+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Szabó Zsuzsa - Pszichológus

Dr. Szabó Zsuzsa

1 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: pszichiátriai betegségek

Bemutatkozás

Klinikai szakpszichológus

 „Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy tud-e egyáltalán egy pszichológus segíteni, hiszen beszélgetni mindenki tud. Ez igaz. De jól beszélgetni nem tud mindenki. Jól kérdezni, figyelni, reagálni, tükröt tartani a másiknak – már nem is olyan egyszerű."

Az ELTE Pszichológia szakán szereztem a diplomámat, majd szakvizsgát tettem klinikai szakpszichológiából. A SOTE-n  kognitív és viselkedésterápiás képzésen vettem részt, majd a PwC Magyarország akkreditált képzésben change management tanácsadó képesítést szereztem.  1986 óta  tagja vagyok a László Kórház HIV/AIDS team –jének. Az AIDS mellett az STD és az infektológiai betegek pszichés vezetésében is nagy tapasztalatra tettem szert. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben pedig 9 évig alkoholista tüdőbetegekkel foglalkoztam.  Tapasztalataimat tanulmányútjaimon Berlinben, Londonban és az Egyesült Államokban gazdagítottam.

Szakterületek

  • Pszichoterápia
  • Pszichodiagnosztika
  • Tanácsadás
  • Change management tanácsadó

Munkahelyek

  • Belvárosi Orvosi Centrum (2015- )
  • Körúti Orvosi Centrum (2014-2015)
  • Kelen Kórház (2000-2014) ̶ magánrendelés
  • László Kórház (1986-) ̶ a HIV/AIDS team tagja vagyok. Az AIDS mellett az STD és az infektológiai betegek pszichés vezetésében is nagy tapasztalatra tettem szert.
  • Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (1977-1986) ̶ alkoholista tüdőbetegekkel foglalkoztam
  • Kőbányai Szakrendelő Ideggondozója (1985-1987)

Tagja vagyok több tudományos társaságnak, rendszeresen publikálok, valamint részt veszek hazai és külföldi kongresszusokon.  

Legutóbbi válaszai

Dr. Szabó Zsuzsa - Pszichológus válasza

Lehetséges, hogy fals negatív a teszt?

Drága Doktornő! Augusztus végén a párom megcsalt, és nagyon megijedtem. Szeptemberben fájt a torkom, kiütés volt a kezemen, hüvelygombám, herpeszem, és a nyelvem zsibbadt és fájt. Október 28-án végeztettem egy HIV tesztet, ami negatív lett, de aztán hallottam, hogy kevés időt vártam, ezért december 28-án is csináltak tesztet, ami negatív lett ugyan, de azóta is minden hónapban fájdogál a torkom reggelente és kapar. Nyirokcsomó is megnagyobbodott kicsit. Cukorbeteg vagyok, szúrom magam, és félek, hogy a kislányom hozzáért valami tesztcsíkhoz, amin vér volt. Megfertőzhettem? Mert januártól kéthetente beteg szinte, fülfájás, torok vagy csak köhög, de most láza is van neki, éjjel 38,9 volt. Az Elisa Biomérieux mennyire pontos? Előfordulhat, hogy a negatív az bizony sajnos pozitív? Köszönöm válaszát! Tisztelettel!

Válasz:

Kedves Elvira! A levele alapján két negatív HIV teszt is készült. Amennyiben a párja augusztusi félrelépése miatt aggódik, elegendő idő telt el a félrelépés és a teszt elvégzése között ahhoz, hogy a negatív eredményben biztos lehessen. Ennek megfelelően a kislánya miatt sem kell aggódnia, a betegségeket más kórokozó okozza. A teszt megbízható, a negatív eredményt nyugodtan fogadja el. Üdvözlettel: Szabó Zsuzsa
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!