Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1804 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Szemölcs

Jó estét!olyan kèrdèsem lenne Önök felè,hogy a mellemen van egy lógó szemölcs,ami körül a bőröm 2napja elkezdet egy foltban kipirosodni mellékelek hozzá egy fotót is!èrdekelne hogy ez mitől lehet?hogyan tudnám kezelni?előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Szerintem a lógó szemölcs és a kipirosodás nincs összefüggésben. A lógó szemölcsöt bőrgyógyász egyszerűen el tudja távolítani, a gyulladást meg helyi kezeléssel rendbe tudja hozni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Gyógyszertár

Gyógyszertárban tudok poratka allergia/kiütés ellen venni gyógyszert  vagy spray-t(vény nélkül)?

Válasz:

Igen! Többféle allergia ellenes gyógyszer kapható vény nélkül, modernek is!
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Foltos tenyér (probléma?)

Tisztelt doktornő!

Pár hónapja észrevettem, hogy a tenyerem teljes felületén, még az ujjakon is apró folok vannak. Nem tudom, hogy mindig is így volt, vagy később jelent e meg. Kérdésem az lenne, hogy jelenthet e valamiféle betsgéget, vagy teljesen természetes jelenség? (Csatolok róla egy képet.)

Válaszát előre is köszönöm!

Czirer Áron

Válasz:

Kép nem érkezett!
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Foltos hajveszteség és viszkető fejbőr

Tisztelt Doktornő!

Az éven márciusban a fodrászat után elkaptam valamilyen gyulladásos hajbetegséget amikor is rettentően viszketett a fejbőröm (később az arcom és a szakállam is) továbbá piros viszkető foltok jelentek meg ezeken a területeken. Akkor sajnos nem fordultam orvoshoz és saját magam Nizorallal kezeltem több hónapon keresztül ami után nagyjából javult a helyzet. Amit észrevettem, hogy a betegség után a fejbőröm bal oldalán egy "foltban" kihulott a hajam és nem nő megfelelően vissza, erről a képet csatoltam. Továbbá a viszketés azóta is fent áll igaz nem olyan mértékben de hajmosás után 2 napra már viszket a fejbőröm. Mind a hajveszteség mind a viszketés eléggé kellemetlen és zavaró számomra. Van-e valamilyen megoldás ezeknek a problémáknak a megszüntetésére?  

Szeptember 15.-én jártam orvosnál aki az alábbi diagnózist állította fel: hajas fejbőrön viszkető gyulladás zajlott, mostanra javult. Hajas fejbőrön kisebb fokú korpásodás, hajzsírosodás. A foltra pedig angrogen alopecia-t állapított meg. Kaptam egy pakolót estére ami ezt tartalmazta: carbamidi A. dest. aa gta 20,0, Ung. hydrophil ad gta 200,0 + 3% Salic. és egy hajmosót is reggel habosítás és 3 perc után lemosás: natrii laurylsulf gta 10,0, Aquae dest. ad gta 200,0. Körülbelül 1 hónapig tartott az adag de sajnos nem sok változást vettem észre se a hajnövekedésben se a viszketésben. 

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A leírt kórtörténet alapján Önnek seborrhoeas bőrgyulladása van, ami egy visszatérő alkati bőrérzékenység, melyet azonban nagyon jól egyensúlyban lehet tartani. Érdemes a folyamat egyensúlyban tartásához 2-3 gyógysampont tartani, pl. Nizoral, Dercos, vagy szintén a patikában kapható korpásodás elleni készítményt (u.n. kénes-sampon) és ezeket 2-3 hetente váltogatva használni. A fotón látható hajritkulás a férfi nemihormon hatása, ezért nevezte a bőrgyógyász androgen alopeciának. Rendszerint az u.n. férfias típusú kopaszodás, melynek örökletes a háttere. A koffein tartalmú u.n. Alpecin hajsampon tudja lassítani a hajvesztést, így az is beépíthető a hajápolásba.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Gyanús anyajegy

Kedves szakértő!

Kérdésem a következő: a 7 éves kislányom jobb lapockáján kb. 3 éve megjelent egy agyajegy. Eddig egy egészen pici pont volt, most viszont egy 1.5 mm-es szabálytalan szélű képletnek látom, a róla készült fotón belenagyítva, mintha hólyagszerű elváltozások lennének a közepén.

Mennyire kell aggódnunk? Időpontot kérek bőrgyógyászati vizsgálatra, de sajnos ezügybe a helyzet a járványügyi helyzeten kívül is kétségbeejtő.

A fotókat mellékelem.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tímea

 

Válasz:

Kedves Tímea, fotó nem érkezett, azonban a gyermekeknek ebben a korban megjelenő anyajegyek (3-6 éves) korig teljesen természetes folyamat, mérsékelten változhat a méret a gyermek növekedésével. Bőrgyógyászati vizsgálatot javasolok, ha küld képet, szívesen megnézem, de a dermatoszkópos vizsgálat fontos.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Végbél repedés, viszketés

Üdvözlöm! 

Már régóta vissza térő nálam hogy a végbél nyílásom környékén apró repedések keletkeznek, hol itt hol ott. Ezek nem fájnak, inkább viszketnek. Ezen kívül időnként a fenék vágatomban (farkcsont felé) is bereped a bőr és viszket. Általában Bepanthen kenőccsel kenem, de nem az igazi. Tudna ajánlani valamit amivel kezelhetem illetve megelőzhetem ezt a dolgot? 30 éves nő vagyok. Köszönöm előre is! 

Válasz:

Kedves Kérdező, javaslom Önnek az Exoderil krémet, ami gomba, baktérium és gyulladás ellenes egyben. Vény nélkül kapható.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Gombás fertőzés orális szextől?

Tisztelt szakértő!

Orális szex okozhat nőknél gombás hüvelyfertőzést/bakteriálisat?

Válasz:

Igen.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Mandulányi Terime alkaron

Üdvözlöm!.

A mai napon voltam a sebészeti osztályon egy csomóval a karomban. Mandulányi Terime tapintható a jobb alkaromban. Hétfői nappal kaptam műtéti időpontot viszont a gyógyulási folyamatról nem kaptam tájékoztatást. Számomra azért fontos a gyógyulási folyamat/idő mert December 10 én felvetelizem az MH-hoz és és az erőnléti vizsgára készülnöm kell. Kérjek másik időpontot a műtétre a vizsga utáni időre vagy van rá esély hogy lehet edzeni terhelni a karomat a műtét után?.

Köszönöm előre is 

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem írta, hogy mióta észleli a csomót és milyen panaszokat okoz, valamint milyen szakvéleményt kapott a műtéthez. Arra számítani kell, hogy varratszedésig nem tanácsos terhelni a karját, ez kb. 2 hét. A csatolt leletet csak kis részben lehet megnyitni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Seborrheás fejbőr

Tisztelt Doktornő! 

Jártam hajdiagnosztikán, ahol megállapították, hogy seborrheás a fejbőröm, irritált, gyulladt. Ezenkívül zsíros korpám van, tápanyaghiányos a hajhagymám többsége és intenzíven hullik a hajam. Sajnos a kezelés, amit ajánlottak túl drága számomra, de elkezdtem pár hete vitaminokat szedni, teakúrát csinálni, ahogy ajánlottak. Sajnos eddig nem sok minden javult, gyógynövényes sampont vettem, amitől még jobban irritált lett a fejbőröm. Esetleg tudna valamit ajánlani, hogy ilyen esetben milyen samponra érdemes váltani, ami nyugtatja a fejbőrt és segít mérsékelni a hajhulllást?

Nagyon szépen köszönöm előre is a választ! 

Tisztelettel, 

Hidasi Fruzsina 

Válasz:

Kedves Kérdező, számos gyógysampon van forgalomban, azonban a fejbőr átmeneti javulás után megszokja és már kevésbé reagál. A helyes módszer az, ha a samponokat 2-3 hetente váltogatja, úgy hogy ismét használja azt amelyiket félre tett és így mindegyik hasznosítható. A gyógyszertárban megkapja a kénes sampont, amely receptre még olcsóbb, valamint a Nizoral sampont, amely szintén felírható. Ezen kívül a Dercos samponból ki tudja választani az Ön hajának megfelelőt. Így mindjárt van 3 féle, melyeket lehet 2-3 hetente váltogatni. Érdemes a háziorvosánál vérképet csináltatni, megnézni, hogy nincs-e vashiánya, vagy pajzsmirigy működési problémája, melyek hozzájárulhatnak a hajhulláshoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Hólyagszerű kinövések

Kedves Doktornő

 

Kisfiam 7 éves, szeme körül fehér, hólyagszerű kemény kinövések láthatók. Egyik csuklóján is volt egy ilyen még a nyár folyamán, de egy horzsoláaos sérülés következtében ezt sikerült "elveszíteni".

Mi lehet ez? Képet csatolok.

Válasz:

Kedves Kérdező, a fotó és az elmondottak alapján molluscum contagiosum valószínű, ami gyermekeknél különösen gyakori vírusos szemölcs, szokták uszoda szemölcsnek is nevezni, bár uszodától teljesen függetlenül is előfordulhat. Megoldása eltávolítás bőrgyógyász által.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!