Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

704 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Milyen irányba menjek tovább? Van félni valóm?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítséget szeretnék kérni milyen irányba menjek tovább! 

Előzmények:Tavaly ősszel kiderült rosszulétem során hogy refluxbetegségem van.(Voltam gastroscopian)Tüneteim amik voltak:Hányinger, étvágytalanság,fogyás gyengeség , száj szárasság , büfögés
Gyógyszerrel kezelve lett. Háziorvosi javaslatra csökkentettük az adagot így újra előjöttek ezek a tünetek.

Viszont áprilisba felkerestem orvosom elsősorban fáradékonysággal amely már annyira zavaró volt hogy munkaban is gátolt.Háziorvosom pajzsmirigyre gyanakodott igy elküldött vérvételre amely szerinte tökéletes.Viszont ezt követte a hányinger étvágytalanság fogyás gyengeség térdfajás, illetve a nyakamon tapintott 1 nyirokcsomó ami 2 hónapja tapintható nem húzódozt vissza (fájdalmatlan).Újra felkeresrem mondta szedjek B6ot és.jó lesz.Valóban a hányinger megszünt de a többi tünet jelen van lassan másfél hónapja. Újra elküldött vérképre és ismér jó lett.Milyen irányba menjek tovább? Háziorvosom azt mondta ezzel nem tud mit kezdeni adjak időt magamnak. Ez lehet leukémia tünete ??? Csatoltan küldeném a labor leletet.

Válasz:

T. Levélíró ! Én mindenképpen egy belgyógyászati kivizsgálást javasolnék. Üdv. Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Polypoid vékonybél

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Kérem nyugtasson meg , hogy még nem dagantrol/rákról beszélünk és nem kell még emiatt aggódnom.

 

Nagymamánál tavaly októberben végeztek vastagbéltükrözést különböző hasi panaszok és fogyás miatt. A vizsgálat során  több polypot is eltávolítottak mely szövettani vizsgálat alapján jóindulatu daganat volt.  Hányinger és további hasi panaszok miatt gasztroenetológiai vizsgálaton is részt vett melyen Reflux betegséget állapítottak meg illetve újabb polypot találtak. 

 

Szövettani vizsgálat eredménye :

 

Kicsiny felszínes polypolid (10mm)megjelenésű, mérsékelten egyenetlen mirigystruktúrájú nyálkahártya részletek láthatóak amelyek alapján szóba jöhet tubularis adenoma lehetősége.A kicsiny vizsgálati anyagban definitív malignitás nem láthatóak . Gócokban enyhe fokú hámdysplasia jelei figyelhetőek meg.Mit jelent a tubularis adenoma?

 

3 hónap múlva kapott beutalót , újabb vizsgálatra , illetve a polypectomia elbírására.

 

Kérem segítsen értelmezni a diagnózist.

 

Válasz:

T. Levélíró ! Itt egy jóindulatú daganatról van szó, amit el szoktunk távolítani azért, hogy a későbbikben nehogy gondot okozzon (akár rosszindulatúvá válljon). A kontroll, amire előjegyezték, mindenképpen indokolt. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tűbiopszia utáni fájdalom lehetséges daganat esetén?

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy?!

Tegnapi napon tűbiopsziával mintát vettek nyaki nyirokcsomómból ami nem fájt eddig, a szúrás sem fájt de utána bedagadt a nyirokcsomóm és fáj. Ha daganatos lenne a nyirokcsomó akkor is reagálhatna így vagy csak ha gyulladásról van szó? Antibiotikumos terápiára sem reagált a nyirokcsomó. Viszont most elbizonytalanodtam, hogy így lehet-e daganat. 

Válasz:

T. Levélíró ! Amennyiben a vizsgálat után rövid idővel duzzadt meg, azt bevérzés magyarázza. Mindenképpen mutassa meg a vizsgálatot végző orvosnak, aki tájékoztatni fogja a megdagadás okáról. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Érdeklődés

Tisztelt Doktor Úr !

A liquid biopsia tüdőrák esetében meghatározhatja,hogy milyen tipusú tüdőrákról van szó ?

Anyukám esetében ugyanis nem lehet szövettant venni,mert olyan helyen helyezkedik el a daganat,hogy szúrás következtében elvérezhetne. Igy semmilyen kezelést nem kaphat ?

Válaszát köszönöm !

Tisztelettel : S Zsuzsanna

Válasz:

T. Levélíró ! Kérem beszélje meg a kezelőorvosával. A fent nevezett vizsgálat mindenre nem alkalmas. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mellkhasröntgen

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

 

Az elmúlt ca. 2 hétben éreztem mintha nehezebb lenne a légzésem, hamarabb kifáradok, kisebb, de nem igazàn vàladékos köhögések ( reggelenként minimálisan ), mivel azért dohányzom. Ca. 1 hónapja volt egy betegségem,  amely influenza gyanús volt, de az 1. nap magas lázzal járt és a köv. napon is volt hőemelkedés, orrfújás, váladékosabb köhögés, kis torokfájás...

 Elmentem a napokban mellkhas röntgenre, és a következő írásos diagnózist kaptam.

 

"Kissé magasabban álló,  éles kontorú rekesz. Szabad lat. sinusok.

A jobb oldali túlsúllyal mindkét alsó tüdőmezőben kissé fokozottabb interstitialis rajzolat látható, amely lehet a magasabb rekeszállás következménye is, emelett a jobb szív-rekesz szögletben kb. 40 mm átm.  területen halvàny, inhomogén transzparentiacsökkenés látszik, itt infiltràció lehetősége felmerül. Kezelés utàn kontrollfelvétele javasolt.

Felnyomott, kissé nagyobb szív."

 

Őszintén megvallva kicsit aggódva olvastam e sorokat, mivel mind ehhez laikus vagyok,  és szeretném kérni a segítségét Tisztelt Dr. Nő/Úr!

 

 

Hàlás köszönettel:  Roland

Válasz:

T. levélíró ! A lelet értékelése, sz.e. a kezelés beállítása a beteg- és laborvizsgálat után tüdőgyógyász szakorvos feladata. Ezért kérem keresse fel a tüdőgondozót, ahol segíteni fognak. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Formaldehides cipőfertőtlenítő

Kedves doktornő/úr!

A bőrgyógyász 10%-os formaldehiddel történő cipő fertőtlenítést javasolt. Azelőírások szerint gumikesztyűben az erkélyen végeztem. De véletlenül meglöktem, és kifolyt, amibe ahogy fordultam beleszippantottam. Utánaolvasva nagyon megijedtem, mert leukémiától a szájüregi rákig mindenféle hosszabb lappangási idejű betegségeket találtam vele kapcsolatban.  Tudom, hogy nem ipari mennyiségű volt az oldat, és nem is hosszan tartóan érintkeztem vele (most már szájmaszkban végzem), de azóta (pár napja) furcsa ízeket érzek a számban. Van-e aggódnivalóm, vagy teendőm ezzel kapcsolatban, nehogy késve menjek orvoshoz. Ha igen hova fordujak? Nem vagyok túlaggódós típus, de nem akarom félvállról venni. Köszönöm válaszát. Veronika

Válasz:

T. Levélíró ! Szerintem nincs miért aggódnia, hiszen hosszú ideig kell beszívni egy rákkeltő anyagot, ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Ilyenkor is, csak az érintettek igen kis százaléka kaphat daganatot. Inkább arról van szó, hogy a tartósan kancerogén anyagot beszívóknál nagyobb a kockázata a rosszindulatú daganat kialakulásának. Szerintem jelenleg semmiféle teendő nincs. ha panaszai továbbra is fennállnak, kérem keresse fel a háziorvosát. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Miét nem

Kedves Doktor Úr !

Anyukámnak az orvos SBRT javasolt,majd az onkoteam 10 palliatív sugárkezelést.

Infomáciom szerint az SBRT megnöveli a tüdődaganatos betegek életét, míg a sima sugár nem igazán. Mi alapján változhatott meg a döntés ilyen mértékben? 2 cm tüdőcsúcsi daganat nyirokcsomó áttéttel.A  74 éves beteg tünetmentes,a betegség véletlenül derült ki.Kérhetem esetleg valahol ezt a sugárterápiát ?

Válaszát köszönöm !

Tisztelettel : Sándor Zsuzsanna

Válasz:

T. Levélíró! A teljes dokumentációra lenne szükségem, ahhoz, hogy véleményt írjak. Nem tudom eldönteni leveléből, hogy melyik orvos javasolt SBRT-t, illetve palliatív kezelést és ezt hová kapja. Viszont mindegyik kezelés, amivel nem távolítjuk el a daganatot, csak megkissebítjük, palliatív kezelés. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Ujjak dagadása

Tisztelt Doktor úr/Doktornő, egy éve fejeztem be a kemoterápiás kezelést, a sugárkezelést nem fogadtam el, A kérdésem az lenne, miért dagadnak ay ujjaim mindkét kezemen, még mindig a kezelés mellékhatása? Meddig fog még tartani ez a kellemetlen állapot? Megjegyeznem, hogy Paclitaxelt kaptam. Köszönöm előre is válaszát!

 

Válasz:

Kedves Levélíró ! Az ujjak dagadásának több oka lehet, ezért kérem beszéljen a kezelőorvossal. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Áttétes emlőrák

Segítséget szeretnék kérni édesanyám emlődaganatával kapcsolatosan. 4 cm daganatot találtak a mellében, mely a medence, a bordacsontra, valamint a csigolyákra áttétet adott. Lágyszövetet nem érint áttét. A daganat jellege: ösztrogénnel és progeszteronnal 100 %-ban jelölődnek, , 3+ intenziással, HER 2 negatív, p53-al egy-egy sejt jelölődik, E-cadherinnel negítv, K67 helyenként meghaladja a 14 %-ot.  Diagnózis: Carcinoma lobulare invasivum mammea

Az onkoteam a műtétet nem javasolta, hanem az infúziós kemoterápiát indítaná el, viszont az onkológus hormongyógyszert, csonterősítő mellett gyógyszeres kezeléssel kezdené a terápiát. A kérdésem: milyen prognózisra lehet számítani csontáttét esetében. A kezelések mellett a fő daganattal miért nem kezdenek valamit? Tudom, hogy a gyógyulásra nincs esély, de meddig lehet egy ilyen betegség lefolyását elnyújtani, ha jól reagál a kezelésrekre: Köszönettel: Judit

Válasz:

Kedves Judit ! Prognózisról, illetve a betegség lefolyásáról nem tudok írni, mert minden attól függ, hogy bírja édesanyja a kezelést és, hogy reagál a kezelésre a daganat. A javasolt kezelés a "fő" daganatra is hat, ezért választották ezt. Amennyiben távoli áttétek vannak, műtétet nem szoktunk javasolni. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Daganatos betegségek

Tisztelt Doktor úr /nő! 

Érdeklődnék a mellékelt leleteket alapján milyen esélye számíthatok. 

Inzulinos cukorbeteg vagyok és magas vérnyomásom van. 

Köszönöm 

Válasz:

T. Levélíró ! Ebből a leletből az tűnik ki, hogy méheltávolítást javasolnak. Sajnos többet nem tudok írni, hiszen a többi leletet nem ismerem. Ezért kérem amennyiben kérdése van, beszélje meg kezelőorvosával. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!