Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2704 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Circumcisio, tumor

 

Tisztelt Doktor Úr!

Problémáim jó 2 hónappal ezelőtt kezdődtek, a fitymafék tájékról induló fitymagyulladással. Bőrgyógyász által felirt Pimafucor lokalis kezelés hatástalan volt, rövid időn belül fitymaszűkület alakult ki. Szeptember 22-én urológiai szakrendelésen fitymatúltengés, phimosist diagnosztizált az urológus és előjegyzett circumcisiora 11.16 -ra egynapos sebészeten és a Pimafucor használatát kiegészítette Baneocin kenőccsel. Kb. 1 hónapja a kenöcsök alkalmazása során daganatszerű valamit éreztem a fityma fitymafék körüli részén a makk irányába és a vizeletem egyre vékonyabb sugárban és különböző irányokban ürült (azóta is, 2-4 vékony sugár). Közben vizuálisan 2x vizsgáltak a bekeményedett daganat kívülről is tapintható volt és éreztem hogy növekszik. 10. 28-án az urológus a phimosis mellett a frenulumnál tömött borsónyi resistentiat diagnosztizált és sürgősséggel az osztályon 11.06-án elvégezték a circumcisiót és a tumorra susp. területből excisiot végzett. Tájékoztatott hogy a daganat a makkon(ban) van és nem a fitymán és nagy az esélye a "rosszindulatú" szövettani eredménynek . Kötés eltávolítás után napi többszöri betadinos lemosást kell alkalmaznom a varratok kieséséig. Szövettani eredményért és kontrollra12.01-én kell jelentkeznem. 11.10-én azonban vizsgálatra jelentkeztem, mert vizelés után kisebb vérzés jelentkezett (jelenleg is) a húgycsőből, ami a beszáradás miatt vizeletelakadást is okozott, azonban betadinos lemosással eddig sikerült megoldani. A vizsgálatot követően a doktor Úr tájékoztatott, hogy a vérzés aggodalomra nem ad okot, benne van a dologban, ST seb rendben, vizeletelakadás esetén sürgősen az urológiai osztályra menni, egyébként dec. 01.

Jelenleg itt tartok gyógyszert nem kell szednem, képalkotó diagnosztika (UH, CT stb.) egyenlőre nem történt, várom a csodát és dec.01-t. Egyébként 60 éves, sportos jó fizikai állapotú ffi. vagyok, mentes más krónikus betegségektől. 

Mik a kilátásaim, jól van ez így, vagy addig is célszerű lenne valamilyen kezelés? Ha műtétre kerül a sor (szervmegtartó stb.) hogyan kerülhetek urológiai klinikára (Budapest, Szeged) egy vidéki városból?

Válasz:

Kedves Kérdező! Szövettani vizsgálat eredménye nélkül nyilatkozn nem tudok, de a hímvessző tumorra a viszonylag hosszú kialakulás utal. Amennyiben ez Önnél nem volt észlelhető, akkor inkább jóindulatú elváltozás várható. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Alhasi fájdalom

Tisztelt Dr.Nő/Dr.Úr!35 éves férfi vagyok.Van egy olyan proplémám,hogy pár napja észre vettem ha egy kicsit megütöm a derekam vagy a fenekem akkor a hasam alja fáj,de csak ha ütés éri úgy vettem észre hogy nekidőltem a falnak,és ahogy a fenekm a falhoz ért akkor fájdalom volt alhas tájékán.Az lenne a kérdésem,hogy ez lehet a prosztata miatt,mert regebben volt prosztata gyulladásom,és mostanába mikor éjszakás műszakból haza megyek kb. Egy másfélórán keresztül pisilni járok de egyfolytában,és nem csak hogy pisilni kell hanem pisilek is nem is keveset a folyadékbevitelem annyi mint általába mindig olyan másfél,két liter.Eleg gyakran szoktam nyomást érezni a végbelem tájékán is inkább a prostatám körül.Mi lehet ennek az oka? Válaszukat köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Panaszai nagyon jellemzőek idült prostata gyulladásra. Feltétlenül indokolt urológiai kivizsgálása! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Pénisz elváltozás

Üdv. Párom észrevette a fityma alatt a következő elváltozást. Küldöm a képet. Vajon mi lehet ez? Mivel lehet kezelni? Nalam esetleg okozhat ez problémát? Fertőzést? Köszönöm előre is. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos fotó alapján pontosan megítélni nem tudom, de amennyire látható és egyértelműen kórosat nem látok. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Orvosi kód

Tisztelt Doktor Úr!

A doppler vizsgálat után voltam kontrollvizsgálaton, a lelet kiértékelése céljából. Az érdekelne, hogy a diagnózisként megnevezett fogalom mit takar? F5220 EDm A vizsgálat előtti és utáni leletemen is ez van, amit az urológusom írt rá. Mit takar ez a kód?

 

Köszönettel

Válasz:

Kedves Kérdező! Minde vizsgálatnál kell adni egy kódot, ez a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása). Erre az interneten is rá tud keresni. F5220 kódot általában erectilis dysfunctio esetén adják. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Cavernosographia

Tisztelt Doktor Úr!

Érdekelne, hogy Magyarországon végzik-e ezt a vizsgálatot és hogy mennyire pontos ez vénás szökés megítélésében? Úgy olvastam, ez lenne a következő lépés a doppler UH után, de el lehet erre menni szakorvosi beutaló nélkül? Elegem lett abból, hogy 3 szakorvos 3 féle verziót vetít elém, ezért magam akarok a végére járni. Én csak laikus vagyok, de ha 16 éves korom óta(1-2 év alatt fokozatosan leromlott) ugyanolyan gyenge erekciót tudok létrehozni "magamnak", ugyanoylan gyengék a reggeli merevedések és a doppler UH-n is ugyanez a szintű rigidtás alakult ki, akkor hogyan várjam el, hogy parnerrel majd csoda történik és teljes, tartós merevedésem lesz? Az meg, hogy azt a választ kapom, hogy használjak penisgyűrűt és ahogy megjön az önbizalmam, fokozatosan elhagyhatom, megrémiszt, mivel tudtommal a vénás szökés az egy életre szóló átok.(És ezt nem egy frissen végzett orvos mondta.) Néha arra sem elég a merevedésem, hogy önkielégítés során elujussak az ejakulációig és így 22 évesen így kéne párkapcsolatba kerülnöm... A doppleren egy lóadag injekcióra(16 ug Caverject) is nevetséges eredmény jött létre, amit nem lehet erekciónak nevezni.

Még ha megkérdezhetem: Sajnos úgy tudom, a vénás szökés nem múlik el soha, de vajon rosszabbodni fog/tud?

Elnézést kérek a hosszú kérdésért, de elég reményvesztett vagyok.

Köszönettel

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon megtisztel kérdésével, de sajnos nem tudok pontos választ adni kérdéseire. Elnézését kérem! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Véres ondó

Üdvüzlöm !!!

Miklós vagyok 46 éves gépkocsizezető. Szexuális együttlét után véres ondó távozik belőlem.Két évvvel ezelött jelentkezett ez a probléma elöszőr. Akkor voltam vizsgálaton ott meg nézték a prosztatámat volt hasi ultrahang és vizelet vétel is ,majd kaptam valami gyogyszert. El is mult akkor ,de pár hete megint jelentkezett ez a probléma. Nagyon és régóta fáj a derekam és előre az ágyékom felé sugárzik az érzés. Voltam vele orvosnál meg is néztek megint volt hasiultrahang meg vér vizsgálat, de mindent rendben találtak. Szeretnék tanácsot kérni,hogy most merre menjek evvel a bajommal. Remélem érthetően írtam le mindent. Válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A véres ondó tünete lehet prostata gyulladásnak és 45 éves kor felett prostata daganatnak. Nagyon fontos az utóbbi kizárása! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Valurinal szedése

Tisztelt Doktor/nő!

Azt szeretném kérdezni, hogy amellett, hogy édesanyám Ramiprilt (vérnyomáscsökkentőt) és Nebivololt (szívgyógyszert) szed, szedhet-e Valurinalt, illetve, hogy nem lesz-e káros mellékhatása együtt?

Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel: Gál Ildikó

Válasz:

Kedves Kérdező! A Valurinal vény nélkül kapható vizelet fertőtlenítő, melyet az édesanyja által szedett gyógyszerek mellett lehet szedni. Javasolt bő folyadék fogyasztása a fitoterapeutikum szedése mellett. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Jobb here érzékenység és jobb oldali derék fájdalom.

Tisztelt doktor úr/nő.

29 éves férfi vagyok. Nagyon egészségtudatosan élek ezért rendszeresen járok kivizsgálásokra szűrővizsgálatokra. Urológián is megfordultam már 4 alkalommal. Ezek a személyes indittatásból jövő vizsgálatok, kontrol vizsgálatok urológia terén 2 évente történnek meg. Legutóbb bő 1,5 éve voltam urulógusnál. Akkor enyhe herefájdalmat éreztem a heréimben ezért a biztonság kedvéért egy here ultrahangot is elvégeztek. Mindent renben találtak nálam. Semmilyen kóros elváltozást nem találtak. Én arre gondoltam, hogy pszichés alapon lehet, hogy beképzeltem magamnak a tüneteket mert előtte diagnosztizáltak az 55 éves édesapámnál jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Az ultrahang vizsgálat annyira megnyugtatott, hogy semmilyen tünetem nem volt azóta. Önvizsgálatok során is mindent rendben találok. A kérdésem a következő lenne. 3 napja gyakoribb vizelési ingerem van. Nem túlzóan sok de volt olyan éjszaka amikor fel kellett kelnem és ki keleltt mennem a wc.re. A vizeletem picit sötétebb a megszokottnál, a jobb oldalon picit fáj a derekam és kellemetlen húzó érzést érzek a jobboldali herémnél. A tünetek nem elviselhetetlenek viszont amikor van időm rajta agyalni akkor felerősödik a derék fájdalmam és enyhén fáj a jobb oldali herém. A korona vírus helyzet miatt nem rohantam azonnal az urulógusomhoz de felkerestem a háziorvosomat aki nem írt fel semmilyen gyógyszert annyit mondott, hogy lehet egy enyhe felfázás. Az tény, hogy a munkám során a hideg nyirkos időben sajnos beázott a cipőm és úgy dolgoztam végig egy napot. Okozhat ez férfiaknál felfázást? Egyáltalán mi férfiak is fel tudunk fázni? A háziorvosom csinált egy általános vérképet. Minden értékem rendben volt kivéve egyet. Absz.lymbhocyta szám Referencia érték: 0,6-3,4. Az én értékem pedig 3,9 volt. Annyit mondott a háziorvos, hogy van egy enyhe gyulladás a szervezetembe és javasolta 2x1 adagban a Legalon szedését. Ezt a mai napon kezdtem el. Urulógiára kértem időpontot de csak január első hetére tudtak előjegyezni. A kérdésem, hogy ráérek vele addig várni és mit javasol, hogy addig, hogyan óvjam a vesémet vagy milyen vény nélküli gyógymódot folytassak? Sajnos a háziorvosom eléggé hanyag módon foglalkozik a betegeivel. De idős kora miatt a jelenlegi helyzetben még annak is örülni kell, hogy dolgozik. Megtisztelő és segítőkész válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel egy 29 éves kétségbeesett férfi. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Panaszai és a levelében leírtak alapján felmerül a felfázás lehetősége. Javasolt Kisvirágú füzike tea fogyasztása. Amennyiben panaszai nem javulnak, akkor feltétlenül indokolt urológiai kivizsgálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Fitymaszűkület műtét után

Tisztelt Doktor úr! 
1 hete volt fitymaszűkület műtétem. Azóta kezelgetem ahogy az orvosom mondta. Viszont most, ahogy néztem, felfedeztem hogy a makk alatt az egyik oldalon a makk és a varrás között a fityma vastagnak, kidudoródóbbnak tűnik mint a másik oldalon. Nem tudom, hogy ez most duzzanat, vagy bármi, mivel már az első kötéscsere óta ilyen. Az lehetséges, hogy esetleg azon az oldalon több fitymát hagyott a műtő orvos és amikor varrta (,hogy a másikkal egy vonalban legyen) akkor ott kvázi feltórlódik a fityma és ezért vastagabb? Nem lesz a későbbiekben merevedéskor ferdeség tapasztalható? Eléggé aggódom miatta. Természetes a funkcionalitás a lényeg, de az esztétikum is számít.

Válasz:

Kedves Kérdező! Feltétlenül javasolt a műtő orvosának felkeresése, aki választ tud adni a felmerült kérdéseire! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Fityma hátrahúzás

Üdvözlöm

 

A 24 éves fiú vagyok és a következő lenen a problémám:A péniszemen merev állapotban a fitymát nem tudom teljesen a makkom mögé hátrahúzni,kisimítani.Körülbelül 4,5-5mm-re tudom kényelmesen a makk mögé húzni aztán megáll és egy vékony kis gyűrű lesz belőle.Kicsit le tudom húzni,feszíteni felülröl a bőrt (2-3mm) viszont alulról a húrszerű résznél teljesen befeszül,megáll.
Ha húgycsőnyílás felöl megnyomom lefelé a makkot akkor szinte teljesen kisimul.Lankadt állapotban nincs vele probléma.
Esetlegesen a késöbbiekben okozhat problémát?
Létezik-e esetleg rá valami megoldás?

Válasz:

Kedves Kérdező! Panaszai alapján felmerül fitymaszűkület lehetősége. Feltétlenül javasolt urológiai kivizsgálása, de lehet, hogy az Ön által panasznak gondolt eltérés, nem is kóros jelenség. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!