Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

129 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lábdagadás

Kedves Doktornő!

 

Jobb vádlim és térdem évek óta kicsit, talá negy cm-rel szélesebb, mint a bal. Eddig nem igazán érdekelt a dolog, viszont mostanában kezd elnehezülni. Semmiféle elszíneződés nincs rajta, talán annyi, hogy sípcsont feletti izmos rész fájdogál, meg a térdemet is sokszor kötöttnek érzem. Kérdésem az lenne, hogy ez lehet-e vérrög okozta probléma, illetve milyen orvost keresek fel. Köszönöm szépen! Szép hétvégét!

Válasz:

Kedves Somodi Mária! Ha nincs komoly panasza, nem biztos, hogy feltétlenül orvoshoz kell fordulnia. Ha lúdtalpa van vásároljon betétet. A fájdalmas területet fájdalomcsillapító kenőccsel érdemes kenni 1-2x naponta. Ha nem változik ortopédorvost keressen fel. Vérrög nem jutna eszembe. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Vádlifájdalom

2 hete folyamatosan fáj a bal vádlim.egyhuzamba állásnál a legrosszabb de mozgásnál enyhül.Már kisugárzik combba is. Hova menjek ezzel? Sebészet nem kér beutalót 

Válasz:

Tisztelt Dajka Tamásné! Nem sok információt küldött, sajnos még korát sem ismerem Lehetséges, hogy lúdtalpa van, ez gyakran okoz ilyen problémát (álláskor fáj, máskor nem a vádlija) Ilyenkor lúdtalp betét. kényelmes cipő (pl. erős szerkezetű sportcipő, vagy MBT cipő) vagy lúdtalpbetét viselése segíthet. Lúdtalpbetét recept nélkül is kapható, azt kény talpú cipőben érdemes hordani. A sebésthez nem kell beutaló, de nagy valószínűséggel nem rá tartozik. Ha nincs lúdtalpa, reumatológust, vagy ortopédorvost keressen meg. Tisztelettel Dr. László Gábor reumatológus
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Újj,könyök

Jónapot! Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy ha mamát elvinném Dr.Szabó Norberthez aki elvileg sebész és .megmutatnánk neki ami elég rég óta fáj és picit dagadt megnézné? Illetve ha rákérdeznék én is a könyökömre ami 2 hónapja fáj ,tudom háziorvostol kérjek beutalót..de nem ad.. vizesruházzam kenegessem ennyivel elintézte hiába mondtam neki hogy mar elötte egy hétig is ezt csináltam,nem hat.szoval baj lenne ha a Norberthez elmennénk? Nem nézne hülyének? Igazábol fogalman sincs hova kéne menni,de sejtem az ortopédiára de oda beutalo kell és ha arra várhatnánk hogy a háziorvos kiadja..  már nincs türelmünk

Szoval mi a véleménye?

Válasz:

Tisztelt talpas Klaudia! Valószínűleg már tett fel kérdést a Házipatikában és feletek is Önnek, de az nem én voltam. Sajnos Dr. Szabó Norbertet nem ismerem. Egész pontosan nem is értem, hogy azt kérdezi, hogy én megnéznem-e a mamája kezét, vagy hogy ajánlom-e, hogy Szabó dr. nézze meg. Ha panasza nem rendeződik, szerintem mutassa meg hozzáértő, vagy használható tanácsot adni képes orvosnak, pl. Szabó dr-nak, aki valószínűleg gyakorlatilag is sebész. HA rá tartozik a dolog, valószínűleg segít, ha nem tanácsot ad, hogy melyik szakma képviselőjét kérdezze meg (ortopédia, reumatológia?) TIsztelette:l Dr. László Gábor reumatológus
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokatörés

Tiszteletem!

Olyan kéréssel fordulok Önhöz,hogy Angliában élek,egy lépcsön lelépve rosszul léptem,és kifordult a bokám.A sürgösségin 2 kis törést állapítottak meg kaptam bracet amit akkor kellett hordanom amikor épp nem fekszem. Ennek már 3 hete. Gyógytornára küldtek, de controll nem volt. A törésnél mozgatásra,járásra nem fáj vészessen,viszont nyomásra rettentően fáj. Nem tudom mitől lehet. Válaszát köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Kissé talán megkésve, de azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy a törésgyógyulás hosszas folyamat. Az, hogy nem kell rögzítést hordania, még nem a gyógyulás, csak azt jelzi, hogy a törtvégek már összekapaszkodtak. A fájdalom fokozatosan múlhat el. Szükség esetén hűtőpakolás, non steroid antiinphlammatoric drug (NSAID) tartalmú kenőcs használata és kényelmes cipő gyorsíthatja a gyógyulást. Tisztelettel. Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lábjájás

Kedves Doktor. 

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy kn másfél hónapja volt egy részleges boka szalag szakadás OM. Már majdhogynem felépűltem belőle. Viszont tegnap délután elcsúztam és pont a jobb bokám ra estem félig. A boka csont felett kívűl ről van egy kis porc vagy csont darab és nagyon betagadt s nem tudom fel le mozgatni a lábam. Küldök önnek képet  Szeretném kérni a véleményét hogy milyen vizsgálatot csináljak és mikor. Köszönettel Csaba 

Válasz:

Tisztelt Bal Csaba! Sajnos csak most tudok válaszolni, és remélem, enélkül is orvoshoz fordult. A duzzanat mindig komoly sérülésre utalhat, rendszerint a boka szalag részleges szakadás fordul elő. Megfelelő kezelés (pihentetés, majd fokozatos terhelés, fizioterápia) a panaszok fokozatosan enyhülhetnek. duzzanat és fájdalom esetén fontos az orvosi vizsgálat, és tanácsadás! (ortopédia, vagy baleseti sebészet) Tisztelettel Dr László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mutatóújj bütykösödés

Pár napja vettem észre, hogy a jobb kezem mutatóujján a köröm alatti újjpercem kezd deformálódni, bütykösödni. Kicsit piros is a két oldala. Fájdalom nincs. Napról-napra történt, és mintha egyre nagyobb lenne. 

Válasz:

Kedves Gáborfi Zsuzsanna! Az elváltozást ízületi porckopás okozhatja, valószínűleg Heberden csomó. Ártalmatlan elváltozás, ritkán okoz fájdalmat. Nőknél gyakoribb, női ágon öröklődhet is. Ha fájdalmassá válna, gyulladásgátló kenőccsel kezelendő néhány napig. Az alakváétozás nem szünik meg. Más ujján is előfordulhat. Tisztelettel Dr, László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Orvosi pioca beszerezhetosege

                 Tisztelt Cim!                              Azt szeretnem megkerdezni,hogy hol lehet orvosi piocat venni?A piocakezeles mennyire hatasos izuleti fajdalmakra?Valaszat elore is koszonom!

Válasz:

Tisztelt Duro Sándor! A piócával való gyógykezelés nem támogatott, nem is tiltott, egyszerűen csak eltűnt a magyar gyógyászatból. A neten talál utalásokat, hol lehet hozzáférni az ilyen gyógyászati eszközökhöz, tanfolyamokat is hirdetnek. Nyilvánvalóan vannak hatékonyabb gyógyszerek is minden betegségre, amelyek a honlapokon, mint a pióca kezelés indikációi, fel vannak sorolva. Az orvosi piócákat jelenleg patikák nem forgalmazzák, a horgászboltokban kaphatók viszont nem alkalmasak gyógyításra! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Safelaser

                     Tisztelt Cim!                            A safelaser  hatasossagarol szeretnek erdeklodni!Ez csak egy ujabb tuneti kezeles vagy akar meg is gyogyitja az adott betegseget?Izuleti fajdalmakra porckopasra mennyire hatasos?Valaszat elore is koszonom!                 

Válasz:

Tisztelt Duró Sándor! Ez a kérdés annyira általános, hogy konkrét választ nem tudok rá adni. Tüneti kezelés, de vannak ízületi panaszok, amelyek meg is gyógyulhatnak. Ez a konkrét betegségtől, fájdalomtól függ. Nem minden ízületre hatásos, csak arra, amelyikre a kezelés közvetlenül irányul. Függ a betegségtől, a bőr vastagságától, a bőr színétől, a helyesen tartott kezelőfejtől, az elegendő számban végzett kezeléstő, a célba vett terület vérellátástól, az ízület méretétől és elhelyezdésétől stb, stb. Konkrét esetben szakembernek kell konkrét kérdést feltennie. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

IV-ES METACARPUS

Tisztelt Doktor Úr.Eltörött a kézközépcsontom.4hétig gipsz sín volt a kezemen.1hete levették azóta elég nehezen használom azon a részen a kezem.a másik kezemhez képest a bütyök szinte eltünt alig látható a kissujam bütykével van egyvonalban.ezt érdekesnek találom.duzzadt is miota levették ha használom a kezem akkor eléggé láható is.és persze nem is tudom úgy használni érzem hogy ott valami más.mintha összecsúszva fort volna össze azért van a bütyköm is annyival beljebb.a leletemen pontosan ez található:A IV-es metacarpus diaphysisen corticalis dislocatioval,ill.néhány mm-es összecsúszással járó spirál törés látható.

Köszönöm a válaszát előre is!

Válasz:

Kedves Korsós Bernadett! Bár pontosan nem értettem, hogy milyen alakváltozáson ment át a keze, de a diagnózisból kiderült, hogy olyan törést szenvedett, mely az adott csont alakjának megváltozásával járt. Az eltérés kicsi, ezért remélhetőleg a funkció teljes helyreállására számíthat. Ehhez rendszeresen tornáztatni kell a kezét. A deformitás valószínűleg csak önnek tűnik fel igazán, ha a funkció helyre állt, gyakorlatilag senki nem fogja észrevenni, hogy a két keze nem teljesen egyforma. Lényeg a funkció helyreállása! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Érdeklődés.

Kedves Dr.Úr, Hölgy

Két hónapja külső,belső térdszalag húzódást és rárndulást szendvettem. A mai napig fáj,enyhén dagad a térdem. Simán csak meg röntgenezték. Azt szeretném kérdezni hogy ennyi idő után is ez természetes,vagy lehet hogy szakadásom van csak nem vették észre? Térdrögzítőt kaptam rá. Mire számíthatok a jövőre nézve? És mire kell nagyon oda figyelnem hogy többé ne forduljon velem elő? Esetleg milyen szalag erősítő kapszulát javasolnak?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelettel: Mikus Hajnalka.

Válasz:

Kedves Mikus Hajnalka! Ha továbbra is panaszos ennyi idő után a térde, érdemes visszamenni panaszával a szakorvoshoz. A legtöbb rándulás 1-2 hét alatt jelentősen javul, a duzzanat eltűnik, ezért a sérülést követő napokban csak a törés (röntgen) és a szalagok durva szakadása (fizikális vizsgálat) kizárásának van értelme. A többit a természetre (kíméletre, óvatos terhelés helyi hűtés stb.) kell bízni. Ha a panaszok nem szűnnek, Ha a panaszok tartósan fennállnak, további vizsgálatra lehet szükség. Ezeket a szakadásokat úgy kell elképzel, mint a szövet szakadást. Ha egy kis rés keletkezik, az nyugalomban, kíméletes terhelésben egyszerűen összegyógyul. Az eredeti, de már fájdalmas sérülés rendszerint semmilyen vizsgálattal nem tehető láthatóvá, igazolás egyedül a fájdalom. Néha kíméletes terhelés mellett is előfordul, hogy a szakadás növekszik, és láthatóvá válik. Összefoglalva: Ortopéd, vagy baleseti sebész szakorvoshoz kell fordulnia. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!