Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész

Dr. Egri Gábor

775 kérdésre válaszolt

Kategóriái: műtétek, sebészet, aranyér, béldaganatok

Szakterülete: aranyér, műtétek, sebészet, vastag- és végbélrák, mellkassebészet

Bemutatkozás

Diplomám megszerzése, 1987 óta dolgozom sebészként. A SOTE Sebészeti Tanszékén (Szent János Kórház) kezdtem pályafutásom, itt lettem szakorvos. Később a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban dolgoztam, adjunktusi, majd főorvosi munkakörben. Karrierem betetőzéseként 4 éven át az Egyesült Királyságban praktizáltam „consultant surgeon” beosztásban, majd hazatérve a Belvárosi Orvosi Centrum  csapatához csatlakoztam.

A végbélproblémák diagnosztikáját és kezelését a proktológia magyarországi meghonosítójától, Ritter Professzortól tanultam. Ezen alapokkal több, mint két évtizeden keresztül végeztem ambuláns proktológiai rendelést a Szent János-, illetve a Bajcsy Kórházban. Emellett megalapítottam és 15 évig vezettem a Kőbányai ILCO Klub-ot (bélkivezetéssel élő betegek önsegítő mozgalma).

A proktológia és az általános sebészet mellett mellkassebészettel is foglalkoztam, a hazai mellett nemzetközi szakvizsgával is rendelkezem belőle. Két évig Minőségügyi vezető és négy éven át Regionális Szakfelügyelő Főorvos is voltam.

Sebészi hitvallásom: mindig szakszerűen, gondosan és lehetőleg fájdalommentesen gyógyítani!

Specializáció

  • proktológia
  • sebészet
  • mellkas sebészet

Legutóbbi válaszai

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Vastagbél műtét

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámnak 1 éve volt vastagbéldaganat műtéte. Előte a béltükrözésen nem tisztult ki, így csak 50 cm -ig tudták megvizsgálni, ott kiműtöttek a talált daganattal együtt egy kb 40 cm-es bélszakaszt. A műtét után furcsa mód nem hívták be újabb tükrözésre, hogy az egész bélszakaszt végig lehessen vizsgálni. Illetve azt is furcsállom, ha nem tisztult ki rendesen, miért nem végeztek a műtét előtt valamiféle beavatkozást, ahol az egész bélszakaszt végig lehetett volna vizsgálni, az esetleges több daganat felderítése, és akár egy műtéttel történő eltávolítása végett.  A műtét utáni 1 évben minden eredménye rendben volt, sehol nem mutatkozott probléma, se tumormarkeren, se Ct-n, se MR-en, se hasi ultrahangon. Egy év után önmagától kért újabb tükrözést, mert még mindig nem hívták be erre a vizsgálatra (többszöri magánpraxisú rendelésen sem). Ekkor egy 3 cm-es polipot találtak, ami kolonoszkópia útján már nem eltávolítható. Feltételezem ez nem egy év alatt fejlődött ki, tehát ha korábban végigvizsgálják, korábban eltávolítható lett volna. Felháborít ez a fajta felelőtlenség, amit az orvosai elkövettek, és hogy sehol nem mutatkozott meg az 1év alatt elvégzett számos vizsgálaton. Most újabb műtétre van szükség, azonban most a teljes hasfalat végigvágva függőlegesen. A sebész szerint ez nehezebb, komplikáltabb lesz mint az előző. Mivel újabb egy kb 40 cm-t akarnak eltávolítani, gyakorlatilag nem marad vastagbele.Milyen következményekkel jár ez? Illetve ha a szövettan nem mutat rákos elváltozást, feltétlen szükséges -e ekkora bélrész eltávolítás? Nem lehet-e közvetlenül az érintett kis darabot csak kivágni? Szóba jöhet laparoszkópia, ha korábban volt már ilyen műtétje? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: M.

Válasz:

T.Kérdező! A 3 cm-s polypok még általában probléma nélkül eltávolíthatók endoszkóppal is, ha viszont felmerül a rosszindulatúság, akkor valóban operálni kell. Az eltávolítandó bélszakasz hosszát a műtét közben lehet korrektül megállapítani. A teljes vastagbél is eltávolítható szükség esetén, bár lehetőleg meg kell tartani belőle amennyit csak lehet. Remélem tudtam segíteni, a megadott adatok alapján ezeket tudom mondani. Üdvözlettel, Dr EG
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Végbél táj

Tisztelt proktológia! Végbél ez repedés? Jó látni képet. Attól függ széklet kemény miatt? Milyen kenőcsöt.  

Válasz:

Nem végbélrepedés (Not an anal fissure), nem a kemény széklettől van (not related to hard stool). Bőrprobléma (Skin problem), lássa bőrgyógyász (to be seen by a dermatologist). Jó bőrgyógyász Dr Tisza, www.boc.hu (A good dermatologist specialist is Dr Tisza, www.boc.hu).
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Kislábuj

Jonapott  !! Aszt szeretném kérdezni, hogy belerugram a szekrénybe fájtak a lábujaim utánna elmult most egy honap telt el és a kislábujam kicsit piros és dagadt. Mi lehet vele hajlitani tudom .De mi lehet velle?

Válasz:

Eltörhetett, a kisujj könnyen törik, attól még lehet hajlítani. Röntgenezni kellene.
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Ez mit jelentene?

 

Kedves doktor úr/nő! 

Nemrég voltam kórházban vakbél gyanúval. 

Az ultrahangon ezt írták:

A fájdalmas pericoealis regioban egy kb. 8x7x24 mm nagyságú, kissé vaskosabb falú bélkokárda látótérbe került.

Vélemény: Az UH kép alapján appendicitis gyanúja felmerül!

A bélkokárda az mire utalhat a vakbélgyulladáson kívül?

Illetve hetek óta fáj a hasam, ma kegyetlen volt a fájdalom.. Hányingerem van, megy a hasam. A sebész szerint nincs vakbélgyulladásom. A háziorvosom pedig az ellenkezőjét állítja. 

A vérben nem találtak semmit (délelőtt vettek vért, és másnap reggel is. Szinte semmi eltérés nem volt) , csak ki voltam száradva, vizeletem is rendben volt, illetve a hasam nem volt kemény. 

Önnek mi a véleménye? Érdemes evvel visszamenni a sebészetre? Vagy csak szedjem tovább az antibiotukumot?.. 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

T.Kérdező! Remélem a kérdése óta rendeződött a helyzet! Ha nem, vastagbéltükrözésre, vagy hasi CT-re is szükség lehet. Üdvözlettel, DrEG
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Mell kissebites

Tisztelt Dr. ÚR 

Február 19 én átestem egy mell kissebitesi műtéten. A műtét sikerült és komplikációim sem voltak. Még a varratok bennem voltak, mikor észrevettem a bal mellem a mell bimbó alatti rész nagyon kemény . Fájdalom nincs, csak zavar hogy kemény a mell. Ott van egy vágás függőlegesen. Ön szerint mennyire van okom aggódni? Ezelőtt 3 hete volt varrat szedés és sajnos ugyancsak a bal mellembe bele szakadt egy 10-13 cm varrat. Ez sem okoz panaszt, de emiatt is aggódom mert nem látnék véget hogy kibújna. Kiforrja magát? Vagy megint megvágnak ? Válaszát köszönöm.

Andrea 

Válasz:

Kedves Andrea! A bennmaradt monofil fonalak nem szoktak problémát okozni, lehet hogy hónapok múlva kezd majd kilökődni, de az is lehet, hogy soha. A keménység lehet csak átmeneti, óvatos kis hűvös borogatás lehetséges, ha fájni kezdene (nem ecetes!!). Igazából látni kellene! Javaslom, hogy operáló orvosát keresse fel. Üdvözlettel, Dr EG www.boc.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Aranyeres panaszok

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Tavaly nyáron a nagy kánikulában életemben először aranyeres panaszok jelentkeztek nálam. Ülőmunkát végzek, ez kockázati tényező gondolom. A végbélnyílás teljes jobb oldalán kb. fél cm-re dudorodik ki az ér. Azóta sok mindent kipróbáltam, Sperti, Proktis-M kenőcs és kúp stb., de nem igazán használ semmi. Néha enyhülnek a panaszok, de a dudor megmarad. Néha annyira begyullad, hogy az emésztésemre is kihatással van, illetve nagyon ég, szúr és viszket. Túlsúlyos nem vagyok, az ülőmunkát gyakran megszakítom sétával, lyukas párnát használok az üléshez, de mégsem múlik tartósan. Ön milyen készítményt vagy eljárást javasol?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

T.Kérdező! Elsőként látni kellene az elváltozást. Hemorid kenőcs még az, ami recept nélkül vásárolható, illetve Detralex tabletta, vagy generikuma a Venoprotep, de mindenképpen látni kellene sebész-proktologus szakembernek. Üdvözlettel, Dr Egri Gábor www.boc.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Csomó

Tisztelt dokrot Úr!

A problemam a következő.Egy pár nappal ezelőtt vettem észre hogy a vegbel és a gát között egy borsonyi dudor van,ami nem fájdalmas és nem okoz gondot.Viszont amikor megnyomtam olyan volt mint egy pattanás és ürült belőle valami,ami azota leállt.Elkezdtem kenni gyogynovenyes aranyér kenoccsel mert nem tudtam eldonteni hogy hlh helyezkedik el pontosan.Ami meg erdekes hogy hol visszahúzódik napközben hol kicsit nagyobb.Elnezest kérek ha hosszú lett.A kérdésem a kovetköve lenne:Milyen orvoshoz kell ezzel fordulni meg hogy (így látatlanban tudom nem lehet )lehet e nagy baj?

Koszonom valaszat

Üdvözlettel

Válasz:

T.Kérdező! Atheroma a legvalószínűbb, amit viszont nyomkodni nem szabad, mert még jobban begyulladhat. Sebészet, azon belül Proktológia látja el! Üdvözlettel, Dr Egri Gábor www.boc.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Lágyék sérv

Tisztelt Dr UR

ENGEM Nagy jozsefnek hivnak szeretnek ontol erdeklodni es valaszt kapni a kovetkezo kerdesemre 2007 ben betegszallito voltam mikor megemeltem magam es kaptam lagyek servet akkoriban elmentem velle orvoshoz de azt mondtak nem kell meg operalni akar 20 evig is elelhetek velle es en  figyelmen kivul hagyva nem foglalkoztam velle de azotta 2010 ben operaltak nyombel fekelyel majd ujra kijott a panik betegsegem a depreszio ami mai napig meg van es a kerdesem az lenne hogy a jobb oldali lagyekservem ami azota okol nagysagu  hogy mire szamithatok a mutet allat altatasban es hanynapig kell korhazban lennem es tul ellem e az operaciot.

egy  depreszios 33 eves budapesti ferfi

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Mindenképpen látni és tapintani kellene a sérvet, hogy pontosabb választ lehessen adni a kérdéseire. Javaslom, keresse fel a területileg illetékes sebészeti rendelést, vagy kórházi ambulanciát, ahol egyedileg tudnak válaszolni Önnek. Ne halassza tovább a műtétet, mert egyre nehezebb lesz korrektül megoperálni. Üdvözlettel, DrEG
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Irritáció érzés végbéltájékon

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

 

1 éve jelentkeztek nálam a panaszok, miszerint székelés közben, után fájdalmat éreztem (végbélrepedésre utaló érzés). A dolog elintézése után gondosan megtisztitottam az adott területet (langyos vízzel mostam, tusfürdővel vagy bármi mással nem). Emellé az érzés mellé irritáció érzése is társul, ami addig nem csillapodott sosem, míg meg nem tisztálkodtam. Sudocremmel kezdtem el kenni, ami hatására valamennyivel mindig jobb lett, de 100% osan sosem. Aranyérre is gyanakodtam, mert az is okozhat ilyen tünetet, reparon kenőcs hatására is valamennyire javul a helyzet, de csak nem 100% osan. Nyáron, mikor amúgy is melegebb az idő, mindenki hajlamosabb az izzadásra, akkor rosszabbodott a tünet, és inkább az irritációt éreztem. Jelentkezett néha székletürítésnél vérzés is (élénk piros), de az utóbbi időben ez már nem igen jellemző.

A napokban elmentem egy proktológiai magánrendelésre. Ujjal, illetve anoszkópos vizsgálat is történt, és a Doktor úr elmondása szerint, nem tapasztalt semmi eltérést. Mivel, valamilyen okból kifolyólag az adott területen szőrösebb vagyok az átlagnál, azt tartotta valószínűsíthetőnek, hogy kipállhatott az a rész (egyébként is érzékenyebb bőrű vagyok), ezért lehet az irritáció (csípő, égető érzés...). Fontos lehet megemlíteni, mióta vannak a tünetek, előtte vagy utána nem sokkal (pontosan nem emlékszek sajnos), felfázás miatt antibiotikumot szedtem.

 

Kicsit talán összetett a kérdés, de innentől kezdve, hogya proktológiai rendelésen meglett állapítva, hogy nincs se aranyerem, se repedésem, ötletem sincs hogy mi lehet a probléma, mi okozhatja az irritációt, és hogyan lehetne ezt megszüntetni. Esetleg egy bőrgyógyászati rendelésre kéne elmennem, ahol tudnának nekem valamit mondani? Előre is köszönöm a Doktornő/Doktor úr válaszát!

Válasz:

T.Kérdező! Valóban, bőrgyógyászati vizsgálata javasolt, illetve esetleg ismételt Proctologiai vizsgálata, hátha mégis egy kis berepedése lehetett, ami pont a vizsgálata idején átmenetileg gyógyult és nem lett észrevéve. Üdvözlettel, DrEG
Megnézem a kérdést

Dr. Egri Gábor - proktológus, sebész, mellkassebész válasza

Hőemekedés műtét után

Férjemet 2019.01.28.án műtötték lágyéksérvre.Március 2-án került haza,és a késő délutáni órákban 37.9 lett a hőmérséklete.2 db algopirin beadása után lement 36 .5-re.Tisztelettel kérem önt,hogy irja meg,mi a teendő.

Farkas Sándorné

Válasz:

Elnézést a késői válaszért, remélem megoldódott azóta a helyzet. Műtét után okozhatja a lázat a seb begyulladása, illetve ettől független egyéb vírus/baktérium-fertőzés is. Üdvözlettel, DrEG
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!