Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

769 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Légszomj

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 
Nem szeretem ezzel kezdeni, mert ahogy elmondom bármelyik háziorvosnak, szoktak pánikrohamaim lenni, vagy hogy kicsit hipochonder vagyok, ott el is könyvelnek, és nem vesznek komolyan. De ez hozzátartozik a helyzetemhez, így fontosnak tartom ezt is leírni.
Pár hónapja előfordul, hogy napokig légszomjam van, ilyenkor úgy érzem, nem tudom teljesen megtölteni a tüdőmet levegővel. Egy-egy nagy ásítás segít, és ha nem figyelek rá, akkor nem is érzem, de teljesen csak napok múlva múlik el. Most is már 3-4 napja elég erősen érzem. Ehhez hozzájött 3 napja erős szédülés (nem a világ forog, hanem belül érzek émelygést, és enyhe nyomást a fejemben). Tegnap éjjel annyira szédültem, zsibogott a tarkómtól a hátamig, hogy ügyeletre kellett mennem, ahol Daedalon kúpot kaptam, de nem igazán vizsgáltak meg. Nagyobb levegővételkor hónapok óta előfordul, hogy a bal lapockámnál beszúr egy kicsit, de ezt eddig betudtam hátfájásnak, megterhelő munkát végzek. 
Sajnos most rátaláltam egy cikkre, ahol a szédülést és a légszomjat a tüdőembóliával kötik össze, hogy annak a tünetei. Én szeretném nyugtatni magam, hogy akkor nem napokig/hetekig húzódna el, és nem annak a tünetei, de most nagyon aggódom, hogy komoly baj lehet. 
Kardiológiai, laboreredményeim rendben vannak, pajzsmirigy alulműködésem van, melyet fél éve alternatívan kezelek gyógyszer helyett, leleteim azóta javulnak, de most pár hete nagyon pánikolok, hogy bajom van. 
Kérem segítsen véleményével, kell komolyabb bajra gyanakodnom? 
előre is köszönöm! 
Adrienn

Válasz:

Kedves Levélíró ! A leírtak alapján véleményem szerint nincs tüdőembóliája. Nagy valószínűséggel más légzőszervi betegsége sincs, de ennek kizárása szakember dolga. Ezért azt tanácsolom, hogy időpont egyeztetés után keresse fel a tüdőgondozót, ahol kérdéseire választ kaphat. A pajzsmirigy alulműködés miatt meg forduljon szintén szakorvoshoz, aki szükség esetén beállítja a gyógyszeres kezelést, hiszen annak nem megfelelő működése szintén okozhat panaszokat. Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Ciklezonid és tadalafil

Tisutelt Doktor Úr! 

37 éves férfi vagyok. Két évvel ezelőtt orvosom Teva Tadalafil 20mg potencianövelő gyógyszert írt fel miután párommal felkerestem Őt lelki problémák kapcsán kialakult merevedési zavarom miatt. Kezdőadagként 5mg-ot határozott meg, nem volt szükséges ezt növelnünk, alkalmanként szedtem.

Azóta azonban asztmát diagnosztizáltak álam, amire ciklezonid hatóanyagú kortikoszteroidot kaptam, amelyből esténként 320 mikrogrammot kell inhalálnom.

Kérem tudna felvilágosítást adni, hogy a két hatóanyag együttes, 24 órán belüli  alkalmazása jelenthet-e veszélyt rám? Komoly, említésre érdemes keringési- és szívpanaszaim nincsenek.Urológus orvosom szerint urológiai szempontból nem jelent rám veszélyt, viszont pulmonológus véleményét is szeretném kikérni. 

Válaszát köszönöm.

Válasz:

T. Levélíró ! Lehet mindkét gyógyszert egyszerre használni. De nyugodtam használhatja az inhalációs szteroidot reggel is. Tudom, hogy két inhaláció a dózisa, de megpróbálhatja napi 1x használni, ha a kettővel panaszmentes. Amennyiben panaszai lesznek a csökkentett dózissal, ismételten megemelheti. Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

COPD

T/dr ur szeretnem megkerdezni ha megyek legzesfunkcio vizsgalatra elotte hasznalhatom e  a spiriva respimatot koszonom Erzsebet

Válasz:

Igen, használja reggel a Spirivat. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

J4490 Idült obstructiv tüdőbetegség, k.m.n. kilátások

Tisztelt Orvos!

Kérdésem a következő lenne, 1 éve diagnosztizálták nálam a J4490 Idült obstructiv tüdőbetegség, k.m.n. nevű betegséget. 39 éves férfibeteg vagyok. Könnyű fizikai munkámban fáradékony vagyok, fulladozok, 2-3 óra alatt teljesen kimerülök. A hátam egyre jobban fáj, de kezd gyanús lenni, hogy inkább a tüdőm fáj. Erre a betegségre gyógyszert nem kaptam, csak tanácsot, hogy azonnal hagyjam abba a dohányzást. Ez azóta sem sikerült. Nagyon aggódom a soron következő vizsgálat miatt. Mennyire súlyos ez a helyzet? Az idült stádium még visszafordítható? Ez COPD? Hány évem van még hátra és mire számíthatok?

Köszönöm szépen válaszát, István

Válasz:

T. Levélíró ! Először is sűrgösen hagyja abba a dohányzást, mert az tovább rontja a betegséget. Tekintettel arra, hogy panaszos és egy éve volt vizsgálaton, kérem keresse fel a tüdőgondozót mielőbb. Arra a kérdésére, hogy milyen súlyos, illetve a betegség kimenetelére nem igazán tudok véleményt mondani, mert először is nem ismerem a jelenlegi stádiumot, a légzésfunkciós értékeket. Viszont az, hogy milyen gyorsan romlik és súlyosbodik az állapota, nagymértékben Önön múlik, hiszen megfelelő gyógyszeres kezelés, életmód váltás, a dohányzás elhagyása mellett, panaszmentesen élhet, akár egy olyan ember, aki nem szenved ebben a betegségben, és az állapota javulhat is. De ehhez mindképpen első lépés a dohányzás elhagyása és a tüdőgyógyász kolléga felkeresése, aki tanácsokkal és sz.e. gyógyszerrel fogja ellátni. Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

CT lelet

Szív CT leletemen a következők is szerepelnek :

Extracardiális lelet

___________________________________________________________________________

A coronariák ábrázolására optimalizált felvételezési technika miatt a mediastinum és a tüdo részlegesen került látótérbe, emiatt korlátozottan értékelheto. A hilusokban és a mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A jobb hilusban egy 24x14 mm-es nyirokcsomó látható. A mediastinumban több, 7-10 mm-es nyirokcsomó észlelheto.

Ezek szerint, az a bizonyos 24x14 mm-es nagyságú sem tekinthető kórosnak ?

Válasz:

Sajnos nem egyértelmű a leírás, mert előbb azt írja, hogy "a hílusokban és a mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nincs", majd a jobb hílusban kóros nagyságú nyirokcsomó látható. A mediastinumban levő nyirokcsomók nem kórosak. Ezt tisztázni kellene, vagy sz.e. egy mellkas CT-t kell csináltatni. Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Asztma, légzőszervi betegségek

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

5 éves kisunokámat asztmatikus tünetekkel vagy tüdőt érintő érzékenységgel kezelik. Komplex vitaminkúra után most először fullad éjszaka február óta. Kapott már eddig Sinecodot, Ventolint és Flixotidot, izlandi zuzmót, és szinte mindent amit köhögéskor be lehet vetni, nehézlégzés esetén Beroduál cseppeket kap porlasztva. Ha éjszaka fullad, Prednisolon kúp is megy és párologtatás. Tavasz óta semmilyen gyógyszert nem kap, csak a napi 1 tasak multivitamint. Mindig ugyanúgy kezdődik: torkfájás, orrfolyás, 2 nap múlva sárga. sűrű váladék, 2-3 nap múlva nehézlégzés, köhögés (egész éjjel kényszeres köhögés) fulladás és hányás. Nem slejm, hanem inkább gyomortartalom jön ki. Ez megy kb 2-3 éjszaka, utána kezdődik a gyógyulás. Kérdésem: Hogyan, mivel lehetne megelőzni az utólsó fázist, a kényszeres köhögés, fulladás és hányás bekövetkezését. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Éva

Válasz:

Kedves Levélíró ! Panaszok esetén a szokásos asthma gyógyszereit kell használni. Lehet ilyenkor a dózist emelni, pl. többször inhaláljon Beroduallal. Amennyiben valóban gyomortartalom ürül, azt a köhögés provokálja. Köhögéscsillapítót nem szoktunk adni, ha valakinek hurutos, váladékos köhögése van, mert akkor nehezen tud felszakadni az. Ilyenkor a köptetőt javasoljuk, amit du. 6 után ne vegyen, mert az éjszakai köhögést "provokálja". Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Lelet értelmezése, mellkasszűrés

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

 

Mellkas szűrővizsgálaton voltam, ahol a leletemen az alábbi szerepel:

Diagnózis:

R69H0 a morbiditás ismeretlen és k.m.n. okai
Z0080 Általános vizsgálat

Ez mit jelent? Panaszmentes vagyok, ez egy rutinszerű vizsgálat volt. Szükséges további általános vizsgálat? Sajnos nem tudom értelmezni a kódot és a szöveget, a leleten nincs más feltüntetve, a háziorvosom pedig nincs a héten.

Köszönöm a választ!

Üdv,

István

Válasz:

T. levélíró ! Ez csak egy diagnózis, amivel megcsinálták a vizsgálatot. Valami más leírás van, mert ez nem egy röntgen lelet ? Ha nincs semmi és nem adtak semmi mást, akkor véleményem szerint negatív. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Édes apám rosszul let

tisztelt Dr! Rőviden szeretnék kérdezni! Édes apám 45 éves Copd tüdő beteg, be vittük a kórházba mert már nagyon vizes volt a lába, és a gyomra! Ahogy be vitűk 4napra rá édes anyám pont látogatóba volt és észre vette hogy nagyon rosszul van, Aluszékony, félre beszél! Annyira rossz let a vérben az oxigén szintje hogy az intenzív osztályra került aztán romlott még jobban az állapota 23ora környéken rá teték a lélegeztető gépet ! 5:dik nap sikerült le szedni hálistennek a lélegeztető gèpet , viszont már le került szobára 3nap megfigyelés után enni eszik,iszik csak nagyon félre beszél valotlan dolgokat,  néha kissé agresszív is, AZT szeretném kérdezni ez természetes? Kell idő még èszhez tér vagy ilyen marad? Válaszát előre is várom!

Válasz:

T. levélíró ! A zavartsága valószínű az oxygén hiány miatt alakult ki. Remélhetőleg az állapota tovább javul, és a zavartsága meg fog szünni. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Szövettan értelmezése, javaslat

Kérem szíves segítségét a lenti szövettani lelet értelmezésében (csatoltam). Kezelőorvosom sajnos 4 hetes szabadságát tölti (a leletet az eeszt.gov.hu-n találtam meg, ajánlom minden kedves betegtársamnak az oldalt, nagyon hasznos).

Volt egy hónapja CT-m (csatoltam), abban más területek mirigycsomóit suspectnek írták le, és külön májvizsgálatot javasoltak, de ezügyben nem történt még semmi, "csak" a sípcsont resectio történt meg.

A lelet ismeretében mi várható, ön mit javasolna? Köszönöm szépen!

Üdvözlettel

Zsolt

_______________________________________________

Makroszkópos leírás

Két anyag érkezett.

I. 1 db proximalis tibia resecatum, bal oldali, mely proximo-distalisan 14 cm,

medio-lateralisan 11 cm, antero-posterior 8 cm. A minta külfelszínén

harántcsíkolt izom és zsírszövet részletek. Reszekciós felszínt tussal jelöltük.

A csontból frontális metszetet készítve szürkésfehér színû, tömött tapintatû

tumorszövet válik láthatóvá, mely a tibia proximalis daiphysisét teljesen

kitölti, lehúzódik a velõûrben egészen a distalis reszekció szintjéig,

helyenként a csont corticalisát is áttöri, és infiltrálja a környezõ izomszövetet.

1. tibia distalis resectios végének velõûri része indul

2. fibula distalis resectios végének velõûri része indul

3-8-ig a tumor teljes szélességéból indítunk reprezentatív kimetszéseket.

11. blokk proximo-lateralis irányban resectiot leginkább megközelítõ részrõl egy

kimetszés indul anyag maradt.

II. 1 db nyirokcsomónak megfelelõ szövetminta, mely 25x20x15 mm-es, metszlapjain

szürkésfehér színû, tömött tapintatú idegenszövet 5 blokkban indul anyag nem

maradt. 

_______________________________________________

Mikroszkópos leírás

Mikroszkóp alatt HE festett metszeten különösebb struktúrát nem alkotó, sejtdús

tumorszövet képe látható, melyben a tumorsejtek polymorphak, magjuk sötét

basophil, benne prominens nucleolus, cytoplasmájuk halvány basophil. Osztódó

alakok száma szembetûnõ, illetve necroticus területek is megfigyelhetõk. A

tumorszövet a környezõ csontgerendákat destruálja, izomszövetet infiltrálja.

A tibia distalis reszekciós síkjában tumorszövet van jelen.

A nyirokcsomóból készült metszeteken a tibia reszekátumban látott tumornak

megfelelõ morphológiájú daganatszövet látható, mely körül limfoid elemek csak

egy vékony szegélyben figyelhetõk meg.

Immunhisztokémiai reakcióval a tumorsejtek fokális Pan-CK, EMA és S100

pozitivitást mutatnak, míg SATB2-vel negatívak.

_______________________________________________

Diagnózis

Myoepithelialis carcinoma, nyirokcsomói áttéttel. pT2N1, R1

A tumorszövet eléri a tibia reszekciós végét.

_______________________________________________

_______________________________________________

Válasz:

T. Levélíró ! Kérem keresse fel valamelyik kollégát, aki helyettesíti a kezelőorvosát vagy a háziorvost mielőbb, mert további vizsgálatokra (pl. hasi Uh vagy MRI) illetve kezelésre van szüksége. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mellkas ct

Tisztelt Dr Úr/Nő!

Hozzátartozóm mellkas ct leletével kapcsolatban kérné segítségét. 53 éves férfi, aki korábban 20 évig dohányzott, de kb. 10 éve abbahagyta. Panaszmentesen, szűrő jellegel vett részt alacsony dózisú mellkas ct-n, ahol a következő leletet kapta:

Lelet:

Natív, low dose mellkas CT vizsgálat:

Klinikum: Tüdőszűrés.

 

A pajzsmirigy nem nagyobb, homogén. A mellkasi nyirokrégiókban, axillákban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A szív nem nagyobb. A mellkasi nagyerek natívan szabályosak. Pleuralis,pericardialis folyadék nem ábrázolódik.

A tüdő parenchyma légtartó. A bal S1/2-ben paramediastinalisan 2 mm-es, szabálytalan alakú, residualis megjelenésű mikronodulus ábrázolódik. Térfoglalásra gyanús gócos elváltozás, infiltratum, tejüveghomály nem látható.

Vélemény:

Mellkasi térfoglalást a vizsgálat nem igazolt.

Valószínűleg residualis mikronodulus a bal felső lebenyben.

Kérdésünk: tekintehtő ez a lelet negatívnak, vagy esetleg van további tennivaló?

Véaszát előre is köszünjük! Tisztelettel: Zs.

Válasz:

T. Levélíró ! A leírt elváltozás gyulladás utáni nagyon kicsi maradvány, heg. Ezzel teendő nincs. De biztonság kedvéért, ilyenkor egy fél év múlva egy kontrollvizsgálat szóba jön. Amennyiben változatlan további teendő nincs. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!