Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1541 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrgyógyászati probléma

Tisztelt doktor NŐ/ÚR!

Tavaly tavasz óta járok orvosról orvosra egy a lábamon lévő rovarcsípés miatt. Különböző krémeket próbálgattak rajtam, de egyik sem vezetett eredményre. A seb ma kb 3 cm átmérőjü, a közepén a lyuk kb 5 mm, mélysége is 5 mm körül van. Kép mellékelve, mit kezdjek vele.

Várom mihamarabbi válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Tudni kéne, hogy nincs-e más oka a panaszának, mint a rovarcsípés. Van-e eltérés a laboratóriumi leleteiben? Nincs-e vérkeringési problémája? Esetleg cukorbetegsége? Dagad-e a lába? stb. Használjon fertőtlenítő lemosást és Dermazin kenőcsöt, továbbá vizsgáltassa ki magát háziorvosánál.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Macska karmolással lyme kór

Üdvözlöm!

Pár nappal ezelőtt páromat megkarmolta a macskánk, miközben a kullancsokat akarta kiszedni belőle. Lehet macska általi karmolással lyme-kórt elkapni? Azt nem tudjuk, hogy a macska fertőzött e, de mivel rengeteg kullancs szokott benne lenni, félünk.

Köszönöm válaszukat  

Válasz:

Kedves Kérdező! Érdemes az állatok védelmében megfelelő kullancs elleni eszközt, vagy gyógyszert alkalmazni, ami a gazdát is megvédi a saját állat okozta fertőzéstől. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. A kutyáknak segít a Bravecto rágó tbl., de a macskáknál nem tudom a módszert. Minden esetre szerencsére nem minden kullancs fertőzött, kezelje a karmolást Betadine oldattal addig is míg állatorvosa nyilatkozik.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Lábújj köröm

Azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehet az ,hogy a bal nagylábujjam körömágya vöröses. A jobb is de alig észre vehető . Mondjuk abban biztos vagyok ,hogy gombás is ,mert nagyon csúnya .De ez csak a nagylábujjamnál van így .

Válasz:

Kedves Kérdező! Mindkét nagylábujja a szabad szél felől csíkszerűen sárgásan elszínezett, ami valóban gombás fertőzésre utal. A körömágynál a lilás-vörös elszíneződés gyulladásra és bevérzésre utal. Esetleg túl erélyes pedikűrözés miatt alakulhatott ki.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Melanóma?

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne. Az alábbi halvány barna sáv jelent meg a nagylábujjam körmén körülbelül 1hónapja. Előtte megszúrtam ollóval körömvágás közben, begyűlt és gennyes lett. Azután észleltem az elváltozást.

Lehet bevérzés, vagy melanóma?

Természetesen bőrgyógyászhoz megyek.

Köszönöm a válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező, a legvalószínűbb, hogy bevérzés, de bőrgyógyász ezt dermatoscoppal tudja megerősíteni, ezért jól teszi, hogy felkeresi.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Májfolt

Jó Napot Kívánok  

Olyan problémám lenne hogy a várandósságom utolsó szakaszában ki jott az arcomon a májfolt. És lassan 1 éves lesz a kisfiam és nem múlt el szülés utan a májfolt..probaltam par dolgot. De nem tudom mivel kezeljem. Probaltam az ephelis krémet. De nem használt  Most a redupetin kremet este. 

Szeretném vedi a napsugarak ellen is. De tanácstalan vagyok olyan csunya az arcom. Ezeket a krémeket néztem 

Válasz:

Nappalra javaslom az Eucerin 50+ SPF fényvédőt, éjszakára az Eucerin pigmentáció halványító krém rendszeres használatát.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Ajakszárazság.

T.Cím!

A szám-ajkam mostanában száraz és piros is. A szokászosnál sötétebb, pirosabb a színe. Olyan mintha gyulladt lenne és rúzs lenne rajta, pedig nem.

Válasz:

Kedves Kérdező, a szeles időjárás gyakran tesz ilyet, patikában remek ajakápoló stiftek kaphatók, érdemes olyat választani, ami fényvédőt is tartalmaz, megelőzendő a napfény által provokált ajak herpeszt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Csípés

Kedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy milyen csípés lehet rajtam. Ebben a hónapban már negyedjére csíp meg valami éjszaka! Csináltunk nagyon nagy takarítást, fertőtelntést, mosást minden.. és még mindig él az a valami. Először azt hittem, hogy pók, képek alapján, reggel kezd el viszketni nagyon és estére vagy másnapra nagyon bedagad és nagy piros folt lesz körülötte, ég, viszket, fáj. De azt olvastam, hogy egy pók egyszer csíp.. ez meg többször egymáshoz közeli helyeken.. úgyhogy nem tudom, ágyi poloska-bolha nem csíphet ekkorát szerintem. Nem tudom mi tévő legyek... Mi lehet ez? Mit tegyek ellene? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, ágyi poloska gyanús, érdemes rovarűzőt hívni és a szomszédokkal is egyeztetni, mert a fűtés csöveken közlekednek a lakások között.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Lábkörmön barnás folt

Üdvözlöm

A két nagylábujj-körmömmel már bő 6 éve szenvedek. Kisebb barnás elváltozással kezdődött, az egyik mindig csúnyább volt. Hiúságból és mert ecsetelgető szerek nem használtak; befedettem géllakkal. Ami alatt egyre rondább volt a helyzet. Durván ronda. Néha javult spontán, dea az elmúlt pár hónapba a jobb lábbujjam körme kékes-feketés és egyéb színes lett már. Nagyon megijedtem, és pár napja végre leszedettem róla a zseléréteget.

Ápolgattam pár napja, aztán ma délután szinte teljesen egészében levált. A háromnegyede már üreges volt belül.

Már ebben is beletörődtem, de ahogy lejötta felső réteg, bár színeit tekintve jobb lett a helyzet, viszont engem sokkal inkább megrémiszt az a barnás-pirosas apróbb folt (szabálytalan szélek, se nem csík, senem pötty) a jobbfelső részen.

Tisztában vagyok vele, hogy az bőrrákot is jelezhet...Nagyon félek most.

Amúgy: 22 éve inzulinos cukorbeteg és 2 éve crohn-beteg is vagyok.

Mellékeme a képet, talán megfelelő lesz és látja majd a lényeget.

Nagyon köszönöm válaszát előre is

Tisztelettel

Kata

Válasz:

Kedves Kérdező, a képen a sérült köröm bevérzéssel is tarkított. Forduljon bőrgyógyászhoz az esetleges belső kezelésért.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Melanoma?

A képen látható a lábujjkörmöm alatt lévő pirosas lilás folt lehet köröm alatti Melanoma? Első ránézésre mi lehet ez? 

Válasz:

Kedves Kérdező! A képen látható elváltozás legvalószínűbb oka bevérzés, de biztosat bőrgyógyász dermatoszkópos vizsgálattal tud mondani.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Korpa, száraz haj

Tisztelt Doktornő! 

25 éves egészséges nő vagyok. Jelenleg közel egy éve küzdök száraz korpával, de időszakosan korábban is volt már, csak akkor valahogy mindig elmúlt. Hajmosás és hajszárítás után szinte azonnal hámlik a fejbőröm, fehér foltokban hullik a bőr, és folyamatosan viszket a fejbőröm. Rengeteg féle sampont kipróbáltam, köztük kénes sampont, eucerin száraz korpára, nizoral, koffeines sampon és egyik sem használt. Heti kétszer mosok hajat. Voltam korábban más okból laborban, az eredményeim tökéletesek. Rengeteg folyadékot fogyasztok, egészséges ételeket eszek, csak egészséges szénhidrátokat, cukrot nem fogyasztok, alkoholt nem iszok, nem dohányzok, rendszeresen sportolok, nincs semmi ismert betegségem sem allergiám, gyógyszert nem szedek. Van esetleg valami tanácsa, mivel kezeljem? Akár házi praktika, vagy gyógyszertári szer? Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Az egyik tanácsom, hogy többféle korpásodás elleni sampont tartson otthon és váltogassa azokat 1-2 hetente, mert úgy hatékonyabbak. A Dercos-nak van száraz korpára való samponja, azt is beteheti a kollekcióba, patikában kaphatja. Ha ez nem segít, akkor vényköteles oldat következhet, melyet a bőrgyógyász ír fel Önnek.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!