+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus

Dr. Kisvarga Zoltán

28 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nefrológia

Szakterülete: nefrológia

Bemutatkozás

1996-ban érettségiztem a Budapesti Szent István Gimnázium matematika tagozatán.Sikeres felvételit követően az akkori SOTE Általános Orvostudományi Karán kezdtem meg tanulmányaimat, ahol 2002-ben "Summa cum laude" eredménnyel diplomáztam. A szigoró évben 8 hónapos gyakorlatot töltöttem a Göttingeni Egyetem Orvosi Fakultásán. Az egyetem elvégzését követően a Jávorszky Ödön Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán kezdtem pályafutásomat, részállásban az Országos Mentő‘szolgálatnál mentő‘orvosi státuszban dolgoztam. 2008-ban "aneszteziológia és intenzív terápia" szakvizsgát szereztem. 2009-ben a Fresenius Medical Care Dialízis Center Kft.-hez kerültem, itt kezdtem el vesepótló kezelésekkel és nefrológiával foglalkozni, mely területen 2011-ben szakvizsgáztam. 2015-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen "orvos-közgazdász" oklevelet szereztem. 2016. januárja óta részállásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tüzoltó Doktor Szolgálatánál dolgozom.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Veseelégtelenség?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

34 éves férfi vagyok, 175 cm , 89 kg. Szokásos évenkénti laborvizsgálaton voltam. Csatolva küldtem az eredményt. Az egfr miatt aggódom sosem volt még ilyen alacsony. Legfeljebb 85 volt de amúgy 90 felett volt a jellemző. A triglicerid szint is mindig a felső határértéken szokott mozogni. 1.6, 1.7. Most az is magas. A kreatinin is felső határértéken. Tüneteim testszerte izomrángás, kis talpi bizsergés. Veséim nem fájnak , vizeletem nem tűnik kórosnak mind mennyiségileg mind színe alapjan is normális. Más tüneteim nincsenek. Vizet kb 1.5 litert iszom naponta. Testmozgás nagyon kevés van. Kell e mennem nephrológiára ezek az értékek utalhatnak e veseelégtelenségre? 6 hónappal ezelőtt egfr 90 felett, triglic 1.7, kreatinin 96 volt . Jelenleg diétázom hogy csökkentsem a triglicerid szintet. Várom válaszát. Köszönöm. R.Roland

Válasz:

Kedves Roland! A laborlelet alapján nem szükséges a nefrológiai gondozás, a kreatinin-szint és a GFR ilyen mértékű ingadozása még normálisnak tekintendő. Amennyiben a vizeletben kóros eltérés nem indokolja, a nefrológiai gondozást 60 ml/min/1,73m2 felett nem szükséges elkezdeni. A trigliceridszint csökkentését illetően elsősorban életmód-változtatás (testmozgás, étrendváltoztatás javasolt), amennyiben ez eredménytelen, akkor lehet szükség gyógyszeres kezelésre, melynek részleteit háziorvosával tudja megbeszélni.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Ketosteril szedése,ha nem vagyok vesebeteg?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Már egy jó pár éve kondizok és szeretnék egy kicsit továbbfejlődni.Viszontz szerintem elértem már azt a pontot amire az testem/szervezetem képes.Szteroidokhoz nem szeretnék nyúlni,de hallottam a Ketosteril nevű gyógyszerről,ami segítehetné az izmaim továbbfejlődését.A kérdésem azlenne,ha nem vagyok vesebeteg akkor ez árthat nekem? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Huszti Úr! A Ketosteril nem fehérje pótszer, bizonyos aminosavak átalakulását segíti elő a szervezetben, amelyekből a vesebetegek fehérjeszegény diétája során a szervezetbe kevesebb jut be. Miután Önnek a fehérje ellátottsága feltételezhetően megfelelő, nem valószínű, hogy ezen aminosavakból (fehérje "építőkövek") hiányállapot állna fenn, így szedésük értelmetlen.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Vesefunkció romlás gyógyítása

Tisztelt Doktor Úr! 66 éves nőbeteg vagyok. 1996-ban első fali szívinfarktusom volt, azóta kardiológiai kezelés, ellenőrzés alatt vagyok. Most derült ki a legutolsó kardiológiai ellenőrzésen, hogy drámai módon romlott a vesefunkcióm. Kardiológusom azt mondta, hogy hamarosan dialízis, vagy vesetranszplantáció válik szükségessé. Rettenetesen megijedtem. A 2017. novemberi laboreredményem: "Kreatinin: 135 umol/l, Fvs(WBC) 11,40 G/l, Eozinofil 0,60 G/l, Monocita 1,05 G/l, Süllyedés 67 mm/h, Limfocita 22,5%, Monocita 9,2%, Eozinofiil:5,3 %, MPV:14,8 fl, eGFR-EPI 35 ml/min". A vérnyomásom állandóan magas, vérnyomáscsökkentő bevétele után többször inkább emelkedik a vérnyomásom, mint csökkenne! A bőröm viszket, vörös csalánkiütés szerű tünetek jelentkeznek főként este, de napközben is előfordul. Derekam fáj. Sajnos allergiás is vagyok perubalzsam, mindenféle pollenek, tojás, stb. Kérdésem, hogy lehet ezen javítani, lehet-e egyáltalán? A dialízist, transzplantációt nem szeretném. Egyéb megoldás létezik-e?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A veseelégtelenség önmagában egyfajta állapot, ami azt jelenti, a vesék nem megfelelően végzik a dolgukat. A veseelégtelenség hátterében ugyanakkor számos betegség állhat, melyek között vannak gyógyíthatóak, és vannak olyanok, amelyek sajnos nem. Miután a leírtak alapján teljes biztonsággal nem lehet megállapítani, hogy Önnél mi vezetett a vesefunkció romlásához, így kérdésére, hogy lehet-e ezen és hogyan javítani, nem tudok válaszolni. Javaslom, keresse fel a területileg illetékes nefrológiai szakrendelőt, ahol a kivizsgálását ez irányban el tudják kezdeni. Mindazonáltal meg szeretném nyugtatni, az Ön által leírtak alapján a vesefunkció romlását nem lehet "drámainak" nevezni, a krónikus veseelégtelenség klasszikus osztályozása alapján Ön még távol áll a dialízis kezeléstől.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Policisztás vesebetegség

Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben írtam Önnek az édesapámnál diagnosztizált policisztás vesebetegséggel kapcsolatban, a válaszát ezúton is köszönöm. Javaslatára elmentem hasi ultrahangra, ahol mindkét vesében néhány 8-10 mm-es centralis cisztát láttak. Ez alapján lehet-e következtetni arra, hogy nálam is jelentkezik a policisztás vesebetegség? Illetve genetikai vizsgálattal meg lehet határozni, hogy örököltem?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Sajnos, pozitív családi kórelőzmény esetén (amennyiben egyenesági rokonnál már igazolták a policisztás vesebetegséget), önmagában a közölt hasi UH-kép alapján nagy biztonsággal állítható, hogy Ön is örökölte a betegséget, mely előbb-utóbb a veseműködés valamilyen mértékű romlásához fog vezetni. Természetesen, a genetikai érintettséget 100%-os biztonsággal csak genetikai vizsgálattal lehet igazolni, mely azonban centrumhoz kötött, speciális vizsgálat. Javaslom, a fentiek alapján mindenképpen keresse fel a területileg illetékes nefrológiai szakrendelést, ahol a betegségről, a gondozás további részleteiről, illetve - amennyiben a genetikai vizsgálatot mindenképpen el szeretné végeztetni -, annak feltételeiről bővebben is tájékoztatni tudják. Üdvözlettel, Kisvarga Zoltán
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Policisztás vesebetegség miért nem gyógyítható?

Édesapámnál a minap diagnosztizáltak felnőttkori örökletes policisztás vesebetegséget. A kezelőorvosa kategorikusan kijelentette, hogy ezt gyógyítani nem lehet, csak kezelni, ill. késleltetni a művesét. Ez valóban így van, hogy nem tudnak a cisztákkal mit kezdeni, ezeket nem lehet leszívni? Az én esetemben, ha örököltem, akkor mennyire lehet ezt megelőzni, és mivel, vagy mindenképpen kialakul? Korai felismerésnél mennyire szinten tartható, hogy ne kelljen dialízisre járni? Ha olyantól kap új vesét, akinél nincs hajlam, akkor is lehetséges, hogy visszaújul a policiszta? Genetikai vizsgálattal lehet választ kapni arra, hogy mennyi az esélye, hogy örököltem? Válaszait köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérdéseire a válaszaim sorra a következők. 1. Felnőtt típusú policisztás vesebetegség esetén a ciszták képződése igazából a veseszövet károsodásának következménye, nem pedig az oka, ennél fogva leszívásuknak nincs igazából értelme. Már csak azért sem, mert jellemzően nagyon sok, adott esetben akár több száz cisztáról van szó, melyek leszívása lehetetlen. A ciszta bennék eltávolítására csak szövődmény kialakulása esetén (gennyes átalakulás, vérzés, hirtelen növekedés) lehet szükség. 2. Abban az esetben, ha örökölte a betegséget, az mindenképpen kialakul, megelőzni nem lehet. Az öröklés kérdése egy egyszerű hasi ultrahang vizsgálattal nagy biztonsággal eldönthető. 3. Irodalmi adatok és a tapasztalat alapján a policisztás vesebetegség igen nagy valószínűséggel előbb-utóbb olyan mértékű veseelégtelenséghez vezet, hogy a vese működését valamilyen vesepótló eljárással (dialízis) pótolni kell, a folyamatot korai felismeréssel és megfelelő gondozással csak lassítani lehet. 4. Transzplantált vesében a policisztás vesebetegség nem alakul ki. 5. Miután az öröklődés ténye hasi ultrahang-vizsgálattal nagy valószínűséggel megítélhető, elsősorban ezt a vizsgálatot javaslom önnél elvégezni. Bízom benne, válaszaim tudtak Önnek segíteni.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Vizeletvizsgálatból lehet vesebetegségre következtetni?

Ma voltam orvosnál, mert lázas vagyok, meg megvagyok fázva. Csinált vizeletvizsgálatot és negatív lett, megkérdeztem, hogy abból lehet tudni, hogy vesebeteg vagyok-e, erre azt mondta, hogy nem. Na most, vizeletvizsgálatból lehet következtetni vesebetegségre?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A korrekt válasz a következő. Bár bizonyos betegségek valóban jellemző vizelet eltéréseket okoznak, a Háziorvos Kollégának abban teljes mértékben igaza volt, hogy negatív vizeletlelet alapján általánosságban nem lehet olyan vesebetegségek jelenlétét kizárni, amelyek nem okoznak ilyen eltéréseket. Azaz az Ön esetében, a láz hátterében húgyúti fertőzés az említett kép mellett kevéssé valószínű, ugyanakkor önmagában a vizeletlelet alapján más vesebetegség jelenléte nem kizárható.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Érzékeny az ütögetésre a vesetájék?!

Picit érzékeny a jobb bordaív alatti rész, mikor kicsit nyomkodom vagy ütögetem. Nem azt mondom, hogy kibírhatatlan, csak picit érzékeny, és a neten olvastam, hogy lehet vesebetegség. De nem mindig érzékeny, csak mikor rájön az 5 perc, és csak akkor érzem, mikor nyomkodom vagy ütögetem. Igazából lehet, hogy a rossz testtartásom miatt. Mert hogy mondjam, mert van, amikor így kisugárzik az oldalamra azon a tájékon. De ha vesebetegség lenne, annak több tünete lenne nem?!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Bár az elmondottak alapján, panaszai hátterében elsősorban inkább mozgásszervi, mintsem vese eredet valószínű, ezt egyértelműen ennyi információ alapján nem lehet teljes biztonsággal megítélni. A vese eredetű fájdalom jellemzően erős, görcsös, esetlegesen hányingerrel, rossz közérzettel járó, lányék felé sugárzó fájdalom, mely jellegében nem felel meg az Ön által leírtaknak. Mindazonáltal, a fájdalom vese eredetének (kőbetegség, gyulladás) megítélése céljából, javaslom, keresse fel háziorvosát, aki egy egyszerű betegvizsgálatot, szükség szerinti vizeletvizsgálatot követően választ tud Önnek adni panaszai eredetét illetően.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Reggelente sötétet pisilek. Normális?!?!

Reggelente, vagy ha ilyen 5-6 óra múlva megyek WC-re, sötétet pisilek, mint a tea kb. Voltam orvosnál 2 hete, de nem volt a vizeletemben vér. Normális, hogy olyankor sötétet pisilek? Mert ha iszok meg járok 1-2 óránként WC-re, akkor normális színe van.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A vizelet színét számos dolog befolyásolhatja, de a leírtak alapján - negatív vizeletlelet mellett - a jelenség nagy valószínűséggel nem tekinthető kórosnak. A vizelet sötétebb színét az Ön esetében valószínűleg az magyarázza, hogy a vizelet ilyenkor koncentráltabb, azaz a szabadvízhez képest több ásványi anyagot tartalmaz, ami a vese aktuális koncentráló teljesítményétől függ. Amennyiben a jelenség napközben is sűrűn fordul elő (vagy más úton is jelentősebb mennyiségű folyadékot veszít - jelentős izzadás, hasmenés, láz, stb.), javasolt a napi folyadékbevitel mennyiségének megemelése.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Vesebetegség?

3 hónapja volt egy betegségem (Schönlein purpura), amiből kaphattam volna veseelégtelenséget, de szerencsére semmi bajom sem volt, és másfél hónapja a kontrollon is minden okés volt. De elkezdődött másfél hete egy felfázás szerintem, mert gyakori vizelési ingereim voltak, de viszont a pisi nem csípett. Elmentem orvoshoz, a vizeletben nem volt semmi. Pár napja elmúlt, de ma megint visszajött, mert fél óránként megyek WC-re, és kb. 1 decit pisilek. De tegnap ittam sört, lehet, hogy az jönne ki belőlem most? Nem vagyok vesebeteg? Más tünetem nincs, csak sokat pisilek.

Válasz:

Tisztelt Uram! Az Ön által említett Schönlein-Henoch purpura valóban ritkán járhat veseérintettséggel. Sajnos, a betegség kiújulásának esélye viszonylag magas, kb. 50%-os. A veseérintettség függetlenül a korábbi lefolyástól, bármikor megjelenhet. Fontos ezért, hogy a tünetek észlelésekor mindig történjen minimálisan vér- és vizeletvizsgálat. Jelen panaszai azonban valószínűleg ettől a kórképtől függetlenek, véleményem szerint elsősorban nem a vese betegségére, hanem húgyúti kő ürülésre, esetleg prosztata megnagyobodásra utalhatnak. Javaslom, panaszaival keresse fel a területileg illetékes urológiai szakrendelőt.
Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus válasza

Vizelet ürülék

Normális-e az, hogy a viseletben úszkálnak valamik? Amúgy semmi panaszom nincs!

Válasz:

Nem. Első lépésben vizeletvizsgálat szükséges, e céljából, javaslom, keresse fel háziorvosát.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!