+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

853 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mellkas ct lelet vélemény

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Férjemet egy általános mellkasröntgenről küldték tovább CT-re, jobb hilus kiszélesedés miatt. 
A CT lelet a következő:

Mindkét tüdő légtartó, focalis eltérés nélkül. Pleuralis folyadékgyülem nem látható. A jobb hilusban egy kb. 15 mm-es nyirokcsomó látható. A pulmonalis törzsek kontrasztanyag telődése homogén. A mellékvesék szabályosak. Vélemény: Jobb hilusi  lymphadenomegalia.

Az általános laborja negatív.

Nem dohányzik, covidon legutóbb 2 hónapja esett át, enyhe tünetekkel.

A röntgen orrsövény és orrkagyló műtét előkészítéseként történt, aminek következtében évek óta nehezen kap levegőt. Ez esetleg még befolyásolhatja a tüdő állapotát.

A tüdőgyógyász jelenleg szabadságon van, szeretnénk tudni amíg visszatér, hogy mit tartalmaz a lelet.

Van okunk aggódni? Jelenthet ez bármilyen rosszindulatú elváltozást? Mire számíthatunk további vizsgálatok tekintetében?

Nagyon köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! A nyirokcsomó megnagyobbodás több okból alakul ki. Ilyen lehet pl. egy tüdőgyulladás, hörghurut, de a COVID során is kialakulhat. Ezen kívül még több más oka is lehet, akár daganatos betegség is. Az összes lelet alapján lehet véleményt mondani, de általában szükséges kiegészítő laborvizsgálat vagy akár biopszia is. Sajnos így látatlanba többet nem tudok mondani, de a tüdőgyógyász kolléga segíteni fog. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Krónikus megfázás? Allergia?

Tisztelt Doktor-Nő/ÚR!

Minden reggel ébredés után fél óráig köhögök, orrot fújok, tüsszentek. Nem szárazköhögés, hanem mint amikor megfázik az ember. Napközben a krahácsolás többször előjön, mint egy régi dohányos. Életemben nem dohányoztam. Édesapám viszont erős dohányos volt, 30 éve tüdődaganatban halt meg 50 évesen. Nekem korábban csináltak allergia és egyéb vizsgálatokat: pollen, házipor allergia 3 vonás a vizsgálati lapon. Korábban 2 évente arcüreggyulladás is volt, most kb 6 éve nem volt. Sajnos huzatos raktárban dolgozom. F-O-G szakorvosok különböző véleményen voltak: enyhe-közepes orrsövényferdülést egyikük megműtené, másikuk nem, amíg nem állandó súlyosak a panaszok. Készült arc ct is, megvastagodott  nyálkahártya korábbi arcüreggyulladás nyoma. De a kérdésemre korábban sem tudták azt mondani, hogy meg kell műteni, előny-hátrány-siker. Feleségem szerint mint egy rossz tüdőbeteg krahácsolok. Szedek hol receptes, hol vény nélküli gyógyszereket. Pl: claritin, de én sem tudom magamon eldönteni, hogy használ e. Évente kötelező munkahelyi tüdőszűrés negatív. HO szerint reflux is okozhatja, de arra is szedek gyógyszert. Tanácstalan vagyok 49 évesen. Köszönettel

 

 

 

 

Válasz:

T. Levélíró ! Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani. Panaszait valóban okozhatja allergia, gégészeti betegség (ami miatt már kezelték), de reflux is. Ezért legszerencsésebb az lenne, ha felkeresne ismételten egy tüdőgyógyászt, aki segíteni fog és sze. további vizsgálatokra küldi. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Legcsöbe jutott szerves anyag

Tisztelt Doktornö!

Tisztelt Doktor Ur!

Öt nappal ezelött egy erös köhögessel leszaladt a legcsövembe egy gerezd mandarin. A fuldoklo köhögessel sem jött vissza. Azota is erös, hörgö köhöges, levegövetel gyötör, mit tegyek, hova forduljak segitsegert? Valaszukat köszönöm

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! Kérem mielőbb keressen fel egy tüdőgyógyász kollégát, aki segíteni fog. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Emelkedett tumormarker (Ca 72-4) érték

 

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!

Emelkedett tumormarker ( Ca 72-4 ) értékkel kapcsolatban kérdeznék.

43 éves nő vagyok. Egy ideje évente nagy labort csináltatok, szűrés céljából, kiegészítve tumormarkerekkel. Eddig minden tumormarker a normális tartományban volt, de a legutóbbi laboromon a Ca 72-4 emelkedett értéket mutatott; 14,2  (ref. érték: 0,0-6,9) Nagyon megijedtem, mert látva az előző két évet, még ugyanez a marker ugyan a megengedett tartományom belül volt, viszont így utólag visszanézve emelkedő tendenciát mutat; 2019-ben:4,2 volt, 2020-ban: 5,6 és most 2022-ben: 14,2. A többi értékem tartományon belül van ( CEA, Ca 19-9, Ca 15-3, Ca 125, AFP), egyedül az eGFR-EPI, ami még eltérést mutat; 83 (ref. érték: 90 felett lenne). Korábban enyhe vashiányos vérszegénységem volt, de most a vas és a hemoglobin értékem is visszarendeződött a normális tartományba. Hasi-és kismedencei ultrahangon és nőgyógyászati vizsgálaton fél évvel ezelőtt voltam, ott mindent rendben találtak. ( eltekintve egy 2 cm-es méhmiómától, amit évente nyomon követünk) Enyhe refluxom van, más, említésre méltó emésztő rendszeri panaszom nincs, néha hasmenés,de az eddig is előfordult. Ezért nem tudom hova tenni ezt az emelkedett tumormarker értéket. A kérdésem az lenne, kell-e foglalkoznom ezzel a magasabb értékkel, további kivizsgálás, esetleg gyomortükrözés szükséges-e, vagy egy ismételt hasi ultrahang vizsgálat?  Illetve, ön szerint mennyire számít kiugróan magasnak ez az érték, mert nincs viszonyítási alapom, és nagyon meg vagyok ijedve. Tudom, hogy a tumormarker mérés utánkövetésre szolgál és nem diagnosztikus értékű, de nyugtalanít, hogy valami miatt mégis többet termel a szervezetem a normálisnál.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mónika

Válasz:

Tisztelt Mónika ! Egy emelkedett tumormarker nem diagnosztikus értékű, mint Ön is írta, és nemcsak daganat esetén emelkedik meg. Ezért javaslatom az, hogy 2-3 hónap múlva egy kontroll történjen. Amennyiben tovább emelkedik, akkor kell foglalkozni vele. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Haemangioendothelioma

Üdvözlöm! 2020 októberében eltávolítottak a vállamról egy elváltozást. Elküldték szövettanra. Az eredmény elkészült, melyet bemásolok Önnek. Olyan kérdésem lenne, hogy van-e további teendőm, illetve ez az elváltozás veszélyes-e? Előre is köszönöm! Mikroszkópos leírás: Többrétegu elszarusodott laphámmal fedett, borfüggelékeket is tartalmazó töredezett, szakadozott borrészlet látható, melyben közvetlenül a nívóból enyhén eloemelkedo epidermis alatt egy igen sejtdús, kiterjedt bevérzésekkel tarkított szövetszaporulat látható. A szövetszaporulat részletek megmaradt összefüggobb egységeiben igen sejtdús, igen jól vascularisalt mesenchymalis jellegu szövetszaporulat tunik szembe. A sejtek változó mértékben megnyúlt sejtek, ovális, vagy megnyúlt sejtmagokkal. A sejtmagok zöme vesicularis, de elég sok hyperchrom festodésu mag is látható. A magatypia igen enyhe fokú. A fellelheto számos capillaris és microcapillaris belfelszínét egyrétegu endothel béleli. Az igen csekély interstitiumban gyér gócos plasmasejtes infiltratio van. A szövetszaporulat minden részében, így a bevérzett területeken is durva, sárgásbarna pigmentrögök láthatók. A tíz nagy látóterenkénti mitosis szám 1. Immunhisztokémiai vizsgálatokat végeztünk, a Factor VIII (érendothel) igen sok capillarist bélelo endothel sejtben és valamivel kevesebb diffúze elhelyezkedo sejtben adott eros granularis cytoplasma pozitív reakciót. A CD68 reakció a daganatsejtekben negatív volt. A S100 protein antigén elleni antitest reakció szintén negatívnak bizonyult. A diffúze elhelyezkedo sejtekben, valamint a capillaris endothel sejtekben sok sejtben volt kimutatható eros, vagy mérsékelten eros diffúz membran pozitív, illetve granularis membran pozitív reakció. A Ki67 (sejtproliferatios antigén) gyakorlatilag negatív volt. Berlinikék reakcióval pedig a sárgás-barna pigmentrögök haemosiderinnek bizonyultak. Dg: Haemangioendothelioma cutis regionis deltoideae lateris dextri. M9130/1 K: D4810

Jelenleg, ha a táskám hozzá ér a területhez újból elkezd bedagadni az a rész (kb  borsó nagyságúra)és fájni. Utána visszahúzódik. Az lenne a kérdésem,hogy mi tévő legyek, kell-e aggódnom, illetve hová forduljak?

Válasz:

T. Levélíró ! Véleményem szerint szerencsés lenne felkeresni a bőrgyógyászt vagy a műtétet végző orvost. Ők tudnak tájékoztatást adni arról, mi a teendő. Vizsgálat nélkül nem tudok többet mondani. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Herecsomó

Tisztelt doktor Úr! 

Egy kérdésem lenne...

Több mint 10 éve felfedeztem ill. anno az Exem egy csomót a jobb herémen...

Tudom, felelőtlenül, félelem miatt nem jelentkeztem eddig Urológián.

Körülbelül 2 hónapja fáj a jobb herém,ill. "átsugárzik" deréktájra( fenék feletti) ill.ágyék részre. Sajnos az átlagos fájdalomcsillapító nem segít a fájdalom enyhítésére...

Ma voltam vizsgálaton és a Doktor Úr megultrahangozta ill.fizikálisan megvizsgálta és nem talált semmi rosszindulatút...annyit mondott,hogy egy kis ("meszesedésről?!)van szó. 

Németországban élek és elvileg tapasztalt jó hírű Urológusról van szó.

Viszont, őszintén szólva nagyon nyugtatott meg és a daganattól való félelmem nem igazán csillapodott...

Valószínű, hogy keresek és meghallgatok egy másik szakember véleményét is,viszont szeretném az Ön személyes véleményét is kikérdezni.

Ön szerint 10 éve meglévő herecsomó ami hála istennek nem növekedett felkelti a tumor gyanúját? 

 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

T. levélíró ! A 10 éve meglévő elváltozás rosszindulatú daganat nem lehet, hiszen az már rég növekedett volna. A "meszesedés" valami gyulladásos eredetre utal. Itt a kérdés az, hogy közben mi történt, miért fájdalmas, illetve az utóbbi időben növekedett vagy sem. Ha változott, akkor van teendő vele. De ezt és a kezelést mindenképpen urológussal kell megbeszélni, aki mint írta már megtörtént és megnyugtatta, hogy jelenleg teendő nincs. Ha továbbra is aggódik, illetve úgy érzi nem kapott megfelelő választ kérdéseire, csak azt tudom tanácsolni, hogy keressen fel egy másik szakembert, Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Covid után mennyi idővel szedhetem ezeket a készítményeket?

Tisztelt Dr.Máthé Csaba!

November közepén voltam covidos, enyhe tünetekkel. Véralvadásgátlót viszont nem szedtem.

A kérdésem, hogy szedhetek-e már olyan étrendkiegészítőket, melyekben olyan vitaminok, ásványianyagok, növények is vannak, melyek vérzéscsillapító hatásúak? Pl. Kalcium, K2, mezei zsurló?

Ha még nem, akkor kb. mikortól lehet szedni őket, mert már lassan három hónapja, hogy covidos voltam?

 

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

Zsuzsa

Válasz:

Tisztelt Zsuzsa ! Étrendkiegészítők szedése nem ellenjavallt COVID után, de amennyiben azok a véralvadást elősegítik, a fertőzés alatt és utána néhány hónapig nem javasoltak. A kérdés az, hogy milyen súlyos fertőzése volt, tüdőérintettség volt vagy sem, mert ezek nagymértékben befolyásolják az esetleges utókezelést is. A post COVID időszakban egyértelműen javasolt a D és C vitamin, szelén valamint a cink szedése, a többiről javaslat nincs. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszürés eredmény

Tiszteletem! A következő lenne a kérdésem .Voltam tüdőszürésen és visszahívást kaptam .A főorvos közölte hogy az eredmény  alapján a jobb oldali hilus alatti félkör alakú kötegárnyék látható .Aggódom  2 hónap után kell visszameni ellenőrzésre.Covidos voltam ettől lehet vagy valami más? Köszönöm válaszát!

Válasz:

T. Levélíró ! A leírt elváltozás lehet COVID következménye, de más gyulladás utáni állapotnak is megfelel. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

D3 vitamin hatása a sarcoidosis betegségre

Tisztelt Doktor Úr!  66 éves nő vagyok, 14 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam sarcoidosist. Terápia nem volt szükséges, tünetmentes nálam a betegség lefolyása. Más szervek sem érintettek. Gyógyszert nem kell szednem, nincs más betegségem. Most viszont d vitamin hiányt állapítottak meg nálam. ( vérvétel eredménye: 44,8 nmol/L )                                        Régebben olvastam egy D vitamin betegtájékoztatójában, hogy a vitamin szedése előtt a sarcoidosisban szenvedő betegnek beszélni kell orvossal! Milyen hatással van a D vitamin a betegségemre? Szeretném a véleményét kérni, lehet-e szednem?

Válaszát előre is köszönöm...     

 

Válasz:

T. levélíró ! Az Ön által feltett kérdés egy kissé nehezen megválaszolható, mert az irodalomban pro és kontra érvek is vannak. Összességében viszont az a vélemény, hogy normál szinten kell tartani a D vitamin szintet sarcoidosisban, de sokat szedni nem tanácsos. A legjobb, ha a normál tartomány alsó részében van. Tanácsom az, hogy ellenőrizze egy- két hónap múlva és amennyiben értéke hasonló vagy csökken, szedjen néhány hétig D vitamint. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Hónalj csomó

Tisztelt Hölgyem/uram

Bő 4 héttel ezelőtt vettem észre a jobb honaljamban egy csomót. Ami nem nagyobbodott azóta. De ha megnyomom Akkor érzékeny.. kérdésem. 

Vèlemènyuk szerint ez mi lehet? Nyirokcsomó gyulladást? Vagy valami komolyabbra kell gondolnom.

Köszönöm

 

 

 

Válasz:

Tisztelt Levélíró ! A nyirokcsomó több okból nagyobbodhat meg, pl. gyulladás, oltás után, de daganat is okozhatja. A biztos okot, illetve az esetlegesen szükséges kezelést vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, ezért kérem keresse fel a háziorvosát, aki segíteni fog. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!