Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász

Dr. Kiss György

68 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nőgyógyászat

Szakterülete: nőgyógyászat

Bemutatkozás

Szülés, nőgyógyász szakorvos

 „A nőgyógyásznak soha nem szabad elfelejtenie, hogy a páciensének nemcsak teste van, de lelke is. Az igazi nagy dolog viszont rájönni arra, hogy mikor melyik van nagyobb bajban, és annak megfelelően cselekedni!"

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szereztem diplomát, majd itt dolgoztam 1999-ig. A szülészet-nőgyógyászat mellett szakvizsgát szakvizsgáztam fizioterápiából, és képesítésem van az ultrahang diagnosztikához. 7 évet töltöttem Algériában, ahol egy járási székhely 60 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztályát vezettem. Ezt követően vettem át a Marcali Városi Kórház, Szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetését, ahol 2010-ig osztályvezető főorvosként dolgoztam.

Jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban dolgozom nőgyógyászként.

Szakterületek

  • HPV és méhnyakrák
  • Kismedencei gyulladás
  • A női orgazmus zavarainak kivizsgálása, kezelése
  • G-pont feltöltés
  • A menopauza tüneteinek kivizsgálása és kezelése
  • Hüvelyi ultrahang
  • Meddőségi kivizsgálás

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Kérdés?

Tisztelt Doktornő! Következő a problémám. Tegnapi napon a vécépapíron tapasztaltam enyhén élénkpiros véres váladékot (keveset), fehérneműn nem hagyott foltot. Ma már nem volt ilyen. Most Nystatin gyógyszertári kúpot használok. Lehet, hogy az sértette fel a hüvely nyálkahártyát? A vérzés előtti napon nem használtam. Pár hete is volt egy ilyen nap, amikor kevés élénkpiros nyákot tapasztaltam, akkor egy probiotikus kúpot használtam éppen. Ön szerint ez okozhatja? Egy éven belül voltam rákszűrésen. Szexuális sérülés nem jöhet szóba. Köszönöm válaszát.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Elsősorban nőgyógyászati vizsgálatot tartok szükségesnek a hüvelyfalak és a méhszáj állapotának megítélésére. Ha túl magasra helyezi a kúpot, akkor a méhszájból is eredhet a vérzés. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Kihez forduljak, mi bajom lehet?

Tisztelt Doktor Úr! 1 éve PCO-t diagnosztizáltak (először nagy ciszta volt, majd Finic nevű fogamzásgátlóval - Németországban elvileg ez a legerősebb gyógyszer - sok kicsivé vált), pajzsmirigy-alulműködés miatt Letroxot is szedek fél éve, továbbá inzulinrezisztenciára gyanakodtak, de a vércukor terhelésem jó lett. A panaszaim a következők: 3 hónapja nincs vérzésem, görcsöl a hasam, krónikus fáradtságom lett (14-16 órákat is tudnék aludni), fel vagyok puffadva, gyomorfájdalmam van, alma alakom lett, hasra csak hízok folyamatosan, pedig nem eszek sokat. Fáj a petefészkem is és a gyomrom körül is Akkor érzem jól magam és akkor nem vagyok felpuffadva, ha nem eszek semmit. A hasam olyan, mintha terhes lennék, olyan előretóduló - többen is rákérdeztek már (pedig kizárt h terhes legyek). Továbbá hajam, körmöm gyenge, pedig nincs vitaminhiányom. Magas volt a nátrium és a koleszterinszintem, pedig nem eszek sósan, joghurtot, tejszeletet és levest eszek általában. Már 2 nőgyógyásznál is jártam, de csak annyit mondanak, hogy szedjem tovább ezt a Finic nevű fogamzásgátlót. Kétségbe vagyok esve, remélem tud segíteni! Köszönettel: Niki (25 év)

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Köszönöm levelét, és kérem ne féljen. Ha a laborleletek nem igazolják a PCO-t, Insulin resistentia-t (HOMA index), akkor megnyugodhat, bár a leírt tünetek miatt alapos anyagcsere vizsgálat, dietetikus vélemény nem ártana. Nem tudom, hogy a jelzett fogamzásgátló megfelel-e Önnek? Nem kellene-e másikra cserélni? Psyches komponensek is erősen közrejátszanak ilyenkor. Mellékvesék működését is ellenőrizni kellene! Tehát, alapos kivizsgálást javaslok. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Terhesség

Tisztelt Doktor Úr! 19 éves vagyok, és 2 hete késik menstruációm. Már 1 éve nem szedek fogamzásgátlót és pajzsmirigy beteg vagyok, lassan 2 éve volt műtétem, mikor kivették a bal lebenyem, mivel daganatom volt. Azóta a hormon gyógyszert rendszeresen szedem, inkább menstruációm előbb szokott megjönni. Végeztem már terhességi tesztet, de lehetséges, hogy akkor még nem telt le 10 nap a teszt elvégzése és a lehetséges teherbe esés időpontja között. Lehetséges terhesség? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Az ismételt terhességi teszt mellett, hüvelyi ultrahangvizsgálat segíthet a kérdés tisztázásában. A pajzsmirigy rendellenesség elég zavart tud okozni a ciklusban, így annak vizsgálatát is javasolnám. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Ritka genetikai rendellenesség és gyermekvállalás

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Hosszú ideje várok a végleges diagnózisra. Feltételezhetően MHY9 génhez köthető Sebastian szindrómám vagy Alport vagy Bernard-Soulier-em van. Nyáron szeretnék gyermeket vállalni és nagyon jó lenne tudnom végre, mik a kilátásaim, ha ezek közül valamelyikben valóban érintett vagyok. Hogy befolyásolja a terhességet, a szülést vagy a gyermek egészségét ez a három lehetséges betegség? (Sajnos az orvosom nehezen elérhető, tőle nem sikerül tájékoztatást kapnom.) Köszönettel, L.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A budapesti I. és II. számú Női Klinikán, a Maternity Magánklinikán kitűnő genetikus kollégák dolgoznak, akik megnyugtató választ adhatnak perinatális tanácsadáson kérdéseire. Ismeretes olyan laboratórium, ahol opcionálisan mikrodeléciók vizsgálatával is foglalkoznak. Valóban, a kérdést még fogantatás előtt el kell döntenie. Tanácsom, hogy mielőbb keresse fel az említett helyeket. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Méhlepény

Tisztelt Doktor Úr! Ma vagyok 12+3 terhességi héten. 3 napja voltam UH-on. Mindent rendben találtak (jó szívhang, megfelelő méret, 56 crl). Ami miatt aggódom az az, hogy itthon figyeltem fel rá, hogy papíromra az írták, szabályos petezsák és szikhólyag. Erre az időszakra már nem kellene méhlepénynek lennie? Mikorra alakul ki? Terhesség eleje óta 3x2 Utrogestant kell szednem korábbi vetélés miatt, amit a mai naptól kell csökkentenem és a 14. hétre elhagyni. Nagyon félek a gyógyszer abbahagyása miatt, mert aggódom, hogy a méhlepény elegendő progeszteront termel-e. Előfordulhat, hogy a lepény nem veszi át a szerepet és nem megfelelően működik? Várom válaszát. Tisztelettel: Netti

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A lepény a 16 gestatiós hétre alakul ki, és valóban, azután úgy az anyát, mint a magzatot irányítja. Létrejön az ún. foetomaternalis egység, mely egészen a szülési csodálatosan működik. Az említett gyógyszert valóban a 14. hétig érdemes szednie, de ha Önt megnyugtatja, szedje tovább még 1 hétig a gyógyszert. Tájékozottság alapos, ezt a jó szokását tartsa is meg, de ne féljen! Üdvözlettel: dr. Kiss PS.: A lepény annyi mindent termel, hogy még a szakemberek sem tudják pontosan.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Alhasi fajdalom

Jó napot kívánok! Már több, mint egy hónapja alhasi fajdalommal küszködök. Régebben is előjött, orvoshoz is elmentem és azt mondták, nincs semmi, valószínűleg idegi alapon van. Régebb a fájdalom, akkor jött elő, mikor hideg székre ültem és mikor székletürítési ingerem volt, akkor az alhasi tájék jobb oldalán görcsölni kezdett és fájni. Ez a fájdalom újra előjött, de most már nem igazán szűnik meg és székletürítési inger eseten fokozódik. A kérdésem az lenne, hogy a vakbelemet vagy a petefészkemet kellene megvizsgáltassam? Köszönöm előre is.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Hüvelyi és hasi ultrahang vizsgálat és laboratóriumban: vérkép, süllyedés, CRP, valamint vizelet vizsgálat során lehetne tisztázni a panaszok okát. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Alhasi fájdalom

Jó napot kívánok! Már több, mint egy hónapja alhasi fajdalommal küszködök. Régebben is előjött, orvoshoz is elmentem és azt mondták, nincs semmi, valószínűleg idegi alapon van. Régebb a fájdalom, akkor jött elő, mikor hideg székre ültem és mikor székletürítési ingerem volt, akkor az alhasi tájék jobb oldalán görcsölni kezdett és fájni. Ez a fájdalom újra előjött, de most már nem igazán szűnik meg és székletürítési inger eseten fokozódik. A kérdésem az lenne, hogy a vakbelemet vagy a petefészkemet kellene megvizsgáltassam? Köszönöm előre is.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Valóban, lehetne hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálatot végezteti, a laboratóriumi vizsgálat pedig a gyulladásos elváltozást zárhatná ki. Panaszait olvasva viszont proktológus szakember véleményét is kikérném. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Menstruáció elmaradása - 3

Kedves Doktor Úr! Októberben erős alhasi fájdalommal, erős vérzéssel és alvadt vér- és nyúlványdarabokkal vészeltem át a menstruációs napokat, amitől megijedtem, mivel eddig a fájdalom apróbb jelét sem éreztem (25 éves vagyok). Idén, 2016-ban a menstruációim elmaradtak. Korábban is előfordult már egyszeri kimaradás. Régóta sportolok, kiegészítőket nem fogyasztok. Mi állhat a háttérben?

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Hüvelyi ultrahangvizsgálat, valamint hormonális meghatározás birtokában tisztázni lehet a hátteret. Félnie nem kell, az Ön által leírt "tempó anomáliák "gyakrabban fordulnak elő fiatal nőknél is, mint gondolnánk, nem betegség, de a fenti vizsgálatok során megnyugtató választ kaphat. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Tartós mellérzékenység

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 2 hónapja tartó tünetem, hogy mindkét mellem alsó része érintésre érzékeny, fájdalmas. Nagyon minimális, néha felbukkanó plusz tünet: nem szagos, fehér folyás. Más egyéb tünetem nincs. A menstruáció idejére a tünetek teljesen megszűnnek, utána 3 hétre visszatérnek. 37 éves nő vagyok. Még nem szültem. 1 éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Szeretném kikérni szíves véleményét az esetleges okokról. Üdvözlettel.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Hormon panel (FSH, LH és főleg prolactin meghatározás) lenne célszerű. A prolactin a tejelválasztásért felelős hormon. Emlő ultrahang vizsgálat is ajánlott. A fogamzásgátlás után szervezete valószínűleg most kezd visszatérni az eredeti egyensúlyba. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

HSG

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Február 20-án volt az utolsó menzeszem. Március 8-án történt HSG vizsgálatom, ami után 3-4 napig véreztem. Azóta nem jött meg a menzeszem. Esetleg a vizsgálat utáni vérzés volt a menzesz?

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Nagy valószínűséggel nem a vizsgálat utáni vérzés volt a menses. A kérdést hüvelyi ultrahang és terhességi reactio eredménye tisztázhatja majd. Üdvözlettel: dr. Kiss
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!