+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész

Dr. Szabó István

87 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: ortopédiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Szabó István vagyok, 20 éve ortopéd sebészként praktizálok. Több, mint 4 év külföldi tapasztalatszerzés és számos tanulmányút során váltam a vállsebészet és a nagyízületi (csípő, váll, térd) protetika specialistájává. Magyarországon elsőként kezdtem el az elülső feltárásos izomleválasztás nélküli, minimál invazív csípőprotézis beültetést rutinszerűen alkalmazni (http://www.rtlhirek.hu/video/35926). Eddig több, mint 500 ilyen műtétet végeztem el, amelyeknél a legtöbb esetben a beteg már másnap képes volt mankó nélkül rövid sétára, és 2 hét után akár a munkájába is visszatérhetett. A hagyományos feltárásokkal szemben forradalmian lerövidül a rehabilitáció. A témáról számos felkért előadást tartottam (www.youtube.com/watch?v=IJl4zApRtZw). 2000 óta foglalkozom vállsebészettel. A különböző degenerativ és sérülésből adódó vállfájdalom, vállelváltozás nyitott és artroszkópos ellátását rendszeresen végzem. Nagy tapasztalatom van vállprotézis beültetésben is. Jelenleg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztály osztályvezető főorvosa és a Pécsi Tudományegyetem egyetemi magántanára vagyok. Gyógyító tevékenységemet Kaposváron, Budapesten és Pécsett végzem. További tájékoztatást a weboldalamon kaphat: www.drszaboistvan.hu Fő műtéti területeim - Csípőprotézis beültetés izomátvágás nélküli anterior feltárással - Váll nyitott és artroszkópos műtétei, vállrehabilitáció - Vállprotetika (anatómiai, töréses és inverz protézis) - Térdprotézis beültetés izomkímélő, mininál invazív technikával 

Legutóbbi válaszai

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Könyökficam és radius fej törés

Jó napot kívánok! Hatvan éves nő vagyok. Két hónapja elestem, és kificamodott és eltört a kezem. Három hétig gipszben volt, nem műtötték. Voltam fizikoterápián, de csak nagyon fáj az egész kezem. Gipszlevétel után tiszta fekete lett a kezem, véraláfutásos. Még mindig látszik a kezemen. Dagadt és fáj. Zsibbadnak az ujjaim és a tenyerem is. Mozgásban is korlátozott. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek? Menjek vissza az orvoshoz, vagy ez természetes?

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Menjen vissza az orvoshoz. Szabó I.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Csípőprotézis gyógyulási ideje

Tisztelt Doktornő/Tisztelt Doktor Úr! 60 éves, 93 kg-os nőbeteg vagyok. 2015. májusában emlőrákkal operáltak, ahol eltávolították a csomót és a legközelebbi nyirokmirigyet, ami nem tartalmazott áttétet. Azóta minden leletem - a legutóbbi márciusban volt - negatív lett. Ez év februárjában fájni kezdett a bal lábam, ami odáig fajult, hogy kb. 2 hónap leforgása alatt teljesen járásképtelen lettem. Háziorvosom reumatológiára utalt be, ahova április 27-re kaptam időpontot. Csak a lakásban mozogtam járókerettel, mert borzalmas fájdalmam volt. Április 6-án mentem be a szobába, és az ajtó előtt azt éreztem, mintha valami elszakadt volna bennem pokoli fájdalom kíséretében. Családom mentőt hívott, és bevittek a sürgősségire. Ott a röntgenfelvétel alapján megállapították, hogy combnyaktörést szenvedtem. Másnap megoperáltak. és kaptam csípőprotézist. Az orvosok azt mondták, hogy csontáttét okozta a fájdalmat, illetve a szinte álló helyzetben történő törést. A kórházban tornáztattak minden nap, járókerettel már mászkálhattam is. Amikor hazaengedtek, a gyógytornász annyit mondott, hogy a már megtanult gyakorlatokat végezzem otthon továbbra is, az orvoshoz pedig a varratszedés után 6 hétre kell majd visszamennem. Az lenne a kérdésem, hogy a műtét után kb. 4 héttel most is még járókerettel járok, kell-e váltanom könyökmankóra vagy maradhatok továbbra is a járókeretnél? Műtét után mennyi idővel ülhetek 90 fokban, illetve mikor leszek úgy kivizsgálásokra és kontrollra szállítható, hogy ne betegszállítóval és csak fekve vigyenek. Nagyon megnehezíti az onkológiai vizsgálatokat a "szállíthatóságom", mert pl. egy laborvizsgálatot nem tudok fekve végig csinálni, hiszen nincs rá lehetőség. Válaszát előre is köszönöm: Judit

Válasz:

Kedves Hölgyem! Ezeket a kérdéseket kérem tegye fel az operáló orvosnak, mert ezek a válaszok betegenként változhatnak a konkrét helyzet függvényében. Ráadásul bármilyen probléma esetén jogi következménye is lehet. Üdvözlettel: Szabó I.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Térdprotézis

Tisztelt Doktor Úr! 47 éves vagyok. Mindkét térdemen tengelykorrekciót végeztek el, és 3 évvel a műtétek utáni RTG felvételek sem túl biztatóak. Egyre gyakrabban használok fájdalomcsillapítót, illetve a terhelhetőségi idő is drasztikusan csökken (kb. 3-4 óra). Kérdésem az, hogy mikor szánjam rá magam a térdprotézis beültetésre, van-e olyan, hogy már nem lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Uram! Térdprotézissel az 50 év alatti betegek nem olyan elégedettek, mert a megszokott aktivitásukat nem tudják számukra megfelelő mértékben csinálni. Ugyanakkor a fájdalom megkeseríti az életüket. Ha nem bírja tovább, akkor függetlenül az életkortól, a protézis beültetés indokolt lehet. Előtte még meg lehet próbálni időhúzásként a Lipogems kezelést. Üdvözlettel: Szabó I. www.drszaboistvan.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Radiológiai leletem

Kedves Doktor Úr! Segítsen laikusként megérteni a kapott leletemet. "A lumbalis lordosis kiegyenesedett. Csigolyatestek peremei ventralis túlsúllyal körkörösen megnyúltak. Zárólemezek egyenetlenek, scleroticusak. L.IV. porckorongban gázos degenerátio látható. A canalis spinalis normális tágasságú. Th.XII-L.I. résben bal oldalimediolateralis körkörös protrusio van. A foramenek szabadok. L.I.-II. résben kisebb L.II.-III. résben és L.III.-IV résben nagyobb körkörös discus protrusio van. A foramenek szabadok. L.IV.-V. résben kb. 3 mm anterolisthesis látható. A porckorongok körkörösen meghaladják a peremszéleket. Discus hermina nem igazolódott. L.IV.-L.V.-S.I. résben kb. 5-6 mm-es spondylolisthesis, kétoldali lysis figyelhető meg. Érdemi pockorong előboltosulás nem igazolódott. A kisizületekben arthrosis. Csaknem minden kisizületben gázos degenerátió van. Vél: Spondylarthrosis lumbalis. LIV-V. L.V-S.I. spondylolisthesis, L.V.S.I. lysis." Mennyire súlyos, mi a teendőm? Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Szerintem, aki kérte az RTG-t, biztosan egy fizikális vizsgálat után tette indokoltan. Kérje ki az Ő véleményét. Jelentős elváltozások vannak az RTG-n, melyek miatt gerincspecialista felkeresése is javasolt. Üdvözlettel: Szabó I.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Nem tudok lábujjhegyre állni

Ezelőtti héten elkezdett fájni a lábam, fájt úgy 3-4 napig a vádlim. Utána elkezdte húzni a lábamat a görcs, most már az is jobb, de nem tudok lábujjhegyere állni. Mitől lehet ez?

Válasz:

Kedves Uram! Számos oka lehet. Magnéziumhiánytól kezdve a súlyos idegsérülést okozó gerincsérvig. Keresse fel házi orvosát. Valószínűleg idegsebészetre fogja irányítani. Szabó I.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Aszimmetrikus lapocka

Üdvözlöm Kedves Doktor Úr! 10-11 éves koromban észrevették, hogy a lapockáim nem szimmetrikusak. Az egyik vagy nagyon befelé, vagy kifelé áll, de akkor a háziorvos azt mondta, hogy nem kell foglalkozni vele, mert ahogy látja nincs gerincferdülésem. Most 18 éves vagyok, és engem nagyon zavar ez az esztétikai probléma. Lehetséges, hogy ezt valahogy korrigáljam? Esetleg gyógytorna? Nagyon zavaró.

Válasz:

Kedves Uram! Jól látja, gyógytornát javaslok, de nem biztos, hogy teljesen meg tudják oldani ezt az esztétikai dolgot. Üdvözlettel: Szabó I.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Térdfájdalom

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves vagyok. 1 éve olyan tüneteim vannak, mint: állandó térdfájdalmaim vannak, olykor hirtelen beszúr a combom, erős, éles fájdalom, olyankor nem tudok megmozdulni, és nem tudok tovább menni, sokszor előjönnek olyan dolgok is, hogy megyek és a jobb lábam hirtelen összerogyik, állandó térdfájdalmaim vannak, amik nem múlnak el, emellett a vádlim is fáj, mintha valami nyomná a lábamat. Elküldtek reumatológiára az 1 év alatt, ahol olyan diagnózist kaptam, hogy ízületi gyulladásom van, kaptam kenőcsöt, de nem használt, közben bevittek a sürgősségire, ott Baker-cysta gyanút mondtak, elküldtek ortopédiára, ahol azt mondták, hogy porckopásom van. Kaptam rá porcerősítőt, de nem használt, viszont a vádlimat nem is nézte meg, pedig elmondtam a tüneteimet. Szedtem Apranaxot is, de annak sem volt semmi hatása. Rettentően sok fájdalomcsillapítót szedek be, amivel enyhítem a fájdalmat ideig-óráig, de ez sem az igazi megoldás. Ezen kívül még, mikor megyek valóban azt érzem, mintha a combcsontom és a sípcsontom súrlódna, ami tudom furán hangzik, de sajnos ezt érzem. Doktor úr, én ápolónőnek tanulok, de nem vagyok jártas az ortopédia szakterületén. Már sok dolgot kipróbáltam, mindennap szenvedés. Ön szerint, milyen megoldás lenne a legutolsó, amivel ezt meg lehetne szüntetni? Nem tudom, hogy műtétileg lehet valami megoldás? Vagy van erre lehetőség? És milyen esetben végeznek műtétet? Ha a páciens 20 éves? Köszönöm szépen a válaszát tisztelt Doktor Úr. Azt még elfejetettem leírni önnek, hogy 2 hónapja be van dagadva a térdem, amire azt mondták, hogy nincs folyadék a térdemben, viszont nem megy le a dagadás róla. Ön szerint Doktor Úr, komolyabb dolog is állhat a háttérben, amitől nem megy le a dagadás?

Válasz:

Kedves Hölgyem! Csináltasson laborvizsgálatot, Lyme szerológiát, góckutatást. Felmerül, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetében, amely okozza a térdpanaszokat. Gyógytorna, nyújtás segíthet, könnyíthet a panaszain. A többi kérdésére nem tudok válaszolni, mert nem tudjuk a panaszok valódi okát. Ha a fenti vizsgálatok negatívak, akkor térdspecialistát keressen fel. Üdvözlettel: Szabó I. www.drszaboistvan.hu.
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Térdrendellenesség

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a röntgen eredményemről, és hogy mit javasolna ebben helyzetben. A felvétel eredménye: "Mindkét térdízületben enyhe varus tengelyferdülés észlelhető. Az ízületi rések medial felé jelzetten szűkebbek. Az ízfelszínek kontúrja megtartott, a peremek lekerekítettek." Az előzményekről: 9 évig kosárlabdáztam, és a bal térdkalácsom felett a bal oldalon duzzanat észlelhető. Terhelésnél nagyobbodik, és lüktet, illetve fáj. Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: S. Zita (23 éves)

Válasz:

Kedves Hölgyem! Ne haragudjon, de ezt fizikális vizsgálattal lehet megítélni. Számos oka lehet a problémájának. Keressen fel térdspecialistát. Üdvözlettel: Szabó I. www.drszaboistvan.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Jobb térd

Tisztel Doktor Úr! 77 éves nő vagyok. Mindkét térdem kezelés alatt áll 4 éve, csak Hyalgan inyjekciót kapok évente 2x. "A medialis meniscus hátsó szarva laposabb, benne hullámos lefutású, magas jelintenzitású sáv látszik, a felszínt is eléri. Kissé a corpusra is ráterjed." Nagyon fáj. Most kaptam Depo-Medrol inyjekciót, de nem használ.... Mitől fog ez a repedés meggyógyulni? Mi lenne a végleges megoldás? Hisz évek óta csak romlik és fáj.... Van mikor egy kicsit szünik. Mire várjak? Mmit tegyek? Várom megnyugtató válaszát.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Szerintem nem a meniscus okozza a panaszokat, hiszen akkor megfelelő tudással bíró orvos nem Hyalgant ad. Hyalgant a porckopás kezelésére alkalmazzák. Feltételezem, RTG-n már porckopása van és az okozza a problémákat. Természetesen ez egy teoretikus történet, de az életkor, a krónikus fájdalom alapján inkább a porckopást valószínűsítem. Ha ez a diagnózis, akkor hosszú távon protézis beültetés jön szóba. Üdvözlettel: Dr. Szabó I. www.drszaboistvan.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Szabó István - Ortopéd sebész válasza

Zsibbadás

Tisztelt Szakértő! 46 éves nő vagyok, és évek óta zsibbad mindkét combom (elöl). Akár állok, akár ülök, vagy ha fekszem is. Sokszor éjjel is felébredek, hogy mindkét combom el van zsibbadva. És olyankor a hátamon fekszem. Most pár napja, a bal kezemen a kisujj is zsibbadni kezdett. Mi okozhatja? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kérem, keressen fel neurológiai vagy gerincgyógyászati szakrendelést. Nem ortopédiai a probléma Üdvözlettel: Szabó I.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!