+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa

Dr. Rácz László

131 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fog- és szájápolás

Szakterülete: fog- és szájápolás

Legutóbbi válaszai

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Afta

Kedves Doktornő/Doktorúr!

A szájfenéken jelenhet meg afta?

Múlthét Pénteken vagy Szombaton jelent meg (az ínyem belső részén található), de nem tudom, hogy ott jelenhet meg vagy sem. 

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Az afta a szájban bárhol megjelenhet és kb. két hét alatt kezelés nélkül is nyomtalanul eltűnik. Ha a szájban bármilyen seb ennél hosszabb ideig megmarad, orvoshoz kell fordulni. Tisztelettel, Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Nyelv

Tiszteltdoktorúr!Azt szeretnèm öntöl kèrdezni ahogy elszedtem az antibiotikumot fehèr lett a nyelvem,ami szenbetünőbb fogbenyomatos lett!Mitől alakult ki nàlam.Köszönöm

Válasz:

Tisztelt Levélíró! A fehér lepedék a gombák elszaporodásának jele lehet, a fogak benyomata a nyelven, a nyelv duzzanatának jele. Általában ez magától rendeződik, ha panaszokat okoz forduljon fogorvosához. Tisztelettel, Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogínyvérzés

Tisztelt Szakértö, 

a következö kérdéssel fordulnék Önhöz. A tegnapi napon fogorvoshoz fordultam, mivel màr hoszabb ideje fogínyvérzést tapasztalok, föként fogmosàs alatt, néha azon kívül is. A fogorvos egy staksterü fogtisztítàst ill. ínytisztítàst javasolt, azutàn jobban làthato lesz, ha paradontitiszröl van-e szo, vagy sem.Közben elvégeztek egy röntgenfelvételt az egész állkapocsrol, es az orvos azt mondta, hogy megnéti és ha valami rendelleneset lát, akkor hív, még a következö idöpont elött. Most öszintén tartok attol, hogy mire gondolhatott, felveti -e ez a tünet valamilyen koros elvàlozàs gyanùjàt? 

Köszönettel, Marianna

Válasz:

Tisztelt Marianna! Az ínyvérzés az ínygyulladás jele. Azt, hogy pontosan milyen súlyos az ínygyulladás, vagy ez ínysorvadás azt a fogorvosa meg tudja a röntgen alapján mondani. Tisztelettel Dr. Rácz lászló
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Belsőajak duzzanata

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

3 hónapja küzdök szájüregiproblémákkal és kezdek elfáradni, egy utolsó vélemény talán megnyutatna. 
A panaszok egy erős ínygyulladással kezdődtek, és fogkő gyaraopdásával. Ezeket a problémákat orvosom kezelte, és mára már rendbe is jött. Egy részen igaz továbbra is vérzik, és gyulladt picit az ínyem, de már elfáradtam.
Az utolsó egy hétben az alsó ajkamon elkezdtem érezni először csak egy pici részt, ami olyan volt, mint mikor megégetem a számat. (Ilyen nem történt.) Szárazabb, picit érdesebb felülete volt. Ebből lett egy nagyobb folt, visszamentem az orvosomhoz, aki megnyugtatott, megnézte az egész szájüregemet, és azt mondta, nincsen gond, ilyen megesik, az íny érzékeny, és az ajkak is, sok behatás érheti. 
Én mégis aggódom, azóta is picit nagyobb lett a "folt", picit piros, 1 hete jött ki körülbelül. Kérdésem, hogy e mögött, tényleg nem állhat komolyabb baj? Felsértettem esetleg fogkefével, vagy valami allergiás reakció, esetleg baktérium? (Ettől komolyabbtól félek, és sajnos már nem tudok megnyugodni.)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró! A képek alapján nem látok semmi veszélyes elváltozást. Természetesen egy kép nem elég a diagnózishoz, de ha a fogorvosa megvizsgálta, akkor megnyugódhat. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Gyulladt fog

foggyulladásom már több napja fáj vettembe különböző gyógyszereket pl algopirin,nurofen,panalgorin mindegyiket külömböző napokon mit tudok tenni még?

sajnos az elején hidegvízzel csillapítottam itt ronthattam el.Lóbarzsam gél valamennyire segít van amikor úgy ahogy megnyugszik de a lüktetés nem múlik el. 

Van valamilyen gyógyszer ami segíthet?

Fogorvoshoz szeretnék majd menni de a gyulladt fogat ő sem tudja kihúzni plusz magánfogorvoshoz kellene mennem de nem a saját körzetem szóval még nem tud fogadni talján mától már igen. 

A fogam felsó rágó fog töredezett szinte a fele hiányzik.

Válasz:

Tisztelt Levélíró! Mihamarabb fogorvoshoz kell menni. A gyulladt fogat is kezelni kell. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Müfogsor ragaszto

Jó estét Dr. ur azt szeretném megtudni lehetséges e hogy a fogsor ragaszto lerakodhat e  a gyomor és a bél rendszer falára és ettöl megváltozhat e az emésztés?

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Jelenlegi ismereteink szerint nem okozhat ilyen elváltozásokat. Egyébként sem szabad a gyomorba kerülnie. Tisztelettel, Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Ínygyulladás súlyossága

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Egy hónapja gyulladt be az ínyem, és vált sebessé, véressé, mely fájdalommal is járt, és veszítettem is el belőle részeket. (Kép csatolva.) Fogorvosom javaslatára fogkefét, fogkrémet váltottam, óvatosabb vagyok, A vitamint szedek. Egy hete már sokkal jobb volt (Kép csatolva.) Jelenleg is javul, de két kérdésem lenne, melyektől félek.
1. A fehér részek melyek mindkét képen látszanak, jelenleg is megvannak, félek, ezeken a helyeken veszíthetek még az ínyemből. Megtörténhet?
2. Kihathat-e ez a gyulladás nyirokcsomóra, vagy bármire az állkapocs és a nyak környékén, érezhetek-e ott fájdalmat nyomásra e miatt? (Duzzanatot nem érzek.)
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró! Amennyire a képből meg tudom ítélni: 1. a fehér részek még leválhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy az ínye feltétlenül vissza fog húzódni. 2. az ínygyulladás következtében az állkapocs alatti nyirokcsomó fájhat, de a gyulladás megszűntével az is elmúlik. Tudni kell azonban, hogy az ínygyulladás több okból is kialakulhat, aminek kiderítéséhez nem elég egy fénykép. Mindenképpen az tanácsolom, hogy ha szükséges mennyen vissza fogorvosához. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr,

Mellékletben csatolom Önnek 2 hónapja készült panoráma röntgen felvételemet. Ez igaz egy másik fogam kezelése miatt készült. Most a bal alsó bölcsességfogam miatt írok Önnek. A napokban elkezdett fájni, olyan mintha nőne és félek be fog gyulladni. Egy éve nem vállalták műtétet mert babát vártam és azt mondták, ha panaszmentes a fog inkább várjunk. Megvártam a szoptatási időt is, most a vírus miatt maradt el a műtét, de most az ínyem a helyén már gyulladt és feszít, fáj. Ön szerint át tudja törni az ínyem legalább egy kicsit ez a fogam?  Nem tudom mit tegyek.. várjak hátha megnyugszik vagy keressek egy szájsebészetet ahol jelenleg is vállalják a műtétet? Nem tudom látható-e esetleg tályog, ciszta a fogam körül, mennyire veszélyes, hogy bent van?

A másik ami miatt írok, hogy szintén bal oldalt leghátul felül az ínyem belső oldalán. De lehetséges, hogy nem is az ínyemen hanem  pontosan ott ahol kezdődik a kemény illetve a lágyszájpad, tapintok egy mozgatható csomót. Környezetével azonos színű és mivel ott kezdődik a lágyszájpad nem is annyira látszódik szabad szemmel ezért a fogorvosom sem látta. Nem tudom mi lehet ez, de néha fáj is. Elnézést, hogy ilyen zavarosan írom le, de elég nehéz így körül írni. Először arra gondoltam, hogy nem-e lehet a kihúzott bölcsességfogam után visszamardt valami ciszta vagy tályog mert elég gyulladt állapotban lett kihúzve (kb 5 éve) vagy esetleg egy másik fogam gyulladása miatt? Viszont ez a röntgen felvételen egyértelműen látszódna szerintem a doktornő pedig nem látott semmit. Esetleg gyulladt nyálmirigy lehet itt? Nem akarok találgatni csak nem tudom mi zárható ki a röntgen alapján és mi az ami esetleg nem látszódna a röntgenen? Ön lát esetleg valami elváltozást? Mert én már a cisztán, daganaton, tályogon át mindenre gondoltam.

Köszönöm ha időt szakít rá és megnézi.

 

Válasz:

Kedves Viola! A bal alsó bölcsességfoga nagyon ferdén helyezkedik el nem fog tudni kibújni. Ezt a fogat sebészileg el kell távolítani. A szerencse az, hogy ezek a bölcsességfogak nem folyamatosan nőnek, hanem csak időnként mozgolódnak és aztán egy időre megnyugsznak. Ebből következik, hogy megvárhatja a járvány végét a műtéttel, egyébként sem szoktak gyulladt fogat műteni. Valószínűleg néhány nap után a tünetek enyhülni fognak, addig is alapos szájhigiénia és fájdalom csillapító szükség szerint. Abban az esetben, ha elkezd dagadni akkor antibiotikum szedése javasolt. Az ügyeleten szükség esetén felírják. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fog

Kedves dr ur 

A fogam hátul kijukadt és ha eszek ott fáj és érzékeny. Most ebben a vírus an mit lehet vele tenni? Gondolom nem tömik be ha elmegyek egy fogorvoshoz. Kihuzni pedig ezt nem kellene így mit tudok tenni? 

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Beszélje meg fogorvosával. Ilyenkor esetleg egy ideiglenes töméssel lehet átvészelni ezt a periődust. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Afta?

Tisztelt doktornő /úr.

Már egy ideje szenvedek az aftak miatt. Általában havonta jelentkezik és mindig csoportosan gombostuhegyni fehér elvaltozasok. Már minden fele házi praktikat bevettem, de csak kiujul folyamatosan általában a menstruációm koruli periodusban. Igen voltam vele szakorvosnal orr fül gegesznél és szajsebésznél is. Ránéztek és elmondtak h célzott kezelese nincsen, csak erősítsem az immunrendszerem, szedjek vitaminokat. Már nagyon bele fáradtan kellemetlen és fájdalmas is. Nagyon félek, h nehogy később valami komolyabb gond legyen belőle. Mit tetszik ajánlani esetleg valami vizsgalatok vagy más orvos felkeresése. Esetleg valami gyogyszeres kezelés nincsen rá? Köszönöm a válaszát és maradok tisztelettel. 

Válasz:

Kedves Kinga! Előszőr is tessék megnyugodni, ez valóban aftának néz ki és azonkívül, hogy nagyon kellemetlen, nem okoz más későbbi problémát. Először érdemes lenne egy alapos szájhigiénés kezelést elvégezni (fogkő, polírozás, érdes fogfelszínek stb.). Ezután kerülni kell a dió, paradicsom fogyasztását, olyan fogkrémet kell választani, amely nem tartalmaz nátrium lauryl szulfátot. Ha ezek az intézkedések nem hozzák meg a hatást, akkor a gyógyszertárból venni kellene Neomagnol tablettát. Egy tablettából egy liter vízben oldatot készítve ezzel kellene naponta többször öblögetni. Az oldatot nem szabad lenyelni és minden nap frisset kell készíteni. Valószínűleg elég lesz, ha minden hónapba a ciklusát megelőző napoktól a ciklus végéig használja. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!