+14° - +33°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

435 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

LAKTÓZ INTOLERANCIA

Üdvözlöm! 1 hete kaptam meg a DNS alapú vizsgálat eredményét, hogy öröletes laktóz intoleranciában szenvedek.(10 éves kortól nem szabadott volna a tejtermékek fogyasztása) Most 45 vagyok, mindig sok tejterméket fogyasztottam, de az enyhe panaszaimat nem kötöttem össze ezzel a betegséggel. Igazából a tüneteim a márciusi súlyos covid betegség után erősen fokozódtak. (Alhasi görcsök, hasmenés) Miután a családban többeknél is beigazolódott a betegség, én is megcsináltattam a vizsgálatot. (SYNLAB) A körzeti orvosomtól kaptam beutalót, de szakrendelésre majdnem év végére kaptam időpontot. Ha elmegyek magánrendelésre, milyen vizsgálatok várnak rám nagy valószínűséggel, valamint az adóhatóság felé továbbítandó igazolást ott is kiadhatják? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Attól, hogy valakinek a genetikai adottsága laktóz intoleranciát mutat, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthat tejtermékeket. A tejcukor (laktóz) mennyiségének kell csökkentnek lenni, a sajtok nagyrésze, a túró alig tartalmaz laktózt, ezek ehetők, tejből tejszínből, tejfölből kell a laktózmentes formát választani. Laktáz tabletta bevétele is csökkenti a panaszokat. Egy laktóz terheléses vizsgálat is szóba jön még az adócsökkentő igazolás kiadása előtt, ezt magánrendelés szakorvosa is kiadhatja. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

IBS vagy más probléma.

Tisztelt Dr Úr!

Páromnak gyerek kora óta van (tojás) fehérje allergiája. 29 éves korától panaszai vannak. Panasza: puffadás, böfögés, hasmenés, alhasi görcsök,izomfájdalom. Orvos első diagnózisa IBS volt.(gyógyszer: Esomeprazol ) Ez után magán úton elmentünk ételallergia tesztre, ott 9 allergia jött ki, amit azóta is kerülünk, viszont a panaszai csak nem múltak, inkább sűrűbben jelentkezik. Normix gyógyszert kell állandóan szednie. CT vizsgálaton gyomorsérvet találtak és gyulladásban van a vastagbél. Volt gyomor és bél tükrözésen vettek szövetmintát. 1 hétel ezelőtt volt az orvosnál a szövettanon nem találtak semmit így gombásfertőzésre gondol az orvos, erre Kliont és Mezym forte gyógyszert kapot. Vérvételt és széklet mintát kellett neki adni. 

Köszönöm Szépen a válaszát előre is. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Sok információt leírt, de ezek egyike-másika egymásnak ellentmond. A biztos véleményalkotáshoz szükséges lenne az eset pontos ismerete. Keressenek fel a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Széklet állaga

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Viszonylag régóta folyamatosan lágy a székletem. Naponta 2-3 alkalommal megyek wc-re, és mindig lágy. Nem volt hasmenésem, se görcs, se semmi más fájdalom ami okozhatná. Nem vagyok érzékeny semmiféle ételre vagy összetevőre és mégis ez a helyzet. Naponta sok folyadékot iszom, és általában 2 edzésem van. Diéta miatt L-carnitine-t fogyasztok és az edzések után fehérjét iszom és minden nap vitaminokat fogyasztok. Okozhatják ezek ezt a dolgot? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A napi 2-3 lágy széklet belefér a normális székürítésbe, ha közben az illető nem fogy, illetve nincsenek egyéb panaszai, nem véres a széklete. A leírása alapján 2 ok jöhet szóba, ami lágyabbá teszi a székletet: a tejcukor (laktóz), vagy a túl tömény fehérje ital. Attól függően, hogy mi az Ön által elfogyasztott "folyadék", még egyéb cukrok, vagy édesítőszerek is okozhatják a lágy székletet. A valós okról kifújásos teszttel lehetne meggyőződni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Állandó haspuffadás, hasfeszülés

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

Bármit eszem vagy iszom, 5 perc múlva a hasamba, a bélrendszerbe kerül az étel. Felpuffad a hasam, ott "kotyog" benne egész nap. Voltam kivizsgálásokon gasztroenteorológián. Nincs ételérzékenységem. A laktuloz vizsgálat azt mutatta hogy gyorsan átmegy rajtam az étel. A székletben volt fertőzés, de az már rendbejött Nystatin és Enterol 2 havi használatával. A haspuffadás, feszülés azonban továbbra is fenn áll. Már nem merek enni, csak nagyon-nagyon keveset. 46 kg-ról 41 kg-ra lefogytam. Mindig éhes vagyok. Protexin balance-ot szedem továbbra is. A kezelő doktornő már nem tud mit tanácsolni. Hasfájásom, lázam, hasmenésem nincs, de a hasam folyton tele van levegővel  ha rendesem és  eszem, nyomja a sok levegő a belső szerveimet. Nagyon rossz igy a közérzetem minden nap. Kb. 1.5  éve - ahogy ezek a panaszok mindennap jelentkeztek, - a körmeim is csúnyák lettek. Besárgult a szélük, és 2 körmömnél a körömház gyakran begyullad és beszakadozik oldalt a köröm széle, ahogyan nő. Ecsetelővel kezelem. /Amorolfin-Teva/.Lenne szives tanácsolni valami megoldást? Köszönöm előre is.

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel a gasztroenterológiai kivizsgálás sem tudta a panaszok okát kideríteni, az eset túl bonyolult. Személyes vizsgálatot tudok javasolni, jelentkezzen be a Budai Allergiaközpontba szakrendelésemre. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Cukor gyógyszer Sos!

T.Cím!

Janumetet 50/1000 szedek 2x1, mellette Diaprel 60 0,5 tbl. Hasmenésem van a Janumettől. Vércukrom így 6,7. Lehet csak a Diaprelt szedni?

Köszönöm

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A Janumet metformin tartalma okoz enyhe, átmeneti hasmenést. A betegek egy idő után hozzá szoktak szokni, de ha nagyobb problémát okoz, akkor a beállítás ügyében keresse meg a diabetológus gondozóorvosát. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Protonpumpa szedése

Kérdésem az lenne hogy 2 mm gyomorfekélyt állapirottak meg. Pantonprazol 40 mg szedésénél 7 nap után kibirhatatlan hanyinger miatt abbahagytam, majd a gasztroent. irt fel emozul 40 mg. Ettől még rosszabbul lettem.  2 nap után abbahagytam. Mit tegyek? Mot lehet még szedni? Lehet hogy a pp gátlókat nem tudom szedni? Várom segitségüket mert a hányingerem azóta nem mult el. Ennek már több napja. Segitségüket köszönöm

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Menjen vissza háziorvosához, mert a hányingernek lehet nem gyomor eredetű oka is. A gyomorfekély kezelésére is ő tud másik, nem PPI gyógyszert felírni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Tejérzékenység

Tisztelt Szakértő!

 

Tejfehérje vizsgálatom  vérből készült ami negatív,  létezik másfajta tejfehérje vizsgálat?Laktózérzékenység viszont pozitív.

 

Teljesen kerülnöm kell a tejterméket vagy csak a laktózmentes változatát használjam?

Ha amúgy is kevés tejterméket fogyasztok és akkor készült a vizsgálat az megbízható nem mutat más eredményt?  Értéke 0,10

Tejintolerancia vizsgálatnál 58 az érték a tehéntejnek.

 

Választá köszönöm.

 

Sz. Anna

Válasz:

Kedves Kérdező! Csak a tejcukrot kell kerülnie, mert az lett pozitiv. Ha így megszűnnek a panaszai, akkor csak laktóz intoleranciája van. Ha nem szűnnek meg, akor érdemes valamilyen bélfertőzést keresni, mert az intolerancia teszt akkor lesz pozitiv. Az intolerancia tesztnél számít, hogy fogyaszt-e tejet, az allergiatesztnél nem. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Helicobacter kezelés antibiotikum nélkül

H. Pylori kezelhető-e termeszetes gyógymóddal? Alacsony eGfr értékem miatt szeretnék antibiotikumos kezelès nélkül gyógyulni. Köszönettel:

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem nagyon fog sikerülni, bár hosszú idő alatt - ha jó az immunrendszere - talán előfordulhat, de nem biztos a hatás. Probiotikumok kis mértékben segíthetnek, de azt az antibiotikum mellett/miatt is kellene kapnia. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomorfekély

Gy

 

2mm gyomorfekély eseten pantonprazolt muszály e szedni mert nagyon erős hányingerem van tőle. A h.pylory még nem lett kész a gyomortükrözés után. Köszönettel

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Valamilyen savcsökkentőt feltétlenül kell kapnia. Ha a H. pylori pozitiv lesz, akkor mindenképpen kell egy savcsökkentő adása az antibiotikumok mellé. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomortükrözés szövettani eredményének kiértékelése

Tisztelt Doktorúr!

Segítségét szeretném kérni a szövettani eredményem kiértékelésében, mert az orvosom 3 hétre szabadságra megy, így nincs aki kiértékelje. Elérhetővé vált az eredményem az eeszt honlapján és szeretném tudni az eredményét. A laborértékeim alapján (alacsony folsav és húgysavszint) küldött a háziorvos kivizsgálásra. Csatolom a szövettani leletet. Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Ildikó

Válasz:

Kedves Kérdező! Önnek csak a Vélemény sort kell tudnia értelmezni: felveti a lisztérzékenység és nyombélfekély lehetőségét. Erre csak orvos javasolhat kezelést. Mindenesetre azt jelezném, ha nem fogyaszt lisztes ételeket, az meghamisítja a szövettani képet. Tehát, ha eddig nem evett liszteset, akkor ennek megfelelően kell a leletet értékelni, de ezen lelet alapján ne kezdjen bele lisztmentes diétába sem! Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!