Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

1837 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Trombózis

Tisztelt Doktor Úr

Leiden mutációt állapítottak meg nálam. A családban nem fordult elő senkinél sem. Viszont a vérvételes eredményeimben a trombocita szám mindig az alacsony határ körúl mozog. Nem ez az érték mutatja meg hogy az ember trombózishajlamos-e? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nem csatolta a labor eredményeket. Tisztelettel kérem küldje őket. Alkar tudnék válaszolni a kérdésére. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Epe?

Tisztelt Doktorúr/nő!

Következő a gondom: Már nagyon régóta huszonéves koromban is volt olyan problémám, hogy éjjel fájdalmas hasi görcsökre ébeedek, amely hátba kisugárzik, társul hozzá hányinger is. A családban mindig azt mondták, hogy biztosan megöróköltem nagymamámtól az eopésséget. Viszont az utóbbi időben2 hónapon belül 2x is előfoordult ez a probléma és most pl. 5 napja volt egy durva görcs, de tompán megmaradt egy enyhe diszkomfort érzés. Ez valóban lehet epe? Voltam háziorvosnál, ő is erre gyanakodott, ill írt gyomorvédőt. Diétával valóban megszüntethető a probléma? Létezik, hogy egy görcs után még 5 napig megmaradhatnak enyhén a túnetek. Én azt amúgy nem tudnám egyértelműen mondani, hogy jobb oldalra sugrárzik a fájdalom, inkább a gyomorszáj és hát.

Kicsit tanácstalan vagyok

Válasz:

Kedves kèrdezö. Részletes kivizsgálás után lehet vélemény alkotni. Javaslom hogy a haziorvossal beszélje meg a beutalpk miatt. Találgatni nem szabad. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szívbaj vagy stressz?

Tisztelt Doktor úr/nő!
Kérném szíves tanácsát, tapasztalata szerint mi okozhatja panaszomat.
Amikor elbóbiskolok, vagy a "mindjárt elalszom" fázisban vagyok, hirtelen azt érzem, hogy leáll, kihagy a szívem, nem kapok levegőt - erre felriadok.
Volt olyan is, amikor ezután a felriadas után hiába próbáltam levegőt venni vagy nyelni, csak a harmadik,negyedik próbálkozásra sikerült.
Napi egy Concort 2,5 mg szedek és napi 10 mg Rabyprex tablettát.
Februárban voltam kardiológiai kontrollon, mindent rendben találtak.
A vegetatív idegrendszerem okozhat ilyen tünetet vagy szervi probléma lehet?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Kedves kèrdezö. A panaszai főleg pszichés eredetűnek tűnnek. Aggodalomra nincs ok. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Terhesség alatti gyomor és nyelőcső égés

Tisztelt Szakértő!

Problémám az hogy refluxom miatt a terhességem nehéz, a savam a torkomat marja. A rennie és gaviscon semmit nem használ.  A nőgyógyászom nem javasol semmit csak hogy tűrni kell, de félek nagyobb baj lesz belőle , esetleg kisebesedik a nyelőcsövem. A háziorvos írt fel omeprazolt hogy alkalmanként lehet illetve egy egy szem quamatel. Mit lehet beszedni hogy elmúljon a torokirritáció? Köszönöm válaszát, tisztelettel Barkinca 

 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Terhesség miatt a javaslatom a következő. Fűszer szegény ételek fogyasztása. Kerülni a szén savval dúsított italokat. Esténként mint az utolsó bevétel egy pohár hideg cukormentes kamilla teát fogyasztani. Nem gyakran de időnként egy tabletta Quamatel. Igy enyhíteni a panaszokat Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Pajzsmirigy okozta pitvarfibrilláció

Tisztelt Doktornő!
 
Az alábbi esetben szeretném a véleményét kérni! Édesanyámat tavaly áprilisban pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a problémát. Tapintásra semmi nem volt érzékelhető, különösebb, egyéb panasza nem volt. A kórházban a vérvétel az alábbi adatokat tartalmazta: TSH 0, 120 (ref: 0, 4-4, 0) Szabad T4 15, 20 (ref: 11, 5-22, 70) Szabad T3 5, 6 (ref: 2, 3-6, 5) A pajzsmirigy ultrahang eredménye: A PM bal lebenye kicsi 6x5x17 mm-es, a jobb norm. nagyságú. Mk.o. lebeny jelentősen echoszegény, imhomogen, durva szerkezetű. A jobb lebeny felső harmadában egy 8mm-es, echoszegény sávval övezett, echodús göb van. Az isthmus nem szélesebb, a nyaki erek mentén kóros képlet nem detektálható. A nyálmirigyek szabályos szerkezetűek. Megnagyobbodott lymphoglandula nem ábrázolódik. Athrophia lob. thyr l.s. Struma nodosa l.d.
 
Azt mondták nekünk endokrinológiai szempontból ez határeset, nem biztos, hogy a pajzsmirigy okozza a problémát. Ennek ellenére Metothyrin gyógyszert kezdték el adagolni számára. A belgyógyász mellett endokrinológus is megnézte az adatokat és a Metothyrin szedését ő is javasolta. Naponta fél tablettát (10 mg) szedett.
 
A következő vérvételre 2018 végén került sor, akkor a TSH szint már jobb volt:
2018.11. 26. TSH: 2,073ml U/1 , FT4: 11,90pmol/ 1
FT3: 5,37pmol/1
TglAT: < (kevesebb, mint) 3000 IU/ ml
TPOAT: 577(H) IU/ ml
ezért a Metothyrin adagját csökkentették heti 2 napra, fél szemre (10 mg).
 
Ez azonban úgy látszik nem volt elegendő, mert újra rosszullét (heves és össze-vissza szívdobogás) lépett fel és a TSH szint is rosszabb lett.
2019.04.29. : TSH :0,004mIU/ L
T4 : 18,90 pmol 1 / L
T3 : 5,6pmol1 / L
Most újra több Metothyrint kell szednie (1 tablettát naponta).
 
Egy másik orvos, akihez gyógyult daganatos betegség (emlőrák) kontrollja miatt voltunk, felvetette, hogy jódterápiát (radiojód) kellene alkalmazni, mivel az hatásosabb a probléma kezelésére. Azt javasolta, hogy inkább egy rövid ideig tartó jódterápián menjen végig, mivel a Metothyrin hosszú távú szedése összességében megterheli a szervezetet. Erről a korábbi orvosaink nem tettek említést, ezért szeretnénk információt/tanácsot kérni.
  • Korábban azt mondták, hogy a pajzsmirigy érték határeset, most meg már annyira kileng, hogy komolyabb beavatkozást igényel? Ezt mi okozhatja?
  • Van-e még esély az értékek visszaállására és a Metothyrin elhagyására?
  • Ha nincs: valóban jobb megoldás-e a radiojód terápia? Megszüntetheti-e a pitvarfibrilláció veszélyét úgy hogy ne kelljen gyógyszert szedni rá, és kiváltsa a Metothyrint?
  • A radiojód terápia egyszer elegendő?
  • Esetleg további vizsgálatok/konzultációk szükségesek? (eddig csak 1 db pajzsmirigy ultrahangon volt + vérvételek)
  • Merre menjünk tovább, mi legyen a következő lépés?

Előre is köszönjük válaszát, segítségét!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Több mint valószínű hogy a pajzsmigy okozza a ritmus zavar. Annak ellenére hogy a labor vizsgálatok határ esett volt még is a pajzsmirigy időnket különböző okok miatt fokozot működésű. A Metothyrin a megfelelő gyógyszer rá. Ezzel rendbe hozzá a ritmus zavart is. Ami a jód terápia illeti véleményem szerint átmeneti megoldást eredményez hiszen időnket ismételni kell. Ez azonban valóban megterheli a szervezetet. Látom hogy igen Kiss adag Metothyrin elegendő. Én továbbra javaslom a Metothyrin szedés. Időnként labor kontroll mellett. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Gyógyszer beszedése

Tisztelt Hölgyem! AZ orvosom Furocef 500 mg filmtablettát(antibiotikum) írt fel torokgyulladásomra. Olyan segítségre lenne szükségem, hogy egyszerüen nem tudom a tablettákat lenyelni (esetleg a piciket), főleg ekkorát nem, s mivel a betegtájékoztató jelzi, hogy nem lehet szétrágni, összezúzni, lehet-e bajom tőle ha esetleg összerágva sok bő folyadékkal lenyelem? Egyszerüen pici korom óta nem tudom egészben lenyelni, lehet pszihés dolog, de semmi nem vesz rá hogy egészben lenyeljem. Várom válaszát.

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nem javaslom szètràgni a tabletàt. Egyben kell lenyelni bö folyadèkkal. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Mi lehet a problémám?

Tisztelt Házipatika! Tanácstalan vagyok, 28 éves férfi vagyok és kb. Fél éve kezdődtek a problémáim. Tüneteim az alábbiak: Szívremegés érzés szabálytalan pulzusszámmal néhány másodpercig, ilyenkor elszorul a levegőm is és gyengeség fog el. Ez az esetek többségében nyugalmi állapotban lép fel. Sokszor gyengeség érzésem van egész nap, koválygást, fura szédelgést érzek. Ha hátra hajtom majd előre gyorsan a fejem akkor megszédülök. Újabban a bal karom sokszor gyengének érzem és van, hogy zsibbadó, feszítő fájdalom van benne. Ugyanezt érzem kb. a gyomorszájam környékén és olyan mintha onnan indulna ez az érzés a karom felé. Néha van nehézlégzésem is, hirtelen rámjön nyugalomban, valamint néha hirtelen fülsípolás, zúgás. Voltam többször kardiológiai és egyéb vizsgálatokon. Először tavaly decemberben sürgősségin, EKG, vérkép, mellkas röntgen jó. Utána január 16-án szintén vizsgálatok, EKG, szív uh, nagylabor, terheléses EKG, mellkas CT, 24 órás holter EKG, hasi uh, minden negatív, kis relax zavar szív uh-n, valamint enyhén nagyobb máj, kicsit magas vérnyomás. Azután február 7., újabb szív uh és terheléses EKG, negatív. Február 27. továbbra is jelentkező rosszullét miatt sürgősségi, ott EKG, vérkép negatív. Legutoljára a háziorvos által adott kardiológiai beutalóval április 3., EKG, szív uh, szintén negatív. Jelenleg alkalmanként béta blokkolót szedek, vérnyomásom otthon mérve jó. Ezek után mégis szív tüneteket észlelek magamon. Felvetették a pánikbetegség diagnózisát, de nekem a rosszulléteim nem pánikszerűen jelentkeznek, hanem folyamatosan, illetve javasoltak még tüdő funkció vizsgálatot, mert arra gyanakodnak, hogy valami köze lehet ezekhez. Tudni kell, hogy dohányzom, de szeretnék leszokni. Milyen irányba lenne esetleg érdemes továbbmenni? Elnézést ha hosszúra sikeredett a levelem. Köszönöm a választ előre is!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Addig végzett vizsgálatok nem adnak válasz hogy miért vannak panaszai. A panaszai inkább pánik betegségre utalnak. De tudni kell hogy pajzsmirigy kóros működés hasonló tünetekkel jár. Javaslom hogy labor vizsgálat pajzsmirigy irányba végezni Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szívritmuszavar

Kedves doktor nő/úr

Körülbelül egy éve úgy érzem mintha szívritmuszavarom lenne. Néha előfordul hogy a szívem örült gyorsan kezd verni és van olyan is hogy (ez gyakrabban, szinte minden nap) hogy úgy érzem mintha kihagyja egy ütemet. Tehát megdöbbentő előtte erősen aztán egy a természetesnél hosszabb szünet után újra normálisan ver.  Nem vagyok biztos benne hogy ez szívritmuszavar mert már nem egyszer voltam orvosnál és csináltak EKGt is azonban minden jel arra utalt hogy a szívem rendben van. Egyszer egy 24 órás EKG vizsgálatom is volt de azon sem volt semmi ami arra utalt volna hogy beteg vagyok. Nem vagyok tehát biztos benne hogy ez szívritmuszavar de a neten való kutakodás után számomra csak még jobban úgy tűnik hogy ez az. De akkor az EKG miért nem mutatott semmit? 

Mihamarabbi válaszának nagyon örülnék. 

Üdvözlettel Barbara

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nem mindig az EKG mutat valamilyen vàltozàs mivel az se biztos hogy azadott pillanatban rithmus zavar volt. De az ismètelt panadzok miatt javaslom hogy pajzsmirigy müködès irányba terelni a vizsgálat. Hiszen igen gyakran a pajzsmirigy fokozot müködès az ok. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Fertőzés

Tisztelt Doktorok! 

Érdeklődni szeretnek, ma találtam egy cikket ami aggodová tett. 

Tavaly nyáron először mentem pedikuroshoz, mikor leültem a székbe a pedikuros lefújta fertotlenitovel az ollót de utána megvagott véletlenül vele. 

Az említett cikkben azt olvastam hogy ezekkel a fertotlenitokkel várni kell. Lehet valamilyen bajom ebből? Miután végeztünk jött a következő vendég de úgy láttam nála se várt semmit, fujas után használta az ollót. 

Ev elején voltam egy sima labor vizsgálaton ahol magas volt a koleszterinem, de más csillag nem volt. Lehet hogy mégis valami betegségem lett vagy az már mutatkozott volna? 

Koszonom a válaszukat 

 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Ha jòl olvastam a hasznàlt müszerek fertötlenitès utàn hasznlta. Aggodalomra nincs ok. Ami a magas koleszterin nem valamilyen fertözès lenne az oka. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Lelet 2019 04 hó

Tisztelt Doktor!

A leletem az alábbiakat tartalmazza: 

Légzésfunkció: FVC:3,15-16%; FEV1:2,89-12%; FEV1/FVC: 92+9%; PEF:460+6%

Methacoline provokáció: pozitív; FVC:2,46-21%; FEV1:2,09-27%; FEV1/FVC:85-7%; PEF:333-27%

Szeretném tudni, hogy pontosan mit is jelent mindez. Nehéz légzés, és fulladás, mellkas fájdalom, végtagok kékülése a panaszom. Por és lisztatka allergiám van. 

Mikrobilológiai lelet: natív vérből.

Chlamidydia pneumoniae IgA index:29; IgG index:14,1; IgM index:14,9 

Mycoplasma pneumoniae IgA 94,8 EIU; IgG 414,6 EIU; IgM0,7 S/C.

Szeretném tudni, hogy pontosan mit is jelent mindez. 

Köszönettel: MJ 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Ezek a leletek arra utalnak hogy allergiàs folyamat zajlik amelynek a következmènye a hörgö ēs a tüdö èrintet. Amilyat vannak a lègzèsi panaszai. Gyògyszeres igènyel. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!