Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1779 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrkiütés

 

Tisztelt Doktornő,

10 éves leányunokánk karján, lábán szeptember 4-én kiütések jelentek meg a mellékelt kép szerint.    Nem pirosak, de viszketnek. A karjain, lábain és az arcán. Leginkább a lábain. Az egyik orvos szerint vírus, a másik szerint allergia. Gyógyszert csak az Aerius-t írták fel neki, ami egy allergia gyógyszer, de hiánycikk, és ezért most helyette a Desloratadine Actavis (5 mg) -t szedi, napi egyszer, de nem segít. Harmadik napja adunk neki napi 2 Isoprinosine-t.

Mi lehet ez a jelenség?

Köszönöm válaszát, üdvözlettel,

Sándor

Válasz:

Kedves Kérdező! A képek alapján csalánkiütésnek néz ki. A Desloratadin folytatását javaslom, az Isoprinosine tbl-t elhagyni javaslom. Diétázni kéne, 3 napig csak főtt krumpli, ásványvíz, ha javul, naponta egy étellel ajánlott kiegészíteni és felírni a hatást. Pl. alma-kompót, másnap párolt csirkehús, stb. Ha a javulás megtörténik, akkor utoljára iktassák be a tejterméket, majd a tojást. Ha az első 3 nap hatástalan, akkor nem élelmiszer okozza és nem érdemes folytatni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Vörös foltok a mellkason

Jó napot kívánok!

 

Három napja 2 vörös folt jelent meg a mellkasomon. Az egyik a hónaljam mellett, a másik a mellemen. Nem viszketnek annyira, hogy vakarni kellene, de ha áthúzom rajta az ujjam, kicsit érzem, mintha viszketnének. Szeretném megkérdezni, hogy csanálkiütésről, ekcémáról vagy valami komolyabbról lenne-e szó? Még sosem tapasztaltam a fentieket, és ebben az időben nem szeretnék feleslegesen orvoshoz menni, ezért is szeretnék itt tanácsot kérni. Tudtommal nincs semmire allergiám, de lehetséges hogy időközben valamire kialakult nálam. 

 

Képet csak így tudok mutatni, mivel méreténél fogva nem engedi feltölteni: kép

Válaszukat előre is köszönöm!

 

Válasz:

Kedves Kérdező, a fotón látható kiütés oka többféle lehet. Pl. gyógyszer-érzékenység, étel-érzékenység, de lehet meleg-kiütés ebben a párás meleg időben. A csalánkiütés és az ekcéma más tüneteket okoz. Viszketés csillapító, allergia ellenes tablettát recept nélkül kap a patikában. Érdemes venni és napi 1 tbl-t szedni pl. a Fexgen 10 db, 120 mg, vagy Calcium pezsgő tbl. Kerülje a kozmetikumokat, illatosított szappanokat, tusfürdőt. Ha más panasza is fellép (pl. hasmenés, szédülés, hányinger) akkor körzeti orvosát, vagy a sürgősségit keresse fel.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrkiütés

Tisztelt Doktornő,

10 éves leányunokánk karján, lábán szeptember 4-én kiütések jelentek meg a mellékelt kép szerint.

 

 Nem pirosak, de viszketnek. A karjain, lábain és az arcán. Leginkább a lábain. Az egyik orvos szerint vírus, a másik szerint allergia. Gyógyszert csak az Aerius-t írták fel neki, ami egy allergia gyógyszer, de hiánycikk, és ezért most helyette a Desloratadine Actavis (5 mg) -t szedi, napi egyszer, de nem segít. Harmadik napja adunk neki napi 2 Isoprinosine-t.

Mi lehet ez a jelenség.

Köszönöm válaszát, üdvözlettel,

Sándor

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Lemaradt a fotó.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Orbánc?!

Kedves Doktornő!  37 éves nő vagyok, problémám már egy éve kezdődhetett. A bal lábfejemen egy  bőrkeményedésszerű hámló folt jelent meg egyszer,  ami nem fájt.  Egyszer csak elkezdett dudorodni. Egyfolytában,, matattam,, ,  egy internetes orvos azt mondta,  hogy külső behatásra bőrgyulladás. Július végén vettem észre,  hogy a közepén lett egy kis lyuk, elkezdtem nyomkodni,  amit elfertőzhettem,  mert 2 napra rá jött a bőrvörösség, lábdagadás bokáig.Egyből szaladtam az ügyeletre,ahol nem jó szemmel néztek rám, kaptam curam duot meg burow pasztát és betadinnal fertőtlenítsem azt tanácsolták. A diagnózis kezdődő orbánc volt.  4 és fél hónapig nem volt munkám, pont azon a héten kénytelen voltam dolgozni menni,  a balatonra,  napi 30-40 km-et gyalogoltam le ezzel a lábbal ami gondolom a hőségben még nem igazán használt neki, nem tudtam pihentetni,  de leapadt pár hét után a dagadás,viszont a dudor ott maradt közepén a lyukkal,  néha fehér színű dolgot nyomok ki belőle,  néha csak vízes állagú genny ürül belőle. Nagyon el vagyok már szomorodva,  hogy mi lehet ez,  miért nem tisztul ki. Szerintem a Curam duora nem reagált a baktérium.  Még mindig érzem hogy a szervezetemben van,  sokszor ráz a hideg, de lázam nincs, max 37.1-et mérek.  De lehet már idegi alapon is... Ugye vissza kellett volna mennem kontrollra, ha nem múlik el,  de vagy nem veszik fel a telefont vagy  foglalt, így nehézkes. Csak várom,  hogy gyógyuljon magától.  :(   A családban senkinek nem voltak bőrbetegségei,  senki nem kapta el ezt se tőlem.  Most néha úgy érzem, hogy ég a lábam vagy melegebb talán,   meg csak a dudor van a közepén lyukkal, körbe barnás,  vöröses elszíneződéssel. Lelkileg nem vagyok jól alapból,  rengeteg a probléma amit úgy érzek nem tudok megoldani,  lehet ez is hátráltatja a gyógyulást talán. Egyfolytában azon gondolkodok,  hogy le kell vágni majd a lábam,  rettegek.  Nem bírom idegileg már.   Kérem Doktornő segítsen,  hogy mi lehet ez!  Mellékelten küldöm  a fotókat,  hogy milyen volt,  mi jött ki belőle sorban és most milyen.  Előre is köszönöm válaszát!  Tisztelettel:   Zsuzsanna  

 

Válasz:

Kedves Zsuzsanna! Fotó egy sem jött, de azt tanácsolom, hogy forduljon háziorvosához, hogy írjon fel Önnek antibiotikumot, ami a gyógyulást elősegíti és kezelje Neomagnolos borogatással (1 tbl Neomagnol 1 liter vízhez) naponta 1x 15 percig, valamint Betadine oldattal. Kerülje a nyomkodást.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Fiatalkori őszülés ellen

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségek vannak a fiatalkori őszülési folyamat lassítására, megakadályozására?

Fekete hajú huszonévesként nagyon rosszul élem meg, hogy már rengeteg ősz hajszálam van... magam alatt vagyok, ha arra gondolok hogy ez csak rosszabb lesz idővel..

 Hogyan tudnék javítani a helyzeten, hogy legalább a mostaninál ne legyen több ősz hajszálam..?

Sajnos évek óta rengeteget stresszelek, ez mondhatni állandósult, már látszólag mindenféle ok nélkül is egyfolytában stresszelek, ez hatással lehet az őszhajszálakra? Felgyorsíthatja az őszülést?

Van esetleg vitamin vagy talán valamilyen bórgyógyászati termék, amivel javíthatnék a helyzetemen?

Előre is köszönöm a segítségét!

Válasz:

Kedves Kérdező, az őszülés korai, vagy késői formája elsősorban családi, örökletes jelenség. Befolyásolni, ha egyébként Ön egészséges, orvosi beavatkozással nemigen lehet. Marad a hajfestés, ha Önt ennyire zavarja az ősz hajszálak megjelenése.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Köröm alatt vékony csík

Kedves Doktornő,

körülbelül 1 hete vettem észre egy vékony fekete csíkot a bal hüvelykujjam körme alatt.

Mi lehet ez?

Köszönettel,

Sándor

Válasz:

Kedves Kérdező! Feltehetően egy kis sérülés érte és bevérzés alakult ki a köröm alatt. Akkor kell vele foglalkozni, ha nem halványodik egy idő után.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrön foltok

Tisztelt Dr.Nő!

Olyan témával kapcsolatosan írok önnek, hogy a 4 éves kislányommal tavaly október elején ilyen foltok jöttek ki a combján házul, fotót mellékelek. Először háziorvosnál voltunk, azt mondta ekcéma, írt fel krémet de az 5 forintos nagyságú foltok egyre nagyobbak lettek. 2 hónappal ezelőtt  Heim Pál bőrgyógyászaton voltunk, ott azt mondták, gombás felülfertőződés, 2 féle krémmel kell kennem neki felváltva, és egyenlőre semmi eredménye.Viszont én nem hiszem ,hogy gombás felülfertőződés lenne. Tavaly szeptemberben kezdte az óvodát. Válaszát és segítséget előre is köszönöm!

Üdv: Hajdara Beatrix

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos fotót nem mellékelt, kérem pótolja.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőr probléma

Üdv ma a bokám alatt észleltem ezt a herpesz vagy vizhólyaghoz hasonlító valamit. Mi lehet ez érdemes vele orvoshoz fordulni? Köszönöm 

Hujber Károly

Válasz:

Kérdés korábban már megválaszolva.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Hajritkulás, szemöldökritkulás

Üdv!

26 éves, 193 cm magas, kb. 110kg testsúlyú (rég nem mértem) férfi vagyok. Évekkel ezelőtt rendkívül sűrű volt a hajam, viszont már nagyon hosszú ideje fennáll nálam diffúz hajhullás, és egyenletesen ritkul a hajam a fejem minden részén - talán csak hátul nem. A hajam se tartásra, sem érzetre nem olyan, mint régen volt, mindemellett pedig a töveknél fokozatosan letapadnak és összetapadnak a hajszálak, ahol mindemellett egy zsíros réteg zárja el ezek kimeneti nyílását. Ha nem mosok elég gyakran hajat, akkor igen csak tud viszketni is a fejbőröm.

Korábban voltam a problémámmal egy magán hajvizsgálaton, ahol gombás fertőzést állapítottak meg legjobb emlékeim szerint, és ugyan a vizsgálatért nem kértek pénzt, azonban felírtak Vital Plus Active (SL, FL stb.) termékeket, és sokkal inkább érződött az egész lehúzásnak (egy darabig használtam őket).

Mindemellett pedig az utóbbi napokban/hetekben észrevettem, hogy el kezdett jelentősen megritkulni a szemöldököm (míg a haj probléma már évek óta fennáll), főleg a külső részein.

Érdekelne, hogy az ön véleménye szerint mi állhat ezen jelenségek hátterében és mit tehetek azért, hogy helyrehozzam ezeket? Fontosnak tartom elmondani, hogy az utóbbi években igencsak mozgásszegény életmódot éltem és nagyon keveset voltam a napon. Mindemellett pedig az utóbbi hónapokban rengeteg stressz ért, továbbá eléggé fel van/volt borulva az alvási/ébrenléti ciklusom és mindezeken csak mostanában kezdtem el változtatni.

Állhat ez mindennek a hátterében? Lehetséges, hogy vitamin és ásványi anyag hiányom van? Vagy egy fogyulladás áll a dolgok mögött? Jelenleg Alpha Men multivitamint szedek, illetve kálciumot, magnéziumot, C-Vitamint, D-Vitamint és vasat. Vagy lehet, hogy a pajzsmirigyem működésével van gond?

Mit javasolna, mit tegyek? Menjek el egy vérvizsgálatra és jelentkezzek az ott kapott adatokkal itt újra? Illetve látatlanban tudna valami költséghatékony, de biztos megoldást ajánlani a hajproblémáim kezelésére? A válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A leírtak alapján egyetértek avval, hogy szükség van részletes laboratóriumi vizsgálatra, a vérvétel terjedjen ki a pajzsmirigy hormonokra feltétlenül. Amit mindjárt megtehet, az, hogy vesz a patikában Dercos sampont letapadt korpa ellen és Alpecin sampont férfi tipusú hajhullás ellen és ezeket váltogatva használja. A leleteivel konzultáljon háziorvosával a továbblépést illetően.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Leeső köröm

1 hónapja volt egy balesetem és két ujjam törött. Az egyiken megsérült a köröm. Hamarosan le fog esni. Viszont az alatta növő új köröm még csak kicsit kezdett el nőni. A kérdésem az lenne, hogy a köröm alatti részt hogyan tudom megóvni, hogy ne fertőződjön vagy sérüljön, mondjuk munkavégzés közben?

Válasz:

Kedves Kérdező, azt javaslom, hogy védje kötéssel és gumi- vagy cérnakesztyűvel a munka fajtájától függően és időnként kenje be egy kis Betadine oldattal.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!