+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2876 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Bal herében borsószem nagyságú valami.

Üdvözlöm!

Nem rég észleltem hogy a bal herénél valami megfoghatatlan dudor vagy nem is tudom hogy irjam le tartózkodik. Kb borsószem nagyságú valami, akárhányszor próbáltam megfogni, egyszerüen lehetetlen volt. Mintha szertefoszlott volna. Sajnos nem mindig jelentkezik. Túlnyomórészt fürdés közben a meleg víz hatására jön elő. Fájdalmatlan.

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben heréjében kóros elváltozást észlel, javasolt urológiai kivizsgálása és scrotalis UH elvégzése! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Vizelet elakadást

Tisztelt Válaszadó!

Párom 36 éves férfi, 2 éve vizelet elakadással küzd. Normál módon egyáltalán nem képes vizelni. A betegség okát szeretnénk kideríteni és azt kezelni, de a jelenlegi helyezet kilátástalannak tűnik. Az urológiai vizsgálatok nem hoztak eredményt, a sclerosis multiplexet is kizárták nála. Két éve hasi hólyagkatéterrel él, ami miatt már állandó gyulladásban van a hólyagja. Javasolták számára az önkatéterezés betanulását, amit próbált is, de olyan szintű fájdalommal járt (és vérzett is), hogy nem képes magának elvégezni. Véleményem szerint nem szabadna ennyire fájjon neki. Mi lehet ennek az oka?

Ezen kívül felmerült bennem a gondolat, hogy időszakosan nagyon erős fájdalmai vannak gerinc illetve derék tájékon.  Okozhatja a vizelet elakadást egy esetleges gerincsérv? Az urológiai vizsgálat nem terjedt ki ilyesmire és érdekelne, hogy ilyen irányba érdemes-e elindulnunk. Tudomásom szerint a prosztatája is rendben van.

Köszönöm a választ!

Válasz:

Kedves Kérdező! Feltétlenül ki kell deríteni a vizelési képtelenség okát. Javasolt urodynámiás vizsgálat mellett neurológiai kivizsgálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Tesztoszteron hiány?

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz:

33 éves férfi vagyok. Állandó fáradság érzetem van, valamint a fizikai terhelést sem bírom úgy, mint ahogy a koromhoz képest kellene. Erekciós problémáim is vannak, ezért felmerült a tesztoszteron hiány mint probléma okozója.

Az elvégzett laborvizsgálat  eredményei a következőek:

Kálium: 4,3 mmol/l

Magnézium : 094 mmol/l

Total tesztoszteron : 15,48 nmol/l

SHBG : 26,6 Nmol/l

DHEA: 8,18 umol/l

Aldoszteron : Még nincs eredmény

Kortizol : Még nincs eredmény

Kérem segítsen vélaszával, a laboreredményem és a panaszaim között van-e összefüggés?

Amennyiben igen mit lehet tenni?

Szíves válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,

Richárd.

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon fontos lenne tudni, hogy optimális-e a testsúlya, rendszeresen mozog-e (hetente 3-4x), egészségesen és kalóriaszegényen táplálkozik-e? Amennyiben a fentiekben mindegyik kérdésre igen a válasz és panaszai továbbra is fennállnak első lépésben forduljon urológushoz! Ellenkező esetben törekedjen mindegyik kérdésben eleget tenni és az egészsége és tesztoszteron szintje is helyreáll. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Fáj az ágyékom

Tisztelt Dr Úr!Tegnap éreztem,megeröltettem a hasam alatt és a nemi szervem közötti részt.Azóta érzem hogy nem fojamatossan de fáj ,és a hasam alsó részén is érzek néha kicsi fájdalmat.Az lenne a kérdésem ultrahang ki tudja-e mutstni ha sérült valami?Kihez forduljak a problémámmal,esetleg elmulhat magától is?Köszönettel:László

Válasz:

Kedves Kérdező! Urológushoz javasolt fordulnia, érdemes egy vizsgálatra elmennie! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Seb képződött a fitymán

Orális szex közben a lány foga megsértette a fitymámat ezért seb alakult ki. Ez 1 honapja volt és nem múlik el. Néha száraz var alakul ki rajta néha elkezd gennyesedni. Canesten-el kentem eddig de nem hatott semmit. Mikor lehúzon a bőrt megreped a seb és vérezni is kezd.Mit kellene tennem hogy ez elmúljon? 

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolt urológushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulnia! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Vizelet teszcsík

Kedves Doktor Úr!

Ha az általános vizelet tesztcsík időn túli leolvasásán erős pozitív lesz de időn belül negatív akkor az pozitívnak minősül? Pl leukocita 2perc leolvasás helyett 4 percnél erős elszíneződés. 2 perc után kezd elszíneződni.

Köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! A tesztcsíkos vizsgálatot nagyon fontos friss vizeleten elvégezni! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Hólyagfájdalom

Tisztelt Doktorúr!

 

Terhesség alatt végeznek hólyagtükrözést,kezelést és feltöltést?

Válasz:

Kedves Kérdező! Kizárólag akkor, ha arra nagyon komoly indikáció lenne, egyebekben nem javasolt. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Ondóban fekete szálak

Tisztelt Nyirády professzor Úr!

 

Nagyjából 9 hónapja vettem észre az ondómban fekete szálakat. Különböző méretű, van 0,5 mm és 5-6 mm hosszú is. Van olyan, hogy több ilyen fekete szál összegabalyodva, jól láthatóan ott úszik az ondómban. Mintát vittem az urológusomnak belőle, mikroszkóp alatt megnézve arra jutottak, hogy pamut szálak a fehérneműből. De ez egyértelműen látszik, hogy az ondóval ürül belőlem. Minden magömlés esetén ott van. Ha a húgycsőbe ragadt fehérnemű szálak lennének, akkor a vizelet gondolom kimosná, de ez az ondóval ürül minden alkalommal.  37 éves vagyok, korábban soha nem volt ilyen tünetem. Psa érték 0,7. 

Meg lehet valahogyan állapítani, hogy ezek a szálak micsodák? Gomba, parazita fertőzés? Mikroszkóp alatt vizsgálva az ondót azt mondták, hogy ruha szálak. Sajnos nem megnyugtató ez a dolog. 

Ha esetleg megirná, hogy milyen irányba induljak el? Milyen vizsgálat tudná pontosan kideríteni, hogy mik ezek a vékony fekete szálak? Milyen betegség okozhat ilyen tüneteket? Az internet ír mindenfélét: cukorbetegség, lyme fertőzés, vesekő.. De jó lenne tudni milyen irányba induljak. Biztosan nem az alsóneműmből származik, korábban sosem volt ilyen tünetem. Köszönöm előre is ha válaszol nekem!

Válasz:

Kedves Kérdező! A legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb módszer a mikroszkóp alatt való megtekintés. Sajnos jobb ötletet nem tudok mondani. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Makk alsó része vörös, feljebb piros pöttyök

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

a makkomon furcsa elváltozásra lettem figyelmes. Reggelre az alsó része végig piros lett, feljebb piros pöttyök lettek. Nem fáj, nem viszket és nincs semmiféle váladékozás sem. A párommal tegnap volt aktus, lehet irritáció? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az irritáció a legvalószínűbb, ami magától gyógyul. Tartós panasz esetén urológiai kivizsgálás előtt javasolt helyi Betadine oldatos és Canesten krémes kezelés kipróbálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Makkon elváltozás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

a makkomon furcsa elváltozásra lettem figyelmes. Reggelre az alsó része végig piros lett, feljebb piros pöttyök lettek. Nem fáj, nem viszket és nincs semmiféle váladékozás sem. A párommal tegnap volt aktus óvszer nélkül, lehet irritáció? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagy valószínűséggel az elváltozás magától meggyógyul. Panasz tartósabb fennállása esetén javasolt helyi Betadien oldatos és Canesten krémes kezelés. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!