Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

151 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Arthrozis-Kerékpározás

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne-mindkét térdembe Arthrozist állapitottak meg sokszor érzem instabilnak a térdeim ill.fajdalom is jelentkezik néha.Nem lett mütve még a térdem de érzem hogy nagyobb terhelésnél ill.rendszeres forgásnál munkába sportba bizonytalannak érzem a mozgast ami fajdalommal is párosul neha ilyenkor rögzitöt teszek fel.Mivel szeretek kerékpározni ez miatt a kopasok miatt folytathatom a hobbiszerü kerekpározast vagy az ön megitelese szerint ez a fajta sport csak ront a helyzeten, fokozottabb kopast general a térdekben előre hajtja a tovabbi kopasok menetét?

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Mindenkire igaz válasz nincs, csak általánosságban tudok felelni. A fő szabály az, hogy bármit csinálhat, ha nem érzi rögtön, hogy az rossz. Sportolni szabad, sőt jó, de ha edzés után rendszeresen panaszok lépnek fel, ortopéd, reumatológus, vagy sportszakorvostól kell tanácsot kérnie. Ilyenkor fogja vissza kissé az edzést, mert elérte a teljesítőképessége aktuális határát. Lehet porcvédő szereket (Glucozamin, Kondroitin, Hialuronsav) szedni, ezek recept nélkül kaphatók. Minél kevesebb fájdalomcsillapító, főleg szájon át! (kenőcs inkább, (pl Voltaren, Flector stb.) Nem a sport hanem a túlterhelés generál panaszt! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bütyök műtét után

Tisztelt Doktor Úr

 

Május 16-án a bal lábamon műtötték a bütykömet, dróttal van rögzítve, aminek kint van a vége kb majdnem 1 centit. Ez a műtét után még alig látszott ki. Nem tudom, hogy ez baj-e, vagy sem? Július 18-án szedik ki majd a drótot, de semmit nem tudok arról, hogy ez hogyan zajlik, fáj, nem fáj ? Meddig kell naponta átkötnöm / ragasztanom a sebet és a drótot? Tegnap már ilyen fura valamilyen váladék ürült a drót mellől (nem sok). Meddig nem érheti víz? 

 

Mihamarabbi válaszát várom, köszönettel

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha a drót valóban szabadon van, akkor nem érheti víz, amíg el nem távolították. Utána pár nap alatt a seb meggyógyul, és lehet közvetlenül is mosni. Mindaddig váladékozhat, amíg ott seb van, vagyis a műtétig. A beavatkozás valószínűleg helyi érzéstelenítésben fog történni, bár erről a sebész dönt. Maga az érzéstelenítési eljárás (lokális injekció) fájdalmas lehet, de ez gyorsan megszűnik. A műtét utáni fájdalom jól csillapítható gyógyszerrel, de erre is rendszerint rövid ideig (maximum néhány napig) lehet szükség. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mi lehet a lábammal?

Üdv,

65 éves vagyok, cigizem, nem vagyok kövér, napi séta megvan

A lábam kB 2 hete mindig nagyon bedagad.

Nagyon nagy.

Ma pedig mindkét lábamon negjelent egy piros folt. Nagyobb nem lett egyik sem.

Mi lehet az a piros folt?

Van összefüggés a dagadt láb és a folt közt?

Miért dagadt a lábam?

Válasz:

Tisztelt Harkai Bálint Úr! Erre a kérdésre nem tudok felelni. Amennyiben a duzzanat fájdalommal jár, a háziorvost kell felkeresni, aki a folt, a duzzanat és a fájdalom összefüggését el tudja dönteni. A duzzanat oka lehet bokasérülés, a lábszár vénák tágulata, vagy elégtelensége (a vénák nem képesek segíteni a szív felé áramlást) A piros folt elhelyezkedéstől függően lehet ízületi gyulladás, véna gyulladás, vagy rovarcsípés eredménye (az utóbbi rendszerint nem fájdalmas, de attól még figyelmet igényel). ha reggelre a duzzanat elmúlik, közben éjjel többször is vizelnie kell, a vénák elégtelensége mellett a szív elégtelensége is felmerülhet. Problémát jelent ezen belül a láb lógatása (olyan helyzetben kell tartósan ülnie, amelyben a lába nincs alátámasztva. Ezen kívül még sok probléma lehet: keresse fel háziorvosát! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Térd problémáim miatt szedek 7 hete movexet,ami nagyon sokat segít. Egy eü dolgozó ismerősöm ajánlja,hogy szedjek hilaruonsavat is. Mivel mindennek utána olvasok,járok létezik tablettába,kapszulába és porban. Viszont a térdbe injekció formába juttatják az adott területre. Kérdésem : a  szájon át beszedett hilauronsavnak van -e  javító hatása a movex mellett ?  Ha van,akkor tehetem e,hogy por állapotba ( hisz a kapszulába is úgy van) keverem joghurtba és így juttatom a szervezetbe ? Tudom,hogy por alakba a bőr fiatalításához használják krémbe keverve,így logikusnak tartom,hogy nem káros szájon át bevinni sem.  A térd panaszaim miatt várok az MR vizsgálatra,( augusztus 26.)de addig is szeretnék megtenni mindent,hogy tudjak fájdalom nélkül létezni.  Köszönöm válaszát. D.I.  

Válasz:

Kedves Ildikó! A porcokban előforduló szénhidrtok és savak részben a porc lakaj, szerkezet , de legfőképp a porc mozgást lehetővé tevő felszíni sikosság miatt fontosak. Egy bonyolut, több elemből álló szerkezet található a porcban. Ezek egyik eleme a hyaluronsav, de ilyen a glukozamin és a chodroitin sav is. és vannak más vegyületek is. Legtöbbször a javulás eléréséhez egy időben elegendő egy fajtát szedni-elegendő mennyiségben. Vannak olyan készítmények is, amelyek több anyag keveréket tartalmazzák, egy-egy elem tekintetében általában kisebb dózisban, mint az egyféle anyagot tartalamazók. Agy kevesebb a mellékhatás. Elvi akadály tehát nincs, hogy több féle szert szedjen egyszerre, nagyobb dózisban, de egyrészt drága, másrészt felesleges, harmadrészt mellékhatások magasabb dózis(ok) mellett könnyebben alakulnak ki. A hialuronsav szájon át szedve is igen hatékony, de ízületbe adva még inkább. Az ízületbe adott injekció szükségessége orvosi döntés, veszélyekkel is járhat, szakorvos (ortopéd, reumatológus) kezébe való. Arra, hogy mibe keverhető bele az adott gyógyszerpor, anélkül, hogy az anyaga károsodna, az üvegen (dobozon) található tanácsok figyelembevételével lehet választ kapni. Ha nincs konkrét utalás, és a keverék "élvezhető", meg lehet próbálni, de ne felejtse el, hogy más kémhatás, állag és felszívási felület miatt még nem biztos, hogy a gyógyszerfelszívódás azonos a bőrfelszínről és a gyomorból. Baj talán nem lehet belőle, de a hatékonyság nem biztos, hogy azonos. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdrecsegés, Vállkattogás

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!

Azzal kapcsolatban írok Önnek, hogy életmódváltás keretében elkezdtem súlyzós és saját testsúlyos edzéseket végezni, és ehhez, illetve lent részletezett panaszaimra keresnék állandó szedésre gyógyszert vagy táplálék-kiegészítőt.

Nekem legalább 8-9 éve recsegnek, ropognak a térdeim, fájni alapvetően nem fájnak, de a guggolás egy idő után fájdalmas is tud lenni, valamint a vállaim is ropognak, bemelegítő vállkörzéseknél hallani ezt leginkább. Egy kisebb vállsérülésem is volt nemrég, bár azt a nagy terhelés okozta.

Abban szeretném a segítségét, illetve tanácsát kérni, hogy milyen porcerősítő, ízületerősítő vagy ízületvédőt érdemes szednem?

Állandó szedésre keresnék valamit, gyors keresés után két terméket találtam, ami esetleg jó lehet:

Az egyik a Béres Porcerő FORTE 1500. Erről azt olvasni, hogy csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, ez azt jelenti, hogy csak akkor szedhetném, ha orvos megállapítja, hogy erre valóban szükségem van?

A másik egy táplálékkiegészítő, az "Arthro Kinetic", ennek az összetétel-táblázatát képként csatolom Önnek. 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Címzett! Kérdést más többször megpróbáltam megválaszolni, de ezek szerint mindig eltűnik az éterben, mert állandóan visszakapom. Azt javaslom, küldje el mégegyszer, kép nélkül a kérdést, és megpróbálok rá választ küldeni. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Farokcsont törés

Tisztelt cím!

Farokcsont törésem volt októberben - nem vették észre csak január végén -, jelenleg sem tudok ülni és háton feküdni, mert annyira fáj, sőt most már fájnak a fenékizmok is. Mit tudok tenni a gyógyulásért?

Várom szíves válaszukat!

 

Válasz:

Tisztelt Címzett! Sajnos nem látom, pontosan mi történ. A farokcsont tulajdonképpen 3 kis csigolya, mely felnőtt férfiakban összecsontosodik egyetlen csonttá, míg nőknél sokáig külön maradnak. Emiatt nagyobb trauma esetén felnőtt korban a férfiaknál törés, a nőknél inkább ficam következhet be. Az utóbbi elég gyakori és aránylag könnyeben kezelhető manuális terápiával. Az elmozdulással járó törés, kezelése Baleseti sebészetre tartozik, de proktológiai vizsgálat (végbél környékének sebészeti típusú gyógykezelése) is szóba kerül. Első lépés: panaszaival keresse fel a törést diagnosztizáló rendelést. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Ön szerint mi a megoldás?

Ön szerint mi a megoldás erre a nyaki gerinc vizsgálatra?

 

 

Válasz:

Tisztelt Uram! A diagnózis mindig két részből áll össze: tünetek és képalkotó eredmények. Ezek sokszor -bár korántsem mindig- azonos súllyal esnek latba. A képalkotó itt egyértelműen a műtét felé mutat, de csak akkor lehet eldönteni, hogy lesz-e operáció, ha tünetek alátámasztják a képen látottakat, és egyéb vizsgálatok kizárják, vagy legalább is valószínűtlenné teszik, hogy a panaszok eredete más, mint amit a kép sugall. (Vagyis: bár ez nem biztos hogy könnyen érthető, de például a panaszok más gerincvelő szintről származnak, mint amit a képek alapján a panasz forrásának tarthatunk). Mindezt azért mondom el, mert a sebész mérlegelése a műtét, aki soha nem csak a kép alapján dönt.Van egy harmadik elem is: Mérlegelni kell, hogy a műtét vajon a legjobb megoldás-e? Vagyis létezik-e olyan műtéti megoldás, amely jobb, helyzetet (pl. kevesebb panaszt) okoz, mint ami műtét nélkül (például átmeneti rögzítéssel, vagy fizioterápiával stb.) elérhető lenne? Így a válaszom: nem tudom, de a műtét benne van a pakliban. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Farcsont fájdalom

Szoval novemberben seggre ultem a farokcsontomra nagyon fajt de elmult, multheten egesz heten erettsegiztem egyhuzamban ultem a kemeny szeken majd szerdan elkezdett erzekenyulni a farokcsontom de nem foglalkoztam vele, majd szombaton iszonyatos fajdalomra ebredtem es bevettem egy fajdalomcsillapitot amivel jobb lett es lementem este bulizni majd vasarnap a fajdalom erosodott es a mai napig tart, ules nem igazan megy, fekudni tudok de 4-5 orankent szedem a fajdalomcsillapitokat mivel a haziorvos ezt javasolta 

Ott egy piros kis duzzanat van, neha nyilal is a fajdalom

Mindenki azt mondja hogy begyulladt a sok ulestol es sajnos ez elofog jonni es iszonyatosan fajdalmas

Nem budos es nem gennyes, a fajdalom neha atnyilal a combjaimba es a derekamra

kerem segitsen!

20/L

Válasz:

Kedves Alexandra! Nagy valószínűséggel farokcsont részleges ficama alakult ki. Ha így van, ez elég könnyen gyógyítható. Mindenképpen szükség van egy farokcsont rtg. felvételre, ez talán a háziorvos segítségével is megszervezhető. Ha ez megvan, hívjon fel a 30/3857117 telefonszámon egy szerda, vagy csütörtök délután, és megbeszéljük a teendőket.Hivetkozzon arra, hogy ezt írtam Önnek. . A rtg képre mindenképp szükségem van, ezt CD-re ki kellene íratni. Addig is gyógyászati segédeszköz boltban vegyen egy ÉKPÁRNÁT (vagy többet) és mindig azon üljön. tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gyógyszer beszedése

Tisztelt Dr. László Gábor!

 

Köszönöm szépen az előző kérdésemre adott gyors választ, be is szereztem a béres porcerőt, viszont sajnos azzal szembesültem hogy ez a gyógyszer (számomra) meglehetősen nagy.

Mindig is gondom volt a nagyobb gyógyszerek lenyelésével, ezért azt szeretném Öntől kérdezni, hogy bevehető-e úgy a gyógyszer, hogy félbetörve szedem be, vagy esetleg porrá törve valamilyen itallal (pl: kávé) fogyasztom el.

Gondolom az lenne a legjobb, ha egészben szedném be, de nem tudom, számottevő-e a különbség, ha mégsem így teszek.

 

Előre is köszönöm megint!

Válasz:

Kedves Kérdező! Általánosságban azok a gyógyszerek törhetők el bátran, amelyeken a törésvonal be van jelölve. Ezeknél a a gyógyszer egyenletesen van elosztva, a kettétört gyógyszer mindkét fele egyenértékű. Fordítva pedig ügy van, hogy azok a gyógyszerek, amelyeken nincs osztás, csak akkor nem szabad kettétörni, ha ezt a gyógyszerhez mellékelt utasítás tiltja (pl. nem szabad megrágni!) Ha nincs ilyen tilalom, a gyógyszert össze lehet törni, de az egészet egyszerre kell bevenni, mert a darabok nem egyenértékűek és csak együtt hatnak megfelelően. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

"Súlyos" térdízületi gyulladás - Mi a teendő? Mit javasolna?

Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő!

2019.02.08-án kezdődött a mizériám. Egyik napról a másikra erősen elkezdett fájni a jobb térdem. Mozgásra rosszabb volt, fekve eleinte még elviselhető. Később bedagadt az egész jobb lábam, a combomtól egészen a lábujjakig. Vártam, hogy elmúljon, de nem akart javulni, így elmentem orvoshoz. Itt kezdődött az egész.

2019.02.15. Elsőre tapintással térdízület gyulladást diagnosztizáltak. Kaptam rá Aflamint és Algopyrint.

2019.02.21. Visszamentem a háziorvosom helyetteséhez, aki beutalt a traumatológiára (mivel nem múlt el), ahol porckopásra gyanakodtak, így elküldtek röntgenre. Eredménye: A patella Wiberg II típusú, csontszerkezeti eltérés nem látszik. Felírtak Xiloxot és hazaküldtek, hogy ha nem javul, menjek vissza.

2019.02.22. Elviselhetetlenségre erősödő fájdalmakkal megjártuk az orvosi ügyeletet, ahol azt mondták, nem tudják, mi baja van és felírtak Apranaxot (550mg), Esopemrazolt (20mg) és hazaküldtek.

2019.02.27. Visszamentem a traumatológiára (kontrollra). Nem javult, egyre rosszabb lett. 5 perces látogatás után elküldtek, hogy szedjem tovább a gyógyszereket és menjek vissza újabb egy hét múlva, ha nem javul. 

2019.03.01. Eközben ismerősöm erősen javasolta, hogy menjek be a sebészetre, nehogy trombózisom legyen. A biztonság kedvéért így is tettem, mert a lábamnak kezdett fura lilás színe lenni és igen sokszor jég hideg is volt. Ott kizárták a trombózist UH után. Felírtak Detralex tablettát, napi 3x1-et - mert enyhén visszeres a lábam.

2019.03.01. Kaptam egy sebész magánorvos telefonszámot, akit még aznap este meg is látogattam, mert tudott adni időpontot. Ő leszívott 3 fecskendőnyi folyadékot a térdemből és azt mondta, hogy nem látja gyulladtnak. Fél óra erejéig megkönnyebbült a lábam. Utána visszadagadt.

2019.03.04. A magánorvosom (sebész) küldött vérvételre és vizeletvizsgálatra. (Azt mondta, a vérképem rendben van, van némi eltérés a fehérvérsejtszámnál (14,7 volt) és pár dologban, de szerinte még belefér.) Végül kaptam egy MRI időpontot is, május 6-ra.

2019.03.06. Elkezdtek fel-fel dagadni a kezeim is. Mellé fájt a vállam, könyököm, mindenem, nem tudom van-e jelentősége a dolog szempontjából, ezért úgy véltem, inkább leírom. (Azóta is megesik ilyesmi, de pár nap után abbamarad, javul.) 

2019.05.10. Elkészült az MRI, visszamentem a magánorvoshoz, aki azt mondta, hogy nagyon tropa a térdem, semmi mást nem magyarázott el. Felírt nekem GCA 2700 tablettát és mondta, hogy még esetleg a Cartinorm ínjekció segíthet a fájdalmon.
MRI eredmény: "Jobb térd MR vizsg. sag.T1. és ax., cor., sag PD FS súlyozással natívan. A térdízületben jelzett folyadékfelszaporodás látszik. A térdízületi rés egyenletesen kissé szűkebb. A condylusok porcfelszíne elkeskenyedett. A hátsó keresztszalag középső- felső harmadában kissé hullámos lefutású, inhomogénen fokozottabb jelintenzitású, folytonossága ép. Az elülső keresztszalag ventralis tapadásánál szintén jeldúsabb kissé felrostozódott, de folytonossága megtartott. A medialis meniscus hátsó szarvában alsó felszínig követhető jeldús terület látszik, kontúrmegszakadás azonban nem látható. A lateralis meniscus ép. A térdhajlatban hygroma nem különül el. A patella dysplasias, medialis ízfelszíne rövidebb, egyenesebb, porcborítása egyenletesen elkeskenyedett. Spongiosa oedema nem látszik. Effusio genu min. grad. Dysplasia patellae. Chondropathia universalis. Degeneratio chronica LCA et LCP et menisci medialis."

2019.05.13. Visszamentem a háziorvosomhoz, aki elmondta, hogy a térdem olyan, mint egy 60-70 éves emberé! Azt mondta, hogy porcot semmi nem tud visszaépíteni, főleg nekem, mert annyira elkopott, hogy ezen semmi nem fog segíteni. A GCA tablettára és a Cartinorm ínjekcióra helyeselt, hogy azok segíthetnek. Beutalt gyógytornára (hogy megerősítsük a combizmom). Az oka ismeretlen, mivel nem volt sérülésem, ezelőtt sem sérült meg soha, ahogy most sem. Különösebb probléma sem volt vele. A háziorvosom sem értette, hogy ez hogy lehet, nem mondta, de látszott rajta. A történet itt megállt. 
Amiket most szedek: Apranax 550mg a fájdalomra maximum 3x1, Biotech étrendkiegészítők - Hialuron és kollagén tabletta 280mg (1x1), Arthroguard tabletta (4x1) -, GCA 2700 tabletta napi 2x1. (Ezek vajon segíthetnek?)

Én nem szeretném feladni, mert még fiatal vagyok, hogy így éljem az életem, 0-24 fájdalommal. Eddig senki nem magyarázott el eddig semmit, pedig már 8 orvosnál jártam február óta. Sajnos egy szimpla térdfájásnál többről van szó, mert megnehezíti a fájdalom a mindennapi életemet, a cipő felhúzástól az alvásig, sétáig behatólag. Egyszerűen reggeltől estig fáj, ha pihentetem, ha nem, mellé feldagad. Nem beszélve arról, hogy így dolgozni sem igazán tudok.

A kérdéseim a következők lennének: 

Mit jelent az MRI eredmény?
Van esetleg valami, amivel elősegíthetném a javulásom?
Esetleg műtéti megoldásra lehet valamilyen módon lehetőségem?
Érdemes lenne elmenni reumatológus szakorvoshoz még egy véleményt kikérni? Vagy máshoz?
Ön mit javasolna a leírtak alapján? Van esetleg valami abban, hogy ennek lehet valami betegség is az oka? 
A Cartinorm injekció segíthetne valamit?

Bármilyen ötletet (milyen szakorvost érdemes felkeresni, mit tudok tenni az ügyért) szívesen fogadok. Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel: Bernadett

Válasz:

Kedves Bernadett! Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem oldódott meg a problémája. Minden bizonnyal reumatológust kell felkeresnie, és az ő útmutatását kell követnie. Nem tudom, mit találtak a 30 ml leszívott folyadékban, a vérképen kívül más laborja volt-e, volt-e valamilyen más betegsége, esetleg bőr, vagy bélrendszeri, vagy fogászati, esetleg nőgyógyászati problémája stb. Az MRI annyit segített, hogy nincs operálandó betegsége egyelőre. Ez is valami. A Caltinorm beadása előtt tisztázni kellene a betegség okát. Mindent egybevéve: REUMATOLÓGUST keressen fel! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!