+12° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1872 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Hajápolás

Tisztelt Doktornő / Doktorúr!

Szeretném a tanácsukat kérni abban, hogy hogyan tudnám a hajamat a lehető legjobban ápolni?

25 éves fiú vagyok akinek már most sok őszhajszála van és mintha helyenként kevesebb hajam is lenne már.

Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy milyen vitaminokkal vagy egyéb készítménnyel tudnám a hajam és hajhagymáim erősíteni, hogy a hajhullás ( ha be is következik) minél később jelentkezzen? Az őszülésről úgy tudom hogy sajnos nincs rá más, csak a festés.

Jelenleg alpecin koffein sampont használok hetente egyszer vagy maximum kétszer, de ezen kívül úgymond nem törődök a hajammal. Ami még fontos lehet, hogy szedek C és B vitamint.

Köszönöm a válaszukat!

Válasz:

KEDVES KÉRDEZŐ! A lehető legjobbat teszi a haja érdekében. A férfias típusú kopaszodás a férfihormon jelentős hatása a hajszálakra. Az Ön által használt sampon ezt ellensúlyozza a hajszálak tekintetében. Az őszülés rendszerint örökletes alapon következik be korábban, vagy későbben.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Soolantra a Rosex pótlására?

Nagyon köszönöm a Podányi Doktornő válaszát, amelyben arról tájékoztatott, hogy az enyhe rozáceám miatt főként az orromon és környékén időnként megjelenő kis pattanás szerű kiütésekre a tartósan hiánycikk Rosex helyett használhatok Ebrimycin gélt is. Valamit kell használnom, mert ezek a kis gyakran gennyes pattanások nem egyedül, hanem csoportosan jelennek meg és több nap, mire eltűnnek a Rosex-től is. Közben még keresgéltem itt a Házipatika-oldalon, és rátaláltam a Soolantra krémre és a Finacea gélre. Kérdezem ezért, hogy nem lenne-e hatékonyabbb, ha ezek közül valemelyiket használnám, mert ezek kifejezetten rozáceára ajánlottak. A háziorvos felírná, mert látom, ezek vénykötelesek. Nagy köszönettel várom válaszát! 

Válasz:

Kedves Kérdező, enyhe rozáceára a Finacea gel használható, de óvatosan, mert a túlzásba vitt használat irritációt és jelentős bőrszárazságot okozhat. A Soolantra kifejezetten a súlyosabb tünetekkel járó rozáceára javasolt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Piros foltok

Üdv Doktornő.

Pár napja kisebb nagyobb piros foltok jelentek meg a combom belső oldalán.

Nem fáj, nem viszket. Az első nap picit hámlott. A foltok picit kiemelkednek a bőr síkjából. Nem tudom, mi lehet. Az biztos hogy pár hete nagyon stresszes az életem. Tegnap elkezdtem teafaolajjal kenni, mintha javulna.

Fotót csatolok 

Várom válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező! A fotó nem jött át. Legyen óvatos a teafaolajjal, mert allergiát okozhat. Kenje inkább Bepanthen krémmel.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Leiner kór ( magyar nyelven elérhető bármilyen anyag hozzá? ) (erythroderma desquamativum)

Üdvözlöm!

Leiner kórral (Leiner's disease: erythroderma desquamativum)  kapcsolatban érdekelne minden magyarul elérhető anyag, könyv, cikk, bármi. Sajnos nagyon kevés információ előrhető magyar nyelven a betegséggel kapcsolatban. Édesapám szenvedett ebben a betegségben.

Köszönöm szépen a választ!

Válasz:

Kedves Kérdező! A csecsemőkori kiterjedt seborrhoeas bőrgyulladást, valamint az immunhiánnyal kapcsolatos kiterjedt csecsemő, vagy kisgyermekkori bőrgyulladást jelölték ezzel a névvel. Magyar nyelvű bőrgyógyászati tankönyv is említi, de a név manapság már ritkán használatos.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Körömgomba-lézeres kezelés

Kedves Doktor nő/Doktor úr!

Érdeklődni szeretnék mennyire találja hatékonynak az otthonra megvásárolható lézeres eszközöket a Körömgomba elleni harcban?A piacon kapható eszközök műszaki adatai megegyeznek,csak árban vannak különbségek:

Lézer hullámhossz: 905 nm 
Lézerimpulzus frekvencia: 3 / kör
Kék fény hullámhossz: 470 nm 
Lézer teljesítménye: 25W 
Kezelési idő: 7 perc 

Köszönöm visszajelzését

Válasz:

Kedves Kérdező, ha az én véleményem érdekli, egyiket sem javasolom.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Rozácea kezelése

Tisztelt Doktornő! Diagnosztizált rozáceám van, de a tünetek nem súlyosak. Ami időnként kezelésre szorul mégis: Az orromon és mellette apró pattanászerű kiütések. Ezeket a Rozex gél néhány nap alatt eltünteti. Csakhogy ez a készítmény tartósan hiánycikk, nem tudom újravenni. Ezért azt kérdezem, mivel lehet helyettesíteni? Jó lenne-e az Ebrimycin gél vagy valami más? Válaszát előre is nagyon köszönve várom.

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a Rozex hiánycikk, de próbálja meg nyugodtan az Ebrimycin gélt, az is hatékony lesz, de lehet, hogy kicsit hosszabb idő kell neki. Mindenképpen használjon megfelelő fényvédőt az arcára, mert a rozacea első számú provokátora a napsütés.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Arcszőrzet

Kedves doktornő! Köszönöm válaszát előre is! Ahogy irtam önnek hogy észrevettem hogy kicsi folt van arcomon ahol nem nőtt ki szőrzet. Mivel mg nem tudok szakrendelésre menni, igy itthol van elocom krém azzal kenegetem. Kérdezem hogy jó rá egyenlőre? 

Válasz:

Az Elocom erős corticosteroidos készítmény, szerintem jó hatás várható tőle, de ne kenje többször, mint 1x naponta, vékonyan. A szakrendelések csaknem mindenütt működnek, persze attól függ, hogy Ön melyik régióban lakik.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Eros esti izzadas

Tisztelt doktor ur/doktor no!

41 eves no vagyok. Kb december ota nagyon erosen izzadom, foleg ejszaka. Sokaig nem is vettem eszre. Amikor este kimegyek wc-re, a pizsama felsom, es az alsom is csurom viz. Sokszor arra ebredem fel az ejszaka kozepen, hogy a nyelvem a szajpadlasomra ragadt, es a torkom olyan szaraz, mint aki nem ivott vizet napok ota. Ilyen meg soha nem fordult elo velem.

Probaltam a neten utanna olvasni, hogy esetleg mi okozhat ilyen eros izzadast? A javaslatokat mind kiprobaltam, pl vekonyabb takaro, vekonyabb pizsama...stb. Bar evek ota a mostanit hasznalom, es nem izzadtam soha. 

Vizet kb 1,5 litert iszom, de amiota ezek a tunetek vannak, az agy melle is raktam vizet, es este amikor felebredek, mar iszom is.

Nappal is izzadok. Pl Januarban egy polo, egy pulover es egy teli kabat szokott a normalis oltozekem lenni, de van, hogy meg egy plusz pulovert is fel szoktam venni, mert en inkabb fazos vagyok. Kiprobaltam, hogy ha leveszem a pulovert, es csak a polo+kabat lesz rajtam, akkor valtozik-e a dolog? Nem valtozott semmi, egy fel ora seta utan amikor hazaertem tiszta viz volt a polom. 

Most mar kedz aggasztani a dolog, mert ezek ram abszolut nem jellemzoek.

Haziorvosnal voltam, o azt mondta, hogy az izzadasra nincs gyogyszer. 

Elore is koszonom valaszat!

Tisztelettel:

Amanda

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Azt javaslom, hogy a belsőelválasztású mirigyek működésének kivizsgálása érdekében keressen fel endokrinológus szakorvost.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

2 adag kemoterápia után 7 hónappal szőkíthetem-e a hajamat?

Kedves Doktor/úr/nő! 7 hónapja kaptam összesen 2 adag carboplatin doxetaxelt műtét után indokolatlanná vált a további kezelés . 2 kérdésem lenne . Alapból fekete a hajam , de 19 éves korom óta szőke vagyok , az volnék én nem ez a sötét fekete. Mennyi idő eltelte után szőkíthetem a hajam ? ( szőke parókám van , de már melegíti a fejem . A 2. kérdésem pedig az hogy a szerek beadása előtt nem végeztek gockutatast , és kiderült hogy fogaszatilag ( paradontologia ) gocos vagyok . Fogkőteleníteni , szajhigeniat rendbe tenni , illetve a szuvas fogakba a tömést kicserélni ugye lehet? Mert már a góc miatt szövődmények lettek. Előre is köszönöm mindkét kérdésemre a válaszát ! Üdvözlettel : Noémi

Válasz:

Kedves Noémi! Véleményem szerint a hajszőkítés nem befolyásolja az Ön egészségét, ha nem allergiás a hajszőkítőre. Fogászatra pedig feltétlenül menjen el, mert az nagyon fontos az egészsége érdekében. Vigyázzon magára, minden jót kívánok: Dr. Podányi Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Arcszőrzet

Tisztelt doktornő! Észrevettem mikor borotválkoztam egy pici ugy irnám le mint egyforints területen hianyos az arcszőrzeten azt hittem hogy ősz azert nem látom de nem. Miez tessék segíteni nekem. 40 éves vagyok most ez nagyon veszélyes? 

Válasz:

Kedves kérdező, veszélyesnek nem mondanám, de érdemrs vele foglalkozni. Okozhatja gyulladásos góc a szervezetben, ezért érdemes fogászatra, gégészetre elmenni, labor vizsgálat is szóba jöhet, vizelet vizsgálattal együtt. Rendszerint az esetek többségében, visszanő a szőrzet.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!