Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2391 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Herevisszér melletti edzés

Jó napot Doktor Úr! Az lenne a kérdésem hogy herevisszér tágult mellett mennyire szabadna a testépítéssel foglalkozni? 

Válasz:

Kedves Kérdező! A herevisszértágulat általánosságban nem jelent abszolút kontraindikációt a testépítéssel szemben. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Sperma vizsgálati eredmény

Tisztelt Doktor Úr! Férjem sperma vizsgálati eredménye: sperma motilitás 36 százalék, progresszív motilitás 7,nem progresszív motilitás 29, immotilitás 64 százalék, sperma ph 8.2, sperma mennyiség 6 ml, sperma szám 198 millió, sperma cc 33 M/ml. Érdeklődnék az értékek megfelelőek-e, illetve ha nem a fer14 készítmény hasznos lehet-e. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A FER14 hasznos készítmény, de férjénél készült spermaanalízis nem felel meg a WHO5-ös kritériumnak és andrológiai kivizsgálás nélkül nem értékelhető. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Véres ondó

Tisztelt Doktor Úr!

A tegnapi nap folyamán észrevettük a párommal, hogy véres az ondója. Előszőr azt hittük, tőlem származik, mivel a menstruációm utolsó napjaiban vagyok, de utána tegnap még egyszer és ma reggel is egyszer előfordult, hogy úgy volt véres, hogy csak a kezemmel elégítettem ki. A párom 25 éves, semmilyen egészségügyi problémája nincsen, de elmondása szerint ritkán, de fordult már elő ilyen, mikor felfázott, de orvosnál még nem volt ezzel. Semmilyen kísérő tünete nincs, se fájdalom, se merevedési zavar, semmi. A vizelete sötétebb, mint általában, de semmi komoly. Én mindenképpen javasoltam a kivizsgálást a biztonság kedvvért, de mindenesetre szerettem volna egy szakértő véleményét kikérni minél hamarabb, hogy van-e okunk az aggodalomra.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagy valószínűség szerint, párjának, a véres ondó hátterében, súlyos megbetegedés nem áll. Ennek ellenére javasolt urológushoz fordulnia és kivizsgáltatni magát. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Állandó pèniszmerevség

Tisztelt doktor úr/nő!

  Párom állandó pèniszmerevsèggel küzd,ami mèg a munkahelyèn is problèmát okoz az èjszaka folyamán pedig alvászavarral is küzd emiatt,annak ellenère hogy nem lètesítünk nemi kontkatust, sőt inkább hozzá sem èrek.

Emellett èjjel már annyira feszítette, ejakulációt èrzett ami vègül nem következett be ,de mind testileg feszíti mind agyilag feszült tőle.

mi lehet a problèma?

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem tudom a választ, de párjának panasz esetén javasolt urológushoz fordulni. A tartós merevedési képesség alapjában jó egészségi állapotot tükröz. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Fehér pattanás szerü kinövésekba péniszen

Tizstelt doktor ur. Nemrég pici pattanás szerü csomok jelentek meg a péniszemen. Ha kinyomom nem fehér váladék jön hanem vérzik..nagyon. nem fáj és nem viszket. Mivel állok szemben ? Nem egy van belöle ha sajnos több

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon fontos, hogy ezeket az elváltozásokat ne nyomkodja! Nem feltétlenül biztos, hogy kóros az elváltozás, lehet, hogy faggyúmirigyekről van csak szó. Ha panaszt okoz Önnek, akkor javasolt urológiai kivizsgálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Ball herre fajdalom

Udvozlom  A ball herembe fajdalmat erzek egy regel ugy ebredtem es ennek mar vagy 7-8 honapja es erzek a herem aljan a melekherremnel egy olyan ki novelest gondolom a melekherre vege.el mentem a csalad orvosomhoz es o is erezte elkuldot ultra hangos vizsgalatra az eredmeny normalis lett es csinaltak meg vizelet vizsgalatott is az is normalis. A fajdalmat meg erzem a combomba es a ball labamba is ez a fajdalom nem mindig erezheto.Amikor beteg voltam es kellet szedjek gyogyszert olyankor eszre vettem hgy nem erzem a fajdalmat 2 3 hetig de azutan mindig vissza tert .A csalad orvosom azt mondta hgy nem latszik semmi es adot gyogyszert hgy szedjem 5 hetig mert lehet neurologiai problema lehet a gyogyszer neve Amitriptyline. es Eszak irorszagi csalad orvosom adta 

Válasz:

Kedves Kérdező! Legnagyobb valószínűséggel panaszai hátterében mellékhere gyulladás állhat. Javasolt gyógynövények, mint Kisvirágú füzike tea és Prostatmol Uno 1-2 havi szedése. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Komoly lehet?

Tisztelt Szakértő!

31 éves férfi vagyok. Tavaly télen január környékén egy kis göböt, csomót találtam a bal herén. Nem lehetett nagyobb egy hasznalatlan gyufaszál végénél. A herén található,nem a herezacskón! Természetesen rögtön urológushoz fordultam, hereráktól félve. Tapintásból, valamint ultrahang használatával sem találta. Azt tanácsolta, ha továbbra is érzem menjek el egy olyan területileg hatályos intézménybe, ahol kimondottan ilyen szűrésre alkalmas berendezés (lineáris trancducer, ha jól emlékszem, elnézést az esetleges rossz megfogalmazásért) található. Ott a főorvos szintén rendkívül készségesen, tapintást és vizsgálatot is végrehajtott, de szintén nem találta. Nos, a kérdésem csak annyi, hogy én azóta is ugyanúgy érzem, bármiféle változás nélkül! Lehetséges, hogy 2 orvos sem szűr ki komolyabb betegséget, ha az van? Mennyi arra az esély? Úgy érzem semmilyen formában nem változott a csomó mérete, vagy a here bármilyen tulajdonsága. 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben a csomó mérete nem változik, akkor terápiás konzekvenciával nagy valószínűséggel nem bír. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Relatív fitymaszűkület

Tisztelt Szakértő!

Voltam urológusnál, akinek fotón megmutattam a pénisze hátrahúzott állapotban, azt mondta nagyon enyhe relatív szűkületem van, ezt műteni nem kell csak kenegessem elocom krémmel 6 hétig

Válasz:

Kedves Kérdező! Próbálja ki a krémet és menjen vissza kontroll vizsgálatra. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Mi lehet a bajom? Vese?

Jó napot!
Szóval ott kezdeném, hogy nem tudom sajnos mi a bajom, de a rossz hir, hogy valójában az orvosok sem akiknél eddig jártam és kisérleti nyúlnak érzem magam, mert teletömtek gyógyszerrel viszont javulás érdemben annyira nem tapasztalható. 4 hónapja folyamatosan gyógyszerezem többféle antibiotikum és most gyógynövénnyel próbálkozik az újabb doki. Azt érzem, hogy valójában nem is nagyon akarnak segiteni, csak vegyem a gyógyszert. Egy nyugdijas doktor ezt őszintén az arcomba is mondta. A gyomromat is teljesen tönkre teszik már, de semmi probléma. Több éves gond sajnos, konkrétan 8. A legelső krizisem/ görcsöm 17 éves koromba volt. Olyan durván érintette először a szervezetem, hogy 7x hánytam a fájdalomtól, ezt akkor nem értettem, hogy miért. Utólag mondta az orvos, hogy van hogy erős fájdalomra igy reagál a szervezet. Gyorsan riasztottuk a háziorvosunkat beadott nospa algocalmin injekciót és kezdett enyhülni. Ő akkor vesegörcsöt mondott diagnózisként. Felirt ciprofloxacint és urinal gyógyszert meg azt hiszem még nospat egy ideig. Nem kért már akkor sem semmilyen tesztet. Ennyivel elintézet. Eltelt 1 v 2 év a következő görcsig. Akkor nem értük el a háziorvost aszisztens jött és adta be a szurikat. Ugyanaz a gyógyszeres kezelés ismét semmilyen vizsgálat. 1 év után ismét 1.  Aztán a 4.ik krizisem akkor jött mikor hideg helyen dolgoztam. Volt ugyan fűtőtest maga a helyen attól még hideg volt, de mégis bekövetkezett ez pénteki nap volt. A szokásos menete volt megint a dolognak, de hétfőn vissza álltam dolgozni kedd hajnalra ismét begörcsöltem, de már annyira, hogy a doktornő végig szenvedte velem látta, hogy min mentem keresztül és azt is látta, hogy a sok gyógyszer és injekció után amit beadott nem akar múlni. Azt mondta, hogy bead még valamit és ha nem kezd szűnni a fájdalom akkor mentővel kórházba vitet. Elkezdett oldódni a fájdalom. Ezek után sem kért ismét semmilyen vizsgálatot, csak felirt valamit. Én mondtam neki már, hogy jó lenne kikezelni. Ez nem normális, hogy nyáron pólóba vagyok és jön egy szellő és nekem elkezd ott fájni és fel kell vegyek valamit, hogy nehogy begörcsöljön. Nem foglalkozott vele. Magamtól elmentem urológus szakorvoshoz elmondtam neki, hogy több görcsöm volt már és úgy érzem mintha a hideg okozná ezt a problémát. Megvizsgált ecográffal azt mondta szép tiszta és egészséges a vese és hogy nem reagál sem hidegre sem melegre ez a szerv. Ennyivel el is hajtott. Gondolkodtam én, hogy mi az a terület ami oda kisugároz vagy mi lehet. Igy elmentem nőgyógyászhoz is. Azért, mert menstruációnál ott is érzékeny mint a derekam ahogy szokott feszülni vagy ahogy a mell szokott fájni stb. Ő azt mondta az ecoba nem hisz belső vizsgálatot meg nem tudott végezni, mivel ő árulta el, hogy nagyon szűk és vastag a szűzhártyám és ettől lehet nagyobb fájdalmam menstruáció közben, mert hogy a vér ott pang, mert nem tud úgy ürülni stb. Gondolkodjak el a beavatkozáson, hogy bemetszik. Eszem ágában sincs egyébként, de azt mondta, hogy ehhez a területnek sincs köze hozzá. Végül is a semmire azért elvette a szép összegű vizsgálati dijat. Itt felhagytam azzal, hogy újabb orvost vagy területet keresgéljek ami okozhatja. A krizis óta eltelt 3 év. Újra jelentkezett a probléma. Kinti sütögetés volt hideg helyen ülhettem nem tudom. Másnap hajnalra ismét
éreztem az első jeleket elkezd ott fájni vese tájékon és érzem, hogy kell menni pisilni pisilek 2 cseppet és mintha kés szúrnának elkezd begörcsölni. Na de most nem mentem ki tudtam ha kimegyek kész. Meleg vizes palackokat hozattam az ágyba és tettem a fájdalmas területhez és lábközé. 1 2 órát birtam igy de mondtam, hogy gond van. Hivtuk a dr.not mondta, hogy van e itthon ez és ez mondtuk, hogy semmi. Na akkor menjen valaki le hozzá és küld valamit. Küldött 1-1 szem valamiket. Mondta, hogy másnap vegyük meg ezt és ezt (cifran, nospa, tador) a gyógyszert ami persze nekem feltűnt hogy ugyanaz amit szoktam szedni. Eltelt másfél hét és semmi javulás. Ugyanúgy fájt ott, nyomó érzést éreztem. Persze fájt a hasam alja is. Szintén magunktól lépve csináltattunk egy vizelet tesztet amibe ennyi idő után is még volt egy kereszt. Az oldalon olvastam a vesemedence gyulladásról és hogy 3 poharas teszt stb. Elmentünk és mondtam, hogy nem javulok. Persze én ezt elmondtam neki, hogy olvastam és na akkor vette a fáradtságot és mondta hogy oké mivel még fáj, hogy kezeljük ő ir nekem injekciót. Ampicilint 10 et, mert ő esküszik az injekcióra utána csináltatunk egy urocultura tesztet. Mondtam neki, hogy felesleges a szuri kibirom mig kimegy a szervezetemből a cifrán és csináljuk meg. Neeem szó sem lehet róla, szedjem be. Beletörődtem beszedtem. Kedves aszisztensnő azt mondta próbáljuk meg vénába, mert ott nem fáj. Nem hát. Szét égette a vénám. Azt hittem leszakad a karom, mintha késsel akarták volna leszabdalni az egészet úgy éreztem. Itthon vettük észre, hogy fel is puffadt. Utána beszedtem farba a többit, persze mindbe belehaltam kicsit annyira birt fájni, pláne mikor elkapott egy ideget egyszer... Túl voltam rajta. Megcsináltuk a tesztet és itt jött a poén, mikor megtudtam, hogy amit beszedtem mind teljesen felesleges volt, mert találtak stafylococuszt és persze rezisztens volt mindkettő addig szedett gyógyszerre. Jött az újabb 10 napos antibiotikumos kezelés. Napi 4 reggel 2 este 2 sumetrolim és persze már elkezdtem utiprot szedni mikor injekcióztam. Annyira megterhelt szerintem a sok gyógyszer, hogy volt mikor rám jöttek rosszul létek szédülés, enyhe hányinger, remegés. Igen leginkább gyógyszer bevétel után, de elmúltak. Befejeztem a kezelést. Újabb vizelet teszt. Azt mondta a dr.nő, hogy a vizelet nem mutatott ki már semmit szóval a stafylo eltűnt. A fájdalmam persze nem és én naiv meg mertem kérdezeni, hogy akkor miért fáj még mindig ? Ő ingerülten vissza kérdezett, hogy mi fáj még mindig nekem? Én hirtelen lefagytam. Letettük a telefont és utána gondolkodtam el, hogy mégis mit vár? Én kéne megmondjam, hogy mi a problémám és ő majd csak felirja a gyógyszert? Én jártam egyetemre? Én nem csak a beteg vagyok aki elmondja minden tünetét és megtudja mutatni hogy hol fáj és ő kell segitsen nekem? Ezek után hanyagoltam. Elmentem egy nyugdijas háziorvoshoz akit ajánlottak aki már pénzért vizsgál, mert nyugdijas de dolgozik. Ő meg nézett mindent ecoval és most az új diagnózis, hogy lehet gerinc. Rengeteg gyógyszert felirt és kért vizsgálatokat is vért és vizeletet és elméletileg vissza kéne menjek hozzá kontrollba. Viszont én már nem akarom, hogy ő is kisérletezzen rajtam. A vizelet ismét kimutatott stafylot és 2 keresztet. Nem tudom mi van össze köttetésbe mivel de érzem ha bal oldal pl szúródik a petefészkem azon a helyen is enyhén fáj. Nem tudom a stafylo mit okozhat mit nem. Lehetséges, hogy tünet mentes egy ideig az emberben utána egyet gondol az okoz görcsöt? Azt tudom, hogy akiknél jártam egyiksem orvosnak való, mert nem beteg központúak hanem csak az anyagiakat látják és a beteg helyett dollár jel villog. Mit kellene tennem ? Begörcsöltessem és ha mentővel bevisznek kivizsgálnának minden téren? Legyen az bármilyen területű gond vagy ez igy normális? Törödjek bele, hogy ez a bajom? Nem tudom mit tegyek és más sem segit ebben. Viszont a stafylot valószinűleg ki kéne kezelni. Bizom benne nem hagytam ki semmit és hátha tudnak valami megoldást. 
Válaszukat előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A Staphylococcus amennyiben ++, nem feltétlenül igényel kezelést. Sokszor az antibiotikum komolyabb problémát okoz, mint az eredeti kórokozója. Sajnos nem tudom megmondani a probléma okát, de lehetőség szerint kerülje antibiotikum szedését. Fogyasszon bőven vizet és panaszok esetén szedjen Urell-t vagy Urzynolt. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

PSA érték

Tisztelt Doktor úr! 

Férjem évek óta szedi az Alfuzosin Pharmacenter 10 mg és a Finanorm 5 mg tablettát. Mindig jó volt a PSA érték 2 vagy 2,5. Most egy ideje abbahagyta a finanormot. Most volt neki PSA nézve és megemelkedett neki 6,48 ra. Ez a gyógyszer abba hagyásának lehet az oka? Mit tegyünk? Kezdje újra szedni? Ugye még ez az érték nem jelenti az,hogy prosztatarákja van. 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A gyógyszer, melyet férje szedett, csökkenti a PSA értéket. Állásfoglalást urológiai kivizsgálás és további 3 havonkénti PSA vizsgálat alapján lehet mondani. Feltétlenül követni kell férjét, hogy biztonsággal kizárható legyen a prosztatarák. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!