Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

2212 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

HASI CT vizsgálat előtti cukorgyógyszerek szedése

A hasi CT vizsgálathoz kapott útmutató szerint  2-3 nappal a vizsgálat előtt abba kel hagyni bizonyos cukorgyógyszerek szedését.Csak azt nem tudom, hogy miért.Eléggé aggódom amiatt, hogy ez milyen problémákat okozhat.Az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy  ha elmagyaráznák nekem a tiltás okát, és azt, hogy mi van akkor ha mégsem hagyjuk abba.

Válaszukat előre is köszönöm!

 

Tisztelettel: Árva Tiborné

Válasz:

Kedves kèrdezö. Hogy ne egyen ez rendbe van. A többit nem tudom èrtelmexni mièrt ne. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Lila folt

Jó napot Dr Úr/Nő 

Reggel arra keltem fel hogy a szemhéjamon sötét lila folt volt, nem fáj ,nem viszket, nem ütöttem be a szememet,nem erölködtem 

Mi lehet az oka? 

 

Csatolva küldeném a fotót róla 

 

Köszönöm a választ 

 

 

Üdvözlettel 

 

Sandra Pinterova

Válasz:

Kedves kèrdezö. Köszönöm a kèpet. Több mint valoszinü bevèrzèsrl van szò. Rendszerint fokozott dörzsõlès okozza. Javaslom C vitomin szedèse napi 2000mg. Rövid idö mulva felszivodik. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

116/100as vérnyomás miatt mennyire kell aggódni?

Tisztelt Doktornő/Úr!  64 éves nagymamám miatt aggódom,aki tegnap 116/100as vérnyomás értéket mért, az arca kipirosodott és fájt a feje. Azt mondta máskor is előfordult, hogy 99 körül volt az alsó értéke, de a felső mindig alacsony marad. Gyakran fáj a feje és a térde,bokája is bedagad, bár állítása szerint csak rosszak az izületei. Rendszeresen jár rutinvizsgálatokra, mert 4 évvel ezelőtt rosszindulatú melldaganattal kezelték,sikeresen. Azóta nincs problémája, mindig jók a vizsgálatok eredményei, a vérnyomására sem mondtak eddig semmi rosszat. Ne aggódjam túl a dolgot, elég csak odafigyelni az étrendre meg a mozgásra vagy erőltessem a szívvizsgálatot? Köszönöm előre is válaszát!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Aggodalomra nincs ok mivel a vèrnyomàssal nincs problma. Figyelni kell több alkalommàl mèrni kell idönkènt. Figyelni az ètkezèsre. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Alacsony vérnyomás és következményei - MRI lelet

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) Doktor Úr válasza alapján másolom be az MRI leletet:

Clariscan:12ml

Nativ és kontrasztanyagos Koponya MR vizsgálat:

Axialis T2,T2 FFE, DWI, sagittalis 3D , coronalis STIR,T2, valamint orbitára centrált T1 sagittalis síkú szekvenciák készültek.

Kérés indoka: Nyár közepén nagyfokú gyengeség és szédülés, egyensúlyzavar jelentkezett indokolatlanul. Kezébol kiesnek a dolgok. Mindkét nagylábujja hegye napokig zsibbadt, aztán érzéketlenné vált.

Lábujjakból térdig terjedo csíkszeru fájdalom. Gyakori arc és száj zsibbadás. Gyakori fejfájás. Feledékenység. SM?

Lelet:

Normál tágasságú külso és belso liquorterek, középállású kamrarendszer. A sella régió szabályos. A craniospinalis átmenet rendben. A nervus opticusok normál vastagságúak és jelintenzitásúak. Kóros folyadék körülöttük nem látszik. Diffúziós rendellenesség, kóros hemosziderin lerakódás nem látszik. A FLAIR szekvencián mindkét centrum semiovale területén egy-egy ,mindkét oldalon frontalisan subcorticalisan néhány 2-4,5 mm-es jeldús góc látható, melyek lehetnek demyelinisatios gócok, de localisatio alapján sclerosis multiplexre egyértelmuen nem típusosak. A corpus callosumban kóros jelintenzitás nem látszik.

A pontocerebellaris szögletekben, az agytörzsben és a kisagyban kóros nem látszik.

Kóros kontraszthalmozó góc nem ábrázolódik.

Vélemény:

 

Multiplex fehérállományi demyelinisatios laesiok

 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Köszönöm a bizalmat. Gondossan ellemezve az MRI komoly kàrosodàsra utalò jelek nincsenek. Illetve olyan amely nem javithatò. Javaslom kb hat hònapig napi egy tbl. Millgamma N szedèse. Ezzel regenàrodnak az idegsejtek. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Alacsony vérnyomás és következményei

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Sok éve nagyon alacsony a vérnyomásom, kávék mellett is 100/60 körül mozog, de sokszor 100 alatti az első érték. A pulzusom 90 fölött vam rendszerint. Mostanában nem tudok már a bal oldalon feküdni. Úgy olvastam, a vérnyomás és pulzus kombinációja okozhat szívnagyobbodást. Lehet ezekkel valamit kezdeni? Volt 2 császármetszésem, ezeknél előtte kaptam alapos mennyiségben a pulzusnövelő fájáscsillapító infúzióból. Valamint másfél éve derült ki, MRI kimutatta, nagyon sok lasio, idegszál elhalás lett valamitől az agyamban. Nem SM mert nem tipikusan azokon a területeken vannak, de sajnos jelentősebb nagyobb számban mint SM esetében, ráadásul mindenfelé az agyamban. Köszönöm!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Az alacsony vèrnyomàs a hosszù ēlet titka. Egymagban nem kòris csak kellemetlen. Ami az MRI tiszteletel kèrem kldeni a rèszletes leirás akkor pontos vèlemènyezès miatt. Üdvœzlettel Dr. Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

TENAXUM 1MG

Udvozletem!

Komoly problemam amire nagyon szeretnek valaszt. Sajnos generalizalt szorongasom van, meg hipohondriam. Ez nalam abban nyilvanul meg: a vernyomasom sokszor magas, van mikor jo, de volt parszor 200 felett is a szisztoles ertek. Ha meglatom a vernyomasmerot, na akkor mar erzem a gyomromban a bizsergest, tuti az egekbe a vwrnyomasom. Nagyon stresszes vagyok alapbol.

Doktorno irt ki TENAXUM 1 Mg gyogyszert napi 1 szemet.

Eddig 2 evig szedtem METAPROLOL HEXAL 50Mg napi 1 szemet. 2 hete napi fel, immar 4 napja semmit. Kardiologiai teljes vizsgalat jo lett. Orvos mondta, hagyjam abba a szedeset, terjek at a TENAXUMRA.

Itt jon a baj. Nem merem elkezdeni szedni, félek tole. Szokott lenni szivritmuszavarom, en erzem, igaz eddig nem diagnosztizaltak. (miota iszom a citromfu teat csokkent)

Sokat faj a gyomorszajamnal, (gondolom az meg a refluxom miatt!?) Kicsi van az is.

Kerdesem: Okozhat esetleg sziv problemat ha beszedem a TENAXUMOT? Lehet attol esetleg szivinfarktus jellegu problema, vagy ritmuszavar... barmi??? Nagyon felek az infarktustol. 

Nagyon szepen koszonom a tanacsot, sokat szamit, hat remelem el merem kezdeni szedni!!! ❤️

Válasz:

Kedves kèrdezö. A stressz nyilvàn okoz gondot illetve emeli a vèrnyomàs ès a pulzus szàm is. Javaslom a napi egy tabletta Metapropol 50mg. A mellett napi egy tablette Frontin a szorongàs miatt. Ezzel nagy mèrtèkben enyhiti a panaszai. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Condrosulf tabletta és Supradyn vitamin

Tisztel Doktor/nő!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy édesanyám, aki 73 éves a Ramitril, Nebivolol, D vitamin és Citrokalcium mellett szedheti-e  a Condrosulf-ot, illetve a Supradyn 50+ vitamint? (Tudom, hogy a Condrosulf tabletta vényköteles)

Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel: Ildikó

Válasz:

Kedves kèrdezö. A Supradyn szedheti. De nem javaslom a condrosulf. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Mi lehet a probléma? A frontok lehetnek a kiváltói?

Üdvözlöm! Édesapám 71 éves, 4-5 éve szed vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Más gyógyszert ezen kívül nem szed. Egy ideje, általában reggel vagy délelőtt, leesik a vérnyomása ( 86/65) és ezzel egy időben megemelkedik a pulzusa változó de olyan ( 150-160-170) Ez nem tart sokáig , nem tartós. Gondolom az alacsony vérnyomásnál kompenzál a szervezet. Azt figyeltük meg, hogy ez általában frontoknál jelentkezik. Ritkán olyan is van, hogy este felé megemelkedik a vérnyomása, de az is csak rövidebb ideig. Kell-e ezzel valamit kezdeni, tudunk-e valamivel segíteni ezen? Ő , ha nem érzi jól magát akkor eléggé be stresszel, így gondolom az is rátesz még arra, hogy olyankor megemelkedik a pulzusa. Alapvetően jó kondiban van, bár van rajta súlyfelesleg valamennyi. Mindennap 5-8 kört gyalogol a sportpályán, és napi egy órát szobabiciklizik. Vitaminokat: C-,D-,magnézium, cink, omega 3-, Élelmi rostot (zabból-bétaglükán, utifűmaghéj,inulin,)  kollagént-, prosztatára szed még szaballpálma kivonatot vagy tökmagolajat. Véleményem szerint nem iszik elég folyadékot, vizet. Nagyon köszönöm előre is a válaszát,  Tisztelettel  N-H Orsolya.

Válasz:

Kedves kèrdezö. Panaszok alapjàn nyilvàn szabàlyozoni kell a vèrnyomàs gyògyszer. Ahoz hogy ez megfe!öen tõrtnyen kb.egy hètig rendszeresen naponta reggel este mrni a vèrnyomàs pulzus szàmmal. Ha megtisztel az eredmnyel szivesen segitek. Tisztelettel krem közölni milyen vèrnyomàs csökkentõ szed. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szívdobogás érzés a hasban

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Miért lehet, hogy a hasamban érzem és látom is a szívdobogásom? Elég vékony vagyok 46-48 kg lehet azért?

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Kedves Kèrdezö. Nem tudom hány èves milyen magas de 46kg igen kevès amiatt èrezheti. Üdvôzlettel. Dr. Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Magas vérnyomásnak számít?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

36 éves nő vagyok. Dienille fogamzásgátlót szedek antiandrogén hormonpótlóként már 6 éve. 54 kg vagyok, túlsúlyom nincs.

Azt szeretném kérdezni, hogy a 126/80- as és a 121/60-as vérnyomás magasnak számít? 

Sajnos a héten többször mértem ezen értékeket.

A háziorvosom nem írt fel vérnyomáscsökkentőt.

Tudok tenni valamit, hogy lejjebb menjen?

Olvastam, hogy a galagonya tea jó lehet. Szabad fogyasztani a fogamzásgátló mellett?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nagy hiba lett volna ha az orvos bàrmilyen vèrnyomàs cskkentõt irt volna. A mèrt èrtèkek normàl tatomànyba vannak. Nem javaslom semmilyen csökkentö szedni akàr gyògyszer akàr bàrmilyen más nõvènyeredeto szer. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!