+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus

Dr. Ormos Gábor

1171 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, alternatív gyógymód, természetgyógyászat

Szakterülete: csontritkulás, mozgásszervi betegségek, alternatív gyógymód, természetgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Ormos Gábor, reumatológus, fizioterápiás főorvos, manuál/chiroterápiás képzettségű gerincspecialista, természetgyógyász. A porckopás és gyulladásos eredetű ízületi, valamint nyak, hát, derék fájdalmakkal, gerinc betegségekkel, isiászos panaszokkal foglalkozik. A hagyományos reumatológai gyógyításon és speciális injekciókon túl hazánkban legrégebben alkalmaz kézzel végzett, ún. manuális-csontkovács műfogásokat, amelyekkel az akut gerincpanaszok sokszor azonnal szüntethetők. A mozgásszervi betegségekkel kapcsolatosan életmód, természetgyógyász, gyógytorna tanácsokat ad.

  honlap: www.ormosdoktor.hu

  Magánrendelés: hétfő és csütörtök délután, Bp. V. Balassi B. u. 9. T: 368-4675. Előjegyzés: 30/4332530

Legutóbbi válaszai

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Térdfájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 

Kérném szíves válaszát következő rtg. felvétel lapján. A térdem kb. 2 hónapja egyre jobban fáj.

Bal térd kétirányú felvétel: A térdizületi rés medialisan enyhén beszűkült. Subchondralis sclerosis figyelhető meg. Az eminentia intercondyloideak kihegyezettek.

Köszönettel István

Válasz:

A rtg felvétel csupán annyi információt ad, hogy mérsékelt foku izületi kopásos folyamat van. Véleményezéshez számos másra is szükség van pl van-e fájdalom, milyen, mikor, mire, a személyes vizsgálattal van-e mozgásbeszükülés, deformitás, melegség, duzzadtság, hol van nyomásérzékenység.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Nyaki gerinc körüli panaszok

Tisztelt Ormos Doktor Úr!

 

Panaszaimmal kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. 

46 éves nő vagyok, tavasszal egy erőteljesebb, saját testsúlyos otthoni edzésbe kezdtem, és július végén kezdődtek a panaszaim.  Korábban is sportoltam, könnyed kocogás, és jóga.

Tüneteim a sport utáni émelygéssel - ami hamar elmúlt -, majd következő reggel szem körüli szurkáló érzéssel kezdődtek,  ami úgy 4 napig tartott, majd tarkó tájéki fájdalom, ami felhúzódott hátul egészen a fejem tetejéig.( Ekkor a családdal sokat voltam Balatonon, és bármennyire betartottuk a szabályokat, a fertőzés gyanúja is felmerült bennem.)

A fájdalom nem egész napos volt, eleinte az aktivitás még enyhítette is, ezért folytattam a heti 3 edzést szeptember elejéig.  Utána jöttek nagyon furcsa tüneteim, torkomban, garatnál, sőt az egész számban, fog, nyelv, szájpadlásnál is égő érzés jelent meg. Olyan érzésem volt mintha a koponyacsont és első nyakcsigolya között lenne valami gond. Neurológus fizikális vizsgálattal nem talált semmit. Cervicogen fejfájás, nyaki kyphosis a vélemény, és gyógytorna javasolt.  Kardiológia, szemészet, vérkép negatív. Itt B vitamin, pajzsmirigy vizsgálat is történt.  Azóta gyógytornára járok, helyzet javul, de visszatér. Hátam, nyakam, recseg – ropog, ami elég ijesztő tud lenni. Nyakamban nyikorgás, kattogás hallatszik. Legutóbb egy gyakorlattól 1 hétre beállt a nyakam. Olyan érzésem van, mintha csigolyák ki – be járkálnának helyükről. 

11 éve voltak változatos, testszerte megjelenő fájdalmaim,- fibromyalgia- de azt a fent említett futással, jógával orvosolni tudtam. Ekkor történt egy koponya MR ami negatív lett.

 

Köszönöm válaszát!

Üdözlettel, Ildikó

 

Válasz:

valószinüleg nyaki eredetű a panasza, a nyakcsigolyák túlterhelődése, kilazulása következhetett be. Óvatos un stabilizáló tornagyakorlatok javasoltak. Utalok a honlapomra www.ormosdoktor.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Lábúj fájdalom

Jó napot kivánok ! A kérdésem a következő . A jobb lábamon aki új fájdalmát mi okozhatja . Cipő viselése esetén kb egy óra elteltével égő fájdalom jelentkezik, de olyan mértékben , hogy le kell hogy vegyem. A labór eredmény rendben , a röngen és a mri vizsgálatok eredménye nemleges . Mi okozhatja ezt az égető fájdalmat ?

Válasz:

Valószinüleg un metatarsalgia.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Ortopédiai szakrendelés javaslatának értelmezésében segítségkérés

Tisztelt Doktor Úr!

Térdfájdalomra panaszkodó beteg 2020. májusában MRI vizsgálaton vett részt. A vizsgálat szakvéleménye:

,,A jobb térd MR vizsgálata:

PD súlyozott sagittalis síkú, SPAIR axialis, sagittalis és coronalis síkúmérések készültek a jobb térdről.

A csontokban jelentősebb eltérés nem ábrázolódik (intecondylarisan a femurban 4-5 mm-es scleroticus csontsziget van).
Suprapatellarisan mérs. folyadék felszaporodás és enyhe synovium megvastagodás van.
A porcborítás nem keskenyebb.

A kereszt- és oldalszalagok követhetőek.
A meniscusok állományában szakadás nem látható. A lat. meniscus elülső szarva kifejeztt degeneratív  eltéréseket mutat.
A fossa popliteaban nagy kiterjedésű Baker cysta van.

Vélemény: Folyadékgyülem. Synovitis. Baker cysta. Meniscus laesio."

Ezt követően a mai napon ortopédiai szakrendelésen vett részt a beteg.
Az epikrízis jav. részében ezt írták:

,,2x1 Xilox gran. és 2x1 Mydeton szedése (HO-nál gyógyszer ellátására jelentkezzen!) tovább.
MR vizsg. meniscus sérülést nem igazolt, főként degeneratív eltéréseket mutat. Emiatt chondroprotectív inj. th. javasolt. (Önköltséges!!!)
Inj.th.-ra contr."

A beteg 54 éves férfi.

Kérdésem az lenne, hogy Doktor Úr mit olvas ki ezekből a leletekből, illetve milyen kezelést tudna javasolni?
Kérem szíveskedjen tanácsot adni!

Válasz:

Nehéz egy szakorvosi véleményt másodlagosan véleményezni, a személyes vizsgálat, és a kép megtekintése nélkül. Az izületi kopásos elváltozás biztosan fennáll, gyulladásos reakcióval. Ezért a gyulladásgátló gyógyszer indokolt, az izomlazitó célja kevésbé. A javasolt injekciós kezelés eldöntése egyéni, lehet tablettás forma is. A térd hüsitő, gyullaáscsökkentő krémezése és bemozgató tornáztatása, távlatilag reumás- fizikoterápia jön szóba.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Régóta fennálló hátfájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr és Tisztelt Dr. Ormos Gábor!

Régóta fennálló hátfájdalmaim miatt fordulok Ön(ök)höz. Panaszaim kb. 5 éve kezdődtek, eleinte az egész gerincem mentén fellépő fájdalmat tapasztaltam, amely terhelésre jelentkezett (edzés, hosszantartó állás) és pihenéssel elmúlt. Azonban 2019 novembere óta folyamatosan fennálló derékfájdalmam van, ami gyakran a medencémre is kisugárzik. Ez a megszűnni nem akaró derékfájdalom, az egyik napról a másikra alakult ki, egy röplabda edzést követően. Sokszor ülni, lehajolni is nehezemre esik. Emellett gyakori még a gerincem felsőbb részeinél fellépő fájdalom és a nyakfájdalom is. A hátamat és nyakamat pedig gyakran ropogtatom, ilyenkor úgy érzem hogy a roppanások után egy kicsit jobb a helyzet. 20 éves vagyok és egy komoly sport-karriert kellett feladnom emiatt és most már a mindennapjaimat is megnehezíti a folytonos derékfájás.

Az elmúlt 7 évben versenyszerűen röplabdáztam, heti 4-5 edzéssel melyet 2019 novemberében hagytam abba az említett fellépő erős derékfájdalom miatt. 6 éves koromtól rendszeresen úsztam kb. 4-5 éven keresztül. Jelenleg gyógytornázom (fél éve rendszeresen), heti 4-5 alkalommal, emellett kondizom (természetesen gerinckímélően) illetve országúti kerékpározom, a COVID-19 előtt pedig úszni is jártam heti 1x. A gyógytornával sikerül enyhíteni a fájdalmat, de csak pár órára.

Mellékeltem az eddigi leleteimet és a röntgen felvételeket (dátum a képek bal alsó részén). Ezekről szeretném kikérni az Ön(ök) véleményét. Az eddigiekben mindegyik orvos akinél jártam a gyógytornát, úszást javasolta, illetve azt mondta hogy a gerinc tartó izmaim gyengék (ezt nem értem hiszen kiskoromban sokáig úsztam és azóta is folyamatosan sportolok és erősítem a hátam) ez azonban eddig nem segített megszüntetni a fájdalmakat. Lehetséges, hogy egy olyan problémám van amit az eddigi vizsgálatok során nem sikerült feltárni? Létezik valami megoldás a hátfájdalmam ellen?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Valószinüleg, un gerinc- szegment instabilitás okozza a panaszt. Erre hajlamositó tényező a 4-s és 5-s csigolya egyik oldali ivein látható elvékonyodás, bár egyértelmü olysis nem látszik. Azért biztonság kedvéért csináltasson lumbalis MRI vizsgálatot. A szokásos (!) gyógytorna- így szerintem a Mc Kenzie sem alkalmas a megfelelő izomerősitésre (a korábbi sport is inkább káros volt, mint "jó" izomzat kialakitó és a kondizás is káros, mert rendszerint nem valósul meg a gerinckimélet). Utalok a www.ormosdoktor.hu honlapon a "gerincstabilizáló", pontosabban a speciális "hasizomerősitő" torna (pontos!!) végzésére. Részletesebb személyes vizsgálatra csak távolibb, a járvány biztos lezajlása után van részemről mód.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Porckorong, vagy izomprobléma, esetleg más?

Tisztelt Doktor Nő / Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tavaly júliusban egy futás alkalmával lehajoltam és a jobb hátamban/oldalamban éreztem egy "szakadás" jellegű érzést, majd alig bírtam lábra állni, fájt a jobb vádlim és a kislábbujjam. Pár hét után ez az erős fájdalom elmúlt, de a vádlifájdalom/feszülés és a kisujj zsibbadás/bizsergés mind a mai napig megvan. Sűrűn fáj a combom hátsó része is úgy, mintha tűket szurkálnának benne, illetve a derék/hátizmaim is. Voltam 3 reumatológusnál, de mindhárman azt mondták nincs semmi bajom, csak akut ideggyulladásom, kaptam gyógyszereket is, de egyik sem használt. A legutóbbi vizsgálatnál ezt írták:

"Patellák egyformák, jobb Achilles nem váltható ki, Lasegue negatív. Femorális jelek positívak. Lapos talpak. Mozgáskorlátozott nyaki gerinc. Vesetájak nem érzékenyek. Pedes plani. Hátán scoliosis, jobb oldalon bordapúp. Jobb oldalon spast. paravert. izomzat.

A röntgen felvétel pedig a következő: "A háti gerincszakaszon enyhe balra convex görbület látható.
A háti kyphosis megtartott, a lumbalis lordosis íve mérséklodött. A csigolyatestek magassága megtartott. Az L.IV.-V. csigolyaközti rés, valamint a praesacralis rés dorsalisan kissé szukebb, a többi csigolyaközti rés nem szukebb. Spondylolisthesis nem ábrázolódik. Az alsó lumbalis kisízületekben kezdodo arthrosis jelei. Az L.V. csigolya proc. transversusai tömegesebbek."

Kaptam 10 alkalmas fizikoterápiát, de nem sokat használt. Január óta viszont többször érzek zsibbadásokat a bal és jobb ujjakon és lábujjakon, monstanra a bal vádlim és a hátizmaim is nagyon feszülnek, valamint a bal nagylábaujjam is nagyon fáj.

Kérem segítsen, hogy mi tévő legyek és milyen irányba induljak, mert egyre rosszabbul érzem magam.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz:

A leirt tünetek alapján porckorong kinyomódásos eredetü isiasznak tartom. Javasolom a www.ormosdoktor.hu honlapról tornagyakorlatokat: isiasz+hasizom+csimpaszkodás..
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Térdfájás

Tisztelt Címzett!

A feleségem elesett. Megütötte a térdét és napokig nagy fájdalmai voltak. A laborleletében a vérsüllyedés magas volt: 58 mm/o. (balesete előtt egy héttel)

Megröntgenezték a tésdét, de törés repedés nem látszik. Valószínü zúzodások keletkezhettek.

Alment a helyi reumatológushoz, aki vizsgálat után javasolta a térd beinjekciózását, amit a feleségem jóváhagyásával el is végzett. Sajnos ez a beavatkozás nemhogy csökkentette volna a fájdalmakat, hanem még jobban fáj. A magas vérsüllyedésemről nem tájékoztattam, nem is volt eszemben.

Kérdésem: magas vérsüllyedés esetén (gyúlladás)nem okoz még több problémát egy ilyen beavatkozás?

Köszönettel:

Kürthy Ferenc

Válasz:

Számos kérdéses tényező szerepel e kórtörténetben, miért volt magas súllyedés, nem ezzel kapcsolatos térdpanasz járult-e hozzá az eleséshez, így az lehet másodlagos a történetben. Önmagában a feltehetően gyulladáscsökkentő injekcio nem volt indokolatlan, viszont, hogy nem volt hatásos, további kivizsgálást igényel. Ezért forduljanak ismét a reumatológushoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Milyen vizsgálat, kezelés jöhet még szóba

Tisztelt Doktor! 2018-ban endometriózissal műtöttek (petefészkek, húgyhólyag). A műtét után 3 hónap múlva feszített a holyagom, sűrűn pisiltem. Orvost váltottam és ujra megműtöttek fél év múlva , de kismedencei összenövésen kívül nem találtak semmit. Ezen műtét utáni három hónap múlva újra ugyanazok a panaszok gyötörtek, csak továbbterjedt a jobb ingvinális, majd a bal ingvinális lágyéki szakaszra. Nonszteroid gyulladáscsökkentőkre nem reagált, ezért tavaly decemberben újra megműtöttek laparoszkoppal, de megint összenövéseket (bél, hashártya) találtak. Mivel a műtét után megmaradtak a lágyéki fájások, reggeli pisilés után is fáj a lágyék  rengeteg vizsgálat után kiderült, hogy femorális ideggyulladásom van mind a két részen. Az ortopéd orvos szerint a nőgyógyászati műtétek okozhatták, eltelt öt hónap mire felfedezték, pedig jártam neurológusnál, idegsebészeten is, készült rengeteg hasi, nőgyógyászati ultrahang, kismedence MRI, hólyagtükrözés, csipő gerinc röntgen, baktérium vírustenyésztés, vérvételek. A vérvétel most már kimutatta a gyulladást, de a műtét előtt az sem látszott. Vár még rám gerinc MRI, ingvinális ultrahang. A gerincröntgen az L.IV-es csigolyánál 6mm-es elcsúszást, instabilitást talált (egyébként csipőficammal születtem, mely akkor ki lett kezelve). Milyen vizsgálatok jöhetnének még szóba? Elkezdődött a lokális szteroid injekció adása, de mivel mind a kettő fáj, eddig egy injekciót elfelezve kaptam, de javulást nem érzek. De még persze csak egy injekciót kaptam. Hány ilyen injekciót lehet adni és jobb lenne-e felváltva adni, nem elfelezve, ill. a kismedencei összenövéseket okozhatta e ez a későn felismert állapot, ideggyulladás, esetleg a holyagidegek is érintettek lehetnek? Válaszát köszönöm.

Válasz:

A leirtak alapján a kismedencei gyulladás okozta/okozza a combideggyulladást, így azt kell kezelni. Felteheteően antibiotikummal, - a szteroidos injekciók vagy fizikoterápia nem célszerü. Szerintem.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Gerincprobléma

Tisztelt Dr. NŐ/ Úr!

 

január 24-én műtöttek gerincsérvvel.

Majd egy hétig semmi bajom nem volt.

Bal oldali volt a sérv igy a bal oldalamon a korábbii tünetek megszüntek.

5 napos műtötten 40 percet sétáltam.

A 6. napon jobb lábamra nem tudtamrááálni. Képtelen voltam sétálni.

Elől az ágyékrésznél rettenetesen fájt mintha nem birna el a lábam.

5 nap elteltével annyit enyhült hogy rá tudok állni.

Le tudok menni. de rettenetesen görcsöl a jobb oldalon a derekam.

Max 10 percet görnyedve sétálok.

Kb 4 hónapja csak gyogyszeren éltem a lakásban.

Gondoltam műtét után minden jó lesz.

Most folytatom ugyanazt, miközben ülni nem szabad járni nem tudok igy feküdjek 4 hétig?

Ma vették ki a varratokat. Az orvos azt mondta lehet megterheltem a jobb oldalamat.4 hét mulva lesz controll. Azt tancsolta szedjen gyulladáscsökkentőt.

Mi lehet a baj? Az ágyékrésznél az inszalagok meg lettek erőltetve?

Gyulladáscsökkentőt szedek minimálisan használ (voltaren flector de néha tramadol 100mg is)

utóbbi szinte alig használ.

 

Reumatológus tud valami kezelést amit lehet 2 hetes műtötten  alkalmazni?

Mit tegyek? Sétálgatnom kellene és nem tudok.

 

Meddig fájhat még? Próbálok egyenesen sétálni mindkét lábat egyenlően terhelni most már.

 

Válaszát köszönöm

 

Szemeti Anikó

Válasz:

Sajnos erre nem tudok választ adni, a műtő orvos az illetékes.
Megnézem a kérdést

Dr. Ormos Gábor - orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus válasza

Meniscus műtét utáni fájdalom

Jónapot doktor úr/nő!

Olyan problémám lenne, hogy 6 hete volt egy meniscuc műtétem ahol kivették a letört darabot kimosták a térdet és lecsiszolták a porc felületét artroszkópiával.Elvileg most már semmi fájdalmamnak nem szabadna lenni, de még mindig érzem a szúró fájdalmat az ízületi résben, főleg ha befele fordítom a lábam, és ha ránehezedek, sokszor ott pattan is egyet ami fájdalommal jár. Kicsit még be is van gyulladva, a dagadás minimális. Ezt okozhatja az, hogy az izmok teljesen el vannak gyengülve, vagy esetleg nem volt sikeres a műtét? augusztusban történt a sérülés és decemberben műtöttek meg, ez is közre játszhat esetleg, hogy sokáig volt "rossz a meniscusom"? Próbáltam már vele focizni is, ha bemelegszik nincs baj vele, majdnem olyan mint régen, de utána eléggé fáj, és bedagad. Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Az operáló orvoshoz kellene fordulni, kontroll UH vagy MRI mutatná meg mi van a térdben.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!