Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat

Dr. Németh László

233 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

1994-ben végeztem a POTE-n. 1999-ben szereztem csecsemő-és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Természetgyógyászatból, hagyományos kínai orvoslásból, lágy lézer ismeretből, manuálterápiából tettem vizsgát. Jelenleg házi gyermekorvos és iskolaorvos vagyok Bólyban, Pécsett folytatok magánorvosi praxist. Munkám során kiemelt hangsúlyt fektetek a megelőzésre, a természetes gyógymódokra. Kedvenc területeim a táplálkozás és a vitamin-, ill. egyéb táplálékkiegészítők szerepének vizsgálata a krónikus betegségek alakításában.

Legutóbbi válaszai

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Széklet vissza tartás

Szép napot. Tanácsot szeretnél kérni mit tudnék tenni. Hogy kisfiam ne fèljen a kakilastol.. 5 éves lesz eddig semmi probléma nem volt. Simán ment minden.. Szobatisztaság könnyen ment . Nem volt kudarc élmény. Egyik hétről a másikra látni rajta hogy feszeng  járkál izzeg mozog... Eddig magától ment bilire vagy WC. Most ha kérdezzük azt mondja nem kell kakilni. Jelenleg ott tartunk hogy eddig napi szeklet urites átváltott 3-5 napra.. Az is nagy harc árán.. Azt mondja faj neki csip.. Stb.. Széklettel laza nem kemény   nagy mennyiségű.. De hisz napokig tartja.. Eddig kúpot kapott.. És sajnos egyszer annyira tartotta hogy a pisi is becsúszott és a kaki is a bugyiba.. Mit tudnék tenni hogy rá vezessem hogy eddig is simán ment most is menő fog a dolog.. Nem kap kakaó csoki stb szekletfogo ételeket.. Sok folyadék. Gyümölcs. Stb. De látni hogy nem székrekedés az ok.. Amiért nem kakil hanem az hogy vissza tartja.. Változás az életünkben talán annyi hogy én most többet dolgozok.. Semmi más. Válaszat köszönöm. Szépen. 

Válasz:

Időnként előfordul, talán a veszteségtől való félelem kifejezésmódja. Nem igazán lehet fizikai síkon kezelni. Azt javaslom, hogy a téma kerüljön kivezetésre, ne foglalkozzon vele, ne hívja fel a gyermek figyelmét ismételten a problémára. Magától meg fog szűnni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

A koronavírus új tünete

A fiamat megfertőzte a koronavírus 12 nappal ezelőtt.  Azt mondja, hogy esténként már napok óta, olyan 9-10 óra tájban jön egy furcsa érzés, mintha részeg lenne és láza lenne. Én ezt a tünetet még sehol sem láttam leírva. Milyen károsodást okozhat nála a vírus? Megtámadta esetleg az idegrendszerét? Nagyon, nagyon aggódom a gyermekemért!

Válasz:

A sajtóból és a médiából ömlő pánikkeltő hírek nagyobb zavarokat idéznek elő, mint az esetleges vírusfertőzés. Nem kell aggódni, nyom nélkül gyógyul.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Baba hízása

Kedves Doktornő!

Kislányom 3 hónapos, az 3600grammal született eddig havonta 700-900 grammokat hízott, most viszont az elmúlt egy hónapban mindössze 300 grammot, tejem van elèg mert sokat eszik 150grammokat. A kakilás megviseli őt reggelente nehezen tud kakilni 1 órát is erőlködik, ès szinte csak reggel kakil 1-2x. Mióta ez van azóta vettem èszre hogy lassult a hízása is. 

Lehet okom aggodalomra? Mit tudnèk csinálni?

Előre is köszönöm!

Válasz:

Egyelőre semmit nem kell tenni, egy hónap lassabb hízás két hónap átlag feletti hízás után nem gond. Csak szoptasson tovább.Az egyszerre elfogyasztott 150 gramm viszont egy kissé soknak tűnik.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Állandó köhögés, orrfolyás 2,5 éves gyermeknél

Tisztelt Doktor Úr!
Közel 2,5 éves fiam már 6 hete beteg ( a bölcsi kezdete óta). Nagyon folyik az orra,de szörcsög is sokat és csúnyán köhög. Más tünete nincs, szerencsére eszik,iszik,alszik megfelelően, láza sincs. Napjában kb. 10-12x orrszívózzuk az orrát, meleg citromos teát, mézet,vitaminokat kap, friss levegőre rövid időre visszük ki, inkább gyakran szellőztetünk, páratartalom, hőmérséklet megfelelő.
A 5. héten antibiotikumot is kapott,
úgy tűnt javult a helyzet de újra és újra visszaesik. Mindenki azt mondja (orvos, bölcsis néni, anyukák),hogy ez normális, de 6 hete nem múlik a köhögés és az orrfolyás.
Mit kellene még csinálnunk, vagy mit csinálunk rosszul,hogy nem gyógyul meg a kisfiunk.
Segítő válaszát köszönjük!

T.Szilvia

Válasz:

Kedves Szilvia! A bölcsődés korú gyermekek visszatérő vagy elhúzódó betegségei igen gyakoriak. Az immunrendszerük még nem találkozott a közösségi kórokozókkal. A jártasság megszerzéséhez ki kell állniuk a betegséget. Az így keletkező memóriasejtek fogják majd megakadályozni, hogy egy hasonló kórokozóval történő fertőzésnél újból betegnek kelljen lenni. Ez a folyamat az óvoda végéig eltarthat. Egy-egy vírusfertőzés kapcsán a köhögés átl. statisztikai ideje 19 nap. Ennek fényében a 6 hét soknak tűnik. F-O-G vizsgálattal megállapítható, hogy van-e orrgaratmandula-érintettség. Helyi hatású, kombinált orrcsepp alkalmazása is segíthet az orrváladékozás megszüntetésében. Ill. meg kellene emelnie a D-vitaminbevitelt, min. 3000 NE-re. Ha ezek sem segítenek, akkor mellkasrtg iskellhet, ill. a labor sem nélkülözhető.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Gyógyszer kiürülése a szervezetből

Üdvözlöm!

 

15 hónapos kisgyermek kapott Flamborin cseppet 5 napig esténként 6cseppet,illetve az 5 nap alatt 3x napközben is. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő míg kiürül a szervezetből. Rossz lett a vérképben a Neutrofilek száma és az orvos gondolt a Flamborin csepp mellékhatására. Lehetséges? 

Válasz:

Előfordulhat, bár kicsi ennek a valószínűsége. Ilyen kis mennyiség hamar, néhány nap alatt kiürül. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Veleszületett pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Dr Nő/Úr!
A  kisunokám október 08-án született,most október 26-án kellett visszamenniük a körzeti gyermekorvoshoz,hogy újra megismételjék a vérvételt,veleszületett pajzsmirigy alulműködés miatt.
Ha tényleg ez van Neki akkor azt olvastam, hogy azonnal el kell kezdeni a kezelést.
Miért telt el ilyen hosszú idő a vérvétel megismétléséig? Nem lesz -e késő a kezelés,ha tényleg baj van, nem lesz-e ebből  idegrendszeri károsodása a kis unokámnak.
A gyerekorvos azzal nyugtatta Őket, hogy mivel az első napokban nem esznek elég tejet,így ez elő szokott fordulni,hogy rossz az érték.
De Náluk mivel később jött meg a tej tápszerrel már pótoltak a kórházban.

Válasz:

Előfordulhat, hogy az édesanya autoimmun pajzsmirigy betegsége kapcsán termelődött autonatitestek károsítják a magzat pajzsmirigyét, de előfordulhat sima jódhiány is az alulműködés hátterében. A veleszületett pajzsmirigy alulműködést is szűrik, ehhez kell bizonyos mennyiségű fehérje elfogyasztása, csak utána, általában a 3-4. napon végzik el. Ha alulműködést jelez, meg kell ismételni. Ha ez is, akkor el kell kezdeni a pajzsmirigyhormon-pótlást. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Baba széklet ritkán

Kedves Doktornő! Jól fejlődő anyatejes babank van, 4 hónapos múlt és 8 kilo. Aktívan mozog, kommunikál, jó a kedve, puha a hasa, azonban 10 napig nem volt széklete. Sok puki és pisis pelenka van. A 10. napon nem bírtuk tovább a feszültséget és bevittük a heim pálba ahol az ügyeletes az ujjával megvizsgálva valamennyi székletét kisegített belőle. Puhát. Folyósat. És szerintük nem elég mennyiséget a 10 naphoz képest. Kivizsgálást javasoltak. A védőnő és a haziorvos szerint ha vártunk volna, kijött volna magatól is. Szerintük anyatejes babáknál ez előfordul, mert olyan jól hasznosítják az anyatejet, pláne egy olyan babánál, aki ennyire gyarapszik. Ön melyik állápontot képviseli? Menjünk utána a dolgoknak, vagy tényleg normális... annyi tanácsot kapok, nehéz eligazodni. 3nappal és pár kanál körtepürével később később egyébként magától is megérkezett a várva várt kaki a szokásos puha formában. Másik kérdésem, hogy kezdjük-e el hozzátáplálni, hogy legyen széklete? Köszönöm!

Válasz:

Az tény, hogy anyatejes babáknál hosszabb idő is eltelhet két széklet között, mindenféle baj nélkül. 10 napot azonban soknak tartok. Mivel első alkalommal fordult elő, ezért kivizsgált nem tartok indokoltnak. Csak ez miatt nem indokolta hozzátáplálás. A nagymozgások beindulásával spontán is javulhat a helyzet. Amit érdemes adni, az jó minőségű és elég nagy mennyiségű probiotikum. Üdvözlettel: Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Labor/ got

Üdvözlöm, 
Mellékletként küldöm kisfiam labor leletét. 
Szeretném ha értékelné. Különösen a GOT érték aggaszt. Születése után 3nappal besárgult. A billirubin akkor 175 volt. Egy hónappal ezelőtti labor alkalmával 75 volt, most ahogy látja is 111. Voltunk hasi uh-n, az negatív lett, máj és lép normális. Amikor a labor készült 3 hónapos volt. Nem volt megfázva, sem beteg. Csak maltofer cseppet szedett. 100% anyatejes. A fejében van egy cyszta, aminek a mérete születése óta nem változik, illetve vesemedence tágulata van 8mm. Nem tudom ez releváns-e.

Befolyásolhatja ezt az értéket az, hogy algopyrint szedtem?


Köszönöm a válaszát. 

Köszönettel

Válasz:

Születése után, amikor besárgult, bilirubinszintet vizsgáltak. Ez csökkent le. Ekkor nem szoktak májfunkciós értéket vizsgálni, csak komoly betegség gyanúja esetén. Most nem bilirubint néztek, hanem májfunkciós értéket. Ezt korábban nem vizsgálták, így nincs összehasonlító érték. Ez önmagában kevés ahhoz, hogy bármire is következtetni lehessen. Ezt az értéket kell majd kontrollálni, ill. ha kell, ez alapján kiterjeszteni a vizsgálatokat. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Védőoltás!

Kedves Doktornő! Kisfiam a Bexsero védőoltást 8 és 10 honaposan kapta eddig! Tegnap lett 2 éves... a harmadik emlékeztető oltást már most meg kellene kapnia, vagy mennyire probléma az ha a kialakult járvány helyzet miatt várok a beadasaval nyár elejéig! A tájékoztatóban azt olvasom h 2. Életévben kell megkapja ! Tanácstalan vagyok, hogy most adassak be vagy jó lesz egy fel év múlva is??? Másik kisfiam 8,5 évesen kapott kettőt . Neki elég ugye? Ezt már nem kell neki ismetelnie? Tájékoztatását előre is nagyon köszönöm ! Tisztelettel: VM

Válasz:

Nyugodtan beadathatja most is a szükséges oltást, nincs releváns kockázat. A nagyobbik gyereknem nem kell több oltás. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

16 hónapos kislány széklet probléma

Tisztelt Doktornő!

16 hónapos kis lányomnak van székelési problémája. Szorulásos szegénykém pluszban még sokszor vissza is tartja ( onnan go dolgom hogy keresztbe szorítja a lábát, de olyan mint ha nyomni akarna, nem engedi hogy segítsek, hogy pl felvegyem gugolópózba vagy ilyesmi). 5 hónapos korában ment el a tejem azóta vannak problémák, sok mindent kipró báltam már a székrekedésre.  Kamilla tea, szilva nem használ, egyidőben kivontam elég hosszú időre az étredjéből teljesen az almát, banánt, kakaót, csokit, sajtot ilyesmiket de javulás nem történt. Gyerekorvos a. Is jelezve lett kapott hashajtó a Laevolac, remélem. Jól írtam de mikor ezt kapta folyamatosan akkor is volt olyan hogy 3 napig csak killódott jött az inger neki de nem kakilt, szerintem vissza tartotta. Gyógyszertárban a dulcolax  ezt  mikor adtamneki mindennap könnyedén kakilt de ugye ezt 10 napnál tovább nem adhattam. Most hogy abba hagytam nem kapott seemit nem is volt széklete most 2x dulcolax után tudott megin kakilni. Tudna valami tanácsod adni?  Tisztelettel Gina

Válasz:

Bélflóra átalakításra és rostpótlásra van szüksége. Ezenkívül figyelni kell a folyadékbevitelre is, naponta legalább 1-1,5 liternek kellene lenni. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!