+12° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Pusch Gabriella - neurológia, ideggyógyászat

Dr. Pusch Gabriella

2 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

1999-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, 2005-ben szakvizsgáztam és jelenleg is itt dolgozom egyetemi adjunktusként. Elsősorban fej -, és arcfájdalomban, krónikus derékfájásban szenvedő illetve neuroimmunológiai betegekkel foglalkozom. Szédüléssel, járászavarral járó panaszokkal és stroke megelőzéssel kapcsolatban szintén tudok tanácsot adni. Tisztelettel, Pusch Gabriella

Legutóbbi válaszai

Dr. Pusch Gabriella - neurológia, ideggyógyászat válasza

Az MR igazolja a panaszaim?

Kedves Doktor Nő!

Kérdésem az lenne, hogy a panaszaimat igazolja-e az MR lelet, ami kontrasztanyag nélkül készítettek.3 gerinc műtétem volt.  Lumbális  L.IV és L.V csigolyánál volt sérvem, amit műtöttek 2007-ben, majd hegoldó műtétem volt  és végül 2011-ben stabilizáló műtét 6 csavarral. Sajnos az óta folyamatosan romlott az állapotom. Akkor még bottal jártam, most rollátorral is csak pár száz métert tudok megtenni és segítségre szorulok a háztartás ellátásában, vagy egy zokni felvételében is. Panaszaim: Mindkét lábamba sugárzó fájdalom, deréktól – fenék- combom hátsó és külső fele – alsó lábszár – lábfej. Időnként kislábujj környéke vagy a nagy lábujjam. A bal lábamba szinte állandó a fájdalom.  Itt térdtől lefelé állandó zsibogást érzek. Lábfejemre neurológus és reumatológus 5/2 és 5/3 írtak. De járásnál vagy egy-egy mozdulatnál deréktól lefelé előfordul mind a két lábamban zsibbadás, derekam és nemi szerv környékére is ki szokott terjedni. Lábaim elgyengülnek.  Vizelettartási problémáim is szokott lenni, változó az erőssége. Félévente szteroidos infúziós kezelést kapok fizikoterápiával, utána kb. 2 hónapig enyhülnek, elviselhetőbbek a tüneteim és a vizelettartási probléma is szinte teljesen megszűnik.  Nyakamban is erős fájdalmat érzek, ami kiterjed a hátamra, mindkét vállam felé, felkarjaim külső felén, alkaromon végig megy hol a hüvelyk és mutató ujjaimba, hol a másik 3 ujjam felső részére.  Ha tartok, fogok vagy csinálok valamit a kezeimmel, csuklótól lefelé mind a kettőnél előfordul, hogy zsibbad és elejtem, ami a kezemben van.  Rollátor fogantyúját ez miatt nem tudom fogni, ha alkarral rákönyökölök, mindkét felkaromban borzalmasan felerősödik a fájdalom és elgyengül, le kell ülnöm egy időre. Sűrűn van forgó szédülésem, pár percig tart, de előfordul, hogy egész nap szédülök. Ez miatt el is estem már. Néha elhomályosul a látásom. Sűrűn van migrénszerű fejfájásom néha hányingerrel társul. Nem tudom számít-e, de kezelések után rövid idővel történt az MR kontraszt anyag nélkül. Volt 5 évvel ezelőtt is ilyen vizsgálatom, akkor kontrasztanyaggal történt és abban azt írták, hogy a heg érintheti a bal leszálló gyököt L.IV. és L.V. is, de a csavarok miatt nem látszik tisztán.

MR lelet: Anamnesis: mindkét oldali lumbo – ischalgia, jobb oldali cervico – brachialgia.

Lelet: Elsimult nyaki lordosis, a csigolyaperemeken kis mészfelrakódások vannak.

A C.V – VII. csigolyák közti rések diffuse kissé szűkebbek.

Az C.VII. csigolya felső fedőlapján apró Schmorl hernia látható.

Az C.V és C.VI. discusok dehydráltak, ellapultak.

A C.IV. discus enyhe körkörös protrusiot mutat.

A C.V. discus mérsékelt körkörös protrusiot mutat, mely jobb oldalon laterálisan is észlelhető, a jobb lateralis recessus szűkített, a jobb oldali mellső gyököt eléri és minimálisan compromitálja.

Az C.VI. discus mérsékelt körkörös és jobb oldali lateralis portrusioja látszik, a jobb lateralis recessus szűkített. Myeophathia nem keletkezett.

Az L.IV.  L.V.  és S. I. csigolyák csavaros fixációja látszik. Az L.IV. – S. I csigolyák közti rések diffuse beszűkültek. A többi ágyéki  intervertebralis rés dorsalisan kp.  fokban szűkebb.

Az L.IV. és L.V.  csigolyák felső zárólemeze mentén minimális sávszerű  oedema látható.

Az L.IV. és L.V. discusok dehydráltak, ellapultak, mindkét magasságban baloldalon lateralisan a spondylarthrosisos elváltozások miatt a lateralis recessusok szűkítettek. Egyértelmű gyöki compressio nem ábrázolódik.

Az L.IV. discus magasságában bal oldalon foraminalisan  körülírtabb portrussioja látható, de kilépő gyök nem comprimalt.

A conus  medullaris  az L.I.  csigolya magasságáig ér, normál jelintenzitású.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Andrea! Típusos jelenségről ír, melynek szakirodalmi elnezvezése "failed-back syndroma". Ez azt jelenti, hogy gerincfájdalom miatt végzett műtétek után a betegek panaszai állandósulnak, annak ellenére, hogy műtéti hiba, szövődmény nem volt. A fájdalom érzékelő pályái változnak meg, melyeket speciális, úgynevezett neuropathiás fájdalomra ható gyógyszerekkel érdemes leginkább kezelni. Bizonyára tapasztalta, hogy a hagyományos fájdalomcsillapítók erre nem használnak. Ma már -terápiára nem reagáló esetekben - gerincvelői stimuláció végzésére is lehetősége van, melyet Budapesti és Pécsi központokban elérhetőek. Tisztelettel: Pusch Gabriella
Megnézem a kérdést

Dr. Pusch Gabriella - neurológia, ideggyógyászat válasza

SM

Tisztelt Szakorvos!

SM diagnózisom van 2010 ota, friss MR leletemmel kapcsolatban kérném segítséget.

"A kamrarendszer kissé tágabb" Mit jelenthet? Milyen tüneteket okozhat? Régebben leírtak ilyet, h "felmerült periventricularis leukomalacia lehetősége". Ez mit jelent? 

"A jobb nervus opticus retrobulbaris szakasza STIR képeken magasabb jeladású" Ez mit jelent? Milyen problémákat okozhat? Köze lehet ahhoz h sokszor erős szemnyomást, fejfájást észlelek, sokszor homloktáji fájdalommal, úgy érzem mintha lázas lennék, de ha megmérem nincs semmi. Ennek köze lehet az MR leleten leírthoz?

Esetleg szemészeti vizsgálatot érdemes e kérni?

Köszönettel : Ilona

Válasz:

Tisztelt llona! Köszönöm kérdését, bizalmát. A sclerosis multiplex-nyilván ezt már Ön is tudja- változatos, multiplex tünetekkel járó, rendkívül egyéni lefolyást mutató, szerencsére az utóbbi években már hatékonyabban kezelhető betegség. A klinikai jelek ismerete nélkül nehéz általánosságban megválaszolni a kérdéseket. Bizonyos elhelyezkedésű, MR vizsgálattal magas jelű területek (például, amit Ön is említ a jobb oldali nervus opticus, azaz a látóideg területében) jellegzetesek a betegségre. Amennyiben látásélességgel most nincs panasza (azaz látóideg-gyulladás jelenleg nem zajlik), akkor az MR által leírt magasabb jeladású terület típusosan NEM okoz fejfájást. Szemészeti vizsgálatnak ezért látnám értelmét, hogy nem zöldhályog áll-e a szemkörüli fájdalom mögött. A "kissé tágabb kamrarendszer" -re vonatkozóan érdekes lehet, hogy korábbi MR felvételeken ennek milyen volt a mértéke, ez pusztán veleszületett, egyéni eltérés is lehet, nem feltétlenül áll összefüggésben a kórképpel. SM bizonyos formáiban hosszú betegségtartamnál azonban SM betegség részjelenségeként kialakulhat. Önmagában ezt kezelni nem lehet, hanem a betegség aktivitását kell gyógyszeresen befolyásolni. Tisztelettel: Pusch Gabriella
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!