+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

Dr. Fehér Gergely

83 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

Neurológus, vaszkularis  neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD  fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben  nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation  Trustban (Anglia) stroke és neurológiai ellátással  kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és  tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem  „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25  feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben.

Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem  be, újabban a járóbeteg ellátás mellett a kutatói és  oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban  a Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője  vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig  vizsgáztató.

Legutóbbi válaszai

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Ez lehet sclerozis multiplex?

Kb. 2 éve vannak meg a tüneteim, az utóbbi idöben egyre durvábban... ráestem a lépcsö szélére, aztán amikor újra elkezdtem a futást, kezdtek elöjönni a tünetek:

- deréktájon gerincfájdalom, lábzsibbadás, izomgyengeség

Aztán elmúlt egy rövid idöre, majd újra jelentkeztek a tünetek, kiegészülve fülgyulladással, állkapocsfájdalommal, majd könyökfájdalommal, lapockafájdalommal (olyan görcsös fájdalom, zsibbadás). Érdekes módon ezek a tünetek CSAK A JOBBOLDALAMON jelentkeznek. Most legutóbb nyártól szeptember közepéig úgy ahogy elvoltam, aztán még október elején is volt pár jobb napom, de most kb. 6 hete szörnyü állapotban vagyok. Se ülni, se feküdni nem tudok igazán, az állás megterhelö, már a répa szeletelése is fájdalmat okoz. Ja igen, korábban észrevettem, hogy romlik a látásom (szemüveges vagyok), de a szemvizsgálat nem mutatott ki romlást... A fültövemnél szinte mindig érzem ezt a valamit, és mintha a hallásom sem lenne mindig jó. Éjszakánként pedig erösen izzadok, nagyon nehezn tudok elaludni, gyakori vizelési ingerem van.

Az idegsebészeten nem találtak olyan mértékü elváltozást, ami indokolná a mütétet (enyhe porckorongsérv, spina bifida és lipóma van az MR felvételen).

Már rengeteg gyógyszert kaptam, de igazából egyik sem hat. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert egyik orvos sem mond semmit.

Tavaly készült egy koponya MR, ott több, de kisebb un. glia-heget látnak a képen, "a perifériális és mély velöben szupratentoriálisan... nincs utalás érrendszeri rendellenességre"

Lyme-kórra is teszteltek már, negatív lett az is.

Lehet mindez SM-re utaló jel, vagy emiatt ne aggódjak?

Köszönettel

Válasz:

Kedves Kérdező! Nehéz a felhalmozott információk alapján bármit is mondani. Részletes kikérdezés, neurológiai vizsgálat és MR leletek áttekintése sokat segítene. A tünetek alapján pszichés háttér is komolyan felmerül. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Als diagnózis

"Lumbálpunkció: a gerincből vett agyvízmintából számos hasonló betegség kizárható."

Meg lehet valahogy tudni, hogy milyen hasonló betegségekről van szó? Enmg mutat károsodást, alapbetegség Sm. Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Ennyiből nehéz bármire is válaszolni, sem panaszok, sem előzmény, sem eltérések, sem leletek nem állnak rendelkezésre. Kérem, konzultáljon gondozó orvosával! Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Vélemény?

A csatolt agyi MR eredmény kapcsán szeretném kérni véleményüket. Előzmény: agyalapi mirigy daganat gyanúja miatt készült a felvétel. Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A csatolt leleten daganatra utaló eltérés nem ábrázolódik. A leírt hypoperfusios eltérés lehet cukorbetegség, magasvérnyomás betegség következménye, tünetképzó szerepe nincs jelen esetben. A hátsó koponyaúri rendszerben a bal oldali artériás rendszer a domináns, fejlettebb, de ez alkati dolog, gyakran látjuk. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Idegsebészeti lelet

Tisztelt szakertő !

Tegnapi napon voltam idegsebészeten ahol a következőket írták

Néhány hónapja fokozodik teljes gerincfájdalma,nyaktól sacrumig,melyhez időnként jo AV -i ügyetlenség,gyengeség társult.

Vizeletét nehezebben tartja .

Vizelet üritési zavar nincs.

Nyaki és lumbalis gerinc MRI készült,melyeken : a nyaki gerincen a CV-VI porckorongon bal túlsúlyal porckorong protusio látszik,mely ventealis liquorteret szűkíti,a myelont eléri. Myelopathias jelzavar nincs.

A gerinccsatorna primeren is szűkebb. A lumbalis gerincen primeren kifejezett szűk gerinccsatorna látszik,enyhébb deg.porckorong protusiokksl.

A kép alapján tethered cord lehetősege merül fel.

Vélemény:

Gerincvelő functiok tisztázasára elektrofiziológiai vizsgálatok szüksegesek: MEP, SSEP!

Ezek eredményével kerem kontrolra ,terapias tervet ennek ismeretében tudok adni.

Válasz:

Kedves Kérdező! A leleten kopásos eltérések ábrázolódnak leírás alapján, a tethered cord pedig fejlődési rendellenességet jelent, mely idegletapadásokat okoz (de ez igen ritka dolog). Én javasolnám egy témában jártas neurológus felkeresését, mindenképpen szükséges egy alapos neurológiai vizsgálat, panaszfelvétel és ezek tükrében a kapott leletek átgondolása, mert nem a gerinc MR-t gyógyítjuk, hanem Önt. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

EEG lelet

Tisztelt Doktor Úr!
Ma kaptam meg az EEG leletemet, kérném, hogy legyen szíves véleményezni ha lehetséges, mert neurológiára csak december 12-én megyek, akkora van időpontom ellenőrző vizsgálatra.

Sima EEG: Occipitálisan mindkét félteke felett 9-11 cps- 25-40 uV alpha tevékenység látható szakaszokban, a köztes részeket alacsonyabb feszültségű béta tevékenység tölti ki. Az elülső elvezetések felett a béta tevékenység aránya mérvadó. A vizsgálat ideje alatt több alkalommal jelent meg, mindkét frontális elvezetés felett, finom bal oldali dominanciával, lassú hullámokból álló, átmeneti paroxizmus, mely hyperventilláció hatására kissé fokozódik. Szemnyitásra alpha gátlás.

Vélemény: Szabályos háttértevékenység, esetenként megjelenő bifrontális lassú hullám paroxizmusokkal.

Ezek a jelenségek lehetnek összefüggésben az epilepsziámmal? Mit jelentenek a leírtak?

Köszönettel: Zoltán

Válasz:

Kedves Kérdező! A képen időszakosan epilepsziás aktivitásra utaló jelek láthatóak (ezek a leírt paroxizmusok). Ez önmagában nem mond semmit, célszerű összevetni az előzményekkel, esetleges rohamokkal és gyógyszeres kezeléssel. Célszerű egyeztetnie gondozó orvosával. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Zsibbadás nyaki gerinc meszesedés miatt

Kedves Szakértő!

CV-VI közötti rés beszűkült, peremek itt megnyúltak. Ez a nyaki röntgeneredményem. Semmim nem fáj, csak folyamatosan, harmadik hete bal oldalon zsibbad a lapockám felett, a karom és a hüvelykujjam. Az izmaim elgyengültek, egy kilót is nehezemre esik megemelni.

Háziorvos beutalt reumatologiára, természetesen van időpontom egy hónap mulvára...

Addig mit tehetek? Mikor fog ez elmúlni?

Válasz:

Kedves Kérdező! Nyaki gerinc RTG elvégzésének értelme jelen esetben igen csekély, továbbá diagnosztikus érzékenysége sem megfelelő. Részemről a panaszok miatt (zsibbadás, gyengeség) javaslom, hogy neurológust keressen fel adekvát vizsgálatok kivitelezése céljából. Tisztelettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

EEG lelet

Tisztelt Doktornő! EEG eredmény megértésében kérem segítségét:

Szabálytalan műtermékes háttértevékenység. Occipitalis 12-13 hzes alpha ritmus, mely szemnyitásra gátlódik. Diffúz béta keveredés. Bal temporalisan több alkalommal theta csoportok keverednek.,melyben 1 alkalommal F7 felett fázist forduló alacsony meredek potenciál is megfigyelhető. Fotostimuláció alatt nincs változás.

Vélemény: bal temporális funkciózavar, egy alkalommal irritatív elemmel.

Tudna segíteni, hogy ez mit jelent? Nagyon megijedtem.

Köszönöm válaszát előre is. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A lelet önmagában semmit nem mond, fontos lenne tudni, hogy milyen panaszok miatt kérték a vizsgálatot. Célszerű egyeztetnie ezügyben kezelőorvosával. Ha volt esztméletvesztéses rosszulléte, epilepsziás háttér esetlegesen felmerülhet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Szemhéjgörcs

A szemhélygörcs bezetgségemre a második botox injekció nem használt, mi a teendőm a javulás éredekében?

Köszönettel: Takács Mária

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolt kezelő orvosának felkeresése, egy mondat alapján nehéz bármit is mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Diabetes insipidus és epilepszia2

Tisztelt Doktor Úr!
Kérném szíves szakvéleményét az MR eredményeimről, el vagyok bizonytalanodva, korábban írtam Önnek ugyan ezzen a jeligével.

A sella MRI eredmény véleményét szeretném kérni:
A sella normál nagyságú. A hypophysis kifli alakban a sella fenekén helyezkedik el, felső kontúrja kifejezetten kimélyült. A jeldús neurohypophysis a szokott módon elkülönül. A hypophysisnyél középállású. A chiasma opticum szabályos. Körülírt, kóros terime a régióban nem ábrázolódik. A suprasellaris régió szabad.

Koponya MRI+epilepszia protokoll:
Mérsékelten tágult, középállású kamrarendszer. A III. kamra 10 mm átmérőjű. A külső liquorterek helyenként kissé tágabbak. Az eltávolított drain régiójában jobb frontálisan sávszerű jelfokozódás látható, mely gliosisnak megfelel. Ezzel összefüggésben frontálisan a convexitás felé haladva, egy 15 mm-es, liquordenzitású, meningokelenek megfelelő képlet ábrázolódik.
Az agy állományában gócos eltérés nem észlelhető.
A hippocampusok szimmetrikusak, normál nagyságúak, normál jelintenzitással ábrázolódnak. Kóros hemosziderin lerakódás, diffúziós rendellenesség nem látható.
Az agyalapi artériák normál kaliberűek, és lefutásúak , rajtuk kóros eltérés nem látható.


A neurológusom szerint ez rendben van, negatív tulajdonképpen mind a két MR. A sella MR-re kimondottan azt mondta, hogy ott nincs hiba.
Ennek ellenére a panaszaim ugyebár az epilepsziás rohamokkal függnek össze, amire szedem a Cosim 100 mg tablettát, korábban Lamolepet szedtem, de az teljesen hatástalan volt, sőt még gyakoribbá váltak a rosszulléteim mellette idővel ahogy emelték a dózist. A cosim az javított rajta, de nem vagyok teljesen rohammentes, eszméletvesztetéses rohamom sosem volt, de a szokásos vegetatív tünetekkel járó rosszulléteim időnként ismétlődnek és rángógörcs is előfordul végtagjaimon és hasi tájékon a rekesznél.
Egyelőre nem változtatott az orvosom kezelést, 2x100 mg Cosimot szedek, bár 1 hete nem volt rohamom legutóbb majd 1 hét után éjjel jött roham, előtte este már voltak előjelek ha lehet annak nevezni, látászavar, légzészavarok és szapora szívverés, extra ütések amik csak olyankor vannak máskor nem. Éjjel ébredés után 2 perces rángógörcsöm volt, de a tudatom nem vesztettem el, csak leszűkült az időre a kapacitásom, nem tudtam gondolkodni könnyedén. Este a roham előtt sok volt a vizeletem, 2 percenként pisiltem, pedig a Nocutil orrsprayt használom, viszont ha ilyenkor beadok egy puffot amit szükség esetére írt az endokrinológusom, akkor reggelre szem alatti ödémám lesz, mint akinek táskás a szeme, és bedagad alatta. Így azt nem adom be ilyenkor sosem. Éjjel a roham után is vizelek 2x. Nappal ha nincs roham akkor a 2x1 puff Nocutil mellett durván 1 vagy 1.5 liter a vizeletem és 2 liter a bevitel max. Írta, hogy lehet összefüggés és az epilepszia is okozhatja ezt a sóvesztő szindrómát.
Ezek szerint ha negatív a sella MR akkor csak az epilepszia lehet emögött, hogy így átfolyik rajtam a víz?

Várom válaszát, köszönettel: Zoltán

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérdését már korábban megválaszoltam, újabbat nem tudok hozzátenni a dologhoz. Mind a műtét, mind az epilepszia okozhat sóvesztést, de ennek egyértelmű kiváltó okát gyakran meg sem találjuk. Célszerű kezelőorvosaival konzultálnia elsősorban ezügyben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Bizonytalan fejfájás

Jó napot kívánok!

Én egy 29 éves férfi vagyok, nincs diagnosztizált betegségem! A problémám egy derék és hátfájással kezdődött, amit egy rossz matrac következményének tudtam be, és kb egy éve tart, nem korlátoz semmiben, reggel kissé "beállva" ébredek miatta, de nem vészes! Egy hónapja jelentkezett valami enyhe hányinger is, de nem kisérte hányás egyszer sem, holott hányinger érzése naponta előjött! Azzal elmentem belgyógyágyasztra, kétszer, két külömböző orvoshoz mindkettő ekográfot csinált, de semmit nem találtak rossznak,teljes vérkép, ott is minden oké volt, refluxra gyanakodva adtak gyógyszert ami egy darabig úgy tünt oké, de 3-4 napja megfájdult a fejem is ami nagyon enyhe, néha halánték néha tarkó és eléggé bevagyok parázva,őszintén kissé tumor paranoiás vagyok! Mennyi idő után menjek vizsgálatra és kihez? Belgyógyászaton a stresszt is emlegették a hányingerre, mivel egyéb tünetem nem volt, és tényleg stresszes típus vagyok! De most még eza fejfájás is .. köszönöm ha útba igazít kicsit! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Fejfájással döntően a neurológusok, stresszes állapottal a pszichiáterek, pszichológusok foglalkoznak. Persze van átfedés a kettő között, vannak olyan gyógyszerek is, melyek mind a fejfájásra, mind a stresszre jók és ezt neurológus is fel tudja írni. Első körben én neurológiai vizsgálatot javasolnék, ott el tudják dönteni a további lépéseket. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!