Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

2151 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Magas pulzus

Tisztelt Doktorz/ Úr!

Néha nyugalmi állapotban nagyon magas lesz a pulzusom aztán rövidebb hosszabb idő után visszaáll. Viszont mostanában előfordul az is, hogy teljesen jó értékeket mérek mégis úgy érzem hogy nagyon ver a szívem és érzem hallom a dobbanásokat. És kicsit a fejem is fáj. Lehet ez szívritmuszavar? (20 éves lány vagyok)

Válasz:

Kedves kèrdezö. Kèt oka lehet az emlitet panaszok hàtterben. Rythmuszavar magsavèrnyomàs. Javaslom keressse a hàziorvos illetve EKG miatt. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szájvíz lenyelése

Tisztelt Szakember!

Ezúton szeretnék SÜRGŐS segítséget kérni az alábbiakban.: Több év óta van valamely torok/ légzőrendszeri problémám, melynek kjövetkeztében -kezdetben- rendszeres hánxás lépett fel, melyből a hányinger érzete, és a torok "kaparó" érzése azóta is fennáll. 

Más jellegű probléma miatt CURASEPT ADS 212 szájvizet kell használni, amely azonban nem hozza a kívánt hatást. Ugyanakkor véletlenül sikerült lenyelni (ami tilos). Most a torokban(?) tapasztalt irritáló/maró étzés még erősebb. (Szembe is került, azóta sem sikerülz kimosni, s homályosan látok.) 

Fentiekre tekintettel érdeklődnék, ezen eset okozhat-e tartós problémát a légzőrendszeben vagy a szervezet bármely más területén? Lehetséges valahogy semlegesíteni az esetleges káros határokat?

Köszönöm szépen.

 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Nem tartom szerencsèsnek hogy vizsgàlat nèlkül minden fèle megoldàshoz folyamodik. Elsö lèpès keressen egy fülorrgègèsz szakorvos. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Nyomásra érzékeny pont hason

Jó napot kívánok! Pár hete észrevettem, hogy a jobb oldalamon van egy pont a bordák alatt, amelyet ha megnyomok, enyhe fájdalmat érzek. Ez a pont a az oldalomtól kb 5cmre, a köldököm felett szintén körülbelül 5 cmre található. Egyéb problémát nem tapasztalok. Van étvágyam, nincs lázam, az emésztésemmel sincs semmi gond. Jelezhet ez epe vagy májproblémájat? Alkoholt nem fogyasztok. 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Tekintettel hogy màs panasza nincs ès nyomàsra èrzèkeny a terület szòba jöhet a hasfali sèrv. Keresse a hàziorvos. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Heves szívverés

20 éves vagyok és néha nagyon gyorsan kezd verni a szívem. Nem csinálok semmi megterhelőt csak ülök és nagyon gyorsan érzem hogy verni kezd és olyankor 120-as pulzust is mérek. De fél óra vagy 1 és vissza is áll. Szóval nem mindig így ver csak néha. Mi lehet ez? Hallottam olyat is hogy életkori sajátosság. Tényleg van ilyen?

Válasz:

Kedves kèrdezö. Szàmos oka lehet. Gyakran szorongàs stressz pànik az ok. De valamilyen rythmus zavar is. Javaslom egy EKG vizsgàlat . Ezzel ki zàrhatò a szervi okok. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás

Kedves doktornő/úr

 
Egy éve diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködéssel. Kb 4 hónap (jan-ápr) 25 ug L-thyroxine szedése után 8-ról 4-re csökkent a tsh-m. Tavasz végén viszont visszatérő, sőt mindennapos probléma lett a mellkasfájdalom. Az orvos tanácsára csökkentett adagot szedtem tovább, és bár ez a tünet ettől megszűnt, a tsh-m nyár végére 12 fölé kúszott fel. Az orvos szerint az egyik tényező a nyári meleg lehet, de valójában felborult az egyensúly, és a szívizom az, ami nem tolerálja a pluszban bevitt thyroxine-t, ezért van a fájdalom. Most ősszel visszatértem a 25 ug-ra, és valóban sokkal ritkábban, de azért előfordul a mellkasfájdalom. Van-e bármi megoldás ennek helyzetnek a feloldására, mit lehet tenni ellene?
Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Megoldàs mindig van. Ahiz hogy bàrmilyen javaslattal jövök tusztelettel kèrem egy EKG vizsgàlat . Àtküldi a görbèt igy pontos megoldàs javaslok majd. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Leletek

Tisztelt dr. Mihranian Hermon!

nem tudom ide feltölteni a szívultrahang és EKG leletet, mert túl nagy méret. Esetleg e-mailben van módom elküldeni önnek?

köszönettel.

Válasz:

Kedves kèrdezö. Köszönöm a bizalmat. Ime az email. mihranian.hermon@yahoo.com Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Rosszindulatú végbélpolip

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Elnézést kérek, hogy zavarom. A mamám 2 hete székletürítés után erős, híg vérzést észlelt, azt hiszem több volt mint 1 liter, és erősen híg, piros vér volt. Be kellett vinni a kórházba, ott kivizsgálták, és látszódott, hogy a belében vannak ilyen diverticumok, és azok úgy tudom be voltak gyulladva. Úgy emlékszem a gyulladást sikerült kezelni, és így sikerült az egész belét megtükrözni. A tükrözés kimutatta, hogy egy kb. cseresznyenagyságú polipja van a végbélben az anus-gyűrűtől kb. 10 cm-re. A polipot nem lehetett kivenni, csak szövetmintát vettek, és elvitték a szövettanra, kb. 1,5 hét múlva derül ki, hogy jó-, vagy rosszindulatú. 

A mamám háziorvosa(aki egyben anyukám háziorvosa is, és belgyógyász) azt mondta anyának, hogy ha rosszindulatú, akkor a belét kivezetik a hasára, és ott fog székletet üríteni sztómazsákba. Nagyon megijedtem amikor ezt meghallottam, hiszen borzasztó lehet még belegondolni is, nemhogy átélni.

Megfordult a fejemben az, hogy hátha van még más megoldás arra, ha rosszindulatú, hiszen biztos vagyok abban, hogy lehet valami más műveletet is végezni, csak nagyon sok pénzbe kerül. Mindegy hol az országban, vagy ha külföldön van, vagy drága, csak ne kelljen sztómazsákba székletet üríteni. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön, tud-e valami megoldást arra, hogy ha rosszindulatú lesz a polip, akkor is lehessen kezelni és ne kelljen a belet a has falára kivezetni, és sztómazsákba üríteni a székletet? Én például hallottam arról, hogy létezik lézeres végbélpolip-műtét is, remélem, az hasznos megoldás lenne, nem számít ha drága.

 

Elnézést kérek még egyszer, hogy zavarom, de ez nagyon fontos most számunkra.

Várom mielőbbi válaszát, email-címem:ferencvaros_547@citromail.hu

 

Tisztelettel:

Egy aggódó unoka

 

Válasz:

Kedves kèrdezö. Minden megoldàs függ attol hogy milyen a szõvettan. Roszzindulatu daganat esetèn sajnos hasfal oldalàn kell kivezetni. De tudni kell hogy nem minden polyp rosszindulatu. Meg kell vàrni a szövettan. Remèlem hogy nem lesz rossz indulatu. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szívritmuszavar

Tisztelt Doktorúr/nő!

22 éves nő vagyok. Rendszeresen, versenyszerűen sportolok. Kisebb korom óta tapasztaltam "szívritmuszavarokat" kihagyásokat a szívverésemben, melyekkel nem nagyon foglalkoztam, általában nem sportolás közben értek ezek. Az EKG vizsgálatok mindig rendben voltak. Nemrég pozitív lett a koronavírus tesztem (2 hete), és 3-4 napja ezek a szívritmuszavarok, extra bedobbanások állandóak lettek. Nagyon rémisztő, aludni se nagyon tudok tőle. Általában úgy érzem, mintha lenne egy kis szünet, majd nagyobbat bedobbanna. Ez óránként sokszor ismétlődik. Voltam a tegnapi napon kardiológusnál, aki az EKG-n és a szívultrahangon is látta az említett problémát, de azt mondta ne foglalkozzak vele, nem igényel kezelést, mindenkinek van. Sajnos ez nem nyugtatott meg, azóta is állandó jelleggel érzem ezeket a bedobbanásokat. Nagyon félek a hírtelen szívhaláltól, esetlegesen szívizomgyulladástól most a koronavírus után. (Azt mondták, hogy a szívritmuszavar a szívzizom gyulladásától is lehet, melyek szívmegállást okozhatnak. Sajnos egy ismerősömmel ez történt a vírus után, így ez nagy félelemmel tölt el.)

Kérdésem az lenne, hogy látta volna a vizsgálat során az orvosom, ha szívizomgyulladás alakult ki? Veszélyesek ezek a bedobbanások? Van okom a félelemre, vagy tényleg a mostanában ért fokozott stressznek lehet ehhez köze?

Jelenleg nem tudom, hogy pozitív vagyok e még, mert negatív koronavírus tesztet nem csináltak nekem, és nem tudom mikor merjem újrakezdeni a sportolást.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Minden rythmus zavar komolyan kell kezelni. Ahoz hogy vèlemèny illetve valamilyen javaslat közölñēk tisztelettel kèrem külden az EKG illetve àz UH eredmènyek. Köszönöm. Vàrom. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Vimpat

Tisztelt Doktor!

32 éves vagyok, 13 éve epilepsziás. Sok éven át semmit se szedtem, mert többnyire külső ingerek váltottak ki, nem GM hanem parciális rohamokat. (érzés megváltozás, hangulatváltozás, hányinger, légzészavar, szívkihagyás, látótérkiesés, látászavar, erős zajokra, érintésre alakult ki a rosszullétek) EEG-vel időszakos, lassú hullám paroxizmusok alakultak ki rohamokban frontálisan bal oldali dominanciával.
Ekkor kaptam lamotrigint, ami hatástalan volt, több rohamom alakult ki sajnos míg szedtem.
Most nem régiben voltam kontroll EEG-én ahol temporálisan is lassú hullám paroxizusokat írtak le, és a szokásos rosszullétek előjöttek a kiváltó tényezőktől.

Közben kialakult egy olyan is emellett, hogy nagy mennyiséget vizelek és főleg reggelente és éjjel borzasztó szomjas vagyok.
A vérképem jó volt, de a NA- CL szintekben volt egy kis eltoldás, és a vizelet fajsúly volt 1009 és 1005.
MR vizsgálatot csináltattunk, ahol se az agyállományban, se az agyalapi mirigyben nem találtak semmi durva eltérést.

A neurológusom diabétesz inszipidusz gyanúval küldött endokrinolgiára, ahol visszaküldtek a neurológiára, hogy összefüggés lehet az epilepszia és a nagy mennyiségű vizelés és vízfogyasztás között. 
Kaptam vimpatot, de még nem kezdtem el szedni, mert azt olvastam szívritmuszavart okozhat.

Kérdésem lenne, hogy mivel ez egy elég új gyógyszer így gondolom kevesebb a tapasztalatuk, mégis mennyire kockázatos szedni? Valóban lehet összefüggés a sok vizelés és folyadékfogyasztás és epilepszia között?

Válasz:

Kedves kèrdezö. Valòban az epilepszia okoz ilyen tüneteket. Ez gyakori. A gyògyszer nem új. Èvek òta forgalomba van. Hogy szüksèg van rà mindig attol fg milyen az EEG illetve milyen gyakran vannak rohamok. Mindig konzultàlni kell aneurologussal. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

A székletemben valószínű nem feloldódott merkformin xr t találtam mitől lehet ez

A székletemben valószínű nem feloldódott merkformin xr t találtam mitől lehet ez

Válasz:

Kedves kèrdezö. Van vagy nincs egy àltalan jèñyegtelen. Üdvözlettel Dr Mihranian
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!