 3-4 hétig tart, klasszikus tünetekkel, mint tüsszögés, orrfolyás. Annyi összefüggést látok, hogy ebben az időszakban érdekes módon a nehézlégzés/ásításképtelenség tünetek szinte teljesen elmúlnak (cserébe tüsszögök és folyik az orrom). Az allergiám kezelésére elég jól bevállt a cetirizin, évek óta beveszek egyet ha nagyn rámjön a tüsszögés orrfolyás a fent említett időszakban. Orvosi tanácsra próbálkoztam a nehézlégzésre is a cetirizinnel, de nem segített.

 

Előre is köszönök bármilyen jellegű segítséget, jótanácsot!

 

Heckmann Gábor

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! Kérdésem az lenne, volt allergia vizsgálata (bőrteszt, vérből IgE) vagy sem, mert számomra ez nem egyértelmű ? Ha volt és pozitív, akkor egyértelmű a betegsége, aszthma és allergiás kötőhártya gyulladás. Szerintem a tünetek allergiára utalnak, meg az a tény is, hogy felső légúti panaszai (pl. orrfolyás) megszűnnek cetirizinre. Mint írja asztmát is diagnosztizáltak, ezért annak megfelelő kezelés kell, amivel nehézlégzése szintén megszűnik. Tanácsom az, hogy keressen fel egy tüdőgyógyász szakorvost, aki átnézi az eddigi leleteket, eldönti mit szükséges még elvégezni ahhoz, hogy igazolják vagy kizárják az allergiát, asztmát, rhinitist. Ezután a beállított kezelést ha megfelelően folytatja, panaszai meg kell szűnjenek. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Jó indulatú tüdődaganat

Tisztelt dr.Máthé Csaba! CT kontroll vizsgálaton a jobb oldali tüdőmben 9 és 3 mm-es jó indulatú daganatot észleltek, mely fél év alatt nem változott.Egy röntgenen vették észre teljesen véletlenül, mást vizsgáltak. Panaszom nincs. A lelettel a beküldő orvoshoz visszamenni nem tudok,mert  elment, nem rendel,így fordulok Önhöz.Kérdésem, hogy további vizsgálat szükséges e ez irányban? 

     2. kérdésem,hogy a tüdő mellett hipertóniám,és cukorbetegségem van, a covid 19 elleni vakcinát megkaphatom-e, és melyik fajtát? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Vargané

Válasz:

T. Levélíró ! A jóindulatú daganattal, amennyiben nem változik teendő nincs. Mindenképpen javasolt a rendszeres tüdőgyógyászati ellenőrzés, hiszen bármilyen változás van, további kivizsgálás (pl. szövettani mintavétel) és kezelés javasolt. Mint írja, már nem rendel a régi orvosa, akkor szerencsés lenne egy új tüdőgyógyászt keresni, aki rendszeresen ellenőrzi, vagy keresse fel háziorvosát, aki szintén segíteni fog. A vakcina beadása mindenképpen javasolt, de arról nem tudok nyilatkozni, hogy melyiket adassa be, hiszen van olyan oltás, ami bizonyos életkor felett nem javasolt. Kérem beszélje meg háziorvosával. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Asztma?

Kedves Doktor Úr,

33 éves vagyok, pár hónaposan kivették a jobb tüdőm 3/4ed részét ciszták miatt. Ebből fakadóan semmi panaszom nem volt. November óta főleg időjárás változáskor, ami mostanában elég gyakori szívdobogást, mellkasnyomást,légszomjat,hányingert,hányást,fokozott nyáltermelődést,állandó böfögést,hasmenést,fejfájást,belső remegést,feszültséget,gyomorsavat,állandó orrdugulást érzek, ritkán köhögést, inkább köhécselést(nem jellemző). Kardiológus rendben találta a szívemet, sürgősségin tüdőröntgen és általános labor sem mutatott semmit. Pajzsmirigy túlműködésem nincs, fül- orr gégész nem talált semmit az orrdugulás hátterében, a gasztroenterológus savcsökkentőt írt és azt javasolta, ha a gyógyszer nem használ-ami sajnos nem használ-jelentkezzek gyomortükrözésre. Sokszor azonban annyira intenzív, szorító a mellkasnyomásom, hogy nem kapok levegőt, fáj az egész légcsövem, az orrom teljesen bedugul, ezért bizonytalan vagyok refluxra gyanakodjak -e vagy inkább asztmára.. vagy mindkettőre? Az utóbbi tünetek az időjárástól függetlenül stresszes helyzetben és terhelés hatására is kialakulnak. Tudna tanácsot adni merre induljak tovább? Köszönöm előre is a választ!

Válasz:

T. Levélíró ! Javaslatom az, hogy mindenképpen keressen fel egy tüdőgyógyászt, aki allergológiai vizsgálatot fog végezni, valamint az egyéb vizsgálatokkal kizárja vagy igazolja az asztmát. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Hörgőgyulladás

Tisztelt Doktornő/Úr! Novemberben átvészelt covid fertőzés után főképp éjszaka jelentkező,  köhögéstől szenvedtem, ami után ritkán nehézlégzést érzékeltem, ezért felkerestem a sürgősségi osztályt, félve a tüdőgyulladás lehetőségétől - ahol vérvétel, röntgen után antibiotikumot írtak fel, valamint köptetőt. A köhögés nem enyhült, éjszakákat nem aludtam miatta. Nap közben ritkán jelentkezett köhögés, és többnyire fehér köpet is ürült. A nehézlégzés nem szűnt meg,leginkább fizikai terhelés után jelentkezett, ezért dec. 24-én ismét a sürgősségi osztályra mentem, ahol újabb vérvétel, tüdőröntgen után megállapították, hogy covid ellenanyag termelődött a szervezetben, a köhögés nem annak következménye, és valószínűleg a legyengült immunrendszer miatt hörgőgyulladást kaptam. Tüdők tiszták voltak. Kaptam Berodual légzéskönnyítő aerosolt, valamint Sinecod tablettát. Diagnózisként heveny bronchitis van feltüntetve. Kaptam továbbá sürgősségi beutalót tüdőgyógyászatra. Ott megjelentem, és semmiféle vizsgálatot nem végeztek. Elővették 2004-ben keletkezett papírjaimat, amik kétoldali tüdőgyulladásomkor keletkeztek. Anno leírták, hogy szödődményként astma alakult ki, és felsorolták arra írt gyógyszereimet.

Hiába mondtam a tüdőgyógyászaton, hogy nem volt annak idején astmám, a felírt gyógyszereket ki sem váltottam akkor, csupán még nem voltam teljesen gyógyult a tüdőgyulladásból. Amint meggyógyultam, minden tünetem megszűnt, nem volt szükség astma gyógyszerekre. A doktornő meg sem hallotta, az ambuláns lapomon diagnózisként azt írta: "főként allergiás asthma". Ezt sajnos csak otthon vettem észre, így nem volt módom cáfolni, hiszen nem is vagyok allergiás. Főleg astmás nem. Felírt a doktornő Symbicort Turbuhalert 2x2 puffot 12 hónapra, és ráírta a papíromra, hogy egy év múlva controll.???? Azóta eltelt egy hónap, a Symbicort hatására nem nagyon köhögök éjjel, bár minden kb harmadik napon erőteljesebb köpetürülés van, de nehézlégzés terhelésre még mindig jelentkezik. Ez viszont sosem volt erőteljes, fulladássszerű. Van-e szükség arra, hogy továbbra is használjam ezt a kortiszteroid szert? Ettől bekövetkezhet gyógyulás egyáltalán, vagy csak mint egy astmás beteg arra vagyok ítélve, hogy már életem végéig használjam? A szer szívremegést, kézremegést okoz időnként, valamint fura érzetet a hörgőknél. Kérem szíves válaszát.

Válasz:

T. Levélíró ! Sajnos nem vizsgáltam, nem láttam a leleteit, ezért véleményt nem tudok írni. Ha asthmás, akkor szükséges a Symbicort. Véleményem az, hogy jelentkezzen egy kontrollvizsgálatra vagy esetleg keressen fel egy másik tüdőgyógyász kollégát. A kontrollvizsgálat során tudják megmondani, hogy szükséges vagy nem a kezelés. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Lelet értelmezése

Jó napot!

Édesapám leletéről szeretnék tájékoztatást kapni. Mennyire előrehaladott az állapota, lehet-e még esélye a gyógyulásra, hányadik stádiumban van, illetve hogy mennyi időn belül kell elkezdenie a kemoterápiás kezelést és lehet-e műteni?

Válaszát megköszönve: Resetericsné Büki Olga

Válasz:

T. Levélíró ! A lelet alapján a betegség vsz. már áttétes. A kezelési lehetőségeket, a gyógyulási esélyt, nemcsak a betegség kiterjedése, hanem az általános állapota, társbetegségei is befolyásolják, illetve az is, hogyan bírja a kezeléseket, milyen mellékhatások alakulnak ki, milyen mértékben reagál a kezelésre a daganat. Szerencsés lenne mielőbb a teljes kivizsgálás és a szükséges kezelés megkezdése. Mivel nem ismerem a beteget, csak egy leletet, ezekről nem tudok véleményt mondani. Kérem beszéljék meg a kezelőorvossal. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Antibioticum szedés

Tisztelt Válaszoló!

Azzal a problémával fordulok Önhöz.Körülbelül Január 2-án kezdett nagyon fájni a melkasom.Lázam nem volt.Nagyon gyenge voltam.Nem folyt az orrom.Aztán csináltattam egy Covid tesztet.Negatív lett az eredmény.Aztán a tüdőm ugyan úgy fájt.Elmentem a kórházba ahol azt mondták.A vérképem és a tüdőm rendben van.Tüdőszűrés is volt.Viszont azt mondta nekem a Doktor nő,hogy bakteriális fertőzésem van.Ami nem tud a felszinre törni ez idáig.Kaptam Antibiticumot (Amoxicillin 500 mg ) Napi 3 x kellett bevennem.És mikor elkezdtem szedni elment a szaglásom és nem érzek ízeket sem.Ha beveszem akkor nyomást érzek az orromban és néha fáj a fejem is.Nagyon lelassulok és néha csak úgy vagyok.Az lenne a kérdésem ez teljesen normális antibiticum kúránál? A kórházban azt mondták 100%-ban nem zárható ki a covid.Szóval most csináltattam megint egy tesztet.Lázam azóta sincs és nem is szedek más gyógyszert az Antibiouticum mellett.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Söre Éva 

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! Az Ön által leírt tünetek COVID fertőzésre utalhatnak, ezért szerencsés, hogy csináltatott egy újabb tesztet, aminek nem írja az eredményét. Az antibiotikum nem szokott szag- és ízérzés kiesést okozni, de ha a bevétele után panaszai vannak, lehet le kellene cserélni egy másikkal, ezért kérem beszélje meg a kezelőorvosával. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Daganatos beteg fájdalomcsillapítás

Tisztelt Doktor Úr / Nő!

A családunk 67 esztendős férfi tagja áttétes daganatos beteg (többek között csontáttétekkel), nagy fájdalmakkal.

Durogesic tapasz kerül felhelyezésre három naponta 125ug-os dózisban.

Sajnos ez csak egy napig csillapítja valamelyest a fájdalmat, Contramal 100mg tablettával kiegészítve elviselhetőbb számára. De így is romló tendenciát mutat, folyamatos dózisemelések mellett is nagyok a fájdalmai.

Próbálkoztunk más hatóanyagú fájdalomcsillapítókkal is (vény nélküliekkel és vénykötelesekkel is), azonban igazán hatékony megoldás eddig nem született.

Az lenne a kérdésem, hogy a Durogesic tapaszt esetleg Brexin tablettával ki lehetne-e egészíteni? Két erős hatású gyógyszerről van szó, illetve számomra ismeretlenek a hatóanyagok interakciói, így mindenképpen szakértői véleményt szeretnék róla kérni (háziorvostól és onkológustól válvonogatáson kívül hasznos információhoz nem jutottunk).

Segítőkészségüket előre is nagyon köszönöm!

Munkájukhoz sok erőt, és nagyon jó egészséget kívánok!

Válasz:

T. Levélíró ! A fájdalomcsillapítókat lehet kombinálni, de itt talán szerencsésebb lenne, ha a Durogesic tapasz dózisának emelése nem elegendő, kicserélni valamilyen hosszú hatású major fájdalomcsillapító tablettával. Nagyon fontos, hogy annyi fájdalomcsillapítót kapjon a beteg, hogy ne legyenek fájdalmai. Ebben sajnos csak a kezelő onkológus vagy a háziorvos tud segíteni. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!