+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

362 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Kell e műteni,mennyise súlyos?

Jó napot,mri vizsgálati eredményem kiértékeléséhez szeretnék segítséget kérni!mi mit jelent,kell e műteni?

 

MRI L-S gerinc natív vizsgálat 

Eredmény Lumbalis gerinc MR vizsgálat.

 

T1,T2,STIR saggitalis,T2 coronalis,T2 axiális síkú mérések készültek. A L.III.-S.I. között illetve STIR vékonyrétegű coronalis milli sacrummal centrált.

A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett.Érdemi scoliosis nem látható.A corpusok magassága megtartott.Zárólemezek finoman egyenetlenek.L.IV.-V. intervertebralis rés szűkebb.A laposabb,csökkent jeladású T2 mérésen dehidratációra jellemzően.A peremek körkörösen kissé kihegyezettek. A kisízületek épek.A canalis spinalis normális tágasságú,a conus terminalis az L.I. intervertebralis rés magasságában végződik ép.L.III.-IV. Résben A porckorong természetes konkavitása megtartott, körülírt porckorong előboltosulás nem látható. L.IV.-V. Résben jobb oldali mediolateralis  foraminalis kiszakadt discus hernia különül el. A jobb recessus lateralis szűkített,a lefelé haladó gyökök komprimáltak.Intraforaminalisan és gyök kompresszió alakult ki.

L.V.-S.I. résben körülírt porckorong előboltosulás nem látható.A foramenek szabadok.Az SI rések megtartottak. Jobb oldalon az alsó harmadban dorsalisan a subchondralis régióban keskeny oedema degeneratív jellegűnek tartható. Határozott sacroileitis nem igazolódott.

Vélemény:

L.IV.-V jobb oldali mediolateralis foraminalis kiszakadt discus hernia. Idegsebészeti consilium javasolt.

Tartási rendellenesség.

 

Diagnózis

M5010 Nyaki porckorong rendellenesség radiculopathiával.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az idegsebész fogja eldönteni, hogy kell-e műteni a derekát. A kiszakadt sérv (ami az MRI-n látható a leírás szerint) lehet műtéti indikáció (kiszakadt sérvnél a műtétnek nagyobb a valószínűsége, főleg az Ön esetében, ahol a leírás szerint az ideggyököt nyomja is a sérv), de sokszor előfordul, hogy konzervatív (azaz nem műtéti) kezelés is segít. Vagyis a panaszok és az orvosi vizsgálattal talált eltérések is befolyásolják a dolgot. (Sosem az MRI-t kell megműteni, hanem a beteget, ezért szükségesek a döntéshez a panaszok, tünetek, és a súlyosságot sem az MRI dönti el önmagában, hanem az, hogy milyen tünetei vannak: például van e gyengült izom, megváltoztak -e a reflexek, másként érez-e az érintett lábban, stb...) Ha viszont műtétre kerül sor, legtöbbször hamar jobbuláshoz vezet. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gyógyszer csontritulásra

Üdvözlöm !

Csontritkulásra Citrokalciumot és D3 vitamint szedek.Azt  szeretném kérdezni,hogy véleménye szerint a Calci trió (vagy más olyan készítmény, ami K2 vitamint is tartalmaz) hatékonyabb lenne-e?

üdv

Bné Magdi

Válasz:

Kedves Kérdező! Nincsenek egyértelmű bizonyítékok a K2 vitamin pótolhatatlan kiegészítő jótékony hatásáról, ezért erre vonatkozóan semmilyen orvos-szakmai ajánlás sincsen arra, hogy ezt szedni kellene a D vitamin és a kalcium mellé. A bizonyítékok azt mutatják, hogy önmagában a D vitamin és az orvos ajánlása szerint szedett kalcium elegendő a szükséges hasznos hatáshoz. A K vitamint a normál bélflóra megtermeli, tehát hacsak nincs nagyon súlyos belgyógyászati bélbetegsége, vagy nem távolították el a bél nagy részét műtéttel, akkor nem kell K vitaminnal kiegészíteni a kezelést. Ha K vitamin antagonista típusú vérhígítót szed, akkor kifejezetten tilos a K vitamin szedése! Egészséges esetben viszont mellékhatása nincs a kiegészítő K vitamin szedésnek. Tehát összefoglalva: hacsak orvosa nem javasolt egyebet, akkor elegendő a szedett kalcium és D3vitamin. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Csípő rtg elemzés

Tisztelt Dr.Nő/Úr! 

29 éves nő vagyok. 180cm 90kg (sportos,izmos testalkat)

3èvvel ezelőtt 2018-ban a jobb csípőmben egy 3*2cmes exostosis-t véstek le. A műtéti leírásban úgy szerepelt sikerült egy darabban eltávolítani. 

Most voltam először rtg felvételen azóta,ami a következőket írta le: 

A jobb trochanter minor magasságában 42mm széles alapon,51mm hosszú cranial felé hajló,cranialis végén 13mm széles ( a ramus inferiorral majdnem érintkező vetületben) csont intenzitású scleroticus képlet látható. 

Ugyanebben a magasságban a laterális conturon 16mm hosszú, 8mm széles scleroticus többlet figyelhető meg.

 

Szeretném kérdezni,hogy ez most azt jelenti,hogy újra visszanőtt!? 3 év alatt nem túl gyors növekedés ez?! Újabb műtét szükséges,vagy csak kontroll rtg évente?! 

Köszönettel és tisztelettel: Alexandra 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha éppen ezt a jelenleg látható elváltozást vésték le korábban, akkor igen, visszanőtt. Az előző felvételekkel összehasonlítva lehet pontosabban nyilatkozni a kérdésről. Ehhez azt jó volna operáló orvosának megmutatni és tőle tanácsot kérni, mert ő ismeri az ön esetét, a műtétet, és a korábbi felvételeket pontosan. Ő dönti el, hogy kell-e ismét operálni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd MR

48 éves nő vagyok. Egy év után újra kificamodott a térdkalácsom. Mivel bizonyos tünetek nem szűnnek MR vizsgálatot kért az orvos.Ennek értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A patella medialis felszínének megfelelően kontúregyenetlenség és diszkrét inhomogenitás látható.A lateralis femurcondyluson széli részének megfelelően oedema és kis impresszio azonosítható. A trochlearis árok sekély, a TTTG távolság 23 mm. A patella porcborítása csaknem teljes vastagságát elvesztette. A meniscusokon egyértelmű ruptura nem azonosítható. A Hoffa zsírban cranio-lateralisan oedems van. Vélemény: A patellán osteochonfralis laesio lehetséges. Chondropathia grafe IV. a patellán. Trochlea dyspladia Dejour D. Természetesen fogok menni szakorvoshoz, de nem szeretnék addig várni és bizonytalanságban lenni. Jó volna tudni minél előbb, hogy mire számíthatok. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MRI a térdkalács (=patella) porckopását látja (itt a legkifejezettebb), de lehetséges, hogy a porc mellett a csont is károsodott a térdkalácsnál (=osteochondralis laesio), a combcsont térdízületi részén kis ödéma és benyomat (=impressio) (sérülés?) látszik, illetve ez a rész fejlődési variációként kisebb is. Nagyon jó, hogy kontrollra visszamegy a szakorvoshoz, ugyanis egy képalkotó vizsgálatot értelmezni csakis a kórtörténet és az orvosi vizsgálati eredmény ismeretében lehet. A leírás alapján, csak az MRI-re alapozva nem lehet a terápiát eldönteni, ebben orvosa fog önnek segíteni, hogy mire lesz szükség (pl. gyógytorna, fizikoterápia, térdbe adott injekció, stb... vagy esetleg kisebb műtét). Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térdek védelme sportolásnál

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

 

47 éves nő vagyok, a sport időszakosan ugyan, de jelen volt az életemben. Pár évvel ezelőtt elkezdtem nordic walkingolni, mivel jókat olvastam róla. Bár edző tanított a helyes technikára, sajnos vagy túl hirtelen, vagy túl sok volt a mozgás, esetleg a cipő és/vagy talaj nem volt megfelelő, mert pár hét után elkezdtek fájni és ropogni a térdeim, de "csak" mozgásnál. MR vizsgálat alapján megállapították, hogy porcpuhulás lett bennük. A különböző gyógyszernek nem éreztem hatását. A kontroll MR szerint a térdbe adott (cartinorm) injekció kúra javított kicsit a helyzeten. Ami az én észlelésemet illeti, egy ritkán jelentkező, mozdulatra, vagy hosszas feszítés után bekövetkező pillanatnyi fájdalom és lépcsőn lefelé a roszogó hang nagyjából állandó jelenség maradt azóta is, de tolerálható.

Gondolom teljes regeneráció nem lehetséges semmivel. Amit nem szeretnék, hogy bármivel rontsak a helyzeten, ahogy ezt már megtettem egyszer. Egy ideje gyalogolni kezdtem futópadon, mely rendelkezik rezgéscsillapítással, és kifejezett gyaloglócipőt vettem hozzá. Sajnos covid miatt abba kellett hagynom, de most újra kezdtem és nagyon fokozatosan növelem a tempót és az időtartamot. Úgy gondolom, ez olyan mozgásforma, melyet hosszú távon fogok csinálni, ha a térdem engedi, mert szeretem. Ezen felül gerinctornázom, melynek része a lábizom erősítés is.

Két kérdésem lenne.

Az egyik, hogy mivel tudnám maximalizálni a térem védelmét annak érdekében, hogy tényleg ne kelljen abbahagynom a gyaloglást? Javasolna-e személyre szabott talpbetétet a gyalogláshoz és/vagy térdkalács rögzítőt (ha igen, milyent), vagy bármit, amit segít a megelőzésben?

A másik, hogy milyen típusú injekciókat szoktak a térdbe adni ilyen probléma esetén és mi a különbség közöttük (pl hallottam hialuronsavasról is), melyiket ajánlaná és milyen gyakorisággal?

 

Előre is köszönettel: Klára

Válasz:

Kedves Klára! Orvosa javaslata szerint kell eljárni a hialuronsav injekciót tekintve, a Cartinorm is az. Általában évente javasolt a hialuronsav injekció, de ezt orvosával kell megbeszélnie, hiszen ő ismeri pontosan az Ön kórtörténetét és a vizsgálati eredményeket is. Térdvédelem szempontjából hasznos még gyógytornász segítségét is kérnie, aki számos térdvédő mozdulatot, mozgást meg tud tanítani, emellett információt ad még a térd védelmére vonatkozóan. Fontos azt is figyelembe venni, hogy van-e bármi egyéb mozgásszervi eltérés, aszimmetria, vagy probléma, ami kihatással lehet a térdízületre (láb, boka, gerinc, csípő, stb...). A betét kérdését illetően vizsgálat nélkül nem lehet nyilatkozni, nincs olyan, hogy mindenkinek kellene valamilyen betét. Csak akkor szükséges, ha olyan statikai eltérés van, aminek kompenzálásától a panaszokra megoldást várunk. Térdrögzítőre ritkán van szükség, akkor is leginkább terhelésnél. Folyamatosan nem szabad viselni (csak pl. műtét után vagy egyes betegségek esetén), mivel a folyamatos viselés elgyengíti az izomzatot, ami önmagában is okozhat fájdalmakat. Összességében a megfelelő mozgás, jó gyógytorna, a statikai eltérések rendezése, porcvédelem, szükség esetén fizioterápiás kezelések vagy gyógyszeres és injekciós terápia segít a térd egészségvédelmében. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy gond nélkül tudja élvezni a mozgást. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Kar, láb fájdalom?

Kedves Doktor! Lassan 2 éves kisfiam időközönként olyanokat csinál, mintha fájna a keze, vagy máskor a lába. Megáll mondjuk játszás közben vagy egyéb helyzetben és mutatja,hogy bibi. Nem rosszkedvű, nem sántít. Eszik, iszik szépen. Idegesít ez a dolog. 12kg a kicsikém. 

Köszönöm előre is válaszát. 

Tisztelettel: Bernadett

Válasz:

Kedves Bernadett! Gyermekorvostól kérjen segítséget, aki megvizsgálja, és így meg tudja állapítani, hogy van-e bármi probléma. Lehetséges, hogy semmiség az egész, vagy csak valakit utánoz a családból, de szerencsés kizárni, hogy nincs-e mégis valami, amit ki kell kezelni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Csipöfájdalom

csipöizületi rés beszükültvápatetö megnyult,benne subchondralisansclerosis.bal oldaloncsipörés kifejezettenbeszükült alig kivehetö.femurfej konturjaegyenetlen.femurfejben vápatetöben scerotikuskörnyezetben apro felritkulások láthatok.vápatetö megnyult.coxartrosis,bal oldali femurfej necrosissal.bal oldalon pár honapja csipöfájdalom melyre dilofenac gyogyszert kaptam reumatologustol.RAbetegségem van 25éve deformált kéz lábujjakkal.Kérdésem mit jelent a lelet?mikor kényszerülök toloszékbe?meddig birok menni?Férjem másfél éve hunyt el egyedül élek,meddig tudok önálloan mozogni,mire készülje?szociális othon lesz a vége?mi a következö lépés?sajnos szabadság miatt oktoberben tudok ujra orvoshoz menni,általában 3havonta mert 2éve ebetrexánt szurok hetente és medrolt szedek.Köszönettel várom válaszát

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen jelentős kopás és meszesedés mellett a bal oldali combcsontfej elhalása látható, emiatt orvosa valószínűleg ortopédushoz fogja irányítani, ugyanis szükség lehet emiatt műtétre. Ezt a kérdést háziorvosával is beszélje át addig, míg reumatológusához el nem jut, mert a háziorvos a fentiek miatt akár hamarabb is beutalja Önt az ortopédiára. A többi jövőbemutató kérdésre a kórtörténet pontos ismerete és orvosi fizikális vizsgálat nélkül nem lehet jóslatot mondani, ezt mindenképp meg kell beszélnie reumatológusával. A tolószéknek kicsi az esélye. Nem tudom hogyan néznek ki a lábai ezért nem tudom megmondani, meddig bír menni és milyen segítségekkel (segédeszköz, ortopéd cipő, stb.). Azt sem lehet innen távolból, Önt egyáltalán nem ismerve megjósolni, hogy szociális otthon lesz-e a vége, mert ez viszont már nem csak a testi állapotától függ, hanem a családtól is (gyerekektől, és más rokonoktól kapott segítség, stb.). Megértem aggodalmát, de ezen a felületen, ismeretlenül ezekre nem lehet választ adni, orvosával tisztázza ezeket a kérdéseket. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Post covid felkar fájdalom és ujjak zsibbadása

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

 

47 éves, átlagos testalkatú nő vagyok, említésre méltó alapbetegség és káros szenvedélyek nélkül, előtérbe helyezve az egészséges életmódra törekvést étkezés és sport, valamint betegségek megelőzése tekintetében is.

 

2021. januárban hetekig tartó erős és soha nem tapasztalt gyomortáji fájdalmam volt étkezések után. Vizsgálatok alapján sem sikerült kideríteni, hogy mi okozta; fokozatosan magától elmúlt (eosinophil volt magasabb, uh negatív). Szerintem nem volt köze a covidhoz, de kizárni nem tudom. Szinte ennek múlásával egyidőben ugyanis (március elején) enyhe tünetekkel átestem a covid fertőzésen. (PCR-re nem küldtek, utólagos antitest teszt alapján igazolódott.) Egy napos hőemelkedés, pár napos ízlelés- és szaglásvesztés, gyengeség mellett a legjelentősebb tünetem izom és ízületi fájdalom volt. Lényegében ez volt az első tünet is, mely el is húzódott hetekig, hónapokig. A covid betegség után hetekkel még átmeneti nehézlégzés is jelentkezett, melyet tüdőgyógyász később gyengébb légzésfunkció eredménnyel igazolt. Gyógyszert nem kaptam, mert már nem volt a vizsgálatkor panaszom. Mellkas rtg és kardiológiai vizsgálatom negatív, labor eredményemben a CRP és a RF emelkedett volt, és a vérkép sem volt tökéletes. Ismétlésnél már javuló tendenciát mutatott. A szervezetben lévő esetleges gyulladást gyógyteákkal, megerőltető mozgások csökkentésével és B vitamin kúrával próbáltam, próbálom csökkenteni. Oltásra most fogok menni, mert ellenanyagom még volt/van.

 

Sajnos azonban van két tünetem, amely makacsnak látszik.

Mint írtam, az izom és ízületi fájdalom az elejétől és elhúzódóan domináns volt; furcsa mód az egyébként panaszmentes két felkaromon különösen jelentős volt ez a tünet. Korábban szinte egész napos fájdalmat jelentett, folyamatosan mozgatnom kellett a jobb karomat, hogy dolgozni tudjak íróasztalnál; de pl. hason fekvésnél is fájtak. A jobb karomban már sokkal ritkábban érzek enyhe fájdalmat. Viszont a bal karomban kitart ez a tünet (pedig jobb kezes vagyok). Egyes mozdulatokra jelentkezik, mozgatásra és pozícióváltásra szűnik. Mindig a felkar közepén, mélyen a csontnál érzem a fájdalmat, a váll felé sugározva. Ortopédiai okról nem tudok, korábban semmilyen panaszom nem volt a karjaimmal, vállaimmal.

 

A másik visszamaradó tünet teljesen kiszámíthatatlanul, a random és elég ritkán jelentkező ujj végi enyhe zsibbadás vagy érzéketlenség. Ez jobbára az utóbbi időben a jobb kezemen érezhető, de korábban mindkettőt érintette. Enyhe, csak az ujjak végére koncentrálódik és hamar múlik. Hozzáteszem, hogy sokat ülök gép előtt, sokat használom az egeret, ami miatt néha érzem a jobb csukló felső részén a feszülést. Viszont ez régóta így van, a zsibbadás pedig „idei” tünet. Nem tudom van-e ezzel összefüggése. Én inkább a covidra gyanakszom.

 

Kérem szíves tanácsát, hogy az alábbi tünetekkel van-e teendő, merre induljak, mit tegyek.

 

 

Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Klári

 

Válasz:

Kedves Klári! Panaszai összetettek, és sok mindent figyelembe kell venni, ezért valóban orvosi vizsgálatra volna szükség. Forduljon reumatológushoz panaszaival. Friss vérképet vigyen majd magával a vizsgálatra, hogy jelenleg is magas-e az eosinofil sejtszám. Lehetséges, hogy reumatológusa neurológiai vizsgálatra is továbbirányítja majd, illetve a felmerülő kérdéseknek megfelelően egyéb vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térdfájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Enyhe térdfájdalmat érzek néhány napja, amit elsősorban amikor teljesen behajlítom, hajlított ülés, teljes guggolás, mintha feszülne, nem látok duzzanatot vagy nagyon minimális. Futást kezdtem- nagyon kezdő szinten (néhány perc séte, kocogás)- fokozatosan, futócipőben- viszont betonon. Eddig inkább csak saját testsúlyos vagy súlyzós edzéseket csináltam (38 évesen). A futás utáni napokban kezdődött ez az enyhe fájdalom, utána a futást pihentettem, inkább kerékpározni mentem, de jobb nem lett. Lehetséges valami gyulladás ? Most apranax doloval kenegetem. Mit javasolna rá? Lehet lazán kocogni vagy inkább térdkímélő edzés? Nem erős a fájdalom, inkább csak teljes hajlításkor jelentkezik, ezért orvoshoz még nem fordultam vele.

Köszönöm előre is válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Igen, lehetséges, hogy a futóterhelés növelését a térd jelen esetben már túlterhelésnek érezte, és valóban kialakulhatott ott gyulladás, vagy a porcok, szalagok terhelődtek túl, esetleg rándultak meg. Pontosan megmondani távolból nem lehet. A pihentetés jó ötlet, nem biztos, hogy pont most jó volna még tovább terhelni, jobb kímélni egy kicsit, amig el nem múlik a panasz. A gyulladáscsökkentő krém hasznos, emellett tehet rá hideg borogatást is ha jólesik. Ha panasza azonban továbbra sem csökken akkor akár gyulladáscsökkentő tabletta szedése is szóba jöhet, de leginkább egy mozgásszervi szakorvos (ortopédus, reumatológus, sportorvos) megkérdezése. Egy ilyen vizsgálat megelőzés szempontjából egyébként is hasznos lehet, egy sporthoz értő szakorvos ugyanis fel tudja mérni az ön ízületi alap állapotát, hogy van-e bármi, amire jobban vagy másként kell odafigyelnie, ha sportot választ, vagy végez. Jó egészséget, további jó sportolást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus, sportorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Mi lehet ez a görcs?

Tisztelt Doktor Úr / Nő!

 

Kicsit hosszú lesz, de ahhoz, hogy értse, le kell írjam. 2013 ban volt volt egy csúnya esésem, amikor a jobb térdkalácsom teljesen kiugrott, majd vissza, ezt még 4* ismételve amíg haza jutottam. Voltam vele orvosnál, de persze nem foglalkozott velem, nem vette komolyan, aminek meg lett az ára. Minden évben mentem reumatológiára, ortopédiára, mindenhová, de senki nem vett komolyan, pedig a térdem azóta is kétszere a másiknak. Az ügy 2019 ben vett fordulatot, amikor végre egy normális ortopédushoz kerültem, aki csinált nekem artoszkópiát. Kiderült, hogy a térdemben a porc darabokra volt törve, és egy letört darab elvágta a külső keresztszalagomat. Mivel más betegség miatt hormon problémáim vannak, és el vagyok hízva, azt mondta az orvos, a keresztszalag műtétet csak fogyás után csinálja meg mert akkor már protézist is tesz be, annyira rossz állapotban van a térdem. Addig is amíg le nem tudok fogyni, kaptam egy karbonszálas térdrögzítőt. Na most, fogyni azóta sem sikerült, de egy kiszakadt gerincsérv miatt ismét műtöttek 2019-ben. Mivel jött a pandémia, nem tudtam menni rehabilitációra, és így a mozgásom jócskán beszűkült. Mindezek ellenére itthoni gyógytornákat végezve elég szépen elvoltam, egészen most június elejéig. Akkor ugyanis egy esős időben megcsúsztam a sáron, és elestem, de annyira szerencsétlenül, hogy most a bal térdem ficamodott ki, de nem ugrott ki! Nehezen, de felálltam, és hazamentem. Napokon át éreztem azt, mintha valami becsípődött volna, és ez a mindjárt kiugrik érzés. Ez volt hétfőn, majd pénteki napon álltam föl, és akkor "kattant" vissza a helyére. Azóta a fájdalom jelentősen megszűnt, nem látszott amúgy semmi, viszont érintésre nagyon kényelmetlen, szúró fájdalom jelentkezik, és egy dió nagyságú görcs keletkezett a térdkalács felületén (?). Mindenképpen akarok menni orvoshoz, de addig is, amíg eljutok, meg akartam kérdezni, hogy Ön szerint ez mi lehet? Valamint emellett évek óta érgyulladásom van, és az is előjött még a mostani esésem előtt egy hónappal. Esténkét jeget és jég balzsamot teszek rá.

 

Szerdán mentem az esésem óta először nagyobb távot gyalog, és bár a térdem még bírta is, a bal combnyaktövem alatt úgy 15-20 centivel annyira élesen szúrt, hogy alig tudtam hazajönni.

 

 

Ez mi lehet? Nagyon el vagyok keseredve mert pénteken mennem kell egy másik városba nőgyógyászhoz időpontra, és nem tudom, hogyan fogok tudni elmenni oda, és hazajönni, mivel még ismerős sincs hogy elvitessem magam kocsival, marad a busz.

 

 

Tisztelettel: Eszter

Válasz:

Kedves Eszter! A térdkalács felületén (ahogy írja) lévő görcs vagy csomó(?) lehet például (leírása szerint legvalószínűbben) a térdkalács előtti nyáktömlő duzzanata, de sok egyéb, az elesés kapcsán keletkezett sérülés következménye is. A combtő fájdalmat (ha azt elől észleli) pedig okozhatja csípőízületi eltérés, például kopás, de mindezeket ennyi leírásból a kórelőzmény pontos ismerete és orvosi fizikális vizsgálat nélkül lehetetlen diagnosztizálni, és bármilyen javaslatot adni. Valóban a további személyes orvosi segítség jelenti a megoldást. Sajnálattal olvasom, hogy így összesűrűsödtek a problémái és panaszai. Ezért is fontos eljutnia a szükséges vizsgálatra, értem, hogy nehéz elutazni ezekre, de mivel nem ismerem a körülményeit, ebben főleg nehéz ismeretlenül ötlettel szolgálni. Jobbulást kívánok! Dr. Megaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!