+12° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr.  Járányi Zsuzsanna

320 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
  • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
  • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
  • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
  • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
  • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
  • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

  • Stroke megelőző állapotok
  • Cerebrovascularis megbetegedések
  • Visszeresség kezelése
  • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
  • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Covid fertőzés után magasabb D-dimer érték

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Március hónapban estem át a covid fertőzésen. Tüneteim inkább emésztő szervi és megfázásos jellegű problémák voltak láz kiséretében. Nem szorultam kórházi kezelésre, tüdőgyulladásom nem volt. Kb. 1 hónapja estem át egy post covid vizsgálaton (vér és vizelet vizsgálat, belgyógyászati vizsgálat, tüdő röntgen), mely enyhén emelkedett D-dimer (0,75 mg/l tartomány: 0-0,55 mg/l) szintet mutatott. Mivel egyéb panaszaim nem voltak a doktornő azt tanácsolta, hogy szedjem tovább az aspirin protect tablettát, amit a covid diagnózis felmerülése óta szedek. Kérdésem az lenne, hogy meddig szükséges ezt a tablettát szednem (egyéb mellékhatásai is lehetnek a tablettának), illetve érdemes-e illetve mikor érdemes ismételt D-dimer vizsgálatot kérni.

Válaszát nagyon köszönöm!

Válasz:

Tisztelt kérdező! Sajnos ezzel sok tapasztalat még nincs, a D dimer tendenciáját kell figyelni. Az aspirin nem befolyásolja. Ha a tendencia emelkedik, nem Aspirint, hanem LMWH injekciót kell kapnia az érték normalizálódásáig. Üdvözlette dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Pár másodperces remegő érzés a szívben

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A mai nap tapasztaltam pár másodperces remegő szívdobogás érzést a bal oldali mellkasomban. Az apple watch 6. generációs órámmal egyből végeztem egy rajta lévő funkciót, ami ha minden igaz képes EKG mérésére. Korábban végzett eredményektől több helyen is eltért. Az lenne a kérdésem, hogy ez természetes jelenség fiatal korban, forduljak-e orvoshoz, és egyáltalán mennyire megbízható ennek az okos eszköznek az eredményei.

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező Nem tudom, mi előzte meg ezt az érzést? Mit csinált? Sportolt, vagy csak üldögélt? Evett-ivott-vett be valami szokatlant? Az órák funkciója bizonytalan- mint Ön is írta," ha minden igaz" kategória. Mennyi volt eközben a vérnyomása? Pulzus száma? Ha ezek közül is volt jelentősebben eltérő érték, keresse fel háziorvosát. Ha ilyet nem tapasztalt, akkor a tünetek ismétlődése esetén tegye. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Szívkatéterezés utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

 

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy múlt héten szerdán volt egy diagnosztikus szívkatéteres vizsgálatom, ami szerencsére negatíve eredménnyel zárult, annyi viszont kiderült, hogy az ereim spazmusra hajlamosak. A katéterezést jobb karban kezdték, viszont a spazmushajlam miatt nem tudták ott befejezni, a combhajlatban lévő artérián fejezték be. A lábammal semmi problémám nincs, viszont a karom azóta is fáj. Leginkább a szúrás környékén érzek néha szúró, néha tompa fájdalmat. Ez a fájdalom olykor a vállamig sugárzik. A jobb kézfejemben sokszor van hideg érzet és zsibbadás.

A kérdésem az, hogy ez ennyi idővel a beavatkozás után normális?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a szúrástól a kézfeje felé eső pulzusai jól tapinthatóak (a csukló két oldalán) akkor nincs ok az aggodalomra, a tünetek meg fognak szűnni. Dolobene krém alkalmazása gyorsíthatja a folyamatot. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Xarelto vs almaecet

Pitvarfibrilláció miatt több éve Xareltot szedek.

Szeretnék almaecet-gumicukrot szedni (reflux, túlsúly miatt), de azt olvastam, gogy vérhigítóval együtt óvatosan kell bánni vele. Igaz-e ez a Xareltora is? 

Válaszát előre is köszönöm! 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A tervezett almaecet-gumicukor fogyasztása Xarelto mellett nem jelent veszélyeztetettséget. mivel nagyobb adagú almaecet fogyasztásával sem hat olyan jelentős mértékben a haemostasis elemeire. (Nonsignifikáns fibrinogén-szint változást okoz) Az ajánlott dózisokat ne lépje túl és ne fogyasszon egyéb -a véralvadást befolyásoló táplálékkiegészítőket. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Pulzus

Tisztelt Dr.  Úr/Nő!

 

2018 - ban egy kardiológiai kivizsgálás után Nebilet vérnyomáscsökkentőt írt fel az orvos. Akkor magas pulzusszám miatt kerestem fel. Átlagosan 90 és 120 között vot a pulzusom. Emellett pajzsmirigy alulműködésem van és a pajzsmirigyemen van egy göb is. A TPO érték pedig magas. Erre szedek is letroxot és szélént. A vérnyomásom normális volt. Ami még fontos, hogy fokozott trombózis hajlamom van. ( Leiden és prothrombin heterozigota).  Ezért korábban aszpirin protectet szedtem jelen pillanatban viszont clexane injekciót. Már 4 hónapja viszont nagyon alacsony a nyugalmi pulzusom. Éjszaka általában 47 és 50 között van. Természetesen ébredés követően ez 50-110 között mozog aktivitás függvényében. Őszintén szólva nagyon megijedtem, hogy ilyen alacsony a nyugalmi pulzusom. Ezért a vérnyomáscsökkentőt azóta nem merem szedni. A vérnyomásom viszont normális  90-120 között van. A fizikai aktivitás sem változott, nem sportolok. 43 éves vagyok. Nem dohányzok és alkoholt sem fogyasztok. Bár a stressz jelen van  /volt az életemben sajnos. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a teljesen a másik végletbe változó pulzus mitől alakulhatott ki, és mennyire veszélyes? A koronavírus elleni oltást megkaphatom e  ezekkel a betegségekkel, illetve ha igen, akkor ön szerint melyik adható nekem?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha normális a pilzusa és a vérnyomása- akkor felesleges gyógyszert szednie. Ha viszont gyógyszerszedés mellett normálisak az értékek, akkor szüksége van rá. Miért kapja a Clexane-t?? Milyen betegsége van ami miatt kapja? Ezeket a kérdéseket a háziorvosával kellene tisztáznia. üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna érsebész
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Arcfájdalom: neurologiai idegbántalmak

Tisztelt szakértő Doktor Úr vagy Doktornő!

 

Férjem komoly küzdelmet folytat a frontok hatásaival, mert agyi infarktusának következményeivel él.

 

Ezeknek idején kínok-kínját szevedi el. Elmondása szerint ekkor olyan érzése támad,mintha rajta kívüli erők gyötörnék, támadnák Őt.

 

Leginkább a fejre lokalizálodnak ezek a bántalmak, úgy érzi, minha feszítő hatások támadnának arcizmaiban:ezt úgy írja le, hogy mintha drotok feszítenék szét arcát,fogai helyét és mintha kövek nyomnák és lennének arctájékán.Mintha éles üvegek lennének arcában...Richtofit, izomlazíto krémmel masszírozzuk az arcát ilyenkor.

 

Vérnyomásproblémák is fellépnek frontok idején.Minden egyes alkalommal úgy érezzük,hogy az életéért folyik a küzdelem.Ilyenkor feszülten vár, hogy elmúljon ez a szörnyű hatás, megfeszített kezeit fogjuk, mert ha elengedjük, azt hiszi, leesik valahonnan, pedig valjában csak az ágyon fekszik.

 

Sajnos a koronavírus idején megfontolando a szállítása megfelelő szakértőkhöz! Kérem, segítsen, hogy a frontok hatásait valahogy ki tudjuk védeni, mert gyakran se éjszakánk, se nappalunk...

 

Kérem segítsen nekünk,a Jo Istenre kérem: mit lehet ilyen esetben tenni?

 

 

 

Maradok Tisztelettel és elnézést a hosszú, komor sorokért...

 

Lippai Éva 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az ilyen mértékű panaszok nem jellemzőek a poszt-stroke állapotra. Az esetleges teendőket nehéz megállapítani, hiszen számos tényező ismeretlen (férje kora, kísérő betegségei , a stroke típusa, lokalizációja, stb). Így csak tüneti kezelési javaslatokra van lehetőség. A járvány csendesedésével ki kell majd vizsgálni, (pl koponya CT stb), ezt neurológussal kell megkonzultálni majd. Addig is a vérnyomás ellenőrzése-beállítása, Nootropil, Milgamma, esetleg Tegretol szedése enyhítheti a panaszokat. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Vascularis mailformatio

Tisztelt Doktor úr / nő ! Egyéb kivizsgálás miatt agyi MR készült 2019-ben,melynek során ezt a diagnózist kaptam: periventricularisan és subcortticalisan 1-2 apró kóros jellegű laesio detectalható,melyek vascularis eredetüek lehetnek.Kontrasztanyag adását követően jobb oldalon a temporalis lebenyben 15x15 mm átmérőjű területen szabálytalan tubuláris képletek ábrázolódnak,melyek vascularis malformatiot jelezhetnek (AVM lehet) .2019 óta 2x került sor mr- vizsgálatra nyomonkövetés miatt, az adott képletnek a méretei nem változtak.Fejfájás,szédülés nem jellemző.Éjszaka időnként kézzsibbadásra ébredek és olyankor is zsibbad ha pl huzamosabb ideig tartok valamit a kezemben.Neurológusom szerint (egy Szabolcs megyei kiskórházban) nincs okom aggódni,de mégis aggaszt a dolog a képlet mérete miatt.Mire számíthatok? Okozhat-e problémát? Mire készüljek? (Magas vèrnyomás miatt szedek gyógyszereket) .Mielőbbi válaszát hálásan köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A vascularis malformatiók viszonylag ritkán okoznak komoly problémát, leggyakrabban mellékleletként kerülnek diagnosztizálásra. A kompresszió általi tünetek okoznak leggyakrabban panaszt, megrepedni nagyon ritkán szotak A veleszületett elváltozások növekedése általában lassú. Időszakos utánkövetése mindenképpen javasolt, már csak a paciens megnyugtatására is. Jelen esetben a vérnyomásának rendben tartásával tud a legjobban vigyázni magára, más teendője nincs. Ha mégis növekedésnek indulna és panaszt okozna, katéteres, intervenciós kezeléssel lehet gyógyítani. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Felületi trombózis

Üdvözlöm!

Jelenleg felületi trombozissal kezelnek ( clexane).....

A gyógyulás után milyen kapszulát, gyógyszert javasol az ér tisztítására??

Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Üdvözlöm! Kérdésére így nem tudok válaszolni. Más a terápiás javaslat, attól függően, hogy mitől alakult ki az elváltozás, melyik területet érinti, van-e valamilyen más betegsége, hány éves, szed-e rendszeresen gyógyszereket és milyeneket , eddig milyen kezelést kapott a thrombophlebitisére a clexane mellet, stb. Remélem megérti, hogy látatlanban ennyi ismeretlen mellett távgyógyítást végezni sajnos nem lehet. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Q,10 és trombózis

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

 

Azt szeretném kérdezni, hogy a Q10 tartalmú étrend kiegészítő kapszula fogyasztása növeli a trombózis kockázatát abban az esetben, ha fogamzásgátlót is szedek?

 

A cikk szerint változtat az INR értéken.

 

https://www.pannondoktor.hu/2014/06/az-etrend-kiegeszitok-tobbsege-befolyasolja-a-veralvadasgatlo-gyogyszerek-hatasat/

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valóban van a Q10-nek egy igen enyhe hatása a K vitamin antagonista véralvadásgátlók hatására- kissé csökkenti azt - és ezen keresztül befolyásolhatja az általuk csökkentett INR értéket. Ha Ön nem szedK vitamin antagonista véralvadásgátlót, akkor Önmagában szedve ilyen irányú számottevő káros hatása nincsen, hiszen számos szívbetegségben kifejezette jó hatású és ajánlott a szedése. Hasonlóan enyhén csökkentik a véralvadásgátló szerek hatását egyes növények,ol: brokkoli, káposzta, karfiol, eper, málna, paprika, paradicsom, spenót, spárga, saláta, zöld tea , alma, narancs répa, zöldbab, uborka, gomba, vagy pl az étolaj, vaj máj, tojás is. A fogamzásgátlók és egyéb tényezők -genetikai eltérések, dohányzás, elhízottság, mozgásszegény életmód stb-azonban sokkal erősebben növelhetik a thrombózis veszélyt. dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Szélütés?

Üdvüzletem! Édesapám 77 éves. Aggasztó tünetei voltak amivel sajnos nem fordul orvoshoz ezért fordulok önökhöz. A tünetei: stressz után jelentkező kipirosodott arc hányinger hányás gyomorfájás és erős szédülés. Nagyon erősen izzad. A cukor értéke emelkedett kevesebb gyógyszert szed az előírtnál. kb 10 évvel ezelőtt volt egy szívinfarktusa. Egyébként jól van csak ezek a tünetei igen aggasztóak. Mitől lehetett ez a rosszúllét? Válaszát előre is köszönöm. Anita

Válasz:

Kedves Anita! Kérdésében, levelében benne van a válasz is. Édesapja nem szedi a gyógyszereket rendesen, a stressz hatására megemelkedik a vérnyomása -vércukra és ez okozza a tüneteket. Próbálja meg rávenni a gyógyszerek rendszeres szedésére és értékeinek (vérnyomás, vércukor) ellenőrzésére. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!