Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2825 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Krónikus bakteriális prostatitis

Tisztelt Doktor Úr! 

Krónikus prostatitis tüneteivel járkálok orvostól-orvoshoz (8 hónapja); prosztata masszázs utáni vizelettenyésztés kimutatta enterococcus faecalis jelenlétét (>10’5 - csíraszámban).
Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni:
1. Ez a baktérium valóban gyakran jelen van a prosztataváladékban?
2. Elképzelhető-e, hogy nem ez okozza a tüneteimet (égető érzés gáttájékon nyugalomban, húgycsőben vizelés, ejakuláció után)?
3. Kialakulhat-e sepsis ebben az állapotban; ha igen, mennyire jellemző?
Igyekszem megtalálni orvosi segítséggel a megfelelő kezelést, eddig sajnos eredménytelenül. 

Előre is köszönöm szépen a segítségét!
Üdvözlettel,
Egy 23 éves medikus

Válasz:

Kedves Kérdező! Idült prosztatagyulladás esetén ejakulátum tenyésztésnek nincs indikációja. 1. A kórokozó jelenléte nem feltétlenül kóros 2. Elképzelhető, előbb utóbb a problémát a beszedett antibiotikum/-ok következménye fogja okozni 3. Nagyon kicsi a valószínűsége Kizárólag lázas állapotban van létjogosultsága az antibiotikus kezelésnek. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Miért van pici piros folt a hugycso nyilasom körül ?

Jónapot ,már évek óta van egy kisebb piroskás folt a peniszemen a hugycso nyilasom körül ... nagyon pici kb 3-4 mm az egész , nem faj , nem csip és nem eget konkrétan semmi panaszom nincs vele de az utóbbi időben nyugtalanítani kezdett. Lehet hogy teljesen normális és több férfinek is így van de megnyugtatna egy szakértő válasza. Lehet hogy évekkel ezelőtt "kilógott " a fitymambol és ki dörzsölte a nadrágom vagy esetleg vizelet. 19 éves vagyok rendszeresen tisztálkodom és nem éltem még nemi életet szóval nem tudom eldönteni mi lehet ... esetleg kenjek rá canestent vagy bepantent ? Nem szeretnek egyelőre urulogushoz menni mert nagyon kellemetlennek érzem. Előre is köszönöm a segítséget.

Válasz:

Kedves Kérdező! A külső húgycsőnyílás közvetlen környékén a bőr különbözik a makktól, ezért nagy valószínűséggel a tünet teljesen normális. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Mennyire kell megijednem ?

Tisztelt Doktor úr/nő ! Olyan tünet miatt  írok, Hétfőn délutan önkielégités következtében véres ondóra lettem figyelmes. Nagyon megijedtem, utána olvastam. Olvastam itt is cikket róla. Igazábol utána "tesztelgettem"  ezért rá 2 órával ismételtem, akkor már nem volt olyan véres az ondóm. Másnap(Kedd) délután újra cselekedtem, akkor már  nagyon kevés kis vér látszodott, sőt szinte semmi. Szerdán (ma) délután nem tűnt fel semmilyen vér benne.. Azt olvastam, 10 . alkalom után kell orvoshoz fordulnom. 

Mennyire kell megijedve lennem és maga szerint keressek fel egy szakorvost ? 

Válaszár előre is köszönöm ! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Általánosságban 45 éves kor alatt nem valószínű súlyos eltérés a véres ondóürítés hátterében, de érdemes urológiai kivizsgálása a kortól függetlenül akkor is. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Bőrgyulladás

Tisztelt Doktor!

 

Mindig fitymaszűkületem volt, eddig nem zavart, szexuális életem is jó volt.

Kb. egy éve kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, habár gyógyszert szedek és diétázom, a cukorértékem nem mindig jó.

Azóta semennyire se tudom hátrahúzni a bőrt, és a fitymám tetején fehéres lepedék van, ami lejön, illetve hegesedés.

A vizeléssel nincs problémám.

A kérdésem, hogy a cukor rendbetételével ez is rendbe jönne?

Illetve a hegesedés ellen mit ajánl?

Köszönöm válaszát

Válasz:

Kedves Kérdező! A vércukorszint szigorú normális értéken való tartása nem csak a fityma, hanem az egész szervezete számára elengedhetetlenül fontos és a várható élettartamának fokmérője. Azt nem tudom megjósolni, hogy a fitymaszűkülete, annak gyulladása megszűnik-e, de az Ön esetében jobbnak tartanám normális vércukorszint mellett a fityma eltávolítását. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Mit érezhetek a herémen?

Két hete voltam urológusnál, mivel jobb lágyéknál és herénél nyomást éreztem. Az doktorúr CPPS-t állapított meg, amire Porxelan kúpot és Fluxus Prostate készítményt írt fel, hat hét gyógyulási időt saccolva. Történt vizelet vizsgálat (helyben), ultrahang (kivéve herék) illetve prosztat vizsgálat. A diagznózik szerint a külső nemiszervek épek, dagantos elvátozára utaló jelent nem látni. A vizsgálat után két három nappal, a jobb herémen ahogy a mutatóujjamat végighúzom, miközben másik kezemmel tartom a herémet, ilyen lapos, "érdes" részt érzek egy minimális részen. Nem göb, nem tudom megfogni, csak érzem hogy ahogy elhúzom az ujjam ott van, de nem is feltétlenül érzem mindig akkorra területen. Létezhet, hogy az erek ott egy ponton megvastagodtak valamitől és ezt érezhetem?

Ön szerint mi lehet ez, illetve keressem fel újra az urológust, vagy amennyiben nem érzékelek növekedést a felületén nem szükséges ezzel foglalkozni?

 

 

Válasz:

Kedes Kérdező! Amennyiben nem növekszik, akkor nem feltétlenül indokolt urológiai kontroll vizsgálat. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Hugycső fájdalom

Jó napot kívánok!

Én egy 37 éves nő vagyok.Pár hónapja szenvedek egy olyan dologtól,hogy folyamatosan fáj,szúr a hugycső nyílásom vagy az körül,spontán is,ha elmegyek pisilni van,hogy fáj amikor megindul a vizelet és ha végeztem (ez inkább lefekvés előtt jelentkezik) akkor úgy èrzem,hogy vissza kell mennem.Érzékenynek és puffattnak érzem a hólyag környèkèt.A hugycső akkor is fájdogál és szúrkál ha állok vagy megyek.Nem rég voltam MR vizsgálaton,mert már rég óta fájt a lágyékom is és ott azt írtàk,hogy L.V.\S.I. discuson körkörös protrusio látható,a jobb oldali kilépő L5 gyököt eléri.Ez esetleg sugározhat oda?Többször volt már hólyaghurutom,amire kaptam antibiotikumot és volt már vesekövem is.Remélem tud valamit tanácsot adni,hogy mit vegyek,vagy mit tudok tenni,mert már nagyon idegesít ez a folytonos szúrkálás.Elnézést,hogy hosszúra sikeredett a mondanivaló.Várom válaszát!Köszönöm

Válasz:

Kedes Kérdező! Hasonló panaszokat húgyhólyag- vagy húgycső- gyulladás, akár egészen kis kő ürülése, vagy az Önnél leírt gerinc eredetű panaszok. Első lépésben javasolt vizelet üledék és bakteriológiai vizsgálat. Javasolt minél bőségesebb folyadék fogyasztás, 10 napig 3x2 Rowatinex szedése (mind kő, homok ürítésére, mind gyulladás csökkentésre)! Amennyiben nem javul, javasolt urológiai kivizsgálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Hólyaghurut alatt nemi élet

Kedves Doktor Úr / Nő! 

Az lenne a kérdésem, hogy hólyaghurut kezelés alatt lehet-e nemi életet élni, ha maga a fájdalom már elmúlik, és már csak a gyógyszeres kezelés tart? A párom ez idő alatt nem kaphat el semmit, hiszen ha jól tudom ez nem nemi úton terjedő betegség. Ez valóban így van? Neki kell bármi miatt aggódnia ez idő alatt? Részemről a gyógyulás folyamatát befolyásolja egy aktus?

Köszönöm előre is a választ!

Válasz:

Kedes Kérdező! Amennyiben valóban gyógyulóban van, akkor az ejakulátum ürülése nem káros. Javasolt nemi élet során lehetőség szerint elkerülni az ejakulátumnak a hüvelybe jutását megelőzésképpen. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Erektilis diszfunkcio

Tisztel  Doktor Nő /  Úr !

Tényállás  72 (!)  éves özvegy  vagyok  és pár  éve  felhagytam a testi szexszel,  mert  merevedési promlémám van / volt - fél kem. állapotot  tudok elérni,  amit  vidéken csak a  nincs  vér a pucájában népi bölcsességgel aposztrofálnak.

Magas vérnyomásos  beteg  vagyok, gyógyszerekkel  tart  rendben az orvosom.

Különösebb problémám az öregség kiv. nincs

viszont  szorgalmasan  látogatom  a  porno  oldalakat , mert 

a  téma  érdekel  (  kit  nem ?) és  heti 3-4  alkalommal sikerül

produkálnom eredményt az  én és  a csatornák örömére.

Olyan  váratlan helyzetbe  kerültem, hogy   szükség lenne a "  vitézségre"

állapotomat  Előre  közöltem miheztartás  végett- érdeklődő  partneremmel !

A Körorvosom  felírt  receptre  Viagrát,  mondván  nem csak az én problémám ez.

Sajnos  én aki  mindent elolvasott a Viagráról  -  kivéve a gyógyszer  használati utasítának

Első  két  sorát (!)  mely  figyelmeztet a  nyelv alatti  oldódás fontosságára,

hát én  egy  pohár  vízzel / az adott időben  1  H  előre /  lenyeltem.

A  Lényeg ezért.e  vagy nem  Semmi  hatást Nem produkált nálam  de   még

a  várható Mellékhatásokból  sem . egyikből  sem.

 

Hivatalosan Patikában váltottam ki a receptet.

SZerencsére  régi  partnerem /  aki még fénykoromból  ismert elfogadta a tényeket / velem átellenben  - így  kellemesen  töltöttük az időt.

Elolvastam a netről  mindent amit  tudtam, tisztában vagyok  vele,  más ok  is  lehet

(érprobléma)  de  nincs  a  világon az a hölgy  akinek a kedvéért én injekciós  vizsgálatnak

tenném ki magam . /  mindenféle  doplereket  végeztek mostanában semmi ilyenre

utaló  gond  nem volt, ( lágyéki is) 

Kérdés :  százalékos  arányban- hasonló témában mi lenne a  tanácsa ?

a  beteg 3. mondata után már tudja is a választ az ovos ( szerintem )

 

A  legnagyobb Tisztelettel  

 Üdvözli:    Özvegy  JI

Válasz:

Kedes Kérdező! Javasolt lenne urológiai kivizsgálása, továbbá egészségi állapotának javítása! A tablettát vízzel kell bevenni, de táplálkozni utána nem javasolt. Nem minden esetben alakul ki első alkalommal a merevedés, javasolt ismételt kipróbálása! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Ondóban fekete szálak

Tisztelt Nyirády Professzor Úr!

 

35 éves férfi vagyok. Egy ideje magömlés során észrevettem, hogy apró fekete néhány mm-es szálak vannak az ondómban. Olyanok mint egy rövidebb szőrszál, 1-2 mm hosszúságúak.Urológusom szerint kívülről került oda, viszont én határozottan és egyértelműen látom, hogy az ondóval ürül belőlem. A magömlés is olyan, mintha nehezebben jönne ki az ondó, mintha valami gátolná az ejakulációt belül. Ezek a szálak aggasztóak, mert biztosan nem kívülről kerültek oda, adott esetben az óvszerben is benne vannak. PSA értékem 0,7, prosztata tapintása normális urológus szerint. Egy hete erős alhasi szúró fájdalmam volt, majd ezt követően véres volt az ondóm, ez azóta nem fordult elő, viszont ezek a fekete szemcseszerű szálak állandóan ürülnek belőlem az ondóval. Steril edénybe vittem az urológusomnak mintát ezekből a szálakból, megnézték mikroszkóp alatt, állítólag egyértelműen haj vagy szőrszál... Én viszont egyértelműen látom, hogy ejakulációval belőlem ürül. Vizeletben nem láttam még eddig.Én már valamilyen parazitafertőzésre is gondoltam.. Ön szerint mi okozhat ilyen panaszt? Milyen vizsgálatot lenne célszerű elvégezni? Ha Ön esetleg találkozott már ilyen esettel megírná mi lehet ez? Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedes Kérdező! Amennyiben a mikroszkópos vizsgálat egyértelmű szőrszálakat ír le és önnek megelőzőkben nem volt húgycső műtétje, akkor nincs okom kételkedni kollégám megállapításában. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Klebsiella - antibiotikumok

Kedves doktor úr/doktornő!

Nemrég bal oldali, vesekörnyéki fájdalommal elmentem az első urológiai rendelésemre. Az első két orvos egy vizeletvizsgálat alapján azt mondta, hogy nem urológiai a probléma. Nőgyógyászhoz küldtek tovább, aki levette a kenetet, de rögtön felírt egy antibiotikumot, mert gyulladást látott. (Klion tabletta és hüvelykúp) Majd egy hét múlva még egyet felírt a lelet alapján (Sumetrolim). A harmadik urológusnál ezzel egyidőben a vizelettenyésztés eredménye két baktérium lett, amire Aktil Duot írt fel.
Jelenleg többféle mellékhatását érzem az antibiotikumoknak (nyelvfájás, szájban érzékenység, ekcéma, korpa, hüvelygomba), ami 3 kúra után nem csoda. Viszont felírtak egy negyediket is (Ciprinol, 25 napra!), mert az újabb vizelettenyésztés két új baktériumot mutatott ki (Klebsiella pn. és Enteroccus).
Mondtam az orvosnak, hogy milyen tüneteim vannak most, és azt mondta, hogy akkor inkább nem tömne antibiotikummal, mert többet árthat, mint maga a baktérium, bár az sem túl szerencsés. Azt mondta, végezzünk újabb vizelettenyésztést egy hónap múlva, hátha csökken a csíraszám (most 10 a 6-odikon). Azonban a Klebsielláról semmi jót nem olvastam. Sokat iszom, elkezdtem tőzegáfonyatablettát szedni, de nem tudom, hogy elég-e, ha már nem csak megelőzésről van szó.

Ön mit gondol, érdemes a negyedik gyógyszert is beszedni?
Vagy van rá esély, hogy tényleg csökkenhet a csíraszám?

Attól félek, hogy ezalatt a 30 nap alatt valami komoly bajt tudna okozni a Klebsiella.
De attól is, hogy az immunrendszerem menne annyira tönkre, hogy az okozna problémát, főleg a Covid 4. hulláma előtt... És arra sincs semmi garancia, hogy a negyedik kezelés után negatív lesz a tenyésztés eredménye, hiszen már három antibiotikum után el tudott szaporodni a Klebsiella.

Van valami módja, hogy kiderüljön, hogy máshova nem jutott be a baktérium, csak a vizeletbe?

Nagyon hálás lennék, ha leírná a tanácsát ezzel kapcsolatban. Elég tehetetlennek érzem magam, főleg, hogy a deréktájékom még mindig fáj, így igazából látszólag tünetmentesen kellett ezt a sok kúrát végigcsinálni.

Köszönöm szépen! További szép napot!

Válasz:

Kedes Kérdező! Ilyen magas bakteriuria és célzott antibiotikum kezelésre nem javuló vizelet esetén javasolt gondos urológiai kivizsgálása! Lehetőség szerint a kiváltó okot lenne jó megtalálni. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!