+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

468 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasi panaszok

Tisztelt Doktornő!

Előzőekben nem írtam,de történt széklet bakteriológiai vizsgálat,ami teljesen negatív eredményt hozott.Ultrahang is történt többször..fokozott meteorizmust állapítottak meg.Az utóbbi 1 hónap alatt,amióta diétázunk egy kg-ot fogyott a lányom.Az étvágya egyébként jó.

Válasz:

Kedves Kérdező! Egy 11 éves gyermeknél 1 kg fogyás jelentős lehet, javaslom a jelentkezést szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Diagnózis

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Két hete volt gyomor- és vastagbéltükrözésem. A vastagbél eredménye negatív. A gyomorban az antrumban 9-12 óra között a nyálkahártya szintjéből kissé elődomborodó tubuláris jellegű felszínnel kb 9-12 óra között polypoid képlet látható, amiből biopsiát vettek. A papírra azt írták, dignózis: dysplasya? polypus? Hp? Nagyon megijedtem, mert a dysplasyáról azt olvastam, hogy ez már rák előtti állapot, illetve akár rákkezdemény is lehet. Máshol pedig azt olvastam, hogy ez abszolút riverzibilis folyamat, el kell távolítani a képződményt, és állandó felügyelettel semmi baj nem lehet. Várom a biopsia eredményét, de nagyon ideges vagyok, kérem írja meg, milyen esélyeim vannak. (Azt tudom, hogy a dysplasyának is vannak fokozatai, és a legerősebb, ami már rák is lehet.) Üdvözlettel: Éva

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel minden diagnózishoz kérdőjelet tettek, csak a szövettan fogja eldönteni, hogy ebből mi igaz. A dysplasia valóban enyhe, visszafordítható, kezelhető, de figyelni kell, mert tényleg elmehet (feltételes mód!) rosszindulatú irányba is. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasi panaszok

Tisztelt Doktornő!

11 éves lányomnál egy hónapja diagnosztizáltak fruktóz malabszorpciót+ contaminált bélszindrómát H2 kilégzéses teszttel.Fruktóz adása előtt 24-et fújt,fruktóz adása után 40 volt a legmagasabb értéke.Vizsgálat közben végig küzdöttünk a hasfájással.3 éves kora óta vannak visszatérő hasi fájdalmai,8 éves korától 10 éves koráig gyomorégés,gyakori hányás.Ekkor egy magánklinikán fizikai vizsgálattal savas refluxot diagnosztizáltak.Kb.1 évig kezelték különböző savcsökkentőkkel,de az állapota csak ideig-óráig javult.Ezután kerültünk egy másik orvoshoz,ahol laktóz,fruktóz kilégzéses teszt,és lisztérzékenységre vérvizsgálat készült.Ez utóbbi negatívnak bizonyult a laktózteszttel együtt.A fruktóz teszt pozitivitása miatt,dietetikussal egyeztetve fruktózcsökkentett diétát kezdtünk egy hónapja,plusz lement egy 10 napos Klion+Biogaia Protectis kúra.A tünetei (fokozott gázképződés,hasfájás,laza-néha nyákos széklet)bár enyhültek,de fennállnak most is.A felkarjain apró pattanásszerű kiütések vannak,a kezein tenyerén ekcéma.Gyakran vannak aftái a szájában.Elképzelhető,hogy a fruktózmalabszorpció+contaminált bélszindróma mellett esetleg nem cöliákiás gluténérzékeny lenne?..

Válaszát köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A levelében azt írta, hogy a lisztérzékenységet (másik neve cöliakia) kizárták. Azaz nem igazolódott a glutén érzékenység - ez a 3 kifejezés ugyanazt a fogalmat jelöli. Széklet bakteriológiai vizsgálatot is javaslok. Ha így sem sikerül javítani az állapotán, akkor keressenek fel a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Emésztési zavar

Tisztelt Dr. Nő/ÚR!

Állandó puffadásos problémám miatt MR vizsgálatot szeretnék végeztetni.

Melyik vizsgálat mutatja az emésztőszervrendszereket? Hasi vagy kismedencei?

Melyiket kérjem? Fontos hogy kontrasztos legyen a vizsgálat?

 

Válaszukat köszönöm:

 

Tisztelettel:

 

Sz. Anikó

Válasz:

Kedves Kérdező! A haspuffadás úgy nevezett funkcionális panasz és nem szervi. Az MR az utóbbit mutatná ki, ezért nem érdemes ezt a vizsgálatot kérnie. Többet ér egy laktózszegény diétával, széklet vizsgálattal, hasi ultrahanggal - ha eddig még nem volt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Utifűmaghéj szedése

Tisztelt Doktor Úr !

Problémám az utifűmaghéj szedéséves kapcsolatos. Az utasításnak megfelelően ittam meg ,-de akármennyire  gyorsan iszom,-a vége mindig besűrűsödik,-és szinte hányingert okoz. Ezért gondoltam,hogy hígított kefírbe keverem és úgy természetesebb a sűrűsége. Utána pedig megiszom egy nagy adag folyadékot.

Megszeretném kérdezni,hogy így alkalmazva is megfelelő-e a hatása.? Köszönöm válaszát. Katalin

Válasz:

Kedves Kérdező! Igen, így is nyugodtan fogyaszthatja. A sok folyadék fogyasztása nagyon fontos! Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Nyers húst ettem , minden esetben súlyos következményei vannak?Mit tehetek?

Három napja önkiszolgáló étteremben egy szelet nyers húst ettem. Pontosan nem tudom  milyen  állat volt .  Lehet , hogy az idegességtől, de lehet hogy a hústól korog morog a hasam. 

Minden esetben lehet súlyos következménye.?Kérem szíves  tanácsát

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha ellenőrzött étteremben fogyasztotta a húst, akkor az nem lehetett fertőzött, bár a nem átsütött volta miatt lehet némi kétség. A patikában kapható emésztőenzim tabletták/kapszulák közül vegyen egy adagot, pillanatnyilag javítja az emésztését. Bár 3 napja hasznosabb lett volna. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Vélemény

Kedves doktor úr! Lányunk 17 éves. 2 pfizer oltas kapott,október elején. Majd december elején covidos lett. Fertőzesen átesett, majd rá kb 2 hétre testszerte csalánkiütéses lett. Mai napig szenved vele. Bőrgyogyaszhoz fordoltunk ahol góckutatás kért az orvos hasi ultrahang rendben volt, rötgenek is. Loradatint tablettát szed, jelenleg allergia vizsgalatot kért az orvos. Biztos vagyok benne hogy az oltastol lett volna igy? Tudna esetleg segíteni hogy mius történik valójában. Köszönöm Tünde 

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben nem találnak allergént, egyéb ok is szóba jön a kiütések hátterében. A Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen készséggel állok rendelkezésükre a további kivizsgálás ügyében. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Cholagol kivont tétel

Most vettem észre, hogy az utóbbi hónapokban általam elfogyasztott Cholagol csepp szerepel a kivont tételek listáján. (Ma akartam újat venni és csak a gyógyszertárban tudtam meg, hogy kivonták, azután az OGYÉI oldal tájékozódtam, mely tételeket érint.) Kell számítanom valamilyen egészségemet érintő negatív hatásra?

 

Válaszát köszönöm,

Ditta

Válasz:

Kedves Kérdező! Egyes gyógyszereket azért vonnak ki a forgalomból, mert a gyártó megszűnik, vagy modernebb termékre tér át. Nem lesz ettől egészségkárosodása. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Vas felszívódása vs. zöldtea fogyasztás

Tisztelt Szakértő! 
 Nagyon fáradékony vagyok, szinte állandóan leesnék a székről.  Az állandó fáradékonyság hátterében vashiány áll, erre most derült fény egy vérvétel során. (Direkt ezzel a panasszal mentem el orvoshoz, tehát egyéb ok kizárva) Elég alacsony lett a vas értékem, ahogy azt a vérvétel kimutatta,  ezért az orvos receptre kapható vastablettát írt fel amit napi kétszer kell beszedni. Én eddig minden nap reggel elfogyasztottam egy adag jó minőségű zöld matcha teát kis mennyiségű joghurtba keverve. Az ízét nem szeretem, kávé helyett fogyasztom, kizárólag a hosszútávú élénkítő hartása miatt.  Viszont most utánaolvastam. hogy a vas felszívódását a zöld tea gátolja. Nem szeretnék lemondani ez miatt a lassan felszívódó, hosszútávú élénkítő hatásáról, viszont ha tényleg ez a helyzet, akkor kénytelen leszek, mert ha a vaskészkletek feltöltése érdekében szedett tabletták hatóanyagának felszívódását ez megakadályozza akkor azokat hiába szedem be, ami ugye a vashiányt csak fokozná és még rosszabb lenne a fáradtság. Viszont arra gondoltam, hogy ha reggel 8 körül fogyasztom el a matchát és délben meg este a vastablettát (Maltofer rágótabletta  + hozzá napi egy 500 mg-os C vitamin) akkor talán a zöldteában lévő vegyületek már nem blokkolják a vas felszívódását mert a reggeli egyszeri tea után többet már  nem fogyasztok. Önök mint szakértők meg tudnának erősíteni ebben? Vagy Önök is azt javasolják, hogy hagyjam el a napi egyszeri adag matchát is a biztonságos vasfelszívódás érdekében? Egyszerűbben megfogalmazva, mikor és mennyi mennyiségű zöldtea (esetleg fekete) fogyasztása megengedett még ahhoz, hogy a  napi kétszeri  tablettával bevitt vas biztonságosan fel tudjon szívódni? 
Válaszukat előre is köszönöm szépen! 
Üdözlettel: Gy. szilvia 

Válasz:

Kedves Kérdező! Ön jól gondolja. A lényeg, hogy éhgyomorra vegye be a vastablettát vízzel, vagy gyümölcslével, mert csak úgy szívódik jól fel. Két részre osztva (ebéd és vacsora előtt) nagyobb mennyiség fog felszívódni, mintha egyszerre venné be a 2 tablettát. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Penészes étel

Kisfiam (18 év)szendvicsben véletlenül penészes keménysajtot evett. Lehet tőle bármi baja? Tehetünk bármit a probléma elkerülése érdekében?

Köszönettel

Krisztina

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha nem allergiás a penészre, akkor nem lesz baja, egyszeri, kis mennyiség fogyasztásától. (Léteznek penészes sajtok, amik kifejezetten élesztőgombák segítségével készülnek.) Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!