Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

1793 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Felszívódási zavar (Crohn betegség?)

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr,

a következőkben kérném a segítségét.
Tüneteim:
születés óta alacsony testsúly (jelenleg 60 kg alatt, 183 cm magassághoz, 34 éves férfi, sosem voltam ennél nehezebb), hízni sosem tudtam, étkezésem rendben van (minimum 2500 kcal / nap, ebből majdnem 100g zsír és kb 300 g szénhidrát, min 100 g fehérje). Cukor- és glutén mentesen étkezem, mert ezek bőrtüneteket okoznak (akné és nagy gyulladt csomók az arcon, háton, mellkason, karokon)
Az utóbbi években állandó és folyamatos puffadás minden ételtől.

Az eddigi vizsgálatok:
laktóz negatív, laktulóz pozitív (normix kúra hatástalan volt), cöliákia negatív (3 hónapos glutén fogyasztás után is),vérkép jó (crp is normál tartományban) egyedül a trigliceridek alacsony (0,4 mmol/l), széklet vér - tenénytés - parazita negatív, heicobacter negatív.
Gyomortükrözés negatív, vastagbél tük. negatív (csak a vakbélig történt), a hasi ultrahangon: "a terminalis ileum kb 5-7 cm-es szakaszán a bélfal minimálisan vastagabb, de a perisztaltika jól végighalad". Itt felmerült a Crohn gyanú, de mivel a Budenofalk tabletta nem enyhítette a puffadást az orvosom kizárta a Crohn betegséget. Mivel szervi eltérést nem talált, így segíteni nem tudott,  a tükrözés megismétlését a vékonybél szövettanhoz nem látja indokoltnak. (Crohn betegségre jellemző tüneteim, pl hasfájás, hasmenés, véres széklet nincs és nem is volt soha)

Célom lenne a puffadás  és a felszívódási zavar megszüntetése.
Ön szerint milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni?
Köszönöm!

Válasz:

Kedves kèrdezö. A Crohn betegség kezdeti szakaszban nincs vérzés illetve gyakori hasmenés. De puffadás fogyás időnként székrekedés illetve a széklet labor vizsgálat esetén számos pozitív jelek vannak. Javaslatom a következő. 1. A megfelelő diéta. Sok zöld félek zir szegény illetve fűszer szegény ételek fogyasztása javasolt. Hús félèk főleg szárnyas illetve halak fogyasztása. Kerülni a tej fogyasztás a helyet joghurt kefir stb. javasolt. Gyümölcs félèk jobb ha kompot formában fogyasztani. Kerülni a szén savval dúsított italokat. Esténként egy pohár hideg cukormentes kamilla teát mint az utolsó bevétel fogyasztani. 2. Ami a gyógyszert illeti javaslom hogy napi 2X1 tabletta Pentasa 2mg. Rövid időn belül panasz mentes lesz Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Magasabb LDH szint

Tisztelt orvos! Rutin laborvizsgalaton kiderult, hogy az LDH értéke  magasabb, 236 U/l. Normal ref. tartomány 110-210U/l. A többi értékeim normalisak:glükóz 3,8 mmol/l, koleszterin 4,28 mmol/l, triglicerid 0,85 mmol/l, Hdl koleszterin  1,92 mmol/l a többi értékek is jók. Aktív életet élek, testsulyom 48 kg, semmi betegségem nincs, melyre gyógyszert kellene ennem. Kérdésem az lenne, hogy lenne-e okom az aggodalomra a magasabb  LDH értékeim miatt?. Kata. 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Aggodalomra nincs ok. Zsirszegèny diètàval rendben hozhatò. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szép estét

Következő kérdésel fordulnék őnhöz,savra kaptam nalpaza reggelente szedek 20 bg-ét,de már fel marta a torkomat a sav,5-6 köpés után véreset köpök. Egyik kérdésem az lenne hogy miért nem jelenkezik már első köpetnél a vér miért csak 4-5 köpet után ? Másik kérdésem viszont az lenne,hogy milyen házi praktikák vannak,vagy esetleg gyogyszerek ami rendbe hozza a torokba sebbeket sérüléseket ? De a házi orvosom se volt biztos benne sav okoza,őn szerint sav kivül okozhat más véres köpetett ? Semmilyen más tünetem nincs,nem fáj a hasam,nem köhögök nincs lázam teljesen jól vagyok.

Válasz:

Kedves kèrdezö. Számos oka lehet a véres köpetnek. Garat gyulladás rossz fog tüdő eredetű stb. Javaslom hogy egy gége szakorvos. Nincs értelme találgatni. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Doktor Úr által kért laboreredmény

Tisztelt Mihranian Hermon doktor úr!

Köszönöm a gyors választ!

Küldöm Önnek az egyetlen eredményt amit kézhez kaptam.

 

Köszönettel!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Köszönõm a bizalmat. A labor eredmènyek nem rosszak. De panaszaira nem add vàlasz. Javaslatom a következö. 1.nyakigerince rtg. felvètel. 2.koponya CT Bàrmilyen elvàltozàs akàr a gerincben vogy az agy terletèn hasonlò panaszokat okoznak. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Ájulás, mellkasi és hátfájdalom

 Jó napot kívánok! 

A problémám kb 1 hónapja kezdődött. Inni indultam a konyhába és egyszerűen a földre estem, nem tudtam megtartani magam. Semmilyen segítséggel nem tudtam kb 1 órán keresztül felállni. Erős mellkasi és hátfájdalom kezdődött. Mentő vitt el, vért vettek és ekg-t és mindkettő rendben volt így haza is engedtek. Azóta ez megtörtént 6 alkalommal, az utóbbi 4 napban 3x. A mellkasi fájdalom azóta is tart, nem erős de folyamatos. Külföldön élünk és közben magánlaboron keresztül volt vérvétel amiben a D vitamin alacsony szintjén kívül minden rendben volt. Kérdésem az lenne, hogy mitől lehet mindez, esetleg milyen vizsgálatokat javasolnának, hogy kiderüljön, hogy mi a probléma?

Köszönettel!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Tisztelettel kèrem küldeni a kèszült vizsgàlatokat javaslat cèljàbòl. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Kemény labdaszerű duzzanat!

Tisztelt Szakértő! Szombat délután elkezdett fájni a nyakam és észre vettem,hogy onnantól elkezdett egy duzzanat folyamatossan nőni és fájt.Most ott tartok,hogy már nem fáj kb. ping.pong labda nagyságú és formájúvá duzzat.  Vasárnap reggel elmentem az ügyeletre ott kaptam Aktil Duo tablettát. Az orvos nem volt közlékeny ezért sem tudom,hogy mi lehet a gond. Az lenne a kérdésem,hogy valami komoly dolog állhat a háttérben,mint pl.rák,vagy valami banális dolog? Ez a duzzanat a bal oldalon van és semmi más panaszom nincs.  Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nem szabad azonnal rosszra gondolni. A duzzanat lehet egy rossz fog miatt vagy egy mirigyigy gulladàs miatt. Javaslom nyomban ketesse hàziorvosàt a vizsgàlatok miatt. Szomorù hogy az orvos nem volt közlèkeny. Nem kell ezzel foglalkozni. Lehet hogy rossz napja volt. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Májbetegség.

Tisztelt Doktor úr/nő.

Alkoholos májbetegségell kezeltek. A GGT: 3570 U/L . Napi 8 sörtől és alkalmi 2-3 pálinkától  tényleg kialakulhatott,hosszú évek alatt? A norma férfiaknál 9-50 U/L.  Ez a csoda hogy élek verzió?

Válasz:

Kedves kèrdezö. Valamivel több rövid ital kellett fogyasztani rendszeresen. De ilyen fogyasztás mellett alakulhat a máj károsodás. Javaslatom a következő nem szabad alkoholt fogyasztani még ünnepek alatt sem ha szeretne elkerülni a bajt. Továbbá napi 3x1 tabletta Legalon kb hat hònapig. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Fejfájás

Tisztelt doktor ur/ nő  kerdésem az lenne hogy mar régen szedek metotyrint de  mostanában gyakran van migrénem lehet hogy a gyógyszer okozza ?

Válasz:

Kedves kèrfező. A gyògyszer okozhat fejfájás de èrdemes ellenörizni a vèrnyomás illetve a nyaki gerince rtg.javasolt. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Véreredmeny

Tisztelt doktor / doktornő      

En voltam vérvételen és az LDH értekem alacsonyabb 118 a papiromon azt irja hogy 125-220 a normalis értek.Mire utalhat ez az alacsonyabb értek ? 

Választ előre köszönöm           

Válasz:

Kedves kèrdezö. Egy magában em értékelhető. A többi paraméterekre van szükség. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szívultrahang

Kedves Doktor úr/ Doktor nő!

 

Szerelmem, a  mai napon az alábbi szívultrahang leletet kapta (, Aki most 66 éves). Az lenne a kérdésem, hogy a benne leírt "károsodott bal kamra funkció", és a "Kp fokú koncentr. " mit jelentenek?! Ez egy negatív eredmény, vagy esetleg egy kezdődő/ vagy már kialakult  szívbetegség jele ?! A vérnyomásáról nemrégiben derült ki, hogy magas, de amióta szedi a gyógyszert (Co-Renitec), azóta rendben van. Teljes kivizsgáláson volt, és minden egyéb lelete szinte tökéletes. Ennél a szívultrahangnál van eltérés. Azért szeretném tudni a véleményét, hogy tudjam, mire kell vigyáznia a jövőben ?!

A lelet :

Norm. szívüregi dimenziók.Jó systolés, és károsodott bal kamra funkció. Szimmetricus falmozgások.Kp fokú koncentr. BK hypertrohia. Aorta bill. tricusp. enyhén meszes.Mitr. bill. vitorlák épek.MI jeltett. A jobb kamrai syst. nyomás nem emelkedett. PF nincs. IVC norm.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, és szeretnék egyben Hálát is adni az ingyenes kérdezési lehetőségért!!!

 

Teljes Tisztelettel

 

T. Éva

Válasz:

Kedves kèrdezö. Az említett elváltozások a Magasvérnyomás következménye. A rendszeres kezelés mellett a szív működés kontrolalhato aggodalomra nincs ok. De időnként kontroll vizsgálatra szükség van. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!