+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1924 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bárányhimlő

Tisztelt Doktor Úr/Nő
70 éves nagyszülők vagyunk. Unokánk az óvodában elkapta a bárányhimlőt. Máskor, mikor beteg mi szoktunk vigyázni rá . De mivel az ismeretségi körünkben 2 nagymamának is övsömöre lett ilyen esetben ( pedig gyerekkorukban átestek a bárányhimlőn ) , ezért a feleségem nem merte vállalni a felügyeletét. Szeretnénk megtudni, hogy jogos-e az aggodalmunk.
Üdvözlettel: Zombori László

Válasz:

Kedves Kérdező! Aki gyermekkorában átesik a fertőzésen, annak van lehetősége az övsömörre, mert a szervezetében, az ideggyökben visszamaradó alvó vírus aktiválódik. A legbiztosabb megelőzés a gyermekkori védőoltás.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Köröm alatti hosszanti csík

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

A problémám a következő: több, mint 7 éve már a bal hüvelykujjamon a köröm alatt jelentkezett egy hosszanti csík, ami kezdetben barna színű volt, majd kivilágosodott. Azóta is megvan, a körmömmel együtt nő, és olykor újra sötét barnává válik a körmöm vége felé. Ez a csík, ahogy nő a köröm, úgy vele halad ez a csík is. A ahogy túl nő a köröm bőrömön elválik attól és sokszor fájdalmas ha hozzá ér valami. Ilyenkor a lenőtt részét kívágom. Látta már bőrgyógyász, de nem mondott rá semmi konkrétat. Most tüzetesebben utána néztem a neten (tudom, hogy nem szabad ilyet..) és kicsit aggódom. 

Kérem vessen rá egy pillantást és véleményezze.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Kiss Sára

Válasz:

Kedves Kérdező! A fotók alapján bevérzés lehet a köröm alatt, de ennél biztosabbat csak dermatoscopos vizsgálattal lehet mondani, amit minden bőrgyógyász meg tud csinálni, de ahhoz személyesen kell felkeresni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Kiütés

Kedves doktornő! Szeretném kikérni véleményét csalánkiütés kapcsolatban! Lányunk 2 oltva, átesett covid viruson. Majd utana testszerte csalánkiütés lett mindenhol. Bőrgyogyaszhoz fordoltunk aki góckutatás kért de idaig negatv! Most kell neki mennie allergia vizsgálat. De biztosan tudjik ezek a kiütések a virus követően jelentkeztek. Hol elmulik, hol visszajön neki, de igaz enyhébben már. Legelsőnek felis dagast.Nemértjük mostmár miez. Köszönöm szépen István 

Válasz:

Kedves Kérdező! Előfordul a Covid szövődményeként csalánkiütés, azonban ez lassan lezajlik és megszűnik. Javasolom, hogy allergia tablettát szedje a gyógyulás elősegítése érdekében. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a Lendin tbl.-val. Háziorvos felírhatja, napi 1 tbl az adagja.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Köröm elváltozás!

Tisztelt Dr-nő!

Két évvel ezelőtt körömlakkozás után kb egy 3mm-es fehér,puha folt jelent meg a körmömön! Ami nem gyógyult meg,egy idő után a köröm egy része levált! Nem nőtt vissza rendesen! Kb egy hónapja ilyen,sárgás,lila! Most egy kicsit aggódom! 

Válaszát köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Feltétlenül mutassa meg bőrgyógyásznak az alapos vizsgálat érdekében. Lehetséges, hogy csak bevérzés okozza az elszíneződést, de biztosabb, ha dermatoszkóppal megnézi a bőrgyógyász.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Szagos tenyér izzadás

Üdvözlöm!

Néhány napja vettem észre, hogy a tenyereim főként az ujjak tövében izzadásnál furcsa szagot árasztanak. Leginkább édes hagymára emlékeztet az illat. Kézkrém, szappan, tusfürdő egy ideig elmulasztja de utána újra érezhető. 

Mi okozhatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Gondolja át, hogy evett-e olyan fűszeres dolgokat, amik hatással lehetnek a verejték szagára.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Ráncfeltöltés Roaccutan kezelés alatt

Jó napot kívánok!

1 éves Roaccutan kezelésen vagyok túl, máshogy nem lehetett kezelni a súlyos aknékat ( többször eredménytelen kezelések voltak teljeskörű.kivizsgálás mellett, semmit nem találtak)41 éves vagyok,a Roaccutanból 20 mg os adag ment, majd ezt a fenntartás miatt még szedem heti 3 alkalommal,de már csak 10 mg- ot.Sajnos a bőröm már elkezdett ráncosodni, szeretném ezt a problémát is kezeltetni.A kérdésem,hogy pl a hialuronsavas ráncfeltöltés megoldható- e a heti 3x 1 mg Roaccutan gyógyszer szedése alatt is párhuzamosan? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Véleményem szerint igen, de kérdezze meg a ráncfeltöltést elvállaló kollégát is.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Piros folt

Jó napot !

Pár napja egy folt van a ball mellemen. Belül, egészen lent. Nem fáj, nem viszket és nem nagyobb a felület. Érdeklődnék, mitől lehet ez és mit javasol?

Köszönöm a választ !

Válasz:

Kedves Kérdező! A fotón nem látszik jól, de lehet, hogy csak a bőrfelszínt megdörzsölte a ruha, vagy az összefekvő bőrfelszín túlságosan felmelegedett és a bőr kis erei kitágultak. Könnyű bőrápoló krémmel, vagy a patikában szabadon kapható Bepanthen enyhe gyulladáscsökkentő krémmel kenje be, ha lehet használjon pamut fehérneműt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Többszöri rózsahámlás

Gyerekkorom óta többször volt már rajtam egy-egy folt amivel igazán nem foglalkoztam viszont tavaly a felső testemen több folt is kijött ekkor mentem el bőrgyógyászhoz ahol azt mondták rózsahámlás és legyek türelmes adják időt neki és eltűnik így is lett. mindenhol azt olvastam hogy többet nem fog előjönni viszont nem telt el egy év és újra megjelentek raktam ugyanolyan foltok. ( 28 éves vagyok). Mi okozhatja ? Ez normális hogy újra visszatér? Mit tehetek ellene? Egy aránylag jó immunrendszerem van, nem jellemző a betegség. Válaszukat köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Hogy az Ön kiütése mitől volt, vagy mi volt, azt nem tudom, mert nem láttam, de tény, hogy a rózsahámlásnak megfelelő kiütések a Covid idő óta gyakoribbá váltak, épp úgy, mint az övsömör.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Sérült bőr kezelése

Jó napot!

Lézeres szőrtelenítő kezelésen voltam január 6. Sajnos aki végezte a kezelést valószínűleg megégette az arcom mert a kezelés után rövid időn belül be dagadt a szemöldök közötti részen a bőr és vízhólyag is keletkezett rajta.

Eddig Bepantent, sudocrem-et és a La

Roche-posay cicaplast baume B5 égésre krémet használtam rá.

De így is nagyon látszik hogy maga a bőr felülete pirosabb elüt az alap bőr színtől? 

Mivel tudnám javítani a kinézetén? Napozás segíthet rajta? Vagy valami kémiai hámlasztás vagy ennek több idő kell hogy szépre tudjon gyógyulni?

Köszönöm

 

Válasz:

KEDVES Kérdező! A napozás csak árthat, kémiai hámlasztást sem javasolok. Inkább türelem kell hozzá és, megbízható bőrápoló krém, mint pl. a Cerave bőrnyugtató balzsama, a patikából.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Pikkelysömör - bétablokkoló

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

 

Többször kiújuló pikkelysömöröm és psoriasisos arthropathiám volt, melyet gyógyszeresen kezeltek. Már 4 éve nem jelentkezett ,de most bétablokkoló szedése vált szükségessé. A háziorvosom által felírt gyógyszerre (Bisoprolol-ratiopharm) az van írva, hogyha kórelőzményben szerepelt már pikkelysömör akkor nem ajánlott. A háziorvosom tanácstalan, hogy melyik másik bétablokkolót lenne célszerű felírnia.

Tudna Nekem segíteni?

Köszönettel: Varga Irén

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérjen a háziorvosától Metoprolol tbl.-t
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!