Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

267 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Osteochondralis serules

Kedves Doktor Úr!!

2013 ban osteochondralis serulessel mutottek,prlorcpotlas tortent. Azota kiujult a serules,es ezt az mri eredmeny kaptam:

Összevetve a 2017 es vizsgálat felvèteleivel a trochlea taliiban lathato elteres korul oedema mar nem azonosithato.az elvaltozas definialhatobba valt,felszine kisse egyenletlen. Az ATFL es CFL elmosott. A delta szalag inhomogen.a subtalaris szalagrendszer ep. A peroneus inak az achilles in tobb flexor es extensor in lefutasa es jelintenzitasa szabalyos.

Velemeny:

A trochela taliin lathato elvaltozás az elözö vizsgálathoz kèpest definiáltabbá vált. Az izfelszini resze egyenletlenebb. Egyebekben status szamottevoen nem valtozott.

 

Meg tudná.mondani ez pontosan mit jelent? Rettenetesen fáj a jobb bokám,èles fájdalom. Mi lehet a gyogymód??

 

Köszönettel Nikolett

Válasz:

Kedves Nikolett! Elméletileg jót jelentenek az MR-en látható elváltozások. A sérülés miatt kialakult duzzanat megszűnt, ez azt jelenti, hogy a helyreállító folyamat (lényegében a gyulladás) már nem zajlik. A jobban definiálható (meghatározható) elváltozás azt jelenti, hogy még a gyulladásos folyamatot az ödéma (folyadékgyülem) jellemezte, emiatt az elváltozás határai nem voltak megállapíthatóak, most pontosan látszik a sérülés helye és mérete. Romlás már valószínűleg nem várható. A porc azonban rosszul és lassan regenerálódik, mert sokszor nem az eredetei porcfelszín áll helyre, hanem egy hegszövet, mely ugyan lehetővé teszi a mozgást, de maradhatnak panaszok. Ez leginkább az intenzív sportolást akadályozza. Ugyanakkor a rendszeres, nem terhelő mozgás, fizioterápia, jó ípő viselése, vagy a boka rugalmas rögzítése a panaszokat érdemben csökkentheti, az életminőséget javítja. Műtéti lehetőség valószínűleg nincs, de ezt látatlanban nehéz megítélni. dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdprobláma, MR vizsgálati eredmény értékelése

Tisztelt Dr. László Gábor!

Felnőtt lányom térd MR vizsgálatának értékelését szeretném kérni Öntől. Guggoláskor hosszan,  vászonlepedő szakításához hasonló hangot ad mindkét térde. Ez nem jár fájdalommal. Fájdalom inkább akkor jelentkezik, ha egész nap áll, vagy szűk helyen ül és nem tudja a lábát kinyújtani. Ortopédián voltunk, de csak legyintettek, semmilyen véleményt, javaslatot nem kaptunk. Kérdésem: Szabad-e edzőteremben, vagy kerékpározással terhelni, illetve van-e teendő? Válaszát köszönöm! Éva

Válasz:

Kedves Éva! A ropogást a porc minimális egyenetlensége és a kenőfolyadék mennyiségének kismértékű csökkenése okozhatja. A mozgás ennek jót tesz. Ön is elmondja, hogy inkább a tartós mozdulatlanság okoz panaszt. Javaslom tehát a rendszeres mozgást, annak bármely formája hasznos lehet. Különösen akkor, ha az életmódja, munkája kevés mozgást tesz lehetővé. Emellett hialuronsav szedését javaslom (Hyal Joint kapszula néven van forgalomban), napi 1 tabletta legalább fél éven át. Ez pótolja az ízületi folyadékot, illetve a mozgással együtt elegendő termelést biztosít az ízület számára. Az MR gyakorlatilag negatív. Az észlelt kis elváltozás szerepe a panaszok megjelenésében egyelőre nem ítélhető meg, a fent javasolt terápia elégséges. Fél év alatt viszont elvárható a panaszmentesség, bár az enyhe, nem fájdalmas ropogás nem feltétlenül szűnik meg tartos pihenést követően. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Sarokfájdalom

Tisztelt Doktor Úr!

Hónapok óta fáj a sarkam.Sarokcsont kinövésem van befele a talp irányába és kifele is.Reggel és az egész napi mozgás után főleg este fáj a sarkam, s gyakran meg is dagad a bokám környéke.Cipőt váltottam, sarokemelőt és lúdtalpbetétet vettem, melyeket felváltva használok.Flektor  krémmel kenem, alkalmanként vizesruhát teszek rá.A reumatológus Brexin tablettát írt fel, amit a gyomorpanaszaim miatt nem szedtem be.Gyógytornász iránymutatásával erősítő és nyújtó gyakorlatokat végzek.A fájdalom azonban nem akar elmúlni.Mit tehetnék még, hova forduljak, hogy megszűnjön a sarokfájásom? 

Válasz:

Kedves Karacsné Vigh Katalin! Elképzelhető, hogy sarokfájdalmát egy csontkinövés szerű meszes képlet okozza, melyet sarkantyúnak is szoktak nevezni. Tulajdonképpen nem is csontinövés, hanem egy szalag meszesedése. Gyógyítható! Először rtg-t kell készíteni, majd a fájdalmas terület kezelése történhet meg (lézer, lökéshullám terápia, vagy röngenbesugárzás segítségével). A lökéshullám terápia, a kezelést kísérő fájdalom ellenére kíméletes, de nagyon hatékony eljárás. Jelenleg sok magánrendelő is használja, kevés állami rendelő, mert az OEP nem finanszirozza. Javaslom, keerssen egy lökéshullámterápiát üzemletetető rendelőt a neten. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Állandó gerinc illetve láb fájdalom

 

Tisztelt Doktor Úr!

32éves vagyok ,már több hónapja gyógytornára  járok,de csajnos a jobb oldali gerinc illetve láb nyilaló fájdalom mindig visszatér ,és ezért többször volt szükség fájdalom ,gyulladás csökkentő injekcióra is.Ezért készült egy újabb MR felvétel,ami a következőket írta le.Kérdésem ,hogy van e idegsebészeti teendő az én esetemben?

A gerinc íve diszharmónikus, az ágyéki lordosis kiegyenesedett.

A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek enyhén megnyúltak.

A zárólemezek hullámos kontúrúak, több segmentumban schmorl herniával, keskeny sávszerû

sclerosissal.

Az L.V./S.I. résben kétoldali spondylolysis véleményezhetõ, kb. 6 mm csúszással. Az L.V. discus

körkörösen szétterül, rajta széles alapú, a rés szintjét 6 mm-rel proximal felé meghaladó hernia

látszik, mely a gerinccsatornát szûkíti, a durazsákon benyomatot okoz.

Az L.IV. discuson medialis protrusio ábrázolódik, mely a gerinccsatornát enyhén szûkíti. 

A többi discuson érdemi elõboltosulás nem figyelhetõ meg.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

A conus medullaris az L.I. csigolya magasságában végzõdik, jelszerkezete szabályos.

Vélemény: 

Kezdõdõ spondylosis, polydiscopathia.

Hullámos zárólemezek, schmorl herniák - morbus Scheuermann következményei.

Spondylolysis et listhesis L.V./S.I. - a csúszás mértéke változatlan. 

Hernia medialis disci L.V. - lényegében változatlan.

Protrusio medialis disci L.IV. - az elõboltosulás kissé markánsabbá vált.

Megtisztelő válaszukat köszönöm. 

Válasz:

Kedves Ágnes! Hogy szükség van-e műtétre, annak több feltétele van. Először is tisztázni kell, hogy a panaszok és az MR által mutatott elváltozások összekapcsolhatók-e. Fontos a panaszok súlyossága, fenyegető jellege, illetve az, hogy hogyan reagál a kezelésekre. Első körben ennek alapján merülhet fel a műtét szükségessége. Ha az állapota nem javul, egyenesen romlik, rontja az életminőségét (nem tud dolgozni, járni, aludni, állandó fájdalomcsillapításra szorul stb. ), ezek további vizsgálatot igényelnek. Fontos műtéti indikáció, hogy a műtét várhatóan segít-e a betegen. A műtét a végső eszköz, elkerülése fontos cél. A végső szót idegsebész mondhatja ki, önállóan, vagy reumatológus, vagy ideggyógyász véleményére támaszkodva, a beteggel is egyeztetve, az ő beleegyezésével . Tisztelettel Dr. László Gábor.
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Ujjban inszalagszakadás

Tisztelt Doktorúr! Jobb középő ujjam első percénél (körömnél) inszalagszakadás tenyér felé lebicsaklott. 9 hétig (vírus miatt) volt egy fém sínre rögzítve, ami a középső ujjpercig húzódott. A középső ujjperc alatt bevájta az ujjam ott egy csomó, kemény göb keletkezett és jelenleg is fáj, csak derékszögben tudom hajlitani, tovább nem. 10 gyógygtorna és UH már megvolt, Flektor, fürdősóban áztatom, tornáztatom. Reggelente mereven egyenesen nem hajlík. A fém sín miatt van a problémám, mert az inszalagszakadás már rég rendbejött. Kérdésem, hogy ez így marad vagy pedig ez a letapadás (izom, izület) ez egy maradandó dolog, és továbbra is fáj. Van-e valamilyen kezelés, ami ezt megszüntetné, Köszönöm segítségét. Üdvözlettel Végh Anna

Válasz:

Kedves Anna! Sajnos, nem pontosan értem, mit kérdez, különösen ezt az öntől ídézett mondatot nem értem: "Reggelente mereven egyenesen nem hajlík. A fém sín miatt van a problémám, mert az inszalagszakadás már rég rendbejött." Most kinyújtani nem tudja teljesen, vagy behajlítani? Mi a baj a fémsínnel, nem segít, esetleg rontja a helyzetet, vagy használnia kellene, de nem teszi? Ha elszakadt az ín, magától nem gyógyul meg, mivel a végei eltávolodnak egymástól. Annak örülök, hogy rendszeresen tornáztatja, ez fontos, de nem elégséges feltétele a gyógyulásnak. A megoldás valószínűleg, műtéti. Az egymástól eltávolodott szalagvégeket kell összevarrni, de ez nem mindig lehetséges. Baleseti, vagy kézsebészeti rendeléshez kell fordulnia. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mi lehet a baj

Tisztelt Szakértő!

Édes apám már 20 éve építőiparban dolgozik, ugye egy nehéz fizikai munka most olyan problémája van hogy fáj a dereka, illetve a gerince ma reggel nem tudott felállni sem azt hitte lebénult, járt már idegorvosnál, csontkovácsnál de mindhiába mi lehet a baja

Válasz:

Kedves Névtelen Kérdező! pontosan nem tudom megmondani. Lehet egyszerűen túlterhelés okozta izomfájdalom, porckorong kopás, vagy -sérv, csigolyacsúszás, kiszületik blokk és számtalan itt fel nem sorolt lehetőség lehet még. Azt javaslom, reumatológust keressen fel, ő talán segíthet. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Könyök probléma

Jó napot! 

Szilánkos Felkartörést szenvedtem, nem műtötték a kezem, csak gipszbe rakták 2 hónapra. Gipsz levétele után tapasztaltam, hogy a könyököm egyáltalán nem mozog felfelé,derékszögtől lejjebb funkcionál, tudom mozgatni. Ha próbálom felfelé húzni, nagyon erősen szúr és feszít.Teljesen merem.Úgy érzem ha feljebb erőltetném, eltörne. Érdekes de mikor ecetes vizesruhával áztattam akkor feljebb ment, de nem maradt úgy,ment vissza derékszögbe. Azt szeretném kérdezni, mi lehet ennek az oka,és hogy képes e így a gyógyulásra. Mit tegyek vele itthon. 3 hét van még a gyógytornáig. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel :Glovács Attila 

Válasz:

Tisztelt Glovács Attila!. Tulajdonképpen jól csinálja. Borogassa és tornáztassa. A gyógytornász majd mutat még pár trükköt, de a lényeg a könyök hajlításának ismétlése. Ehhez esetleg némi fizikoterápia is szóba jön. A gyógyulás hosszú és nehézkes lesz, mert a törés nem csak a csontokat, hanem az ízületeket és az izmokat is érintette, és ezek gyógyulása is nehéz, hosszadalmas. Minimum fél évet szánjon rá. természetesen nem kell addig kezelésre járni, tanulja meg a torna minden apró részletét, és ismételgesse a gyakorlatot naponta, egyedül is. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Proximalis Carpectomia

Üdvözlöm! Az elején. kezdeném. 2019.10.07-én volt egy csuklóműtétem ahol megtűzték a sxaphoideumot.6 hét gipszrögzités volt. Gytornák sora következett. Sajnos időközben megáll. h sudeck szindr. van! Most ott tartunk h lassan aug. van de a csuklom nem akar mozogni, és az ujjaimat sem tudom csak félig behajlitani. Ma az orvosim a PROXIMALIS CARPECTOMIA-t javasoljaNagyjábol elmagyarázta h az egyik kéztőcsontsort el fogja távolitani és akkor majd mozogni fog a csuklóm. Annyi hátránya van azt mondta h a szoritóerő csökkent lesz, szoval nem fogok tudni vele erősen fogni mint a másik kezemmel. Ez igy igaz lenne, tényleg jobb lesz a műtéttől a csuklómozgásom? Mevgbízom az orvosomban, de ki szeretném kérni más orvos véleményét is h jól döntsek. Mivelhogy a tornák nem hoztak eredményt. Mert ha ez a műtét csak 1 felesleges plussz lenne, akkor inkább maradjon olyan amilyen! Köszönettel várom válaszukat Horváth Kata

Válasz:

Kedves Horváth Kata! Elég nehéz más álláspontra helyezkednem, mint a kezelő orvosa, aki minden lehetséges variáció birtokában van, ráadásul az is a szakmája. Az elmondhatom, hogy a sajkacsont törés (ez a magyar neve) nagyon nehezen gyógyul. A baleset után sokkal tovább kell rögzíteni, mint más végtagcsontokat, hogy a törtvégek összeforrjanak (akár 3 hónap is lehet ez, ha csak külső rögzítést (gipszet) kap. A hosszú rögzítés viszont a csont anyagcseréjét rontva Sudeck szindrómához vezethet. A műtéti rögzítés helyes döntés lehetett. Sajnos a Sudeck így is bekövetkezett, a megmaradt csont valószínűleg nem lesz alkalmas arra, hogy a mozgás az eredeti formájába visszatérjen. A várható műtét után a szorítóerő gyengébb lesz, de mozgás lesz, amit mefeleő rögzítéssel támogatni lehet. Orvosát próbálja részletesen kikérdezni. Üdv. László Gábor dr.
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Csuklo mutet utani fajdalmak

Tisztelt Doktor Ur/ No

Ez ev februar 24.-en eltortem a csuklom (left distal radius fracture). Masnap megmutottek (MUA+K-wires). , majd 7 het gipsz . Gipsz levetele utan, K-wires eltavolitas. Fizikoterapiara jartam 2 honapig. A kezelesek utan masnapra a kezem, es az ujjaim medvetalp nagysagura dagadtak. Ket hete vege az orvosi terapianak, es az eddigi gyakorlat szerint vegzem a gyakorlatokat napi 2-szer. A vallam is "beallt" amit lazito edzessel napi szinten probalok javitani. El kellene kezdenem az izomepitest, de olyan fajdalmam van a(felkar: deltaizom also reszen, ami dagadassal is tarsul, hogy nem tudom, mivel probalkozhatnek. Az ujjaim is dagadnak. Megkoszonnem, ha elmondana velemenyet! Koszonettel, Zsadanyi Katalin

Válasz:

Tisztelt Zsadányi Katalin! Sok adat hiányzik ahhoz, hogy pontos tanáccsal szolgáljak. Felmerül, hogy a baleset során vállsérülést szenvedett, de törést nem, emiatt akkor nem fájt annyira. Erre mutat romló vállfájdalma. Az is lehetséges, hogy a hosszú rögzítés miatt úgynevezett Sudeck szindróma alakult ki a csukló körüli csontokban, mely a csontanyagcsere zavarával jár, ez okozza a csukló duzzanatát és fájdalmát. Mindenesetre akármi is ez, meg kell keresnie az ortopédiát, további kezelési tanácsokat kérve. A gyógytartam valószínű nem rövid, de megéri ezzel foglalkozni! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bordán található kemény csomó

Jó napot kívánok!

A 4 éves unokaöcsémnek a bordáján találtunk egy kemény, nem mozdítható "csomót" (kitüremkedést)...nem fáj neki,  nincs semmi külső elváltozás, olyan a tapíntása mintha csont lenne...valószinű hogy már jó ideje ott lehet, csak eddig nem vettük észre!

Nem tudjuk, hogy örökletes dolog lehet-e,mert az édesapjának is van hasonló a bordáján!

Az lenne a kérdésünk, hogy komoly dolog állhat-e a háttérbe és mi lehet az?

Nagyon szépen köszönjük a választ!

Tisztelettel: N.K. Andrea

Válasz:

Kedves Asszonyom! Pontos választ nem tudok adni. A nem fájdalmas, elmozdítható -igaz, rugalmas tapintatú- bőr alatti csomók rendszerint lipomák ("zsírmirigyek"). Az időzőjel azért van, mert ez nem mirigy, hanem egy jóindulatú, ártalmatlan, zsírdaganat. Néha lehet olyan feszes, hogy aránylag keménynek tűnik, Egy 4 éves kisgyerek bőre, a bőr alatti zsírszövet miatt, puha, csontjait is puhának érezzük, tehát ehhez képest egy feszes zsírdaganat keményebbnek tűnhet. A csonthoz kapcsolód elváltozások nem mozdíthatóak el. Ez lehet fejlődési variáció, mely akár öröklött is lehet. Röntgen ezt láthatóvá teszi, persze ez a sugárterhelés miatt meggondolandó. A legfontosabb, ha változni látszik, panaszt okoz, vagy esztétikai problémát jelent, feltétlen meg kell mutatni gyermekorvosnak! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!