+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Gerber Erika - pszichoterapeuta

Dr. Gerber Erika

2 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: párkapcsolat, depresszió, pánikbetegség, szorongás, stressz, lelki krízishelyzetek, Önértékelési problémák, migrén, fejfájás

Bemutatkozás

Orvos végzettségű pszichoterapeuta vagyok. Hosszú évek tapasztalata megerősített a test és lélek öngyógyító erejébe vetett hitemben. A test és a lélek gyógyulni akar. Nem csak akar de tud.

Ebben a szemléletben végzem a munkám, ez a szellemiség hatja át írásaimat, publikációimat.

Végzettségeim

 • 1983 általános orvosi diploma
 • 1990 belgyógyászati szakvizsga
 • 1994 fertőző betegségek szakvizsga
 • 2000 metálhiiénés szakvizsga
 • 2004 pszichoterápiás szakvizsga
 • 2006 pszichodrámavezető

Miben segíthetek?

 • pszichoszomatikus tünetek( fejfájás, zsibbadásérzés, gombócérzés a torokban, mellkasi panaszok, légszomj, hasmenés, hányinger és még sok egyéb)
 • Pszichés tünetek:
 • Krízis (párkapcsolati, csasládon belüli, gyermekágy, életközépstb)
 • Párkapcsolati problémák, válás
 • depresszió, szorongás, pánik 

Legutóbbi válaszai

Dr. Gerber Erika - pszichoterapeuta válasza

Laktóz érzékenység és a depresszió - 5-HTP

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nemrég olvastam egy angol cikket, ahol arról írnak, hogy a laktózérzékenység szerepet játszhat a depresszió kialakulásában, mivel a laktózérzékenység akadályozza a triptofán szerotoninná alakulását. Önkéntesekkel végeztek kísérletet ezzel kapcsolatban. Én laktózérzékeny vagyok. Depressziós problémám nem volt, amikor még nem voltam laktózérzékeny, bár lehet, hogy csak véletlen egybeesés, mert genetikai okom is lehet. Jelenleg Sertralin Sandoz 50 mg-ot szedek naponta, de szeretnék áttérni egy természetesebb szerre. A leírások alapján az 5-HTP tetszik. Az 5-HTP-nek van olyan változata, amiben magnézium van, ami segíti a szervezetet, hogy átalakítsa és hasznosítsa az 5-HTP-t. Bár az nem biztos, hogy megoldható a beszerzése. A kérdésem az, hogy laktózérzékenyként milyen lehetőségeim vannak, amik segíthetik a testemet, hogy hatékonyabban alakítsák a tritofánt szerotoninná. A magnéziumos megoldás segíthet? Vagy ha magnézium nélküli 5-HTP-t tudok beszerezni, esetleg érdemes plusz magnéziumot szedni? Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Kérdező! Levele sok kérdést vet fel bennem. Valóban szüksége van a Sertralinra? Ha igen, tapasztalt-e változást a szer használata óta (jobban tud koncentrálni, jobban alszik, élénkebb napközben)? Milyen típusú panaszai voltak, amit Sertralinnal kellett orvosolni. Mi a családi kórtörténet? Hány éves? És még egy nagyon fontos kérdés? Milyen gyógyszereket szed még? Bizonyára tudja, hogy a Sertralin egyes gyógyszerekkel együtt adva, különös figyelmet igényel (MAO bénítók, véralvadás gátlók, stb.). Azt is tudja gondolom, hogy Sertralin mellett gyakrabban kell ellenőrizni a vércukrot, és a szérum Na szintet. A Sertralinban van Mg is, de plusz bevitt Mg és Ca még inkább erősíti a gyógyszer hatását. További kérdések: ha feltételezi (amit nem tartok valószínűnek), hogy az ön esetében a tejérzékenység volt a depresszió kiváltó és fenntartó oka, akkor adódik a kérdés: próbálta-e Sertralin nélkül, tejérzékeny diétával, triptofán tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazásával a hangulatjavítást? Ez nem napokat, hanem minimum heteket jelent. Ha most próbálná ki ezt a módszert, beszélje meg előbb orvosával a szer elhagyásának esetleges veszélyeit, illetve az elhagyás ütemezését. Javaslat: este rendszeresen egy kis mandula (tartalmaz Mg és triptifánt is). Magnolsa granulátum (nincs benne laktóz). Teljes kiőrlésű gabona, olajos magvak, és D-vitamin a tejmentes diéta miatt. A D-vitamin és B-vitaminok segítik a triptofán felszívódását. Ha további információra van szüksége, kérem keressen bátran! Üdvözlettel: dr. Gerber Erika (egerbera@gmail.com)
Megnézem a kérdést

Dr. Gerber Erika - pszichoterapeuta válasza

Elhúzódó haspanaszok

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy immár lassan két hete hasmenésem van. Kezdetben nagyon híg volt, vízszerű, naponta akár 4-5 alkalommal, melyhez hasgörcs is társult (ez az ürítés után elmúlt). Egy hét után felkerestem a háziorvosomat, aki azt mondta, hogy valószínűleg vírusos eredetű, és diétát ajánlott. Ezt egy-két napig tartottam, és javult is tőle az állapotom, de a székletem kezdett olyan élénk barnás-sárgás lenni a sok hasmenéstől, mint amikor antibiotikum kúrán voltam korábban. Ezt úgy orvosoltam, hogy élőflórás joghurtot és kefirt ettem, és másnapra jobb is lett a székletem színe. Viszont a diétát már kevésbé tartottam, és "visszaestem", ismét jött a hasmenés és a hasgörcs. Azóta enyhültek a tüneteim, kevesebbszer és enyhébben fáj a hasam, a székletem is kevesebb és jobb állagú (de még mindig lágy). Mit tanácsol? Folytassam a diétát? Mennyi időn belül várhatok javulást, és mikortól térhetek vissza a korábbi táplálkozásomhoz? Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Azt javaslom, hogy mindenképpen tartsa a diétát. Zsír és fehérjeszegény étrend követésével bőséges folyadékfogyasztás (víz, tea) mellett. Az édességeket is kerülje a tömény cukortartalmuk miatt. Naponta többször egyen (5-6x) keveset és lehetőleg ne késleltesse a székletürítést. Ha három napon belül nem szűnnek a panaszai, keresse fel újra háziorvosát laborvizsgálat és székletleoltás elvégzése céljából. Ha ezek a panaszok hirtelen alakultak ki, és hasonló tünetektől eddig nem szenvedett, valamint jó a közérzete, nincs hőemelkedése, akkor nincs oka aggodalomra, csak egy kis türelemre és következetes diétára van szükség. Üdvözlettel: Dr. Gerber Erika
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!