Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

313 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Vállficam(Első)

Tisztelt Dr.ur! 
Van eselyem meggyogyulni vállficam után műtétnélkül ? 
üdv: Halász Dániel (22-eves)

Válasz:

Kedves Halász Dániel! Mivel nem tudok eleget őnről (pédául nem láttam a képeket, amit a válláról készítettek), nem tudok választ adni. Az a kolléga, aki az MR vizsgálatot kérte, előtte megvizsgálta, látta a képket is, többet tud mondani erről. Őt keresse meg mindeképp! Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Nem tudom teljesen értelmezni az MR leletem, hogy kell e műteni vagy sem.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

 Nem tudom pontosan értelmezni az MR leletem, hiszen a leletben ha jól értelmezemen feltehetően meniscus szakadás állapítottak meg, de az orvosom mégis hyaluronsav injekciót adott be. A tüneteim viszont nem múltak, a tárd külső oldalán ahol a sípcsont találkozik a térdemmel terhelésre elkzed fájni/szúrni, a térd tekerésekor ez fokozódik, az ödéma előjön.

20 éves profi labdarúgó vagyok, nagyon fontos lenne hogy újra 100%-os legyen a térdem. Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A leleten a meniscus lézió csak, mint korábbi, már műtét következtében gyógyult esemény (szakadás?) szerepel, bár a vizsgáló teljesen nem zárta ki a korábbi heg friss sérülését sem. Ami inkább látható szerinte, az a meniscus kisebb szétvállása (flap), mely műtétet nem igényel, mivel mozgáselakadást nem okoz. Igazi problémának viszont a sípcsont külső oldalán, az ízület közelében látható izom-ín tapadási hely gyulladását tartja. Saját megjegyzésem, hogy ez közvetlen trauma, vagy krónikus túlterhelés következmény lehet. Terápiájához fizioterápiás szakember, gyógytornász segítségét kell kérni, valószínűleg rövid pihentetés után fokozatos terhelés szükséges. Oldalerősítéses térdvédő (oldalt steppeléssel, vagy műanyaggal erősített térdgumi) viselése a rehabiltációs időszakban csökkentheti a közvetlen terhelést, gyorsíthatja a gyógyulást. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Könyökfájdalom

Tisztelt doktor Úr/Nő!

Kb. 1 hete (02.05.- én) leestem, megcsúsztam a lépcsőn. Ennek következtében néhány kisebb sérülésem keletkezett, főleg a könyököm területén. Kabát volt rajtam, de így is felszakadt (igaz csak rövid helyen) a könyököm, vérzett egy darabig aznap. Úgy gondoltam, nem megyek vele orvoshoz, majd elmúlik (bár akkor pár napig nehezen tudtam felemelni a karomat). A fájdalom viszont azóta is tart, pontosan a könyök csúcsán.  Az lenne a kérdésem, hogy szükséges- e bármilyen orvosi konzultáció vagy csak fájdalomcsillapító krémet tudok rá használni?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlette,

anitaj

Válasz:

Kedves Anita! Sajnálom a késlkedést, remélem a kérdés már nem aktuális. Ha elesés közben csontos területet ütött meg, melyet a követkető 3-4 napban ahelyett, hogy javulna, egyre fokozódó fájdalom kísér, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert oka csonttörés is lehet. Ha törés kicsi, nem érint ízületet, vagy íntapadást, a mozgást nem fogja megakadáyozni, csak korlátozhatja. A rögzítés, lokális hűtés sokat segíthet. Figyelem: a jeget mindig ruhába csomagolva tegye a fájdalmas pontra, nehogy a bőre megsérüljön! A kezelés gyorsabb gyógyulást eredményezhet! Tisztelettel Dr. lászló Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Vállficam! (Első)

TiszteltDr.Úr !

Kéthónapja a könyökömre estem és kificamodott a bal vállam .  Reponálást igényelt.Jelen pillanatban gyógytornára járok . A korházban nem küldtek Mri-re. Viszont az olvastam hogy 100% hogy ki megy újra amit természetesen szeretnék megelőzni . Voltam vállultrahangon amely során a következő diagnózis született: Ac izület kissé emelkedett illetve a felkarcsont felyén kisebb benyomódás jelei láthatóak . Az izületben kóros mennyiségü folyadék nincsen . Ön javasol Mri -vizsgálatot a labrum sérülése miatt? Ugyebár ez mindenképp sérül. 22 éves srácvagyok aki normálisan szeretné használni a vállát további ficamodások nélkül . 
Tisztelettel: Halász Dániel

Válasz:

Tisztelt Halász Dániel! Ha 100%-ig biztos, hogy kiújul a ficama, akkor nincs miről beszélni. A vállat két ízület alkotja, egyik a felkarcsont és a lapocka, a másik a kulcsont és a lapocka közti mozgást biztosítja. Az AC ízület az utóbbi. A ficam azt jelenti, hogy az ízületet alkotó két (vagy több) csont annyira eltávolodtak egymástól, hogy nem képesek újra a helyükre menni. A repozicióval a csontokat visszahelyezik az ízületbe. Ficam esetén a labrum sérülése több, mint valószínű. A labrum egy kötőszövetes tányér, mely a felkar-lapocka ízület csontos tányérját (vápa) egészíti ki, mélyíti, szélesíti, mozgását biztonságossá teszi. Ha szakadás súlyos, műtéttel kell helyreállítani. Ennek igazolására kell az MRI. Lépések: repozició, rögzítés, fokozatos torna, a veszélyes gykorlatok kerülése. Ha a panaszok gyorsan csökkennek, a mozgás javul, nincs szükség MRI-re, ha nincs javulás, MRI szóba jön. A legfontosabb, hogy ne legyen üresjárat, az MRI-re várva. Hogy kell-e műtét, sokszor UH alapján is eldönthető, az MRI alapján a műtét formája dölhet el. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Az orsócsont radiális t lemezes rögzítése során 6mm csavarvég áll ki a csontból

Tisztelt Szakértő!

 

Orsócsontom lemezzel rögzítették, a csavar 6 mm-re kiáll a csontból, ulrahang alapján a hüvelykujj inát érintheti mozgás közben és a mutató ujj ín messzebb van. egy hónapja volt a műtét.  gyógytornára írtak ki és egy hétig tornáztattam a kezem, miután egy másik orvos felderítette, hogy a csavar kiáll. AZ ULTRAHANG EDDIG KÁROSODÁST NEM MUTATOTT. milyen csuklómozgást lehet csinálni és leghamarabb mikor lehet kiszedni a lemezt. Jobb kezemmel történt, ezzel kardozok, ez a munkám és megélhetésem, egyedül nevelem gyermekem, hatványozottan fontos a kezem. Aválaszt nagyon köszönöm.

 

Válasz:

Kedves Pócz Szilvia! A törést nyilván azért kellett lemezzel rögzíteni, mert a törtvég enélkül valószínüleg nem maradt volna a helyén. A fém eltávolítása akkor lehetséges, ha a csont teljesen átépült, gyógyult. A gyógyulási idő sok midendentől függ, 4-6 hét, de fém letávolítása 1/2-1 év után jöhet szóba. Javára szól sportolói volta és fiatalsága, de a lemezkivételt sürgetheti az is hogy a csavar feje a közelben futó inat (inakat) sérti. A sietség ellen szólhat a fém eltávolítást követő nagyobb terhelés (sportoló), de más általam nem ismert körülmény is (az ízület sérülése, a lassú gyógyulás, vagy hogy mennyire sikerült az eredeti anatómiai viszonyokat helyre állítani stb.). Csak az operáló orvos dönthet a protokollnál korábbi csavareltávolításról, minden körülményt figyelembe véve. Feltételezem viszont, hogy 1 év után a fém mindenképpen eltávolítható. Addig is, fokoztosan terhelő mozgás, D vitamin szedése szükséges, ezek siettetik a gyógyulást. Tiszteltettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Vállficam. (Első)

 TiszteltDr.Úr !

Kéthónapja a könyökömre estem és kificamodott a bal vállam . Jelen pillanatban gyógytornára járok . A korházban nem küldtek Mri-re. Viszont az olvastam hogy 100% hogy ki megy újra amit természetesen szeretnék megelőzni . Voltam vállultrahangon amely során a következő diagnózis született: Ac izület kissé emelkedett illetve a felkarcsont felyén kisebb benyomódás jelei láthatóak . Az izületben kóros mennyiségü folyadék nincsen . Ön javasol Mri -vizsgálatot a labrum sérülése miatt? Ugyebár ez mindenképp sérül. 22 éves srácvagyok aki normálisan szeretné használni a vállát további ficamodások nélkül . 
Tisztelettel: Halász Dániel

Válasz:

Tisztelt Halász Dániel! Szerencsére nem lehet 100%-os az újabb ficam, hiszen akkor megelőzni sem tudná. Az ultrahang lelet reményeim szerint kissé részletesebb lehetett. A váll két ízületből áll. A nagyobbik a felkar és a lapocka közti lévő gömbízület, melynek ficamodása súlyos sérülésnél gyakori Nem tudom, hogy történt-e repozició (a ficmodott felkarfej visszahúzása a vápába), mert ez az ízület, különösen az első eset után magától nem megy vissza a vápába. Ha nem történt, az jó jel, nem ez a sérülékeny ízület volt érintve. A másik ízület a lapocka és a kulcsont közt van ez is ficamodhat, de ezt nem lehet "helyretenni" Ez az AC ízület. It a korai rögzítés, majd a torna sokat segíthet. A lényeg: ha végzi a gyógytornát, és fokozatrosan javul, nincs szükség MR-re, mert annak terápiás következménye nincs Néhány hét után felmérhető a változás, ha inkább romlás látható, MR szükéséges lehet. dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokasérülés

Kedves DoktorÚr/Nő!

3 éve elestem és kificamodott a bokám. Ezt a bokámat korábban már műtötték peroneus subluxatio miatt. A műtét óta is már többször ment ki, de különösebb gondot nem okozott. Most az esés után gyorsan bedagadt, véraláfutásos lett a lábszáram közepéig. Azóta is problémákat okoz: rögzítő nélkül alig tudom felemelni a sarkam, sokszor rögzítőben is. 3 éve hordom a bokarögzítőt, emellett is estem már el. Fekve csak megtámasztva egy bizonyos szögben tudom tartani, minden egyéb esetben begörcsölnek az izmaim. Próbáltam tornáztatni, de ettől is begörcsölnek az izmok. Az eltelt 3 évben többször előfordult már, hogy nem tudtam ráállni, vagy csak nagyon nehezen. Ennyi probléma ellenére negatív lett az MRI eredménye. Milyen megoldás lehet még a merevítés rögzítőn kívül? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon nehezen tudnék teljesen kielégítő választ adni, mert minden körülmény nem ismert. például nem tudom, hogy melyik az a szög, amelyben képes tartani a bokáját. Ha az MR 3 évvel a baleset után készült, akkor talán nem csoda, hogy negatív lett, legfeljebb a szalagszakadása nyomán keletkezett hegeknek kellene látszania. Elsősorban ortopédsebész véleményére lenne szükség, hogy mi legyen a következő lépés. Remélem, műtétre nem lesz szükség. Ez esetben gyógytornász segítsége szükséges, mert előfordulhat, hogy nem mindenben megfelelelő gyógytonát végzett, ha a panaszai tovább romlottak. A túlterhelés elkerülése miatt komolyabb igénybevételhez megfeleleő boka gumiziknit kell viselnie. Ne adja fel! Tehát az első lépes az ortopédia! Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Neuropátia?!

Üdvözlöm.A férjem miatt írok,várunk a neurológiai rendelésre addi lenne kérdésem.A probléma tavaly nyáron kezdődött gerinc fájdalommal,ami mostanra derült ki, hogy S alakú gerincferdülés.REngeteg fájdalom,orvos torna után kezd rendeződni.Viszont pár hete elkezdtek zsibbadni a lábújjai ,kézújja és éjszaka égő érzése van.Azt mondja olyan, mintha fogynának az izmai :-( Sajnos ebben a fél évben nagyon epressziós lett :( e lehet attól vagy a háziorvos szreint lehet neuropátiás dagnózis. A glegfontosabb kérdésem, hogy milyen gyorsan kellene és hova forduljunk, hogy ne legyen nagyobb baj? Mennyire gyorsan romolhat az állapot? köszönöm Katalin

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A neuropathia leggyakoribb oka valamilyen toxikus állapot lehet (pl. cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás stb.). Ez esetben a családorvos iránymutatása fontos. A családorvos eldöntheti, hogy egyáltalán neuropthia okozza-e a panaszokat. Ha igen, részben fontos az alapbetegség tisztázása és kezelése, illetve neurológus (ideggyógyász szakorvos) segítségére lehet szükség. Bár szinte semmit nem tudok a férjéről, mégis azt hiszem a leírtak alapján, hogy a gerincferdülésnek nincs szerepe a végtagfájdalmakban. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Szakszavak jelentése

Üdvözlöm! Már harmadik éve kapok ugyanarra a hüvelyk újjamra gipszsint,sajnos mindig ez sérül,ahogy idén is.

Ezzel kapcsolatba szeretném megkérdezni a következő státusz jelentését,hétköznapi nyelvre fordítva.

"Felmerül a rad. collat. inveterált sérülése."

Köszönöm..

Válasz:

Tisztelt Fajszi Zoltán! A "rad. collat. inveterált sérülése" (helyesen "a radialis collateralis szalagok inveterált sérülése") magyarra fordítva azt jelenti: "a csukló hüvelykujj felőli oldalszagjainak régóta fennálló (esetleg deformációt okozó) sérülése". Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Másfél éve tartó vállfájdalom,MR

Rándulás jellegű vállfájdalom miatt MR-en voltam,ennek eredményének értelmezésében szeretnék segítséget kérni-sajnos több,mint 1 hónap múlvára kaptam csak időpontot személyes konzultációra ahhoz az ortopéd orvoshoz aki beutalt.

"Bal váll. Mindhárom síkú FatSat PD, sagittalis T1, coronalis T2 mérést végeztünk Siemens Magnetom Aera 1.5T készüléken. A kérés indoka: A bal váll MR vizsgálatát kérem. Beszűkült, fájdalmas mozgások. Laesio ROK? A gleno-humerális ízületben kóros folyadék nem látható. A porcborítás keskenyebb. Amennyire folyadék hiánya mellett megítélhető a labrumon szakadás nem látható. A musculus biceps brachii hosszú fej ín a helyén látható, szerkezete megtartott. A supraspinatus ín kismértékben PD inhomogenitást mutat a tapadásnál, a többi rotátorköpeny ín megtartott. A subacromialis - subdeltoid bursában kevés folyadék látható. Az acromioclavicularis ízület kezdődő peremszéli degeneratív meszesedéseket mutat, az acromion 2-es típusú. A ligamentumok megtartottak. Vélemény: Gleno-humerális kismértékű chondropathia.Mérsékelt supraspinatus tendinosis. Enyhe subacromialis - subdeltoid bursitis. Kezdődő acromioclavicularis degeneratio."

 

Válasz:

Kedves Lívia! A rándulás jellegű fájdalmat rándulás okozta fájdalomnak értelmezem. Az MR-en durva sérülés nem látszik. Az elváltozások hátterében sérülés, vagy korábbi többszörös sérülés lehet. Műtendő elváltozás nem valószínű. Fizioterápiára lenne szüksége (gyógytorna, elektroterápia, úszás). Porctámogató gyógyszerek szintén csökkenthetik a panaszait. A gyógytorna a legfontosabb: ebben először legyen óvatos, majd szorgalmas, de leginkább kitartó. Főleg tehát gyógytornász segítségét kell kérnie. Tiszteletttel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!