+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

387 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdficam duzzanat

Tisztelt Doktor Úr! 

Köszönöm válaszát! Április 12-én levették a gipszet, azóta rögzítőt hordok. A gyógytornát csak májusban tudom elkezdeni. Viszont a duzzanat a térdemről nem megy le. Én vagyok türelmetlen vagy ez teljesen normális? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Jakabné Kolba Anikó! Nem tudom, mennyi idő van hátra a gyógytornáig, de további javulást csak ettől várhat. A gyakorlatokat folymatosan meg kell tanulni, és otthon egyedül is végezni. Lehet gyógyszeres kenöccsel is kenegetni mnden nap (pl. Voltaren), vagy, ha melegebbnek érzi a térdét, jegelni is. A jeget soha ne helyezze közvetlenül a bőrére! (jégakut, vagy jégzselét lehet felhasználni, melyet a mélyhűtöben kell tartani, és használatkor egy vékony törölközőbe kell becsomagolni. Fokozatos terhelés javalt, mely elsősorban séta, gyaloglás lehet. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdficam duzzanat

Tiszteletem! Térdfimamom volt, kaptam 1 hét nyitott, majd 2 hét zárt gipszet, ezt 3 nap múlva szedik le. Mivel fogytam, így a gipsz alá be tudok nyúlni és úgy érzem, hogy a térdem még duzzadt. Ez normális ennyi idő után?  Köszönöm 

Válasz:

Kedves Jakabné Kolba Anikó! Az, hogy alá tud nyúlni a gipsz alá, nem azt jelenti, hogy lefogyott, hanem azt, csökkent a duzzanata. A dolog tehát természetes, ezért tették fel a rögítést. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Duzzadt ujjak. Mitől?

Kedves Doktor Nő/Úr!

Idén február közepén megszúrhatta(?) valami a jobb hüvelykujjamat mert egyszer csak azt vettem észre, hogy fáj, viszket és meg van duzzadva de akkor nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Aztán március vége felé duzzadt volt a jobb középső és kisujjam is ill. a bal középső ujjam és észre vettem rajtuk pici piros tűszúrás szerű pöttyöket de a bőrfelszín alatt. Felkerestem egy kézsebészt aki arra a megállapításra jutott, hogy lehet a háttérben reumatológiai ok áll. Jelen pillanatban (április 17.e) a bal kezem gyűrűs és kisujján a bőrfelszín alatt szintén pici piros tűszúrás szerű pöttyök vannak és duzzadt és viszket mindkét ujj.

 

Mi okozhatja ezt a vándorlást az ujjaim között vagyis mi lehet ennek az oka?

 

Az sem biztos, hogy összefüggés van a szúrás(?) és a vándor duzzanatok között. Nagyon tanácstalan vagyok..

 

 

Tisztelettel:     Edina(40éves)

Válasz:

Tisztelt Mászi Edina! A kis piros pöttyöket nem tudom mire vélni, tehát azt, hogy ez bármilyen más tünettel összefügg, látatlanban nem zudom megítélni. Elfogadva kézsebész kollégám véleményét: ha egy ízülete is érintő fájdalmas duzznat hetekig fennáll, reumatológus segítségét kell kérnie. Amennyiben a szúrás okzta volna panaszait, akkor ott egy bakteriális fertőzés gyanuja állna fenn, melyre az jellemző, hogy vagy egy lassan mérséklődő fájdalom, duzzanat, bőrpír áll fenn ( aszervezet képes legyözni), vagy ezek a tünetek mem csökknj, hanem napról napra egyre erősebben fokozódó fájdalmat okoznak. Az öné úgy tünik, egy harmadik eset, enyhe fájdalom, alig változik, inkább kiterjedni látszanak panaszai. Mutassa meg családorvosának, aki, ha szükséges beutalja reumatológushoz. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Tetoválás szalagszakadás után

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Április 7.-én sportolás közben megsérült a bokám és minden bizonnyal a szalagok szakadását állapították meg. 1 hetes gipszet kaptam, illetve Clexane injekciót 10 napig. 2 napja nem kaptam injekciót.
Mikor kerülhet sor tetoválásra?

Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

Válasz:

Kedves Majzik Petra! A Clexant, ami egy alvadásgátló gyógyszer, azért kapta, mert a begipszelt lábát nem tudta mozgatni és jelentősen megnőtt a trombózis keletkezésének veszélye. Ha már nincs rögzítve az alsó végtagja és képes terhelni, nincs duzzanat a tetoválandó területen, a tetoválásnak nincs akadálya (legfeljebb esztétikai). Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Coxarthrosis

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr,

Elnézést kérek a zavarásért.
Röntgen leletemen az alábbi olvasható:

Medence: Az SI rések tágassága norm.
A csípőizületi rések mk.o. kp fokban beszűkültek. A femurfejek alakja norm., konturja végig követhető.
A fejszerkezet jobb és bal oldalon egyaránt homogén.
Vélemény: Coxarthrosis l.u.

Az iránt érdeklődnék, hogy ez koromnál fogva normális (45 éves férfi) vagy kicsit aggódhatom, hogy a távoli jövőben szükségessé válhat majd csípőprotézis?
Testsúlyomra vigyázom, tornázni szoktam.

Szeretném kérni a véleményét és esetleges tanácsokat vagy javaslatokat, hogyha szükséges.

Nagyon szépen köszönöm, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós! A csípőkopás sok problémát vehet fel, emiatt nagyon helyesen, foglalkoznia kell vele. A legfontosabb a torna. melynek szokásból rendszeressé kell válnia. gyógytornásztól kell ellesni az alapfogásokat. A rendszeres sportolás nagyon hasznos, ilyenkor a gyógytornán tanultakat a bemelegítés során kell használni. Ami árthat, az mozgáshiány, illetve az extrém terhelés. Szabad, sőt jó futni, gyalogolni, kirándulni, úszni, korosztályával esetleg labdajátékot űzni. Fő szabály, hogy bármit csinálhat, ha azzal kapcsolatban nem érzi, hogy rossz, amit csinál. Porcvédő gyógyszer rendszeres szedése jó lehet (Condrosulf, Hyal joint, Dona stb.). Fájdalomcsillapítót csak panasz esetén. Napi minimum 30 perc intenzív mozgás kell. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Visszatérő hátfájás

Tisztelt Dr Nő/Úr!

Segítséget szeretnék kérni az MRI leletem értelmezésében. Sajnos egyre sűrűbben visszatér a hátfájdalmam és egyre több napig tart. Készült két MRI is, de nem igazán tudom értelmezni a benne összefoglaltakat. Az orvosomhoz csak csütörtökre kaptam megint időpontot, de jo lenne tudni hogy elgalább nagyvonalakban mire számíthatok. Még egy évet itthon vagyok a kisfiammal, de utána vissza kell mennem dolgozni. Kereskedelemben dolgozok, de ha ilyen sűrűn jelentkezik a fájdalom akkor nem nagyon leszek képes azt a munkát folytatni.

 

Háti gerinc MR vizsgálat:

-------------------------

T1, T2 súlyozott STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a C.VII. csigolyától az L.I. csigolya magasságáig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk a középső háti szakaszról.

A gerinc íve diszharmónikus, jobbra convex scoliosissal. A háti kyphosis fokozódott.

A zárólemezek hullámos kontúrúak, több segmentumban schmorl herniával.

A Th.IX. csigolya alsó zárólemeze mentén deformált kontúrú, elsősorban haemangiomának megfelelő, 1 cm-es magas jeladású terület látható a T1 és T2 súlyozott sorozaton.

A Th.IX.-X. és X.-XI. rés szintjében kisízületi degeneratív elváltozások láthatók, melyek a gerinccsatornát dorsal felől szűkítik, de a myelont nem érik el.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

A középső háti szakaszon a discusok enyhén megnyúltak.

A Th.VIII. discuson kis medialis, a rés szintje fölé terjedő hernia látható, mely 2 mm a-p átmérőjű, a gerinccsatornát szűkíti, a myelont eléri.

A Th.IX. discuson enyhe bal mediolateralis protrusio van, mérsékelt stenosissal.

A myelonban kóros szerkezeti eltérés nem mutatható ki.

Vélemény:

Kyphoscoliosis.

Post Scheuermann syndroma.

Haemangioma vertebrae Th.IX.

Kisízületi arthrosis a Th.IX.-X. és X.-XI. rés szintjében, mely dorsal felől canalis spinalis stenosist okoz. Hernia medialis disci Th.VIII. grad. min., a myelon érintettségével.

Protrusio mediolateralis disci Th.IX. l.s.

Lumbalis gerinc MR vizsgálat:

----------------------------

T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.XI-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.I-S.I. intervertebralis résekről.

A gerinc íve diszharmónikus, a lumbalis szakaszon enyhén balra convex. Folytatás a következő oldalon...001068919/10008797

Dokumentum készült: 2022.04.02 07:55:34

1/2. oldal

 

 Folytatás az előző oldalról...001068919/10008797

A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek kissé megnyúltak.

Az L.II. csigolya felső zárólemeze mentén kis Schmorl-hernia látható. Spondylolysis, listhesis nem figyelhető meg.

A conus medullaris az L.I. csigolya szintjében végződik, jelszerkezete szabályos.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián kissé csökkent.

Érdemi discus előboltosulás, hernia nem mutatható ki.

Vélemény:

Kezdődő spondylosis és discopathia. L.II. Schmorl hernia.

 

Kérem segítsenek értelmezni a kiértékelést. Válaszukat előre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Pap Mónika! A lelet legfontosabb eleme az alsó háti szakaszt érintő gerinccsatorna szükület, mely elsősorban felelős lehet a panaszaiért. Ez e geroivcsatorna Hogy milyen terápia szükséges ennek megoldására, az főleg a panaszaitól függ. Erről nem sokat írt, de kezelóotvosa segíthet. Több fejlődési zavar, variáció is színezi a leletet (főleg Schmorl herniák), ezek azonban nem szoktak műtéthez vezetni. Nyilván, minél több féle eltérés van, annál többféle lehet a panasz is. Azt gondolom-hangsúlyozottan a panaszok pontos ismerete nélkül-, hogy jelenleg nem a műtét, hanem a konzervatív terápia van napirenden (gyógytorna, masszázs, elekrtomos kezelések stb.). Ennek elégtelensége esetén jön szóba más, például mútéti kezelés. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Borrelia

Kb. 20 éve volt egy kullancscsípésem ami bepirosodott. Kb 5 évvel ezelőtt a a Borrelia IgM/ELISA 1.12 megerősítendő, Borrelia IgM/Immunoblot + pozitív, később Borrelia IgM/ELISA 1.16 kétes. Okozhat-e évek óta tartó ízűleti fájdalmakat? Van-e arra lehetőség, ezzel további vizsgálatokra menni és ha igen hova? Előre is köszönettel!

Válasz:

Tisztelt Címzett! A Borellia fertőzés okozza az úgynevezett Lime-kórt, mely kullancscsípés által terjed. Legjellegzetesebb tünete a kokárda szerű bőrpír, mely a csípést követően megjelenhet a csípés helyén. Sajnos néha egyáltalán nem jelenik meg, emiatt hiánya nem kizáró feltétel! Az első hónapokban egy néhány hétig-esetleg hónapokig tartó antibiotikumos kúra szükséges. Ez akár teljes gyógyulást is hozhat. Az antibiotikus kúra elmaradása, vagy idő előtti elhagyása később krónikus betegségeket okozhat (izom, ízületi, idegrendszeri), melyekre az antibiotikus kezelés már nem hat! Ezek speciális esetek, melyeket "Borellia ambulanciákon" kell kezelni. (pl. Budapest Szent László Kórház, megyei kórházak fertőző osztályai stb.). Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Hátfájás

Jó napot Kedves Doktor úr/nő

Próbálom röviden leírni a problémámat a sok közül.Az lenne a kérdésem hogy kb 3 éve fáj a lapokám mellett valami dudor a reumatológus azt mondta hogy vetessem le a cicijeimet tb alapon megcsinálják vagy töltsek le youtubról geruncnyújtó gyakorlatot és csináljam otthon. Amiket próbáltunk háziorvossal gyógyszerek mideton sirdalud 6mg os apranax 550 mg os ciridol tramadolor de semmi nem akar hatni és így egész nap fáj az a hátam ami már a bordákra néha a mellkasomra is kihat sőt van amikor levegő vételnél ís akkora szúrást érzek mintha tűvel vagy forró késsel oda szúrnának. Vajon a cdb olaj segítene esetleg vagy teljesen reménytelen? Már sajnos nem tudok hova menni. Egy ct re vagy mri re sem küldenek el. A rtg nem mutat jóformán semmit. Köszönöm szépen ha tudna javaslatot tenni mit tegyek. Borzasztó így élni 3 éve nem tudok eljárni rendesen dolgozni a fájdalomtól. A hajam is elkezdett rohamosan hullani 3 hónap alatt majd 10 kg híztam az arcomon látszik hogy valami nincs rendben a szervezetemmel. Előre is köszönöm a segítségüket

Válasz:

Kedves Martinek Szilvia! Levele kissé zavaros, hiányos, nem tudtam meg például, hogy hány éves, mi a foglakozása. De két probléma kihámozható a panaszok közül. A hirtelen hízás, hajhullás oka lehet pajzsmirigy alulmüködés, mely komoly probléma, belgyógyászhoz kell fordulnia, a betegség igazolása után pedig endokrinológushoz. Ami a fájdalmas háti csomót illeti, ez sokszor nem is csomó, hanem egy nyomásérzékeny pont, melynek oka a bordák mozgászavara lehet. Manuális terapeuta segíthet ezen. A NETEN rákereshet ilyen rendelésre. A két dolognak párhuzamosan kell mennie, mert a fájdalom megszüntetése mindennél fontosabb, de az elhízás soha nem csak esztétikai kérdés, emögött komoly anyagcserebetegség állhat. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Farokcsont

Tisztelt Dr úr!Ha a gerincemen húzom lefelé a kezem elérek a fenekem vonala alá.Régebben ott volt egy kiálló "csont"de most nem érzem.A családban mindenkinek ott az a kis kiálló csont.Azt szeretném kérdezni mi amnak a kis csontmak a neve mi a szerepe?És mi történt vele?48éves férfi vagyok.Köszönettel:László

Válasz:

Tisztelt László Ágoston! Sajnos nem elég pontos volt a leírás, fogalmam sincs, milyen területről kérdez. Javaslom, készítsen egy rajzot, s jelölje meg a pontos helyet. Esetleg keressen olyan anatómiai ábrát a neten, ami segít a terület azonosításában. Akkor talán sikerül megválaszolnom a kérdését. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Kislábujj zúzódás?

Az lenne a kérdésem, hogy másfel hónapja beütöttem a széklábba a kislábujjamat. Nem volt különösebb fájdalom, csak az ütést éreztem meg, majd bepirosodott és megdagadt. Javulást viszont nem tapasztalok, annyit esetleg, hogy kevésbé érzékeny, csupán ha visszafelé hajlik véletlen akkor mégérzem, de a duzzanat ott maradt, várhato valami javulas? Képet mellékeltem. Köszönöm válaszát;

Válasz:

Tisztel Szabó Dávid! Nem elképzelhetetlen, hogy törést szenvedett, emiatt maradt meg a duzzanat. Az is elképzelhető, hogy a jelenős ütés következtében valamelyik ízület (feltételezem, hogy az alapízület) sérült meg, A duzzanatot eleinte folyadékgyülem (ödéma) okozza, később pedig a az ödémába, a gyógyulási folyamat részeként, kötőszövet épül be. Mindezeket a sérülést követő ellátással lehetett volna megelőzni (pl. az ujj rögzítése néhány napra, például leukoplaszttal, vagy kemény talpú papucs viselésével). Mivel ez nem történt meg, a deformitás valószínűleg fennmarad, de a láb mozgását a későbbiekben -feltehetően- nem fogja jelentősen akadályozni. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!