+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr.  Járányi Zsuzsanna

336 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
  • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
  • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
  • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
  • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
  • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
  • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

  • Stroke megelőző állapotok
  • Cerebrovascularis megbetegedések
  • Visszeresség kezelése
  • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
  • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Nyaki ultrahang

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nyaki ultrahang vizsgalattal megallapotha a sziv allapota,koszoruerszukulete?

Vagy az csak kateterrel,ct vizsgalattal lehetseges?

Koszonom valaszat

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nyaki ultrahang vizsgálattal természetesen a nyaki - és nem a szívkoszorús- erek állapota vizsgálható. Azonban ezek az erek nagyon gyakran egyszerre szűkülnek, tehát egy kimutatott nyaki ér szűkület esetén érintett lehet a koszorúér is. Ilyenkor kezelőorvosa tudni fogja , milyentovábbi vizsgálatra van szükség. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Visszér betegség

Tisztelt Doktornő!

Édesanyukám lába az elmúlt néhány hét alatt ilyen állapotba került. Szeretném megkerdezni, hogy ez veszélyes állapot - e..Ezzel a problémával kihez kellene fordulnia?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Paróczai Judit 

Válasz:

Kedves Judit! Sajnos nem tudom milyen az az "ilyen állapot". Javaslom, először a háziorvossal konzultáljanak, és ő megmondja merre célszerű indulni. Vagy jelentkezzenek be egy érsebészeti-angiológiai vizsgálatra, mert látatlanban semmit nem lehet mondani. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Lábszáron nem gyógyuló seb

Tisztelt Szakértő!

Nagymamám lábszáráról fél éve egy kb. 2 centis részen lejött a bőr és azóta Triderm (Betametazon-dipropionát + klotrimazol + gentamicin) kenőccsel kezelik,  viszont mostanra a sebfelszínen a csatolt képen látható kemény réteg alakult ki és kissé megnőtt a seb mérete. A seb amúgy nem váladékozik. Ez a réteg esetleg a képződő bőr előjele, vagy éppen ellenkezőleg, arra utal, hogy nem gyógyul a seb?

Az illető láb viszeresség és lábszárfekély miatt műtve volt.

Válaszát köszönöm előre!

Válasz:

Tisztelt kérdező! A korábbi lábszárfekély már a végtag rossz keringésének a következménye volt. A műtét hatására sikerült az állapotot visszabillenteni abba az állapotba, hogy begyógyuljon, de valószínűleg ismét romlott annyit a keringés állapota, hogy a seb begyógyításához már nem elég. Ha érszűkület nincs a háttérben, csak vénás keringési zavar, akkor a kompressziós harisnya viselése, a sok séta javíthat az állapoton. A lógatott lábtartás is kerülendő. Ha mindez nem elegendő, feltétlenül keressenek fel egy érsebészeti rendelést. dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Trombózis?

Kedves Doktornő,

Néha húzódó (havonta,kéthavonta pár nap) vádlifájdalom miatt mentem ma ultrahangra.
Ez az eredmény fogadott:

A jobb alsó végtag mélyvénáiban a comb felső részétől a bokáig vizsgálva :a lábszár felső harmadában medialisan a tibialis posterior oszlás után kb. 4-5cm hosszú szakaszon mind a medialis, mind a lateralis kísérő véna mérs. tágabb, faluk vaskos, bennük egészen alacsony sebességű áramlási jel, BFLOW látható.A vénák lumene komprimálható, belőlük csak distalis kompresszióra mérhető áramlási jel.Egyebütt a vénák komprimálhatóak, belőlük megfelelő , a légzéssel szinkron változó Doppler jel nyerhető.Disztális kompresszióra megfelelő reakció tapasztalható.A vena saphena magna beömlésének közelében az érben megfelelő áramlás detektálható.A fossa popliteában kóros képlet nem igazolható.Lényeges varicositas nem látható.Vélemény: a véna tibialis posterior proximalis szakasz mélyvénáiban a vaskos fal oka lehet esetleggyulladás, kifejezetten lassú áramlás miatt prethromboticus állapot valószínű. Leletével mielőbb keresse fel Háziorvosát!

Mennyire kell megijednem? Ez most valami trombózisféleség? Nem dagad a lábam, nem meleg, nem vörös. Jól terhelhető, gyalogolok futok vele. pici izomláz szerű fájdalom havi 1x szokott lenni de rendszerint másnapra elmúlik.41 éves férfi vagyok, jó kondival, 15 kg súlyfelesleggel, magas koleszterinnel. Mik a kilátások ezzel az UH eredménnyel? 

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem igazi thrombózis, de a vénák fala nem ép. Javaslom 140 denes combtőig érő kompressziós harisnya viselését (recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz boltban) 2x1 Detrale és 2x1 Vessel due szedését,, esetleg 1 Aspirin protectet is. Élje a mindennapi életét, de most egy darabig ne erőltesse a futást- később is csak kompressziós harisnyában. Kerülje a meleg fürdőt, szaunát stb, és a tartósa egyhelyben álló vagy ülő testhelyzetet. Lehetőleg mielőbb kezdjen el fogyókúrázni. 1 hónap múlva a vizsgálat megismétlését javaslom, panaszainak fokozódása esetén hamarabb. üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Post covid. Agyi verrog

42 eve fiam,aki 25 eve tunetmentes ITP-es beteg,covid fertozes utan 2-es trombocitaval kerult korhazba,amibol lassan javult,.Ket hettel utana kapott egy epilepszias rohamot,kiderult harom verrog volt az agyaban.Szerencsesen  ,tunetmentesen gyogyult

A vedooltas tekinteteben az orvosai bizonytalanok,nem idezhet e elo az is emboliat.Ezzel kapcsolatban kernem velemenyuket.Koszonom

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az oltások esetleges mellékhatásait vizsgáló tanulmányok még folynak, pontos eredmények-okok- még nem ismertek. Sajnos ebben és sem tudok Önnek választ adni. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Vénabilenytyű elégtelenség , vénáselégtelenség vagy visszér

Tisztelt Doktornő.

41 éves férfi vagyok túlsúlyom nincs aktivan sportoltam/labdarúgás6 28 éves koromig . 2019 04 hóban egyuk napról  a másikra   nagyon feldagadt mindkét lábom , szivet vizsgálták negatív. Ebben az időszakban napi 16 órákat áltam kb 10 hónapon kersztül, Angiologus megnézte a perifériás pulzusok kitűnően tapinthatók szerepel a leleten ,továbbá 3 éve csináltak uh.-t melyen vénabillenytű elégtelenségre gyanu nem merült fel. Lábom nem vagy minimálisan dagad , éjszaki lábgörcsim /már / nincsenek ,viszont  mindkét bokámnál barna elszíneződés van ,továbbá  egyre több ér kezd látszani a lábaimon ,akár a vádli ,tárdhajlat vagy a belboka felett. Ezek nem kidudorodóak ,de tény és amiért zavar  hogy nem voltak még fél éve sem.  Érdekes Regglre szinte minden kékes lilás szín eltűnik ,majdnem hibátlan a lábam de napközben szinte  ahogyan felállok  máris látszanak az erek ,egyre több és egyre jobban . Érdeklődni szeretnék hogy állhat a probléma hátterében ,visszér,esetleg mégis  vénabillenytyű ,vénás elégtelenség vagy vénás pangás ? Milyen vizsgálatokra lenne szükség hogy megtudjam pontosan mi a baj ,van e baj, , Újabb uh 3 év után, Olvastam color duplex vizsgálatról lenne -e értelme érdeklődöm a tisztelt  Doktornőtől? Szeretném   megtudni milyen vizsgálat lenne szükséges a probléma valódi feltárásához? Netet olvasva nem túl sok pozitívat lehet olvasni. Köszönöm válaszát, tisztelettel : Tamás.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A 3 évvel ezelőtti vizsgálat óta sok minden történt. Nemcsak idősebb lett 3 évvel, de munkája is megterhelőbbé vált. Javaslom keressen fel egy érsebészeti rendelést, ahol eldöntik, hogy milyen vizsgálatra van szüksége. Vagy csináltasson egy újabb vénás color duplex vizsgálatot egy az erek vizsgálatára specializálódott radiológusnál. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Érszükület lábban

 

Nehézkes járás miatt voltam Angiológiai vizsgálaton.  Color UH vizsgálat volt.

Angiológiai státusz:

FVT:mko++++

ATV:jo:++- +

Bo: ++-+

Branch: mk.o: 110/60 Hgmm

Vélemény: enyhe fokú distalis típusú perif.verőér betegség

Kérdésem, kétségem. Ez a color UH vizsgálat elegendő-e érszükület kizárásához,vagy doppleres vizsgálatot is kérjek?

Doppleres vizsgálat (vérnyomásmérés lábszáron,bokákon) szerintem nem történt.Egyszer voltam már ilyen doppleres vizsgálaton,úgy emlékszem az más volt.

Válasz:

Tisztelt kérdező! Doppleres vizsgálattal még pontosabb eredményt kaphat a folyamat súlyosságáról. Ha panaszai nem súlyosak, akkor azonban meggondolandó azt csak tavasszal elvégeztetni. üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Nagyon furcsán néz ki az alsó lábszáram !

Már több mint 3 éve kezdett itt ott megjelenő furcsa elszíneződések az alsó lábszáraimon és egyre csúnyább.Mi lehet ennek az oka? Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos a kép alapján diagnózis nem állítható fel. Lehet chronikus vénás keringészavar, se bőrgyógyászati elváltizás is az ok. Keressen fe egy bőrgyógyászt és egy érsebészeti rendelést, hogy pontos választ kaphasson. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Seprűvénák

Tisztelt Doktornő /Doktor Úr!

 

Mindkét combomon apró ér tágulatok lilás - bordó seprűvénák jelentek meg néhány éve. Pár hónapja foltokban kellemetlen, leginkább égő érzés van ezek környezetében. Nem folyamatosan, de néha napokig előjön. Azt olvastam, hogy a seprűvénák jellemzően esztétikai panaszt okoznak csak. Lehetséges, hogy mégis ezek okozzák az időszakos bőrtüneteimet vagy más oka lehet?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valóban, a seprűvénák- pókháló vénák elsősorban esztétikai problémát okoznak. Ha azonban jobban megtelnek vérrel, feszülhetnek, irritálhatják -nyomhatják a környezetükben futó kis idegszálakat és ez kellemetlen érzést okozhat.-. Ez főleg a menses előtti hétre lehet jellemző panasz. Ilíenkor az ismert diozmin tartalmű gyógyszerek (pl Detralex) szedése enyhítheti a tüneteket. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Ministrok lehetett.

Tisztelt dr nő.41 éves vagyok 2020 márciusáig szinte még háziorvosnál is alig jártam nem kellett,aztán áprilisban covid 19 gyanújával kórházi kivizsgálásra bevittek a sürgösségre pcr tesztem negativ lett,viszont a tüdőmben bronhitiszre utaló foltot mutatott a röntgen a kórházi zárójelentésben kérdőjelel.Azóta alvásproblémáim vannak az első hónapokban szinte képtelen voltam aludni kb 2 órákat tudtam,május közepén félájult állapotba kerültem szédültem jobb karom gyenge volt kb 2 percik felálni nem mertem bemásztam az ágyba.Orvoshoz csak 3 nap múlva mentem egy magán neurológushoz aki iszmékiás vérzés kizárására beutalt egy mri vizsgálatra ami semmilyen rendellenességet nem mutatott ki. Azóta homlokomban a halántékomnál és az orrnyergemben feszítő állandó feszítő nyomást fájdalmat érzek vizelet ürítéskor gyakran megszédülök,fekvő helyzet után keléskor ülnöm kell pár percig.Vérnyomásra szedek gyógyszert nebilet 5mg-os ha nem szedem pár hétig akkor 165/120-as értéket is mértek szívultrahangon voltam a szívem rendben van azóta még két neurológusnál jártam fogalmuk sem volt mi lehet a bajom szerintük lehet generált szorongás,orstatikus hypotomia ,dr nő véleményét kérném és a segítségét köszönettel Bodnár Csaba.

Válasz:

Kedves Csaba! Sok mindent nem ír le, pl hogy kapott-e azóta oltást, néztek-e ellenanyagszintet stb. Ha valóban Covid-os lett volna- mint ahogy szerintem gondolja- akkkor az ellenanyag szintje ezt mutatná. Nem ír arról sem, hogy készült- e azóta újabb tüdő rtg-e? Van-e rajta eltérés? A panaszai annyira szerteágazóak, súlyos Covid fertőzés után sem lennének egyértelműen azzal magyarázhatóak. A vérnyomáscsökkentő gyógyszernek van egy ugynevezett othostatikus hypotoniát okozó hatása, ami viszont az Ön által elmondottakra hasonlít. Javaslom- ha nem történt még meg az említett vizsgálatok elvégzését, valamint a képből "kilógó" tünetek miatt egy gégészeti és urológiai vizsgálatot. Célszerű egy 24 órás vérnyomás minotorizálás után esetleg vérnyomás csökkentő - váltásban is gondolkodni. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!