+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa

Dr.  Béres Zsuzsanna

138 kérdésre válaszolt

Kategóriái: védőoltások

Szakterülete: védőoltások, utazási medicina

Bemutatkozás

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, 1988-ban,  „cum laude” minősítéssel. Munkámat a szombathelyi Markusovszky Kórház patológiai osztályán kezdtem, 1994-ig itt dolgoztam. Ezt követően a gyógyszeriparban tevékenykedtem, mint szakmai és kommunikációs tréner. A Külker Főiskolán Marketing Kommunikációt tanultam. Angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Harmadik gyermekem születése után a Vas megyei ANTSZ járványügyi osztályának orvosi feladatait láttam el. Közigazgatási szakvizsgát tettem, és részt vettem  a megelőző orvostanhoz tartozó elméleti és gyakorlati  kurzusokon. Ennek keretében kezdtem Utazási Medicinát rendelni, és az ott induló oltópont munkájáért feleltem.(2007) Korábban ilyen szolgáltatás csak Budapesten volt elérhető, ez volt az első lépés, hogy több oltópont kezdte el munkáját a fővároson kívül is. A vakcinákkal kapcsolatos munka egyre szélesebb ismereteket kíván, rendkívül gyorsan bővül a paletta. Vakcina profillal orvos szaktanácsadói munkát végeztem innovatív gyógyszercég felkérésére. Rendszeresen nyilatkozom a médiában, sajtóban, előadásokat tartok. Jelenleg a Budai Oltóközpontban dolgozom, annak tevékenységét koordinálom .  Az utazási medicina mindössze 10 éves múltra tekinthet vissza, egy fiatal, dinamikus interdiszciplinális területről van szó. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel foglalkozhatom.

Legutóbbi válaszai

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás

Tisztelt Doktor Úr

Érdekelne, hogy a védőoltás (kullancsencephalitis) beadása után,

a vérben kimutatkozik -e   a megemelt  IGg  és   IGm  érteke?

Köszönöm válaszát

Válasz:

Kedves Helen ! Sok esetben az idő múlásāval nem mérhető, de van védettség az immunmemória miatt . Ezért csak részben informativ . Üdv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Dr. Kulcsár Andrea infektológus felé kérdés

Tisztelt Főorvos Asszony!

A 6 éves lányomat  egy hete szúnyog?csipte  meg Cipruson a szálláson. Még midig piros az udvara, de a borsò nagyságú göb már csak gombostű fejnyi. Fenistil cseppekkel és czinkrazòval kezeltük. 

Kérdés:

Lehet-e számítani arra, hogy az ártalmatlannak tűnő szúnyog veszélyes kórokozót hordozott és lappangási idő elteltével súlyos fertőző betegség alakul ki pl. nyugat-nìlusi láz stb.?

Ha igen, milyen tünetekre figyeljek?

Előre is köszönöm szíves válaszát!

Ha megoldható, akkor csak az email címemre kérnèk választ.

Köszönettel: Tóthne

 

 

Válasz:

Bármilyen utazas alatt kerülni kell a szúnyogcsípést. CIPRUSON minimális az esélye ilyen betegségnek. Tünetek eseten forduljon Trópusi betegségekkel foglalkozó szakemberhez. Sajnos a tünetek nem karakterisztikusak. Üdvözlettel Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Covid oltas utan virusolo hatasu gyogynovenyek?

A jarvany miatt egy sor, virusolo, immunerosito gyogynoveny- es propolisz-keszitmenyt szedek (nem biztos, hogy a koronavirust is elpusztitjak, de artani sem artanak). Ma beoltottak adenovirus-alapu, orosz vakcinaval. Azt szeretnem kerdezni, hagyjam-e abba egy idore ezeknek a szereknek a szedeset, addig, amig lezajlik a szervezetemben az adenovirusos mini-fertozes? Koszonom szepen! Agnes

Válasz:

Azt gondolom mindkét esetben jól dönt. ...de sajnos nem tudom mit szed ? Szep napot kìvánok! Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Sputnik - epilepszia

Tisztelt Cím!
 
Tanácsukat szeretném kérni. Jelenleg Kazahsztánban dolgozom, ahol a fővállalkozónk biztosít nekünk Sputnik oltást. (Más nem választható)
Édesanyám kezelt epilepsziás beteg. Azt olvastam, hogy neki ellenjavalt a Sputnik oltás. Én nem vagyok epilepsziás. Magamnak beadathatom a Sputnik vakcinát? Előhozhatja e nálam ezt a betegséget?
Háziorvosunkra nem merek támaszkodni, mert édesanyámnak is felajánlotta ezt a vakcinát.
 
Gyors válaszukat előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel:
Varga Alexandra

Válasz:

Sajnos erre biztosan nem tudok válaszolni, fontos tudni , hogy az utána nem következtében, sokan ezt elfelejtik. Jó egészséget kívánok Önnek ! Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Melyik koronavírus elleni vakcinát adassam be magamnak?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Súlyos viszerem van, ezért is szeretném beadatni magam valamely koronavírus elleni vakcinát. Azonban rengeteg allergiában is szenvedek, melyek tekintetében félek egy esetleges anafilaxiás sokktól. Az alábbi allergiáim igazolódtak a legutóbbi-2018-ban elvégzett Prick teszt során: háziporatka: 5x5mm, penészgombakeverék: 5x5mm, mogyoró pollen: 5x5mm, lándzsás útifű: 12x12mm, rozs: 8x8mm, fűkeverék: 6x6mm, nyír: 8x8mm, fekete üröm: 10x10mm, parlagfű: 6x6mm. Ezen allergének által okozott tünetek mérséklése érdekében Claritine-t szedek és Milovis orrspray-t használok. Emellett néhány zöldség és gyümölcs, mint például a paprika, alma, dinnye, ananász, avokádó fogyasztása során is észlelek allergiára utaló tünetek. Ilyen például a szám szélén, valamint a torkomban érezhető viszketés. Előfordult már, hogy egyes kozmetikai termékek pl: kézkrém esetén égő érzést, valamint kipirosodást tapasztaltam. Ezek tekintetében ön szerint van félni valóm az anafilaxiás sokktól? Illetve melyik vakcinát tartja számomra a legalkalmasabbnak?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves DN! A covidtòl nagyobb a félni valō a számok tükrében. Az oltóhelyek rendelkeznek ilyen esetekben megfelelő pl. Epipennel. Nagyon ritkán bárkinél kialakulhat, minden előzmény nélkül. Illetve intenzíves hattérrel érdemes oltani, ha extra a rizikó. Itt nem . Szép napot kívánok Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Koronavírus oltás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Mi történik akkor, ha koronás vagyok de nem tudom és beoltanak? Baj lehet?

Mert tegnap óta fáj a fejem reggel nem éreztem aztán este megint de mintha Mindig máshol lehet csak migrén bár én nem vagyok se migrénes se frontérzékeny.  Hétfőn mennek oltásra nincs más tüntetem, de ha mégis az akkor mi van ilyenkor? Ha nem tudom, hogy az vagyok és megkapom. (Kínai vakcináról van szó) 21 éves nő vagyok.

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

Sajnos erre nem tudok ìgy válaszolni. Ezer es 1 oka lehet! Szep napot kìvánok Drbzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Koronavírus oltás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Annyit hozzá tennék, hogy leginkább a bal oldalon fáj a fejem. 21 éves nő vagyok.

Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

Válasz:

?
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Post covid. Agyi verrog

Covid fertozes utan 22 eve lepeltavolitas utan tunetmentes ITP  ujra elojott,kettes trobicitaszammal 42 eves fiamnal.Szteroid kezelest kapott,trombocitaszam javult,de ket het utan epilepszias gorcsot kapott,es harom verroget talaltak az agyaban. Szerencsere nem karosodott.Most Pfiser vakcinat akarnak neki adni.Olvastam,hogy Itp-es betegeknel  ez az oltas is kivalthat verrogkepzodest Be merje e adatni,ez lenne a kerdesem Nagyon aggodunk.Koszonom valaszukat

Válasz:

Azt gondolom igen, jelen tudásunk szerint ! Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Tetanusz oltas!

Tisztelt doktor/doktorno!

Lehet e tetanusz oltasbol tul sokat kapni. Bar gyermekem be van oltva, kerhetem e hogy kapjon csak tetanusz elleni oltast(nem Dtap-et) serules eseten. Nekem is hiaba volt meg mind az 5 Dtap oltasom, par even belul 10 es 12 evesen kaptam tetanusz ellen mindketszer. 

Koszonom

Válasz:

Kedves Kérdező ! 20 éves kor után célszerű a kombinált tetanusz oltast ismételni, a fomyamatos védettség miatt. Udv Bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Covid védőoltás más típusú vakcinával

Áprilisban kaptam Sputnik oltást, mindkettőt. Gondolom, védett vagyok. Sajnos, mivel sok országban ez nem elfogadott, szeretném az oltásokat ismét felvenni, ezúttal mRNA típusút, szinten mindkettőt, hogy az igazolás érvényes legyen. Mennyi idő múlva kezdhetem meg biztonságosan az új oltási ciklust?

köszönöm előre is.

 

Válasz:

Kedves Krisztina !1 hónapnak el kell telnie minimum. Udv dr bzs
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!