+12° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

352 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térdsérülés

Üdvözlöm. 

Két napja kiugrott a térdkalácsom (gondolom), és vissza is ugrott egyből. Nagy fájdalommal járt, egészen, míg itthon be nem kötöttem kicsit szorosra. Fáj egy picit, de bírható. Viszont kicsit bedagadt a bokám, a vádlim és a térdem is és guggolni nem enged. Amúgy tudom mozgatni mindenhogy,  csak mikor guggolni próbálok, a térdem külső oldalánál egy dudor lesz és feszül.

Még nem volt alkalmam orvoshoz menni. Ön szerint ha bekötöm itthon és próbálom pihentetni (bár két kicsi mellett nehéz lesz), akkor helyrejön magától? Lehet valamilyen maradandó sérülés ?

Válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel itt feltételezhetően egy sérülés érte a térdet, traumatológiai rendelésre volna legjobb eljutni, akár akutan, de legalább a háziorvosnak szólni / megmutatni. A vádlidagadás miatt például fontos lenne kizárni, hogy nincs-e valamilyen keringési probléma (például trombózis), mert azt hamar meg kell oldani. Ha csupán mozgásszervi eredetű a fájdalom és a dagadás, akkor is fontos lenne mihamarabb kezelést kapnia, hogy gyorsabban meggyógyuljon és ne váljon a probléma nagyon hosszadalmassá. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Milyen egészségügyi következménye lehet a talpak ütésének?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Korábbi kapcsolatomban - félreértés ne essék, közös megegyezés alapján, volt rosszabb időszakom -, engedtünk bizonyos BDSM módszereknek akkori párommal. Ebben nagyon gyakran szerepelt a talpaim ütése fakanállal, műanyag és fém pálcával, valamint bőr övvel is. Nagyjából minden héten megtörtént, akár órákon keresztül is, és ez ment úgy másfél évig. Természetesen szörnyen fájt, de a párom élvezte, és nekem sem volt akkor ellenemre, de így már másfél évvel az utolsó incidens után is fáj a bal talpam. Pontosan nem fáj, hanem sokszor zsibbadó, égető érzést érzek. Az orvosok talpi bőnye gyulladást diagnosztizáltak, főként ránézésre csupán, és nyilván személyesen nem akartam elmondani ezeket a kalandokat, így félek, hogy komolyabb problémáról van szó, főként mert nem is a sarkamnál érzem, hanem a lábujj párnácskák alatti résznél, mondhatni a talpam közepén. Nincs időszakhoz kötve, folyamatosan érzem, persze tudok járni, semmi baj, csak zavaró és kellemetlen, és néha már elviselhetetlen. Szóval lehet következménye az egykori kalandoknak? És ha igen, akkor mi történhetett?

Válasz:

Kedves Kérdező! A kötőszövet, az ott lévő izmok sérülhettek, esetleg az ízületeknél is keletkezhetett gyulladás. De ezek csak tippek, meg kellene vizsgálni és akár röntgent, ultrahang vizsgálatot, stb készíteni róla. A választandó képalkotó vizsgálatot az orvos dönti el az orvosi fizikális vizsgálatot követően, attól függően, hogy mit észlel. Jó volna olyan orvost találnia, akiben bízik és el tudja mondani, hogy mi is a panasz oka, mert így lehet elindulni a vizsgálatokat illetően is. A hatékony kezelés kiválasztása szempontjából jó lenne, ha az előbb említett valamilyen pontosító vizsgálat történne, hogy kiderüljön mi is a mostani fájdalom háttere, milyen eltérés látható a lábán. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Meniscus degeneratio

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Térd fájdalom miatt kerestem fel a sport kórház ortopédiajat. Ekuldott a főorvos úr Mr-re. Közölte hogy ezt a betegséget nagyon jól rendben lehet tartani konzervatív módon is. Tényleg így van?

Lateralusan a folyedék közepesen felszaporodott. A medialis szalagrendszerek, keresztszalagok durvább eltérést nem mutatnak. A med. meniscus jelentősen degenerált, jelentősen előboltosul, rajtuk deg. Laesiok vannak. A lát. Meniscus normál helyzetű, femoropatellaris porcboritása mérsékelten egyenetlenül keskenyebb. A quadriceps és patella megtartott. A labialis kompartment porcboritása medialis an jelentősen keskenyebb, subchondralisan helyenként reaktív Laesiok megfigyelhetők. Kis folyadéktartalmú Baker cysta látszik.

Előre haladott med. Meniscus degeneratío.Laesiok.Chondropathia.Kis Baker cysta.

Azt mondta főorvos úr, hogy fogják le. Szobabiciklizzek. Xiloxit adott gyógyszernek, és fizioterápiát.Azt mondta, hogy ez nem olyan rossz, nem operál meg.

Le kell fogyjak.20 kg felesleg biztos van rajtam.

Előre is köszönöm válaszát! 

Válasz:

Kedves Kérdező! A műtéti javaslat meghozásához mindig figyelembe kell venni az orvosi fizikális vizsgálattal találtakat és a kórtörténetet is a képalkotó (jelen esetben MRI) vizsgálat mellett. Például én az Ön életkorát sem ismerem, és testalkatát sem, bár ahogy írja van egy kis túlsúlya. Ha már nem fiatal és van túlsúly, akkor elsőként inkább szóba jön a konzervatív kezelés, főleg ha a leírt kopásos folyamat és porcdegeneráció (elhasználódás) is lassan alakult ki valószínűleg. Ha fiatal és akut a probléma, akkor lehet, hogy hamarabb felmerül a műtét. Természetesen sok-sok más egyéb szempontot is figyelembe kell venni. Kérdés és aggodalom esetén mindenképp beszéljen orvosával, és a felmerült kérdést tegye fel neki, hiszen ő ismeri legjobban az Ön esetét ebből a szempontból. Lehetséges, hogy ha nem változnak panaszai a konzervatív terápia mellett, akkor még mindig szóba jöhet a műtét, de nem azonnal. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nehézlábérzés

Kedves DoktorÚR/NŐ!

 

Lábfájdalommal kapcsolatos kérdésem lenne:                                                                      A következő történt: kb másfél éve futás után fájdalom sántítással és lábdagadás keletkezett a bal vádlimban valamint a bal oldalamon fekve a forgómnál-fenekemnél is fájdalom volt(nem csont csak izom).Doki nem látta ,mert a fájdalom kb. két-három hét alatt a vádlimból eltűnt ,de egy nehézlábérzés és enyhébb dagadás mind a mai napig megmaradt,az oldalfekvés pedig továbbra is fájdalmat okoz,igaz az is sokkal enyhébbet,és ha elfordulok egy-két perc alatt elmúlik.újra szeretnék futni ezért szeretném tudni,hogy mi lehet ez és ha van tipp milyen kezelés és mennyi ideig kell?

A választ előre is nagyon köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Többféle ok állhat a panaszok mögött. A forgónál jelentkező fájdalom ráfekvéskor nagytompor táji nyáktömlő gyulladásra utalhat (=trochanter bursitis), de lehet izom-ín túlerőltetésből adódó krónikus probléma is, stb... A vádli duzzanata és a nehézláb érzés (valamint ismét csak a forgótáji fájdalom) akár gerinc eredetre is utalhat, illetve helyi (tehát a vádlinál lévő) problémára (keringészavar, stb...) Pontos diagnózist nem lehet felállítani a rövid leírás alapján, ahhoz vizsgálat is kell. Ennek megfelelően futás megkezdése előtt szerencsés lenne mozgásszervi vizsgálatra mennie, mert sem az esetleges bursitisnek, sem számos más problémának nem kedvez a futás, előbb ki kell kezelni a bajt, hogy utána gond nélkül tudjon futni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus, sportorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Csípő és àgyéki fájdalom

A csípőízületi rés caudalisan kp.fokban beszűkült. Ez mit jelent. Radiológiai röntgen után kaptam ezt.

Válasz:

Kedves Kérdező! Szó szerint a csípőízületi rés alsó részét jelenti, az a terület van közepes (kp.) fokban beszűkülve. Vagyis enyhe kopás látszik a csípőízületben. Fontos, hogy a röntgent a kezelőorvossal is beszélje meg, kérdezzen rá, mert a leletet csakis az Ön panaszait és kórtörténetét ismerve lehet Önre vonatkozóan értelmezni! Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nyaki műtét után lábszár gyengeség, nehéz járás.

Édesapám 69 éves, 1999-ben műtötték myelopathiat okozó nyaki porckorongsérv és szűk gerinccsatorna miatt. Disectomiát és C. VI. corpectomiát követően csont graftos lemezes desist végeztek rajta. Az elmúlt fél évben azonban rosszabbodott az állapota, nagyon nehezen megy, csak bottal tud járni, gyöngének érzi a lábait. Korábban az orvosok azt mondták, ez a nyaki műtét maradandó károsodása lehet. Más szervi panaszai nincsenek, a lábszár gyengeségén kívül még derékfájást tapasztal, ami az ágyéki porckorongsérve miatt lehet. 

Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint mit lehetne tenni annak érdekében, hogy többet tudjon sétálni? A lábszár gyengesége ellen lehetne valamit tenni? Továbbra is rosszabbodhat még az állapota?

Köszönöm a válaszát előre is:

Hajnalka

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérdéseire látatlanul, a kórtörténet és a leletek pontos ismerete nélkül lehetetlen válaszolni. Neurológiai szempontból a lábszár gyengesége olyan típusú, ami nyaki eredetre utal? (ez esetben tényleg lehet a nyaki műtét maradványtünete) vagy valóban felmerülhet, hogy derék eredetű? rendszeresen gyógytornázik? rehabilitációs komplex kezelésen mikor járt utoljára és ott hogyan változott (ha változott) az állapota a kezelések hatására? vagy már nem is javasoltak rehabilitációt? A pácienst az őt kezelő - gondozó orvos(ok) ismeri(k) legjobban, ezért az Önökben felmerülő fontos kérdéseket velük kellene átbeszélni, és segítséget kérni a továbblépésben, ha például szükségesek további kezelések. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Autoimmun

Tisztelt dr ur

reumatic artritiszem van melyre trexant szedek kerdesem az lenne hogy eez a gyogyszer immunszupressziv gyogyszernek szamit e mivel Varga gyogygomba keszitmenyt szeretnek szedni daganatra koszonettel varom valaszat

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérdése az én postaládámba érkezett ezért most én válaszolok rá, nem a doktor úr. A methotrexat immunmoduláló szer, azaz az immunrendszer működését az Ön által szedett dózisban módosítja, de nem nyomja el, tehát nem immunszupresszív. A gyógygomba szedését beszélje meg kezelőorvosaival, hogy nincs-e bármi ellenjavallata a szedésének az Ön esetében. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Tölcsér mellkas mi a menete?

Szép napot!

Tölcsér melkasom van és az utóbbi időben romlott is, szeretném műttetni, most 21 éves vagyok.

Nem késem még el, mennyire lehet ez igy gond vagy nem számít?

Mi a mente ennek? Ortopéd és ő utána tovább utal vagy keressek külön ezzel szakrendelőt ?

Válasz:

Kedves Kérdező! Ortopédust kell keresni ebben a kérdésben, leginkább olyat, aki ebben specialista. A műtét módja természetesen függ az elváltozás mértékétől, stb, de vannak már olyan újabb műtéti technikák, melyek nem járnak olyan nagy beavatkozással, mint sok évvel korábban a régebbi műtéti megoldások. Erről persze az operáló orvosnak kell döntenie, hogy kell-e a műtét, és milyen módon. Persze bármilyen műtétnél szükséges előzetes gyógytorna felkészítésként és a műtét után is rehabilitációként. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Alagút-szindróma?

Tisztelt Doktornő/Úr!

A panaszom 2 hete kezdődött. 

Este egyik percről a másikra lezsibbadt a jobb kezem. Éppen semmi megerőltetőt nem csináltam.

Nem fáj, csak zsibbad. Főleg délelőtt. Utána nem annyira jellemző. Vannak tünetmentes napok is. Az egész kézfejem zsibbad, minden ujjam. Nem egyszerre, hanem mikor melyik. Néha a csukló alatt is egy centivel.

A fizikoterapeuta barátnőm szerint Alagút-szindróma lehet. Nagyon megijesztett, mert az csak műtéttel gyógyítható. Reménykedem, hogy mégsem az.

Valóban Alagút-szindróma lenne?

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Vizsgálat és pontos kikérdezés nélkül nem lehet távolból diagnosztizálni. Igen, valóban lehet alagút szindróma, de természetesen sok minden más is, ezért előbb az okot kell feltárni. Emellett az alagút szindróma NEM mindig csak műtéttel gyógyítható, bár lehet, hogy arra van szükség bizonyos esetekben, sok esetben viszont nem kell műtét. Ha panasza nem javulna, kérjen orvosi vizsgálatot. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Lelet

Üdv reunatoid artritiszben szenvedek már 10éve.Ma voltam röntgenen a balcsuklomal,3szor is vissza hivtak nem tetszett a drnönek amit látott.A reumatologusnak megmuttatm de nem mondott semmit.

A bal csuklóizületi rés résnyire beszükült.A radius distalis vége,os naviculare és az os lunatum deformált,inhomogén szerkezetü,scleroticusabb.Itt cystaszerü felritkulások,valamint marginális eroisik láthatök.Az os pisiforme és az os trinquetrum összecsontosodott.

Leirná mit jelent ez és mit javalana?

Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen a régóta fennálló gyulladás jelei látszódnak (erosio = csontkimaródás), némi meszesedés, és két pici kéztőcsont összecsontosodása mellett. Úgy tűnik, hogy a gyulladásnak látszódnak hatásai a kezén, ezért mindenképpen fontos a betegség további gondozása, kezelése, akár a gyógyszeres kezelés módosítása, ha a betegsége jelenleg is aktív fázisban van. Reumatológusát mindig kérdezze meg, hogy mit lát ő a felvételeken, és ez alapján ő mit gondol a további teendőkről, terápiáról. Betegségét és Önt reumatológus orvosa ismeri. A javallat ugyanis a mostani állapotától, laboreredményeitől, a korábban és jelenleg emiatt szedett gyógyszereitől, egyéb betegségektől és még sok minden mástól is nagyban függ, ezért a kórtörténet, az Ön betegségének pontos ismerete nélkül nem szabad és nem is lehet távolból semmilyen konkrét javaslatot tenni. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!