Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1570 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Pirosas lilás folt csípés?

Tisztelt Doktor úr / nő abban szeretném a tanácsát kérni mi lehet a lábamon megjelent folt egy erdei séta után vettem észre magamon 3napja nem igazán viszket nem is fáj és nem is terjed eggyenlőre kullancsot nem találtam

Válasz:

Kedves Kérdező! A kullancs csípés után nem azonnal alakul ki a vörös folt és csak akkor, ha a kullancs fertőzött volt. Egyébként nem is így néz ki a kullancs közvetítette fertőzés következtében kialakuló bőrvörösség, mert az a közepén nem vörös.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Körömelváltozás

Tisztelt Doktor Úr/Nő !

Körülbelül 5 hónapja egy függőleges sötét(ebb) csík jelent meg a bal hüvelykujjamon, a végén egy barnás folttal ami benyúlt a köröm félholdjába. ( 1. kép) Megmutattam a háziorvosnak aki azt mondta nem kóros elváltozás. Pár napja változás történt ,  a barnás folt helyett egy sötétvörös csík jelent meg a körmömön. ( 2.kép ) Kérem szíves véleményét illetve tanácsát, hogy van-e okom aggodalomra, hova fordulhatok ezzel a problémával. A körmöm nem fáj, de a sötétebb csík mentén lemezesen szétválik . Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel : Ildikó

Válasz:

Kedves Ildikó! A fotók alapján csíkszerű bevérzés a köröm alatt. Valamilyen nyomás, ütés, becsípődés következménye lehet. Ha többet akarunk tudni, akkor dermatoszkópos vizsgálat szükséges, melyet minden bőrgyógyász el tud végezni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Piros foltok

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy mik lehetnek ezek a piros foltok a hónaljam alatt? Körülbelül 2 hete jelentek meg, akkor még sokkal kisebbek voltak. Rendkívül fájnak, azonban néha elmúlik a fájó érzés. Kenem folyamatosan travocorttal, de úgy veszem észre nem segít, mert csak nagyobb lesz. Mellékelem a képet.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos a kép nem jelent meg.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőr elváltozás

Olyan kérdésem lenne, hogy pár éve elvágtam a bőrömet intim területen borotválkozás közben, majd pár héttel később ismét megvágtam ugyanott. Ezután kialakult a helyen egy heg ami azóta egy barna anyajegy szerű kiálló pár mm-es csomó.

Kérdésem, hogy ez veszélyes? Nem nő, nem viszket. 

Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Kedves Kérdező! Sérülések helyén, arra hajlamos egyéneknél túltengő heg kialakulhat, azonban az nem szokott barna színű lenni, inkább rózsaszín és gyakran érzékeny, vagy viszket. Az Ön esetében inkább a heg mellett kialakult szarus növedékről lehet szó. Érdemes bőrgyógyásznak megmutatni, mert a dermatoscopos ellenőrzés biztos adatot adhat.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Pattanás szerű kiütés

Tisztelt Doktornő/Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz/Önökhöz, hogy pár hónappal ezelőtt vettük észre,hogy rajtam és a páromon is pattanás szerű "hólyagok" jelentek meg lágyéktájékon. Ezek a hólyagok piros szélűek és a közepe fehér, előfordul,hogy comb belsején jön elő. Általában 7-8 darab jelenik meg (elszórtan) egyszerre de nálam csak 3. Kinyomkodtuk őket 2 hónapig elő sem jött, viszont miután én használtam a borotvámat amit nem ferőtlenítettem le, újra előjöttek. (Párom nem használta a borotvát) viszont mindkettőnkön megjelent. Lehetséges,hogy a borotván megtelepedtek a baktériumok és az okozhatta ezeket a hólyagokat? Amikor nem használtam borotvát, egy darab sem jött elő.

Köszönöm szépen a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A küldött kép szerint molluscum contagiosumnak felel meg amit észlelnek. Ez vírusos növedék, amely bőrkontaktussal terjed. Gyermekeknél is előfordul, de felnőtteknél általában szexualis úton fertőz.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Pattanás szerű dudorok a háton

Tisztelt Doktor!

A hátamon,főként a vállam környékén egy ideje pattanás méretű és kinézetű,kemény dudorok vannak,amelyek nem akarnak eltűnni. Egyátalán nem fájnak,viszont esztétikailag nem valami előnyösek. Ha esetleg tudna valami megoldást mondani rájuk,azért nagyon hálás lennék.

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos azt gondolom, hogy a legvalószínűbb az, hogy faggyú cisztákról van szó, amelyek kivezető csöve elzáródott és a faggyú felgyülemlett.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Makacs gomba

Tisztelt Doktornő/ Úr!

Már lassan egy éve küzdök a nagy lábujjaimon körömgombával, valószínűleg uszodában kaphattam el. A patikában kapható szerekkel folyamatosan és a leírtak alapján kezeltem, de sajnos nem múlik el. Érdeklődnék hogy, mivel kéne kezelnem, hogy elmúljon? Ha orvoshoz kéne fordulnom milyen területen foglalkoznak a problémámmal?

Válaszát előre is köszönöm!

Emese

Válasz:

Kedves Kérdező! Természetesen bőrgyógyászhoz érdemes fordulnia, részben azért, mert a receptre írt helyi készítmények jók és az áruk is kedvezőbb és azért is, mert ha esetleg belső kezelésre is szükség van, azt is bőrgyógyász intézi.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Ékcema?

Üdvözlöm!

A problémám a következő lenne. 

Kb 4 éve már volt ilyen gondom,akkor jártam börgyógyasznál azt mondta ekcéma kaptam rá szteroidos krémet amitől csak csúnyább lett. Kipróbáltam akkor egy homeopátiás kenőcsőt (Halicar)majdnem teljesen elmúlt tőle,de most sajnos nem használ. 

Szeretném megkérdezni,hogy ön mit ajánlaná?

Mivel kenjem? Kb 5 napja jött ki,viszeket és fáj is néha. 

Csatolok képet. Köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező, bár a csatolt képeket nem látom, javaslom a Sudocremet, mely recept nélküli. Ha nem javul, forduljon bőrgyógyászhoz. Egyébként a homeopatias készítmény , mint tudjuk nem oszt, nem szoroz, annál már a libazsír is hatásosabb.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Sárgás folt a hason.

A hasamon jelentkezet kb 3 napja ez a sárgáf folt, és mintha nagyobb is lenne azóta. Kell vele foglalkoznom? 

Válasz:

Kedves Kérdező, a sárgás folton kívül egy vörös és egy kis lilás elszíneződés is látható. Próbálja meg a Bepanthen plus krémmel kezelni,(vény nélküli) ha nem javul, mutassa meg bőrgyógyásznak.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Algás körömelváltozás

T. Doktornő,

Már évek óta visszatérően algás elváltozás van a hüvelyujj-körmömön, mely az elmúlt időben ismételten csúnyán elburjánzott. Zöldes színű, nem büdös és nem fertőzi a többi körmöt. Ez a körmöm nem egészséges, már két ízben leesett egyszer gyerekkoromban, egyszer meg kb. 18 éve, emiatt sem tudott tökéletesen visszanőni. A manikűrösöm, akihez a géllakkozásra járok, a lézeres körömgyógyítást javasolta. Csatolok egy fényképet, hátha segíti az elsődleges megítélésben. 

Várom véleményét. 

Köszönettel:
Krisztina

Válasz:

Kedves Kérdező, bár a fénykép nem pótolja a vizsgálatot, ennek alapján Pseudomonas aeruginosa fertőzést tartok valószínűnek. Ez a baktérium okoz ilyen zöldes elszíneződést.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!