Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat

Dr. Németh László

220 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

1994-ben végeztem a POTE-n. 1999-ben szereztem csecsemő-és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Természetgyógyászatból, hagyományos kínai orvoslásból, lágy lézer ismeretből, manuálterápiából tettem vizsgát. Jelenleg házi gyermekorvos és iskolaorvos vagyok Bólyban, Pécsett folytatok magánorvosi praxist. Munkám során kiemelt hangsúlyt fektetek a megelőzésre, a természetes gyógymódokra. Kedvenc területeim a táplálkozás és a vitamin-, ill. egyéb táplálékkiegészítők szerepének vizsgálata a krónikus betegségek alakításában.

Legutóbbi válaszai

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Pajzsmirígy

Üdvözlöm!

13 éves lányomnak tavaly áprilisban hasimoto betegséget állapított meg endokrinológus, azóta L-thyroxin 50 mg tablettát szed 1 szemet reggelente illetve 100 ug selenorgot. Mai napon voltunk vérvételen, eredményei tsh 6,420m IU/L, ft4 13,30pmol/l, ft3 4,46pmol/l, antitpo >1000 Iu/ml.

Uh szerint jobb lebeny 38x15x17 mm, bal lebeny 39x18x15 mm, Az isthmus 4mm. A lebenyek szerkezete inhomogén. Körülírt göb egyik oldalon sem ábrázolódik. A vascularisatio fokozottabb.A trachea nem dislocalt, nem comprimalt. A nyakon kóros nyirokcsomó nem ábrázolódik.

Kérem, legyen szíves ezeket az értékeket értelmezni. A gyerek szedje tovább ugyanúgy a gyógyszereit? Az orvosunkhoz csak 2 hét múlva megyünk vissza. Segítségét köszönöm!

Válasz:

Alulműködik a pajzsmirigy és a gyulladás tovább zajlik. Ez előbb-utóbb teljesen tönkreteszi a pajzsmirigyet. A pajzsmirigyhormon csak tüneti kezelés, de jelen esetben elégtelen az adott gyógyszermennyiség. Csak redikális életmódváltással állítható meg a folyamat.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Endokrinológiai vérvételi labor eredmény véleményezése

Tisztelt Cím!

7 éves kislány endokrinológiai vizsgálaton vett részt. Ok: 1 év alatt 10 kg-os súly növekedés, fanszőrzet növekedése, kellemetlen szagú izzadás, fáradékonyság, izomgyengeség, falánkság. 5-6 éves kor között az oviban volt egy kis balesete, amely következtében agyrázkódást kapott. 2 napos megfigyelésre volt kórházban is, de nem találtak agyi sérülést. már kétszer előfordelt, hogy elájult.

Szeretném, amennyiben lehetséges a labor leletét véleményeztetni, mivel október végére kapott időpontot a gyermek-endokrinológiára. De több véleményt is szeretnék meghallgatni, ezért is kérem az Önök segítségét is.  Előre is köszönöm.

Válasz:

A csatolt leleteken csak D-vitaminhiány látható.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Bordán található kemény csomó

Jó napot kívánok!

A 4 éves unokaöcsémnek a bordáján találtunk egy kemény , nem mozdítható "csomót" (kitüremkedést)...nem fáj neki, nincs semmi külső elváltozás, tapíntásra úgy tűnik, mintha csont lenne, valószinű, hogy már egy jó ideje ott lehet, csak eddig nem vettük észre!

Nem tudjuk hogy ez valami örökletes dolog lehet-e mert az édesapjának is van a bordáján hasonló!

Az lenne a kérdésünk, hogy vajon mi lehet az és komoly dolog állhat-e a háttérbe? 

Nagyon szépen köszönjük a választ!

Tisztelettel: N.K. Andrea

Válasz:

Lehet, hogy a bordája, de ezt így nem lehet eldönteni. Érdemes gyermeksebészt felkeresni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

7 éves kislány nemi fejlődése

Üdvözletem! 7 éves kislányom 32 kg. 5-6 éves kora között hízott 8 kg-ot. Most nagyon odafigyeltünk a táplálkozására és az Oviba is szóltunk, így stagnál a súlya, de a hasa hájas, melkasa és háta pedig széles maradt, annak ellenére, hogy megnyúlt. Sokszor szúr az oldala akár egy kevés mozgás alkalmával is, de volt már, hogy reggel úgy ébredt. Betegségek alkalmával orvosa szívzörejt hallott, ezért szívultrahang vizsgálata is volt, negatív eredménnyel. Magas vérnyomás miatt volt már belgyógyászati vizsgálata, ahol vércukor rendben volt, koleszterinszintnél volt kisebb eltérés. A székletében ételdarabok vannak kezdettől, ezért felszívódási vizsgálata lesz, de ez elhúzódik sajnos októberre. A talpa mindig izzadós volt, de a múlt évtől a hónaalja is erőteljesen izzad és kellemetlen szaga is van. Ezt az ovis társai is észre vették és nem szerettek vele játszani. Szerintem bánatába is evett mert amit szeret, abból felnőtt adagokat is képes lenne behabzsolni. Az oviban gyakran kért repetát és kapott is, mint utólag megtudtuk. Gyakran éhes. Arca mitesszeres lett. Már régóta észrevettem, hogy maszturbál. Születésétől pelyhesen szőrösebb volt a társainál. Most meg azt vettem észre, hogy a szeméremdombon láthatóan erősödik a fanszőrzete. Hónaaljában nem látszik. Normális ez a jelenség egy éppen 7 évet betöltött kislánynál?

Válasz:

A másodlagos nemi jellegek korai megjelenése előrehaladott nemi érést mutat, ez semmiképp nem jó. Érdemes lenne endocrinológiai vizsgálatot végeztetni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Székrekedés kisdednél

Tisztelt Doktor Úr!

 

Kisfiam augusztusban lesz 3 éves, a hozzátáplálást követően (fél éves kora után) fokozatosan alakult ki nála székrekedési probléma. Üvöltve kakált kőkeményet és szinte felnőtt nagyságút. Neurológiai, gasztroenterológiai anyagcseremegbetegedés nem igazolódott . Hirschsprung –betegséget kizárták. Hasi uh. szerint tágabb, béltartalommal telt rectum ábrázolódott, élelmiszer-allergiája nincs. Irrigoscopiát végeztek ahol megállapították, hogy  az oldalirányú felvételen rectum kúpszerűen végződik. Marcrogol gyógyszert írtak fel neki melynek fokozatos elhagyását javasolták. Nagyon lassan de napi 2-ről fél adagra sikerült lecsökkenteni , majd volt olyan 2 hét is hogy abszolút nem kapott, azonban utána napról napra fokozatosan keményedett a széklete. Visszaemeltem neki a gyógyszert, sajnos 2-re mert 1-1,5 től nem mozdult, majd megint próbáltam volna csökkenteni de akkor megint nem kakált, és ez azóta így van. A folyadék fogyasztása változó, volt tavasszal hogy 2 litert ivott, jelenleg 1-1,2 körül ingadozik, a gyümölcsöt imádja, eszi is… A sebész azt mondta műteni kell, majd magánrendelésén már azt mondta, hogy nem érzi a szűkületet és várjunk, és csökkentsem a gyógyszert, de sajnos most úgy érzem elölről kell kezdenem… Ön szerint is a műtét segítene csak rajta?

Üdv. C. Zsuzsanna

Köszönöm szépen!

Válasz:

Véleményem szerint érdemes lenne tartós bélflóra-átalakításba kezdeni. Ehhez kell jó minőségű, nagy csíraszámú probiotikum, jó minőségű prebiotikum. Ezeket tartósan kellene adni. Ill. a szénhidrátbevitelt kellene jelentősen csökkenteni, a tejtermékeket pedig elhagyni. Ha kell, ezek mellé L-aszkorbinsavat lehet adni, egyenletesen elosztva. A D-vitaminbevitelét is meg kell emelni( 3-4000 NE/nap), ill. adjon neki omega 3-at, min. 500 mg/nap mennyiségben.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Vèlemèny

Kedves doktorúr!Köszönöm vàlaszàt.Elküldök önnek a nyelvemről egy kèpet.Ilyen szokott lenni ha elkezd fájni a hasam.Doktorúr !Folyamatosan szedtem probietikumot tiszta volt a szèkletem .Most hogy nem szedem pàr napja megint hurottos nyàlkàs.Màr teljesen bèlyeget nyom a minden napomra.Köszönöm

Válasz:

A képen is jól kivehető, hogy a gyomor, ill. a bélrendszer érintett. Tartósan nagy csíraszámú probiotikum, komoly prebiotikum, ill. szénhidrátszegény , lehetőleg glutén-és tejmentes diéta kell, min. 3-6 hónapig.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Kisgyermek hallása

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A kisfiam a bejárati kiskapunál játszott a kövekkel, mely során egy nagyobb követ kiejtett a kezéből, ami a kapu alsó vas keretére esett rá kB 70 cm magasságból. Egy jó nagyot csattant, olyan irritáló fémes hangon. Én háttal ültem a kapunak, kB 1,5 méter távolságra, de nekem hangosnak tűnt. Azóta egy honlapon /ovdafuled.hu/ található alkalmazás indításával próbáltam lemérni a hangerejét, ami a csattanás pillanatában 93-95 db értéket jelzett. (Huawei p30 lite). Okozhatott e ez a kezéből kiesett kő miatti fémes csattanás valami maradandó károsodást a fülében? KB. 70 cm magas a gyerek, így ennyi távolságra volt a füle a csattanástól. Ő még pici, nem tudja elmondani, hogy érzett e fülcsengést, vagy egyáltalán valamit. Vagy az ennyire rövid idejű zaj, ami még az alkalmazás szerint a 100 dB-t sem éri el, nem okoz maradandó károsodást? Melyek azok a zajok, zajforrások a mindennapi élet során, amelyek előfordulhatnak és azonnal maradandó halláskárosodást okoznak kisgyereknél vagy akár felnőtteknél? (nem tudom mennyire mér reálisan a készülék és az alkalmazás, viszont ez a fémes csattanás iszonyat irritáló és hangos tud lenni, én amikor kipróbáltam picit mintha be is sípolt, zúgott volna a fülem). Bocsánat ha butaságot kérdezek, de nagyon féltem a fülét és nagyon megijedtem. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Ez a rövid ideig tartó, nem túl intenzív hang nem okoz maradandó halláskárosodást. Annak vagy sokkal tartósabbnak kell lennie vagy sokkal nagyobb energiát kell képviselnie. A normál életben ilyennel nem találkozik.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Nyelvem

Tisztelt Németh Lâszló doktorúr!Remèlem hogy kèrdèsere a vàlasz önhöz fog eljutni!Az elszedett gyògyszerek a következºk voltak:ajtil duo,sumeyrolim,kalmopirin,majd kaptam egy hugyuti gyulladàst arra nolocint majd cifránt.Lehetsèges hogy ezek okozták a fehèr fogbenyomatos nyelvet.De ezeket mb egy ève elszedtem igaz kb 3 hónapja kdlett szednem unasyn tablettat gyullafàsra.Köszönöm

Válasz:

ez 4 féle antibiotikum, plusz egy gyulladáscsökkenő. Mindegyik képes károsítani a bélflórát, a bélnyálkahártyát és szivárgó bél szindrómát is előidézhetnek. Ilyen hosszú ideig tartó szedés után szinte biztosan kialakul. Ennek a problémának rengeteg emésztőszervi tünete lehet, a nyelvén látható is ilyen. A megoldás hosszadalmas. Alappillérei a pre-és probiotikumok.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Nyelvem

Tisztelt doktorúr!Kèrdèsem a következő lenne.Elszedett antibiotikum miatt fehèr lett a nyelvem elèg règóta màr ès ami furcsább fogbenyomatos lett.Mit ajânl amit kipróbálhatok mitől alakult ki ez?Köszönöm

Válasz:

Nem írta meg az antibiotikum fajtáját, így nem tudom megmondani, hogy van-a olyan specifikus mellékhatása, ami a leírt tünettel összefüggésbe hozható. Ha nincs, akkor a bélflór, ill. az egész szervezetében végbemenő bakteriális változás okozhatta a tüneteket. Mindenképpen tartós, nagy csíraszámű pro-, valamint prebiotikum szedése javasolt.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Magzati szívultrahang lelet

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 
Terhességem 25.hetében járok. Pár napja készült magzati szívultrahang lelet kisbabámról, amelyen bal kamrában aberráns ínhúrhoz társuló egyszeres hyperechogen fókuszt írtak le és kissé tágabb (2,8mm) FoA-t. Más rendellenességet nem találtak. Pontosan mit jelent ez a lelet? Minek a rövidítése a FoA? Okozhat ez problémát / milyen problémát okozhat ez a későbbiekben a kisbabámnál? Köszönöm válaszát. 

Válasz:

Foramen ovale apertum, szívsövényhiányt jelent. Ez záródhat spontán is. Rendszeresen ellenőrzik. Ha nem okoz problémát, nem kell vele foglalkoizni.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!