+12° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Dr. Tisza Tímea

1378 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nemi betegségek, bőrbetegségek

Szakterülete: nemi betegségek, bőrbetegségek, szépségápolás, orvosi kozmetológia

Bemutatkozás

Dr. Tisza Timea bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos vagyok.

Az orvosi egyetemet Budapesten végeztem, majd 1988-tól 11 éven át a SOTE  Bőr-és Nemikórtani Klinikájának tanársegédjeként dolgoztam. Sokféle szakterületen megfordultam a Klinikán (onkodermatologia, immunologia, HIV és nemibeteggondozás), ahol a a legkiválóbb szakemberektől tanulhattam.

1991-ben kapcsolódtam be a hazánkban elsőként alapított  STD (Sexually Transmitted Diseases) ambulancia munkájába, és azóta vagyok ezen  szakterület elkötelezett művelője. 1993 óta folytatok magánrendelést.

Nagyon fontosnak tartom,hogy az STD terület legújabb tudományos eredményeit mielőbb bevezethessem a napi betegellátásba, ezért minden lehetőséget megragadok arra,hogy magamat és munkatársaimat továbbképezzem.

Tagja vagyok számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak, konferenciákon veszek részt és adok elő.

2007- ben társtulajdonosként indítottam első magánvállalkozásomat. Ebből nőtt ki a Belvárosi Orvosi Centrum, melynek jelenleg a tulajdonosa vagyok. Intézményünk egyik fő profilja a bőr és nemigyógyászat, valamint az intim területek egészsége. A másik vonalat további járóbeteg szakellátásaink képzik (nőgyógyászat, andrológia, urológia, proktológia, endokrinológia, dietetika, ultrahang diagnosztika, pszichológia és pszichiátria).

Rendelőnk tevékenységéről és a bejelentkezés lehetőségeiről a www.belvarosiorvosicentrum.hu oldalon tudnak tájékozódni. 

Megbízható és empatikus szakembergárdával, modern műszerparkkal és kulturált körülmények biztosításával várjuk Betegeinket.

Legutóbbi válaszai

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szexuális együttlét megbízhatatlan partnerrel

szexuális együttlétem volt egy  finoman szólva megbízhatatlan partnerrel védekezéssel (óvszer),kell aggódnom fetőzés miatt?

Ki kell vizsgáltatnom magam (1-2 napja történt)?

Mennyire biztonságos az óvszer?

Válasz:

Az óvszer,ha minden fajta érintkezéshez az aktus teljes tartama alatt sértetlenül fent volt, megfelelően biztonságos. Persze,nem 100%,hiszen akadnak olyan kórokozók,melyek a gumi által nem fedett területen átadódhatnak.Ha tünete nincs,3 hét múlva érdemes szűrésre menni.Addigra már az ellenanyagokat kimutató vértesztek is jeleznek. Üdvözlettel,dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szemölcs a nemi szerven.

Jónapot az lenne a problémám hogy a nemi szervemen apró szemölcsök jelentek meg és a makkon fehér foltok vannak miröl lehet és hogy lehetne gyógyitani?

Válasz:

A szemölcsöket okozhatja humán papillomavírus,azaz HPV, sőt, lapos HPV szemölcsök akár fehér foltoknak is tűnhetnek.De sajnos,az sem kizárt,hogy esetleg kétféle betegsége is van,mert a fehér foltok önmagukban alapvetően egy lichen sclerosus nevű betegségre utalhatnak.Így azt javasolnám,mielőbb forduljon bőr-nemigyógyász szakorvoshoz. Rendelőnkben, a Belvárosi Orvosi Centrumban Dr Várkonyi Viktóriát ajánlom Önnek.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Ez az égési sérülés meg fog gyógyulni magától?

2 napja megégetten a karomat és keletkezett egy   1 cm hosszúságú seb. Még mindig nem igazán gyógyult be, régebben ha megégettem magam mindig viszonylag hamar helyrejött. Az egész piros színű és lehámlott róla a bőr. Ez hegesedéssel fog járni? Mert olyan mintha egy kicsit beméllyedt volna eddig ilyen nem történt velem.

Köszönöm a segítséget!

Válasz:

A kép alapján amennyire megítélhető, nem kizárt,hogy a hámrétegnél mélyebb a sérülés,úgyhogy hegesedés kialakulhat. Üdvözlettel,Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Az HTLV ELISA teszt(ek) antitest kimutathatóságát befolyásoló tényezők (false negatív), gyógyszerek

Tisztelt szakértő! A kérdésem az lenne általánosan - noha tudom rendkívül ritka dologról van szó. Ha azt feltételezném, hogy 2013 környékén esetlegesen megfertőződtem HTLV-vel, mert a partnerem pozitív lehetett erre (külföldi). 2018-ban készítettem egy HTLV ELISA DIAPRO htlv I-II ab-t, és negatív lett, de sajnos ebben a negatív eredményben utólag nem bíztam meg teljesen, mert a teszt előtt 2 hónapig Methotexat (Trexan) és Medrol-t kellett szednem (methotrexat heti 1x15 mg, Medrol 5 mg/nap). A gyógyszerek teljes abbahagyása és a teszt között eltelt 1,5 hónap. Kérdés az, hogy a korábban szedett gyógyszer kiürült-e ennyi idő alatt, és (nem egy friss) egy feltételezett régi infekció már pozitív ELISA-t hozzott volna-e. Később, erre 6 hónappal végeztettem egy újabb HTLV ELISA tesztet, ami szintén negatív lett, de ez előtt pedig 3 hónapig krónikus prosztata gyulladás miatt Antibiotikumot kellett szednem. Az antibiotikum kúra (elnyújtott) abbahagyása és a második teszt közt 3 hét- 1 hónap telt el. Ha pozitív lennék HTLV irányába itt már kijött volna, vagy akár az AB is befolyásolhatja (nem a közvetlen vírus, hanem az antibody kimutatást)? Ez így megnyugtató (mindkettő negatív) vagy érdemes egy 3. tesztre is elmenni, ahol (most) semmilyen gyógyszerterápia nem volt az elmúlt időszakban... Köszönettel: H. Krisztián

Válasz:

A HIV szerologia eredmenyet csak a HIV elleni gyogyszer befolyasolhatja atmenetileg , ha az illető esetleg eppen PrEPet kezdett szedni a megfertozodes idejen egeszen veletlenul.Mas gyogyszer nem bir ilyen hatással tudomasom szerint.Udvozlettel,dr Tisza Timea Belvarosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Fehér pöttyök a makkon

Jó napot!

Már évek óta a makkomon fehér pattanás szerű "kiütések" vannak a jobb oldalon. 
Na most, már nagyon régóta, még ez előtt megjelentek az alsó részen, körbe, illetve a "fék" mellett 1-2db. Ezek nem is annyira zavarnának, mivel utána olvastam, és sokaknak van amúgyis.
Viszont a jobb oldalon, konkrétan a makkom jobb oldalsó és felsőbb részére is "rámentek" hasonló dolgok, olyasmik mint ami alatta van, tehát apró, fehér színű pattanás szerű dolgok, viszont a különbség, hogy nem mindig látszódnak. A nyugalmi időszakukban leginkább kis fehér, szinte nem is látható foltok a makkomon, viszont valaminek a hatására van, hogy kidudorodnak, eléggé tapinthatóak és láthatóak lesznek, plusz a makkom bőrfelülete is eléggé repedezett azon a részen, ami messziről nem annyira látszik, de közelről nagyon is.
Amit megfigyeltem, hogy kielégülés után 90%-ban mondhatni eltűnnek, tehát visszasüllyednek a makkomba, úgymond, illetve sportolás vagy bármilyen hasonló fizikai igénybevétel után, miután megizzadok egy kicsit, előjönnek, de van hogy szimplán maguktól is. Bejelentkeztem már bőrgyógyászatra, viszont amíg oda jutok, gondoltam érdeklődnék másoktól is.
Mi lehet ez, mit javasol a problémák kezelésére?

Előre is köszönöm szépen a választ!

Válasz:

Több dolog is szóbajön,ehhez látni kellene Önt,és néhány tesztet elvégezni.Dr Várkonyi Viktóriát ajánlom,ő ennek a területnek a legnagyobb szaktekintélye.A Belvárosi Orvosi Centrumban tud hozzá bejelentkezni.Üdvözlettel,dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD(helyes tisztálkodás)

Üdv!

Valamilyen szinten tisztaság mániás vagyok,az évek során sikerült ezt leküzdenem viszont  részben a koronavírus miatt részben szexuális élet miatt valamilyen szinten vissza tért. Fölösleges le írnom az előzményeket a lényeg hogy prostituálttal voltam együtt   (még is csak megjegyzem nem tudtam hogy mivel foglalkozik plusz alkoholt ittam amit nem igazán bírok barátaim szervezték az egészet) félve bármilyen betegségtől most nem tudom hogyan is kellene viselkednem.

 

 Hogyan tisztálkodjam pl ha a nemi szervem tisztítom utána hogyan kell kezet mosnom. Fertőtlenítővel vagy simán szappannal,mennyi ideig? 

Tervezek elmenni vizsgálatra de a vírus nagyban megnehezíti. Lehet ez gyerekes kérdés viszont alapból volt egy mondhatni mentális gondom amit szinte teljesen sikerült eltüntetnem de ezek elég nagy dolgok egy orvos véleménye sokat segíthet.

Válasz:

Ha Ön elkapott valamit,azon a tisztálkodás semmit nem segít. STD szűrésre kellene elmennie.A magánegészségügyben számos rendelőben elérhető a járvány alatt is zavartalanul.Üdvözlettel,dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Otthon összevarrhatom-e magam?

Jó napot kívánok!

Ha valamilyen baleset ér otthon, munka közben, pl: a lábamat elvágom( és nem a sebtapasszal orvosolható eset), akkor ha kimosom a sebet, betadinnal kitisztítom, akkor összevarrhatom-e a sebet magamnak rendes felszereléssel, mint a steril polypropilén fonallal ellátott atraumatikus tű? Esetleg a sebszéleket kimetszése után? és a varratot magamnak 6 nap után kiszedem.Tekintsünk el attól, hogy esztétikailag lehet, hogy nem 100%-os lesz a sebszélek összezárása.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Én nem tenném.Inkább feltétlenül orvoshoz fordulnék,és Önnek is ezt javaslom.Üdvözlettel,dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Nemi betegség

péniszem tövén alig észrevehető piros folt van vagy inkább úgy tudom leírni hogy lila szerű nem az a normál értelemben vett piros szín.

Alig tér el a normál színtől annyi látszik hogy sötötebb kicsit.

Utalhat-e ez nemibetegségre,sűrgősen nézessem meg vagy rá ér de azért érdemes megnézetni,vagy normális dolog akár?

Válasz:

A leírtak alapján nem gondolnék nemi betegségre.Ha azonban Önnek volt az elmúlt fél évben olyan partnere,aki miatt ettől tart,jobb,ha ezt a lehetőséget is számításba véve jelentkezik STD szűrésre. Dr Diczig Brigitte nemigyógyászt ajánlom a Belvárosi Orvosi Centrumban. Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Folt

Kedves doktornő 

A nemiszervemen, egy vöröses folt jelent meg 3 napja. Szexuális életet hosszú ideje nem élek. Kepet csatoltam. Ez veralafutas lehet? Ha igen mennyi idő alatt kezd el felszivódni. Mivel lehetne békén i hogy könnyebben gyógyuljon?

20/fiu

Válasz:

Sajnos,nem látható kép.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Festékes anyajegy-eltávolítás

Üdvözlöm!

Bőrből kiemelkedő, kb. 5mm-es festékes anyajegy eltávolítható-e lézerrel (lézerszike, kimetszés - nem égetés) vagy csak sebeszeti úton?

Válasz:

Festékes anyajegyet csak sebészi kimetszéssel szabad eltávolítani. Üdvözlettel,dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!