Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr. Járányi Zsuzsanna

302 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
 • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
 • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
 • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
 • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
 • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
 • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

 • Stroke megelőző állapotok
 • Cerebrovascularis megbetegedések
 • Visszeresség kezelése
 • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
 • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Érsebészet

Tisztelt Doktornő!

Édesapámat márciusban műtötték,új két vénát ültettek be a combján keresztül,mivel a lábujjai feketedtek,érszűkületes,cukros,ami most fél éve beállt neki,csonkolták két lábujját.Sajnos azóta se javul.Újabb érfestést csináltak neki,kiderült,hogy elhalt az egyik véna.Folyamatosan dagadt a lába,nagy fájdalma van,napi 2 órát alszik.Az orvosa infúziós kezelést javasol.Halucinál is.

Ön szerint mi lenne a legjobb édesapámnak?

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nehéz látatlanban ilyen szavakat kiondani, de ha az érfestés és a sebészeti vélemény alapján nincs további műtéti lehetőség, és a betegnek nyugalmi fájdalma van, akkor csak egy amputáció hoz megoldást. A prostavasin infúziós kúra javíthat az állapoton, de ez néhány nap alatt kiderül, hogy valóban hatékony-e, elégséges-e a végtag megtartásához. Ha nincs remény , akkor viszont egy mielőbb elvégzett beavatkozás nemcsak a fájdalomtól szabadítja meg az Édesapját, de az elhalt terüketekből felszabaduló toxikus anyagoktól is, amelyek a többi szervét is károsíthatják. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Kilátások és lehetőségek visszér mellett.

Tisztelt Szakértő!

Már kisiskolás koromban a jobb lábam külső szakaszán megjelent egy kis szakaszon visszértágulat. 3x műtöttek varicocele miatt. Jelenleg 35 éves vagyok és pár hete műtötték mindkét lábamat visszér miatt. (Nem volt annyira csúnya, viszont kényelmetlen volt és nem akartam tovább szenvedni vele.)

1: Ilyen genetikai adottságok predesztinálnak-e más betegségeket, pl. aneurizmát?

2: Mikor mehetek ismét küzdősport edzésre, ahol rúgok és az én lábamat is megrúghatják?

3: Ha már mindenképpen ragaszkodnék a súlyzós és saját testsúlyos edzéshez, akkor hogyan oldjam ezt meg?

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Nagy Imre

Válasz:

Tisztelt Nagy Úr! A kötőszöveti gyengeségre való hajlam - és annak következményei, mint pl a visszeresség, vagy aranyér- genetikailag öröklődnek. (Az aneurysma az artériás rendszer megbetegedése) Küzdősportok a hagyományos visszérműtét után legalább egy hónapig ne javasoltak- de ezt inkább a műtétet végző orvosával beszélje meg, mert a műtéti technika ezt befolyásolhatja. Én a kifejezett visszér-hajlamú pacienseimnek a megterhelő edzéseket nem javasolom, illetve a kompressziós harisnya viselése , és az edzés utáni meleghatás (fürdő, szauna) kerülése csökkentheti a káros hatásokat. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Agyrázkódás késői hatása?

Most tizenhat éves lányrokonomnak nyolcéves korában agyrázkódása volt (percekig volt ájult állapotban). Először leromlott a tanulmányi eredménye, de később feljavult a régi szintre. Azonban korához képest kicsit kislányos. Lehet, hogy ennek köze van az agyrázkódáshoz (olvastam valami ilyesmit.). Lehet valami idegerősítő gyógyszrt szedni erre (milgamma?)? Esetleg kiugrott a helyéről az agyalapi mirigye?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az agyrázkódásnak- ha valóban csak az volt, semmi köze a jelenlegi állapothoz, amiben pontosan nem is világos, hogy mit érez problémának. A jó tanulmányi eredményű kislány viselkedését számos- környzetei tényező befolyásolhatja. A kislányos viselkedés ebben a korban gyorsan megváltozhat. Ha továbbra is aggódik, javaslom psychológus felkeresését.
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

A Detralex 500mg helyettesíthető-e a Dimotex 1000mg gyógyszerrel?

Tisztelt Doktornő/Úr!

Szklerózis Multiplex beteg vagyok, és emellett diagnosztizáltak nálam I8720 diagnózist, vénás elégtelenséget. Emiatt Detralex 500mg gyógyszert szedek napi kétszer. Azt szeretném megtudni, hogy helyettesíthetem-e Dimotec 1000mg gyógyszerrel. Szeretném kipróbálni, esetleg várható-e valamilyen változás?

Köszönettel: Norbert

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A Detralexben az 500 mg diozmin mellett a hatást fokozó hesperidin is van, és egy jó nevű, minden követelménynek megfelelő gyógyszercég állítja elő. Napi adagja 2x1 tabletta. A Dimotecben igaz ugyan, hogy egy tablettában benne van az 1000 mg diozmin, de hesperidint nem tartalmaz, és egy viszonylag ismeretlenebb gyártótól származik. A Detralex szedése kb havi 750 Ft-os többletet jelenthet- de ha nem feltétlenül szükséges, ne térjen el a már bevált szertől. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Lábfej, boka feszülése

Tisztelt Dr. Járányi Zsuzsanna!

Édesapám 81 éves és már régebb óta (már tavaly is) néha azt érzi, hogy ülés közben feszül a lábfeje meg a bokája, meg egy kicsit melegebb ott a lába. Este jelentkezik nála jobban, de amikor feláll és járkál mérséklődik nála. Napközben nem annyira tapasztalja, amikor is kerékpározik vagy dolgozgat a kertben. Nem dagadt, nem fáj neki, csak feszül. Éjszaka sem érzi. Magasvérnyomásra szed gyógyszert, amitől jó a vérnyomása. Ön szerint mitől lehet?

Előre is köszönöm válaszát!

Egy aggódó gyermek

Válasz:

Kedves Kérdező! A vénák "kiürülését" az láb izomzatának mozgatása javítja, annak hiányában- lógatott lábhelyzet esetén a vénák fala egyre jobban kitágul, a szövetek közé folyadék lép ki , a boka és a lábszár feszül, majd megdagad. A vízszintes lábtartás, felpolcolás illetve járáskor az izommunka segíti a folyadék visszafelé áramlását, a panaszok mérséklődését. Javaslom egy enyhe kompressziós harisnya viselését (recept nélkül kapható 140 denes elég), üléskor a végtag enyhe felpolcolását, és diozmin-hesperidin tartalmú gógyszer szedését. (pl. Detralex) Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Terhesség, viszeresség,

Tisztelt Doktornő!

20.terhességi héten járok, sajnos a viszeresség már a terhesség előtt is jelen volt, a bal lábamon a vádlitól egészen a combig, de nem dudorodott ki csak látszódott. Akkor voltam vele sebésznél azt mondta nincs vele teendő. Most viszont a terhesség alatt ahogy felkelek kidudorodik és ég, csipked. Kompressziós harisnyát ajánlottak rá. Használom is a II.-es erősségűt. Viszont most jön a meleg, felmerült bennem az I-es erősségű kismama harisnya hordása. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen tünetekkel nem okozna e problémát ha időnként caak azt hordanám.

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Ildikó

Válasz:

Kedves Ildikó! Bőven elég a 140 denes, recept nélkül gyógyászati segédeszköz boltban kapható harisnya viselése. Ez nem olyan vastag és meleg- van már lábfej nélküli változata is. Fontos viszont, hogy combtőig érő harisnya legyen- vagy kismama harisnyanadrágot vegyen. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Sérülés verog operacio

Edesanyam4 nappal ezelőtt vagy fejserules vagy strokot kapott nemtudjuk operaltak verogel azóta intenzíven. Mekkora az esély a halálra és mikor? 

Válasz:

Tisztelt Levélíró! Kérdéseit Édesanyja kezelőorvosának tegye fel. Jóslásba nem bocsátkoznék még a részletek ismeretében sem. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Hasi aorta tágulat.

A fizikai munkavégzés mekkora kockázatot jelent a hasi aorta 36mm átmérőnél 46 mm hosszban való tágulata esetén?Könnyö fizikai munkát végzek egy robot gépen havonta 4 alkalommal cserélnem kell a gépen egy 12kg doboz ez 5 másodperc alat megvan.Azt szeretném kérdezni hogy a fizikai terhelésem mennyire /Hány kg?/ korlátozott.Köszönöm válaszátt.

Válasz:

Már megválaszolva
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Keringési probléma?

Üdvözlöm! Turzó Zoltán vagyok!

Az alábbi problémámhoz szeretném a sgítségét kérni! Pár éve megfigyeltem hogy úgymond "ég"a talpam, néha forrónak érzem, néha hidegnek, avagy mintha ezernyi tű szurkálná, zsibbad, bizsereg. Amúgy kis gyermek korom óta hidegek a lábaim, az alsó lábszáram(most 54 éves vagyok). Izzadni izzad a lábam,de eddig az sem volt jelentős, most jobban és kellemetlen szaga is van. Voltam kétszer érsebészeten ,EKG-n is többször és a kardiológián is. Nem találtak jelentős változást, azt mondták a szakrendelések, a koromnak megfelelő az állapotom.Sajnos két éve volt egy enyhe lefolyású agyvérzésem,amitől még nem jöttem teljesen rendbe. Napi 8-10-12 órát dolgozom, tanulok, képzem magam. A munkám jelentős része fizikai munka, mivel kertész a szakmám. A vérnyomásom ingadozik, eddig általában alacsony volt, 100-120/ 80-90, mostanában olykor 140/ 90 fölé megy, volt már 160 is. Szedek rá gyógyszert. Az életem eléggé stresszes, pörgös, temperamentumos vagyok, így voltam már a pszichiátrián is. Szedek antidepresszáns és nyugtatót(XANAX) is.

Kérem, amennyiben tud, segítsen! Várom válaszát! Üdvözlettel Turzó Zoltán

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Panaszai eléggé szerteágazóak, nehéz konkrét választ adni. A lábizzadás, és kellemetlen szag miatt bőrgyógyászati vizsgálata javasolt, viseljen pamut zoknit és mosáskor fertőtlenítse ki.. A zsibbadás- bizsergés több mindentől lehet, de ahogy írja , a korábbi vizsgálatok majdnem mindent kizártak. Ha dohányzik, hagyja abba! A bizsergő érzés miatt pedig szedjen B1 vitamint, vagy Milgammát. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Érszűkület, alsó végtagban

Tisztelt doktornő/úr. Magasvérnyomással küzdök régóta, amit gyógyszeres kezeléssel stabilan tartok (Covercard, Coviogal). Tavaly nyáron voltam terheléses EKG-n, szívultrahangon, vér stb vizsgálaton, az eredmenyek jók. Cukor norma, koleszterin kicsit magas. Nem dohányzom,  sosem dohányoztam. Kicsit mozgásszegény stresszes életet élek. Túlsúlyos vagyok. Vagyis 15 kg plusz van rajtam. Kb 3 hete bedagadt a bal vádlim, járáskor fájás, amugy más tünet semmi. 5 napja elmentem sebészhez, voltam D-Dimer vizsgálaton az teljesen jó, Dopler vizsgálat aggaszt. Fájó láb 0.5 masik 0.7. Nálunk 0.8-1.2 a jó érték. Gyógyszeres kezelést írt. Értágító, vérhígitó 10 napig. Doktor szerint helyrejön ennyi idő alatt. 5 nap után jobb az biztos. Mondjuk most mindkét lábam egyformán fáj, de türhető. Kérdésem, mitöl lehet érszűkületem? Mik a tapasztalatok gyógyulást illetöen? Kikezelhető? Vagy állandó kezelést igényel? Fiatalon kicsit rettegek emiatt. Pláne, hogy eddig nem volt más tünet. Köszönöm előre a válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A doktor Úr által beállított kezelés mellett javuló állapot, sok séta, mozgás, és a fogyás sokat javíthat állapotán. Az érszűkületet "kikezelni" nem lehet, de állandó kezeléssel, odafigyeléssel egyensúlyban tartani igen. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!