+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs

Magyarfalvi Imre

6 kérdésre válaszolt

Kategóriái: béldaganatok

Szakterülete: sztóma, sztóma segédeszközök

Bemutatkozás

2002-től élek colosztómával. Mint üzemmérnök, a pályakezdésem orvosi- laboratóriumi eszközök fejlesztésével kezdtem. A sztómával való megismerkedésem is egy megoldandó műszaki kihívásként éltem meg. A segédeszközökre is úgy tekintettem, mint egy műszaki termékre, amelyek többé kevésbé egy probléma megoldására születtek. De vajon minden téren ellátják a funkciójukat?

A válaszom az, hogy nem. Több ötletem és megoldásom van az ilyen problémák megoldására. Nagyon sok problémát a kreatív sztómás önmaga is megold, de nem gondol arra, hogy ezt sorstársaival megossza. A sebészek a sztómasegédeszközök használatával felmerülő kérdéseket a sztómaterápiás nővérekre hárítják. A nővérek a segédeszköz mindennapos használatának kérdéseiben ismeretüket a sztóma viselőtől szerzik.

Amennyiben a hozzám intézett kérdéseik túlmutatnak ismereteimen, igyekszem a kérdést az ezen a téren megismert szakember ismerősömhöz irányítani, illetve a válaszadásban a segítségét igénybe venni.

A colosztóma irrigálásában nagy tapasztalattal rendelkezem, 12 éve naponta irrigálok, saját fejlesztésű eszközökkel, kiküszöbölve az OEP által biztosított segédeszközök hiányosságait.

2007-2012- között a Magyar ILCO Szövetség vezetőségi tagja voltam, és a szövetség weblapját szerkesztettem.

2004-től a Dorogi ILCO Egyesület elnöke vagyok.

Honlapom: sztomainfo.hu

 

Legutóbbi válaszai

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

Néha véres széklet

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

24 éves nem dohányzó enyhén túlsúlyos, viszonylag stresszes életmódot folytató férfi vagyok. nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, legfeljebb évente 1-2 alkalommal. Az elmúlt bő fél évben szándékosan mediterrán diétával sikerült 12 kg-t leadnom. Az elmúlt 1-2 hétben ugyanazt a tünetet kezdtem tapasztalni magamon, mint egy egy éve tavasz végén-nyáron is. Nem minden alkalommal, de van, hogy enyhén véres részt látok a székletemen. Ez tavaly elmúlt, így érdemben nem foglalkoztam vele, a szokásos éves labor- és ultrahang vizsgálatot csináltam tovább, amit eddig is. Tpikusan azt vettem észre, hogy ha egy nap 2 vagy 3 alkalommal megyek mosdóba, akkor a 2. vagy a 3. széklet oldalán látok ilyet, nem élénk piros, de nem is fekete a vér, hanem úgy közte, de még felismerhető. Bár szabad szemmel ha közelebb hajolok látom, nem gondolom nagy mennyiségnek. A vér állagát olyan nyákosnak mondanám. Inkább a széklet oldalán látom, nem igazán benne a székletben. Egyéb tünetenem nincsen, nem fáj a hasam, van étvágyam (kivéve ha nagyon meleg van odakint) . Az éves hasi uh vizsgálatom júniusban volt, ott mindössze nem alkoholos zsírmájat mondott a doktornő (ahogy az elmúlt években is) . A vérképémben a CRP értékem 3 éve kb mindig 8-13-15-ös értéket mutat (az 5-ös referencia tartományhoz képest), ebben a növekvő tendenciában. Az volna a kérdésem, hogy milyen további teendőt igényel ez a dolog a vérkép alapján? (feltétlen muszáj béltükrözés?) Milyen betegségek jöhetnek itt szóba? Esetleg előfordulhat 24 évesen vastagbéldagant úgy is, hogy nincs ilyen betegséggel rendelkező felmenőm? Valamint lehet-e összefüggés a CRP és az általam tapasztaltak között?

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Válasz:

Kedves István! Talán nem én vagyok a leghivatottabb a tanácsadásra. Én a tanácsadók között sztómás tapasztalati szakértő és életmód tanácsadó vagyok. Végbélrákon estem át és ennek következtében lettem sztómás. A vastagbél szűrés első fázisa nem a béltükrözés, hanem a széklet vér teszt, tükrözésre csak a széklet vér teszt pozitív eredménye esetén kerül sor. Kérjen a házi orvosától egy székletvér tesztet. Magyarfalvi Imre sztomainfo.hu
Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

Mit lehetne tenni?

Bátyámnak, 52 éves, most augusztusban szüntették meg a kivezetést. Amióta bezárták a lukat, nem tudja kontrollálni a székletét, kb. 1 hónapig pelenkázva járt dolgozni. Nem fogyott, de az étel pillanatok alatt átszalad rajta. Nem jelentős, de hasi fájdalmai vannak, amire azt mondják az orvosok, hogy helyezkednek a belek, és még nem állt vissza a bélbolyhok működése. Normális dolog ez? Tanácsot tudna adni? Köszönettel, Hugi

Válasz:

Az ideiglenesen sztómássá váltaknak fel kell készülniük arra, hogy vissza áll az eredeti helyzet. Tehát "tornáztatniuk" kell a záróizmot még a helyreállítás előtt. Tulajdonképpen olyanná váltak, mint a csecsemők, akiknek van záróizma, de még nincs összhangban a tudatukkal. Időbe telik, amíg helyreáll. Felgyorsításához egyfajta torna szükséges, amiért útbaigazításért keresse meg az orvosát vagy a sztómaterápiás nővért.
Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

Most akkor bélelzáródásom van?

2011 óta van erős székrekedésem, ami hirtelen fordult át erőteljes hasmenésből (egész életemben hasfogókon éltem, amióta vakbélműtétem volt, kb. 10 éves koromban). Akkor gasztroenterológus azt mondta, hogy csak bélrenyheség (miután megvolt a végbéltükrözés, ami iszonyatosan fájt, pedig kaptam vénásan valami fájdalomcsillapítót), fogyasszak reggel éhgyomorra Hunyadi vizet, az segít. Eleinte segített is (1.5 dl), majd a dózis emelése sem segített (csak 2 dl-ig szabad emelni az adagot, az állítólag gyors hashajtást eredményez, de volt, amikor órákig eltartott, mire hatott), így áttértem a keserűsóra (rostokat is nagy dózisban fogyasztottam, pl. búzakorpát, folyadékot is 5-6 liter vizet ittam naponta, mozogtam is), majd miután minden laxatívumot kipróbáltam, a ricinusolaj jött. Két napja viszont már azt is ki kellett hajtani (10 órát vártam a hatásra, pedig sok vízzel puffasztottam magamat) 1 liter tej hirtelen elfogyasztásával. Mostanra azonban annyira felpuffadtam (4-5 éve okozott megkönnyebbülést székelés), hogy alig tudok folyadékot is inni. Voltam többször is kórházban, volt (iszonyatos fájdalommal) több végbéltükrözésem (rectalis vérzés okát akarták 2013-ban megtudni, de nem jöttek rá, honnan sikerült elvesztenem a vérem felét, én állítottam el Haemorrhoidale kúppal, a vért a szervezetem pótolta gondolom, mire 2-3 hét alatt sikerült Uzsoki Kórháznak 2 dl vért szereznie). Volt hasi ultrahang is, de semmi eredménye nem volt (azt állították, minden rendben). Mostanra semmit nem eszem, pár napja még azért a napi egy étkezés megvolt. Most forduljak gasztroenterológushoz, vagy ne, majd patológián megvizsgálnak rendesen? A sebészek úgysem tudnak semmit (tapasztalat, dolgoztam műtőssegédként, általában több bajt okoznak, mint amit helyrehoznak), a belgyógyászok szerint egészséges vagyok (Huma-Folacid-dal jó vérképet csinálok magamnak, 2*1 tabletta=napi 10 mg folsav B4 vitamin, mást nem néznek laborban). Apai ágon MINDENKI valamely áttételes rákban halt meg fiatalon.

Válasz:

Nem a legilletékesebb vagyok a válaszra, de a magam tapasztalatával kísérelek meg válaszolni. Az irrigálást kipróbálta már? Már az ókorban is ismert eljárás volt. A római fürdőkben is külön szoba volt rendszeresítve erre a célra. A középkorban is igen elterjedt volt ez az eljárás, gondoljunk csak XIV. Lajosra, a Napkirályra, akinek az orvoslásában a mindennapos beöntés rendszeres volt. Magam sztómásként 13 éve mindennap irrigálok és nagyon bevált a módszer, nem tapasztaltam semmilyen káros hatását.
Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

Elkerülhető-e a tükrözés?

Aranyér fájdalmaim miatt nagyon félek a tükrözéstől. Van e más módszer a vastagbél daganatos kimutatására? Vannak tüneteim, és apukám is ebben halt meg. Köszönettel: Ilona

Válasz:

Mint sorstárs, aki az időben elvégzett "tükrözésnek" köszönheti az immár 13 éves túlélését javaslom, hogy mielőbb vizsgáltassa meg magát. A "tükrözés" inkább kellemetlen - kínos, mint fájdalmas, de végezhető altatásban is. Ma már székletvér- vizsgálat is egyre pontosabb és kimutathatja a problémát, de ha pozitív az eredmény, akkor úgyis tükrözni kell.
Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

RAKOS MEGBETEGEDES

ERDEKLODOM, HOL ES HOGYAN LEHET RAKSZURESEN RESZT VENNI? MENNYI IDOT KELL VARNI AZ EREDMENYRE. EN 59 EVES FERFI ERDEKLODO VAGYOK.

Válasz:

Pillanatnyilag országos intézményes rákszűrés nincs hazánkban. Azonban ha panasza van, vagy a családban van van előzménye a betegségének a háziorvosa elküldheti vizsgálatra.
Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs válasza

Sztóma

Tisztelt Magyarfalvi Imre! Édesapámnak jelenleg vékonybél sztómája van. Úgy kezdődött, hogy tavaly nyáron műtötték végbéldaganattal. A műtét előtt sugárkezelést kapott, majd a műtét után kemoterápiás kezelésre járt. A sugárkezeléstől összenövés alakult ki nála,mely erős görcsökkel járt. Így meg kellett műteni újra, ez történt több mint 1 hónappal ezelőtt. Ekkor kihelyezték neki a vékonybelet is. A kemoterápiától teljesen legyengült az immunrendszere, így ahol felvágták a hasát még ott a seb sem gyógyult be teljesen, még mindig öblögetni kell mert váladékozik. 1- 2 hete nagyon erős fájdalmat érez a vékonybélben. Az orvosa azt mondta vékonybél gyulladása van, de nem írt fel neki semmit. Ön tudna esetleg tanácsolni valamit? Miből eredhet a fájdalom? Ha elmúlik a gyulladás visszateszik neki a vékonybelet, de nem értem, hogy ha nem írt fel semmi gyulladáscsökkentőt, akkor mitől múlna el a gyulladás? Nagyon aggódom érte, remélem Ön tud segíteni. A széklete nagyon híg és a zsákja éjszakánként sűrűn leválik, ami eléggé kellemetlen. Tudna esetleg tanácsolni olyan ételt,amitől kicsit keményebb lenne a széklete? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Emese

Válasz:

Tisztelt Emese! Elnézését kérem a késedelmes válaszért, amit technikai problémák okoztak. Magam mint sztómaviselő nem vagyok illetékes minden kérésére válaszolni. Amire most nem válaszolok azokkal a kérdésekkel keresse meg a műtétet végző orvosát. (gyulladáscsökkentő, stb) Ha jól értem most két sztómája is van. A vékonybél sztómát valószínűleg azért kapta, hogy a leszálló bélszakaszt tehermentesítsék és majd a gyógyulása után megszüntetik a vékonybél sztómát. A vékonybél sztómából mindig híg széklet távozik. Ezért a zsákon nagyon pontosan kell a nyílást kivágni, hogy a széklet ne kerülhessen az alaplap alá. Hasznos lenne felkeresnie a műtétet végző osztály sztómaterápiás nővérét, aki ezt bemutatja. A székletet sűrűbbé teheti banán, főtt rizs, krumpli és alma fogyasztásával.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!