Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

724 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Pánikzavar és gyógyszerek

Tisztelt doktornő/úr! Pár éve ismert pánik-szindrómás, alvászavaros beteg vagyok. Magas vérnyomással is kezelnek.Eddig soha nem szedtem be a felírt pszichiátriai gyógyszereket, csak a Frontint ill. Sanvalt..Szívritmus szabályzásra Bisoblockot szedek ill. Covercardot. Mostanra már krónikus az alváshiányom és albászavarom és mindrnnaposak a szorongásos (vérnyomás emelledéssel is járó) pánik-rohamaim. Eldöntöttem, hogy mától elkezdem szedni a felírt szereket /Scippa, Tiapridal, Agomelatin-teva/. Azonban ezek elvileg nem szedhetők szívritmus- szabályzó gyógyszerekkel együtt (Bisoblock)! Kérném a segítségét! Mit tegyek?

Válasz:

Kedves Kérdező, az álmatlanság hátterében lehetséges a szerotonin-szint csökkenése -, a szerotonin szintet az antidepresszánsok emelik, igy kedvezően befolyásolhatják alvásproblémáját. Tehát kezelőorvosa jól választhatott. Az antidepresszánsok - de számtalan gyógyszer, például egyes antibiotikumok is -, befolyásolhatják a sziv ingervezető képességét, befolyással lehetnek a szivritmusra. A helyes eljárás kardiológiai konziliumot kérni, hogy Ön az adott antidepresszánst szedheti-e? (Megjegyzem, a tartós kialvatlanság fokozhatja a szivritmuszavar gyakoriságát, tehát csakugyan helyes az alvás rendezése) Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Éjszakai izadság.

T. Doktornö illetve Dortor úr, kérdésem a következö, kellemes a háló szobalevegöje nem meleg és éjszakánként  a fejem és a hátam ugy meg izad csupa viz vagyok kérem ha mod van rá, tudnak ajánlani valamit, meg köszönöm.  T Szegedi László:

Válasz:

Kedves Kérdező, a szervezetben zajló gyulladás, vérképeltérés, vérnyomásprbléma, endokrin/hormoneltérés /leggyakrabban pajzsmirigy-probléma, alacsony tesztoszteronszint, esetleg a nappali stressz éjszakai megnyilvánulása/ szokott ilyen tipusu problémát okozni. Javasolom, hogy keresse fel háziorvosát, és kiindulásként történjék egy teljeskörű vérképvizsgálat -, továbblépést eredméynek függvényében javasolok. Üdvözlettel, Dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Hanghallások,nyugtalanság mitől lehet?

Pár napja rámtörtek erős hallucinációk,azt hallucinálom hogy egy videóklippből egy öreg nő áll a szoba végén és behajlitott karral,meg hogy egy fej azt mondja ooooo. Probálom elhesegetni a gondolatot igy könyebb egy kicsit,vagy ha zenét hallgatok lefoglalom magam , valamelyest mérséklődnek. ezeket a gyógyszereket szedem, scippa 10mg,amitrex400mg,reagila 4,5mg,dulsevia 30( ez elhagyás alatt lesz). lehetséges hogy valamelyik gyogyszer mellékhatása?nagyon zavarnak korházba meg nem akarok menni. üdvözlettel

Válasz:

Kedves Kérdező, javasolom, haladéktalanul konzultáljon kezelőorvosával. Ha korábban nem voltak hasonló tünetei, tisztázni kell, vajon most miért jelentkeztek. Az bizonyos, hogy a jelen terápia nem megfelelő, gyógyszermódositás illetőleg kivizsgálás is szükséges lehet. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mi történik velem?

Tisztelt Doktornő/Úr!

 

22 éves hölgy vagyok,tanuló,körülbelül 3 hónapja kezdődtek a panaszaim,amennyiben tudom hogy el kell mennem valahova rám tör a hasmenés,és folyamatosan székelési ingerem van,ezért már nem merek elmenni sehová,ezután szereztem egy imodium tablettát,és a háziorvosomhoz fordultam,aki szerint csak egyszerű stressz,így kipróbáltam a valerianat,sedacur fortet,remotiv extrát,mindenféle gyógynövényt, de egyik sem működött.

Végül maradtunk a Medazepam Teva-nál,illetve a Magnézium es a B6 vitaminoknál,nincs alvászavarom,sem légszomjam.

Panaszkodtam továbbá arra is hogy ha el kell mennem itthonról,verejtékezés is,illetve nő a pulzusom is(állandóan mérem így mielőtt elindulok valahova 120 a pulzusom) és a már említett székelési inger.

Nem tudom mi lehet ez,mi törétnik velem,hova forduljak?
Az utóbbi időben sokat tanultam,2 emelt érettségire készültem,napi szinten több órát tanulok,természetesen stresszel,de ez már nem a "normális" stressz,kérem segítsen mit tegyek hogy vissza nyerjem a régi életemet?
Szeretnék elmenni itthonról anélkül hogy hasfogót vegyek be,vagy görcsoldókat szedjek,vagy nyugtatót.

Válasz:

Kedves Kérdező, valószinőleg megviselte az elmult időszak nagy lelki terhelése. Ezzel együtt elsőként vérvétellel kell kezdeni a kivizsgálást -, pajzsmnirigyvizsálat elengedhetetlen. A panaszok alapján magam részéről pszichiáter felkeresését javasolom. Ugy tünik, lecsökkent a szervezetében a szerotonin szintje, ezzel tünnek összefüggésben lenni a panaszok. A pszichiátriai kezelés ennek rendezésében tud segiteni. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mit tehetnénk?

Kedves Doktúr Úr/ Doktornő!

Azzal a problémával szeretnék Önhöz fordulni, hogy van egy 19 éves öcsém, aki nem hajlandó munkát vállalni, illetve semmit nem akar kezdeni az életével. Ez ugyan összességében bosszantó, de a nagyobbik probléma, hogy édesanyámmal élnek együtt és úgy érzem, hogy nincs biztonságban mellette. A legutóbbi incidens nem olyan régen történt, ekkor az öcsém magából teljesen kikelve tört-zúzott (teljesen szétverte a szobáját). Volt már többször is, hogy fenyegette édesanyámat, és máskor is voltak már kirohanásai. Ekkor megállapondtunk anyukámmal, hogy amennyiben nem megy el pszichiáterhez, ki lesz téve otthonról. Természetesen az öcsémnek esze ágában sincs orvosi segítséget kérni, se dolgozni, se változtatni a hozzáállásán. Anyukám pedig képtelen őt kitenni, pedig már azt is felajánlottam, hogy megteszem én. (Én a párommal élek.) Állandóan rettegek, hogy mikor fogja leszúrni álmában, vagy bántani anyukámat. Időzített bomba. Folytonos gyomorgörcs van bennem, nem tudom, mit tudnék csinálni?

Köszönettel:

Ramóna(25)

Válasz:

Kedves Kérdező, csakugyan nagyon nehéz a helyzet, mivel öccse nem fogad el segitséget. Ahhoz, hogy valaki orvoshoz forduljon, saját kezdeményezés szükséges. Mivel öccse otthon - feltételezem - teljes ellátást, kiszolgálást kap, nincs is rákényszeritve arra, hog dlgozzon, a saát önálló életét élje. Javasolom, hogy amikor nyugtalan, tör-zuz, azonnal hivják ki a háziorvost vagy a mentőt, igy van mód bejutattatni a kórházba. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szabo.atesz97@gmail.com

20 éves kismama vagyok 4 napja küzdök alvási problémával éjszaka felébredek es nem tudok vissza aludni . volt egy kényszer betegségem amit hirtelen elhagytam talán ez lehet a probléma

Válasz:

Kedves Kérdező, az alvásprobléma csakugyan összefügghet a gyógyszerelhagyással. Feltételezem, ogy ezt kezelőorvosával egyeztette. Javaslatom, hogy ismét forduljon kezelőorvosához -, és konzultájon vele, a terápia folytatható-e: Terhesség során a gyógyszerszedéssel nagyon körültekintően kell eljárni, általában gyógyszermentességet javasolunk. Kellemes zene, illatterápia (szines diffuzor alkalmazása) mint nem-gyógyszeres terápia jaánlható. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Gyógyszerfüggőség vagy kényszerbetegség?

Kedves orvos!

segitségét kérném,szóval az lenne a probléma hogy sokszor beveszek plusz gyógyszert az orvos utasitása ellenére. jegyzettömbe beirtam hogy csak ha normálisan szedem a gyógyszereket akkor maradok tünetmentes,meg hogy mindennap olvassam el. tudatába vagyok az egésznek mégis sokszor ismételem magamba. elkell vinnie anyukámnak a gyógyikat hogy ne szedjek be többet de nem mindig sikerül elvinnie elfelejteni vagy ilyenek. azt is ismételgetem magamba hogy saját felelösségem tudom. kérem segitségét ez gyógyszerfüggőség vagy kényszercselekmény, ezeket a gyogyikat szedem , Scippa,Reagila,Amitrex,Rivotril. köszönettel.

Válasz:

Kedves Kerdező, Csakugyan helyesen latja, gyogyszerfuggoseg ill. kenyszeres cselekedet iranyaba mutatnak a jelek. Ez azt jelenti, hogy a jelen terapia nem megfelelő az On számára, rehat mindenkepppen modositani kell a gyogyszerelest. Kerem feltetlenul emlitse meg kezelőorvosanak, hogy nem tünetmentes, igy beallitasea kerul a megfelelo terapia. UdvozltteL R.J.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedules panik!

Kedves Doktor!

Fontos kerdesem lenne, panikbetegsegemre Brintellixet illetve Lamolepet szedek most meg lett emelve a brintellix mert nem voltam jol. Az a helyzer hogy most sem erzem jol magam szedules kerulget sokszor es neha ram jon hogy feszul a nyakam mintha ram esne valami es ajulaserzes kerulget szedules. Ez mitol lehet??? Nem hatott meg a magasabb adag nagyon kellemetlen. Mintha mázsás suly lenne a nyakamon erzem hogy feszul. 

Válasz:

Kedves Kérdező, a leirtak lehetséges mellékhatások is lehetnek. Kérem, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával és jelezze neki vissza panaszait. Bizonyosan módositani fognak a jelen terápián. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Depresszio es szenyen erzet

Edesanyamtol orokoltem ezt a depressziot 

De valahogy le kuzdom semibe nem vagyok jo ha Mar csinalok valamit ram szolnak bolondnak hivnak 

Azert szedem a xanaxot 

Tudja elegem van 

Válasz:

Kedves Kérdező, mi a kérdése? Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Hogyan tudok hathatósabb lelki támogatást nyújtani?

Tisztelt Doktornő!

Egy éve, hogy lányom házassága válságba került. Vejem részéről képbe került egy harmadik személy. A viszonynak, ugyan vége, és a család  - több okból- , végül is együtt maradt. (2 kis kamasz fiúval).

Nagy távolságra elünk egymástól, ezért csak telelefonon tudunk beszélni. Amikor az „ügy” kipattant, naponta beszéltünk, próbáltam lelket önteni belé.

Miután én csak az Ő elmondásaiból ismerem a történetet, tanácsokkal csak korlátozottan tudok neki segíteni. De beszélgetéseinkből azt érzem, hogy rettentően magányos. A napi rutin viszi az életet előre, de férjétől nem kap figyelmet, visszajelzést. Ezért is lehet kislányomnál állandó az önvád, az egyre fokozódó teljesítési kényszer, mert azt gondolja, ha jobban igyekszik, akkor majd férje újra visszatalál hozzá. Sajnos kibeszélni nem tuják, mert a vejem nem hajlandó kommunikálni. A párkapcsolati tanácsadásról hallani sem akar.

A nagy távolság miatt a kettönk személyes kapcsolata is megritkult. A havi (3 hetenkénti) látogatásaimat a szükségesre (gyermek felügyelet) csökkentettem. Szerintem ebben a helyzetben egy  anyós a jelenlétével még jobban kiélezheti a helyzetet.

Gyermekemnek nagy  a hangulat ingadozásai, vannak, van úgy, hogy a hangját nyugodtabbnak hallom, de van időszak, amikor már a telefont is sírva veszi fel 

Nagyon féltem őt. Kértem már, hogy forduljon szakemberhez, mert alapvetően szorongásos, amit a jelenlegi állapot nagyon felerősített.

 Hogyan tudnám ravenni, hogy forduljon segítségért szakemberhez, szorongásai, önértékelési problémái miatt, mielőtt komolyabb baj, összeomlás lesz?

Köszönettel

 

Válasz:

Kedves Kérdező, csakugyan jogos az aggodalom. Addig azonban amig az érintett - a Kedves Lánya - nem kiván segitséget igénybe venni, Őn nem tud érdemben segiteni neki. Az bizonyos, hogy a rossz lelkiállapot at amugy is rossz élethelyzetet tovább rontja. Javasolom, jelezze lányának vissza, mennyire aggódik érte, és azt látja rossz idegállapotban van, ill. félő, hogy idegállapota tovább romlik. Esetleg ajánljon neki konkrét segitséget - konkrét pszichdiáter személyében. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!