Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

401 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Laktóz intolerancia / gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül

Tisztelt Doktor Nő/Úr,

Az orvosom laktóz intolerancia / gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül-vel diagnosztizált. Laktózmentes étrendet és reflux tünetek esetén Ludera 20 mg szedését javasolta. Azt szeretném megkérdezni hogy mi a kapcsolat a két betegség között? A laktózmentes diéta betartása mellett kevesebb az esély a refluxra vagy refluxdiétát is érdemes folytatni?

 

Köszönettel,

Gábor

Válasz:

Kedves Kérdező! A két betegség nem függ össze, a diétájuk is különbözik. Érdemes mindkettőt betartani. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Covid vakcina segédanyaga

Tisztelt Doktornő/Úr!

A várható covid-oltásról kérdeznék, neuromuszkuláris krónikus beteg vagyok. Ezért most AstraZeneca oltást fognak felajánlani. Pár éve alapbetegségem mellé hisztamin-intoleranciát diagnosztizáltak, alacsony DAO szinttel, ehhez jelentős gyomor-bél tünetek, időnként szapora szívverés társul. Az AstraZeneca Covid vakcina viszont segédanaygként L-hisztidint és L-hisztidin-hidroklorid-monohidrátot tartalmaz. Ahogy olvastam, ebből is keletkezhet hisztamin  a szervezetben. Kérdésem, hogy így injekció segédanyagaként okozhat-e problémát, ellenjavalt lehet emiatt ez a vakcina?

Válasz:

Kedves Kérdező! Az oltóanyagban olyan minimális mennyiség van ezekből a vegyületekből, hogy reakciót valószínűleg nem okoz. Javaslom, hogy oltás után ne 15 percet, hanem fél órát maradjon a helyszínen megfigyelésre. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasi görcsök

Üdvözlöm!

Decemberben kezdődtek hasi panaszaim, de eleinte csak fizikai megterhelésre jelentkeztek,ami januárra rosszabbodott ,már nem csak megterhelésre fájt,ezért orvoshoz fordultam. Főleg jobb oldalon lent alhas tájékon vannak görcseim,de elszórtan a vastagbél vonalában fordulnak elő.Ételhez vagy étkezéshez nem tudom kötni a panaszokat,de ételintolerancia vizsgálat még nem történt.Ezt kíséri gyakran puffadás illetve hányinger.A háziorvos elküldött általános vérvételre,ami jó eredményeket hozott,kivétel a koleszterin ami magas lett. Vizelet és széklet vizsgálat is volt,ami nem mutatott eltérést, széklet vér negatív. Ezután hasi ultrahangra mentem, mert sérvre gyanakodtam,de negatív lett,minden rendben ,kivétel hogy a sigmabél fala egy rövid szakaszon a vastagsági érték felső határán van.A családomban közvetlen hozzátartozóimnál fordult elő vastagbél-illetve végbél daganat. 25.-re kaptam kolonoszkópiára időpontot. Édesanyám októberben hunyt el ,a munkahelyem sem a legnyugodtabb,tehát viszonylag nagy lelki megterhelés alatt állok most,lehet ennek köze a tüneteimhez? 28 éves férfi vagyok.

Köszönöm előre is válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Tekintettel a családban előfordult béldaganatokra, a kolonoszkópia elvégzése feltétlenül indokolt. Remélem, hogy jó eredménnyel zárul és akkor megnyugszik, egy stressz-faktorral kevesebb lesz az életében. Elsősorban a laktóz (tejcukor) kerülése javasolt, ha ez nem segít, akkor lehet egyéb okot keresni. Az étel intolerancia tesztnek nincs semmi értelme! Többet ér probiotikum szedésével, ami rendbehozza a bélflóráját. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Folyton fogyok

Szóval 21  éves nő vagyok kb 166 cm és mindig is vékonyka típus voltam olyan 48-50 kg ha stresszes időszak volt akkor 48. Most viszont télen 48 voltam aztán már csak 47 és mostanában 46,5. És nem is kívánok annyit ennyi mint régen. Mindig ettem sokszor keveset most annyira nem is kívánom. Ami a panaszom ezen kívül, hogy gyomromnál szoktam furcsa érzést érezni nem tudom pontosan hogy gyomorsav-e de most elkezdtem rá quamatel minit szedni és így nem érzem.  Miért fogyok?

(Ja és annyi hogy novemberben volt laborom a pajzsmirigyem rendben volt)

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező! A fogyásnak sok oka lehet, ezért a kérdésére csak egy részletes kivizsgálást követően lehet válaszolni. Feltétlenül forduljon orvoshoz, elsősorban gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Colitis ulceroza - probiotikum?

Tisztelt Doktornő, 

 

Anyukám 20 éve colitis ulceroza beteg. 77 éves. Napi 6 szem Salazopirin tablettát szed, évek óta, így kordában tartható a betegség. Salofalk 500 mg kúppal kiegészítve, ha fellángol a gyulladás. Most is épp ilyen helyzet van, napi három kúpot használ amíg a gyulladás tart, utána még pár napig kettőt, ha már a tünetek elmúltak. Szeretném megkérdezni, hogy milyen fajta probiotikummal lehetne elkerülni még inkább a fellángolásokat, vagy a fellángolás időszakában szedhető-e valamilyen probiotikum, hogy lerövidítse a fellángolás időszakát? Segít-e mihamarabb túl lenni a nehezén? 

Valamint szeretném kérdezni, javasolt-e beadatni a kovid elleni vakcinát egy ilyen betegséggel élő idős embernek? Magas vérnyomásra szed még gyógyszert, amely 130-140/60-70 között szokott lenni, egyéb gyógyszereket nem szed, vitaminokon kívül. Nem nagyon tudom, hogy mivel teszek jót, ha megkapja, vagy ha nem? 

Nagyon köszönöm előre is válaszát. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A gyulladásos bélbetegségekben is szoktak probiotikus készítményeket adni. Ezek közül azokat emelném ki, amik több, valódi bélbaktériumot (Lactobacillus, Bifidobaktérium) tartalmaznak. Ezeket először egy hétig napi 1x, utána heti 2x szedje. A COVID oltást nyugodtan megkaphatja, sem a magas vérnyomás, sem a bélbetegség nem kontraindikálja annak beadását, viszont ha nem kapja meg a vakcinát, akkor rossz helyzetbe kerülhet. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hisztamin intolarencia

Tisztelt Doktor Úr/NŐ!

2017-ben vizsgált DAO eredményem 12,2 U/ml /ref.érték:10,0-100,0/.

Több alkalommal készült allergia vizsgálat, az kimutatott pozitiv eredményeket figyelembe veszem étkezéseimnél, de bőr tüneteim-kiütéseim, olykor erős viszketéssel előfordulnak. Elképzelhető hogy a kimutatott DAO eredmény ellenére hiszatamin intolarenciám van a tünetek szerint? Igyekszem kerülni a magas hisztamin tartalmú élelmiszereket, de tartva az esetleges hiánybetegségtől  fölöslegesen nem szeretnék diétázni. Érdemes lenne-e a vizsgálatot megismételni, változhatott az évek során? 

Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A DAO enzim értéke időről-időre változik, a bélflóra állapotával összefüggésben lehet. A bőrtüneteit mutassa meg bőrgyógyásznak. Ha ő is hisztamin érzékenységre gondol, akkor a diéta ügyében vagy dietetikust keressen, vagy az én szakrendelésemre bejelentkezhet a Budai Allergiaközpontba. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomor-has folytatás

Annyival egészíteném ki, hogy ezt az érzést, hogy éhes vagyok a köldököm feletti részen érzem. De ha eszek max csak addig jó és utána visszajön a érzés oda.

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az éhség és a reflux is a gyomorban jelentkezik fájdalommal. Mivel más oka is lehet, ezért javasoltam a gasztroenterológiai kivizsgálást. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomor-has

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Mostanában gyakran érzek gyomorégést a két bordaivem között tehát konkrétan a gyomromnál, ha veszek be egy quamatel minit általában segít. Gyakran előfordul az is hogy slejm szerű jön fel a torkomon de fehér színű és nincs savas íze (amikor sikerül kiköpöm vagy visszanyelem). Most pedig azt éreztem nem a gyomromban hanem a hasamba, hogy éhes vagyok de ha ettem akkor is megmaradt ez az érzés.

Mi lehet ez?

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést. Lehet, hogy gyomortükrözésre van szüksége. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gasztroenterológia-eosinophilia

Tisztelt Doktor Úr! 

Január elején egyik napról a másikra azt vettem észre, hogy étkezés után 1-2 órával görcsös hasi fájdalmaim vannak a köldök környékén. Volt, hogy ez 1 órán át tartott, de volt olyan is, hogy 6 órán át, hullámzóan, hol jobban, hol alig. Amikor jobban fájt, azt egy elég erős menstruációs görcshöz tudnám hasonlítani. Nem volt hasonlatos az eddig tapasztalt, hasmenéses, hasfájásos tünetekhez; eddig hasonlót nem éreztem. Egyéb tünetem nem volt.

Elkezdtem diétázni, de az sem mindig segített, illetve többnyire nem. Mondjuk, ha csak rizst ettem, akkor nem fájt, de három falat kerénytől igen.

Sikerült ultrahangos vizsgálatra pár napon belül eljutnom, ahol minden negatív lett. További pár nap múlva gasztroenterológushoz mentem, aki megvizsgált, de ez alapján semmi különöst nem tudott megállapítani. Három napos normix kúrát javasolt, amit meg is csináltam. Vérvételre is küldött, ahol a "szokásos" alacsony vas és alacsony koleszterin értéken kívül egy eltérés volt, de az nagyon jelentős. Az eosinophil mindkét értéke a maximum négyszerese volt. Székletvér és vizeletvizsgálat szintén rendben.

Sajnos azonban hiába küldtem el az eredményt a gasztroenterológus orvosnak a megbeszéltek szerint, ő elérhetetlenné vált. Azóta többször keresem, de nem tudom elérni és nem válaszol.

Közben kb. 2-3 napja nem éreztem már fájdalmat normál étkezés után sem. 

Kiegészítő információ, hogy másfél éve gyakori hasmenéses panaszok miatt volt béltükrözésem, ami negatív lett. Emellett gyerekkoromtól kezdve illatanyag és nikkel allergiám van, mely kézfej ekcémában jelentkezik lényegében változatlan erősséggel, de soha nem volt eltérés a vérképben emiatt. Egy-két évente szoktam vérvételre menni.

Tekintettel arra, hogy az "orvosom" már nem fog válaszolni a kérdésemre, abban számítok a véleményére, hogy mitől lehetett a fájdalom és az eosionphilia, van-e közöttük összefüggés, és vajon a normixnak köszönhetem a javulást, vagy csak magától múlt el a fájdalom. Illetve persze érdekelne, hogy mi a teendőm az eosinophil érték miatt. 

Válaszát várva köszönettel: Klári

Válasz:

Kedves Kérdező! A helyzet bonyolultsága miatt javaslom, hogy keressen meg a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyengeség és fájdalmak

Tisztelt doktornő/doktor!

2020 tavaszán volt egy vírusos betegségem amilyen még soha előtte (mivel influenzánál lázam se nagyon szoktam lenni, de ha mégis akkor max 1 gyógyszertől el is múlt). 4 napig volt magas lázam (sok gyógyszert szedtem be + hütőfürdők), napokig alig bírtam lábra állni és szinte egésznap aludtam, stb. összesen 8 hétig tartott a betegség a 4. héttől már inkább csak a köhögés volt. Az elmúlt 9 hónapban (havonta elég sokszor) olyan gyengeségek jelentkeztek amik előtte sohasem tapasztaltam (még 48 óra ébrenlétnél se) pl volt olyan, hogy alig bírtam pár lépést menni. Folyamatosan szedek multivitamint, de a gyengeségek így is visszatértek. Egy ideje a bal borda ív alatt is fáj enyhén és tompán (néha erősebben) szinte egésznap, időnként a bal lapocka tájan is. Ezen kívűl előfordul enyhe zsibbadás szerű a bal mell felett és a karomban.

 

Nem tudom, hogy ez utóbbi tünetek pl a bordaív alatti fájdalom lehet-e a refluxtól, mert a savval több éve vannak problémáim (torokegés, mellkasban és hátban égő érzés, feljövő sav, romló fogak).

 

A kérdéseim:

 

Esetleg vannak-e arról információk, hogy egy vírus után meddig tarthatnak az utóhatások?

A bordaív alatti fájdalmat (esetleg ugyanabban a vonalban hátul és a lapocka tájon előfordulókat is) okozhatja-e a reflux?

 

Tisztelettel

 

WantHealth

Válasz:

Kedves Kérdező! A legalább 7-8 hónapja elhúzódó panaszok feltétlenül kivizsgálást tesznek szükségessé! Egy vírus fertőzés (lehet hogy COVID volt?) nem indokolja az ilyen sokáig tartó panaszokat. Orvosi vizsgálat, labor, mellkas röntgen és hasi ultrahang az elsődlegesek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!